EUROLEAGUE

Σφαιρόπουλος: "Αυτό που ζω στο Τελ Αβίβ είναι πρωτόγνωρο"

EUROLEAGUE / ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Το μήνυμα στην Ελλάδα για τη μάχη με τον κορονοϊό, η έννοια για τον γιο του Σάββα που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και η συνταγή για να επιστρέψει η Μακάμπι στο Final Four. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος μιλάει στο Sport24.gr και δίνει την απάντηση αν είναι αμυντικογενής προπονητής.

Πειθαρχία και νοοτροπία νικητή. Αλήθεια εν μέσω μίας πανδημίας σε τι θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν όλα αυτά;

Κι όμως, είναι δύο έννοιες που χαρακτηρίζουν τον Γιάννη Σφαιρόπουλο ο οποίος αναμόρφωσε τη Μακάμπι και από το Ισραήλ στέλνει το δικό του μήνυμα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας, αλλά και όλος ο κόσμος λόγω του κορονοϊού, προκειμένου να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτό το μεγάλο και δύσκολο εμπόδιο.

Σε άλλη περίπτωση θα μιλούσαμε μόνο για μπάσκετ και το πάρτι που στήνεται στο Τελ Αβίβ μετά από κάθε νίκη της Μακάμπι για να αποθεωθεί ο τεχνικός της ομάδας του λαού. Ακόμα και γι’ αυτό, όμως, είχε πολλά να πει ο Σφαιρόπουλος στο Sport24.gr.

Τούτες τις ώρες όλα περιστρέφονται γύρω από τον κορονοϊο και ο τεχνικός της Μακάμπι έχει ακόμα έναν σημαντικό λόγο να το σκέφτεται αφού ο μεγάλος του γιος, ο Σάββας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, σε μία περίοδο που και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πλήττονται από αυτή την πανδημία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Από την έξαρση του κορονοϊού ξεκίνησε και η κουβέντα μας, αφού το μπάσκετ πλέον όπως και όλες οι δραστηριότητες μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα όταν μιλάμε για την υγεία: "Στο Ισραήλ παίρνουν άμεσα μέτρα. Η Κυβέρνηση παρακολουθεί το πρόβλημα και προσπαθεί για το καλύτερο δυνατό. Έχουν κλείσει τα σχολεία εδώ και καιρό, επίσης είναι κλειστά τα εστιατόρια και οι καφετέριες. Όπως και στην Ελλάδα, γίνονται συστάσεις για να μη βγαίνει ο κόσμος έξω. Ούτε να περπατάει ή να τρέχει και γι’ αυτό υπάρχει μία απώλεια ανθρώπινης ζωής μέχρι στιγμής από τον κορονοϊό. Τα κρούσματα φτάνουν τα 700 αλλά το σύστημα υγείας είναι πολύ καλό. Είναι πολύ οργανωμένη η χώρα και προλαβαίνει τα χειρότερα. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής από αυτό που βλέπουμε", μας είπε αρχικά ο Σφαιρόπουλος και προσέθεσε:

"Εμείς αποφασίσαμε οικογενειακώς να μείνουμε εδώ, για να μη ρισκάρουμε να έρθουμε στην Ελλάδα αεροπορικώς και να περάσουμε από αεροδρόμια. Και βέβαια αν έχουμε κάτι να μη το μεταφέρουμε στους συγγενείς μας και τους φίλους μας. Έχουμε οργανωθεί με μάσκες, γάντια, τρόφιμα και μένουμε σπίτι! Έχουμε τον έναν γιο μας εδώ, τον Ανέστη. Ο άλλος μας γιος ο Σάββας είναι στη Νέα Υόρκη, κάνει την πρακτική του μετά το πτυχίο του και αυτή είναι η έννοια μας. Μιλάμε καθημερινά μέσωSkypeκι ευτυχώς που υπάρχουν αυτά τα μέσα, ώστε να επικοινωνούμε. Εργάζεται από το σπίτι καθώς τους έχουν πει να μην πηγαίνουν στα γραφεία. Έχουν αρκετά κρούσματα εκεί και προσέχουν. Απ’ ότι μας λέει κάποιοι είναι τρομοκρατημένοι, κάποιοι βγαίνουν, γενικά όμως είναι κάτι αντίστοιχο με ότι συμβαίνει στην Ελλάδα. Οι πιο πολλοί είναι μέσα προσέχουν, πηγαίνουν μέχρι τοsupermarketκι επιστρέφουν".

"ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΑΚΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ"

Το "Μένουμε σπίτι" ακούγεται συνεχώς, αλλά το ζήτημα είναι να γίνει πράξη, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Λάτρης της πειθαρχίας ο προπονητής της Μακάμπι δεν θα μπορούσε να παρεκκλίνει από τις αρχές του αυτές τις δύσκολες στιγμές: "Παρακολουθούμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα από πολύ κοντά. Παρακολουθούμε καθημερινά τον κ. Τσιόδρα και όπως όλοι, θέλω κι εγώ να τον συγχαρώ ιδιαίτερα για την προσπάθεια που κάνει, το πόσο μεθοδικός είναι γνωρίζοντας πολύ καλά αυτό το σοβαρό θέμα. Εγώ δεν είμαι ειδικός, αλλά φαίνεται ο άνθρωπος πως έχει δώσει όλο του το είναι για να προστατέψει τη χώρα και γι’ αυτό του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Και στην Ελλάδα η Κυβέρνηση δρα άμεσα και προλαμβάνει οτιδήποτε πάει να ξεφύγει.

Χαίρομαι πραγματικά έστω και από μακριά ότι, με λίγες εξαιρέσεις, η χώρα πειθαρχεί. Βλέπουμε στοιχεία αλληλεγγύης μεταξύ των συνανθρώπων μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Βλέπουμε κόσμο να χειροκροτεί και να παίζει στα μπαλκόνια. Βλέπουμε ανθρώπους που έχουν εστιατόρια να μαγειρεύουν για τον φτωχό κόσμο. Βλέπουμε πολλά πράγματα που μας αρέσουν και που μας πηγαίνουν πίσω στις ηθικές αξίες που όλα αυτά τα χρόνια έλειπαν απ’ όλους μας. Για εμάς που είμαστε στο χώρο του μπάσκετ βλέπουμε ότι υπάρχει αλληλεγγύη και χαιρόμαστε γι’ αυτό γιατί στο άθλημα που αγαπάμε έχουμε αλληλεγγύη, πρέπει να συνεργαστείς, πρέπει να ρίξεις το εγώ σου για να πάει καλά μία ομάδα. Το βλέπουμε αυτό στην ελληνική κοινωνία και μας αρέσει πολύ.

Σφαιρόπουλος: "Αυτό που ζω στο Τελ Αβίβ είναι πρωτόγνωρο"
AP Photo/Antonio Calanni AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Σίγουρα αυτές τις στιγμές είναι πολύ σημαντικό το να πειθαρχούμε στην καθοδήγηση από το Κράτος, τους ειδικούς και τους επιδημιολόγους. Πρέπει να ακούμε όσα μας λένε. Εκείνοι φροντίζουν για εμάς κι εμείς πρέπει να φροντίσουμε για το κοινό καλό. Μένουμε πειθαρχημένοι στο σπίτι και κάνουμε μόνο τις απαραίτητες εξόδους για εφόδια κυρίως και όσους πρέπει να κατευθυνθούν στις εργασίες τους. Δεν κάνουμε άσκοπες μετακινήσεις. Όσο και αν για κάποιους είναι δύσκολο, πρέπει να το υπομείνουμε για να το ζήσουμε και πάλι όταν θα περάσει αυτή η πανδημία".

"ΖΟΥΜΕ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Η EUROLEAGUE"

Η έξαρση του κορονοϊού στην Ευρώπη έχει επηρεάσει όλες τις διοργανώσεις και ηEuroLeagueδεν θα αποτελούσε εξαίρεση. Πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε περισσότερο για μπάσκετ αλλά και την εξαιρετική πορεία της Μακάμπι, μας έδωσε τη δική του οπτική για την κατάληξη που θα έχει η αγωνιστική περίοδος: "Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το μέλλον και αυτό αφορά τη ζωή μας γενικότερα και όχι μόνο τηEuroLeague.

Όλοι μας βιώνουμε πράγματα για πρώτη φορά. Δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει το επόμενο διάστημα. Ευελπιστούμε ότι όλα θα πάνε καλά, ότι θα μειωθεί αυτή η έξαρση του κορονοϊού και θα καταφέρουν οι γιατροί να το αντιμετωπίσουν, προκειμένου να επανέλθει η ζωή μας σε κανονικούς ρυθμούς. Αναφορικά με τηEuroLeague, μέχρι τώρα δρα σωστά περιμένει κι έχει πει ότι θέλει να τελειώσει κανονικά η σεζόν. Όλοι μας θέλουμε να ολοκληρωθεί η φετινή διοργάνωση. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι να παρθούν οι αποφάσεις, όταν πρέπει και όποτε πρέπει. Νομίζω ότι όλοι περιμένουν πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και ίσως τις επόμενες εβδομάδες να γνωρίζουμε κάτι περισσότερο για να μπορέσει ηEuroLeagueνα πάρει αποφάσεις κι εμείς να δούμε τι μέλλει γενέσθαι.

Σφαιρόπουλος: "Αυτό που ζω στο Τελ Αβίβ είναι πρωτόγνωρο"
MACCABI TEL AVIV BC / TWITTER

Για τηEuroLeagueείναι λίγο δύσκολο να πει τι θα γίνει πόσο μάλλον για εμένα να προτείνω κάτι, διότι όλα εξαρτώνται από την κατάσταση σε πολλές χώρες. Για παράδειγμα στο Ισραήλ, αν δούμε ότι η κατάσταση είναι καλύτερη τον Μάιο, μπορούμε στις 15 του μήνα να ξεκινήσουμε να παίζουμε. Όμως για τηEuroLeagueγια να ξεκινήσει η δράση πρέπει σε πολλά κράτη να έχει ξεπεραστεί η πανδημία του κορονοϊού. Κάποια κράτη είναι πιο μπροστά, κάποια είναι πιο πίσω στην έξαρσή του. Επομένως όλες οι χώρες που συμμετέχουν θα πρέπει να το έχουν ξεπεράσει, ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι αγώνες. Αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει και πρέπει να περιμένουμε".

"ΔΕΝ ΗΜΑΣΤΑΝ ΦΑΒΟΡΙ ΓΙΑ ΤΟ FINAL FOUR, ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ"

Όταν σταμάτησε ηEuroLeague, η Μακάμπι ήταν ισόβαθμη με την ΤΣΣΚΑ (19-9) στην τέταρτη θέση. Για το αν ήταν φαβορί να βρεθεί στις τέσσερις καλύτερες ομάδες ούτε λόγος από τον προπονητής της ομάδας, ωστόσο δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει ότι έχει μπει μία καλή βάση για να επιστρέψει η Μακάμπι εκεί που ανήκει:

"Δεν ήμασταν από τα φαβορί για τοFinalFour.Eίμαστε μια καινούργια ομάδα. Μία ομάδα που έχει πολλά νέα παιδιά ηλικιακά αλλά και παιδιά που δεν έχουν εμπειρία απόplayoffsτηςEuroLeague, πόσο μάλιστα γιαFinalFour. Η ομάδα αυτή έχει πολύ μέλλον μπροστά της, έχουμε ανεβάσει το επίπεδό μας. Είμαστε διεκδικητές τωνplayoffs, είμαστε διεκδικητές για να πάμε στοFinalFourαλλά δεν είμαστε φαβορί. Δεν θα μας αφήσει καμία πικρία. Αν δεν ολοκληρωθεί η αγωνιστική περίοδος θ’ αφήσει μία παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια. Θα αφήσει μία καλή βάση για να χτίσουμε πάνω σε αυτή τη σεζόν τις επόμενες μας χρονιές, σχολίασε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο ξεπεράστηκαν τα εμπόδια της φετινής σεζόν:

"Είχαμε πολλούς τραυματισμούς και κάποιους σοβαρούς. Τρεις παίκτες υποβλήθηκαν σε επέμβαση. Αυτό δεν έχει γίνει ξανά. Και ήταν τραυματισμοί που δεν είχαν καμία σχέση με τον τρόπο προπόνησης ή με κάτι που πήγε στραβά. Ήταν ατυχία ή επιβάρυνση κάποιων αθλητών από τα προηγούμενα χρόνια. Παρόλα αυτά μπορέσαμε ν’ αναπληρώσουμε κάποιους παίκτες και σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε η διοίκηση που έφερε ισάξιους παίκτες να συνεχίσουν την προσπάθεια εκείνων που τραυματίστηκαν.

EUROLEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΑΚΑΜΠΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΑΚΑΜΠΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Το δύσκολο ήταν να «παντρέψουμε» αυτούς τους νέους παίκτες χωρίς να έχουμε ένα σταθερό ρόστερ για πολλά παιχνίδια. Είχαμε ένα ρόστερ που άλλαζε από παιχνίδι σε παιχνίδι. Είχαμε αγώνες στο Ισραήλ που παίξαμε με έξι επαγγελματίες παίκτες και τρεις μικρούς. Δύσκολες καταστάσεις αλλά τα καταφέραμε όλοι μαζί. Το κυριότερο στοιχείο που είχε αυτό το ρόστερ ήταν ότι πάλευε όλους τους αγώνες και είχε νοοτροπία νικητή. Δεν παραδινόταν με τίποτα. Αυτό ήταν και είναι το μεγάλο προτέρημα μας και θέλουμε να το διατηρήσουμε".

"ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ"

Στη δεύτερη σεζόν παρουσίας του στο Τελ Αβίβ, ο Έλληνας τεχνικός έχει αρχίσει ήδη να δένεται με την πόλη και τον κόσμο της ομάδας: "Αυτό που ζω στο Τελ Αβίβ είναι κάτι πρωτόγνωρο. Είναι η απόλυτη αναγνώριση και επιβράβευση της δουλειάς μου. Το είχα κερδίσει και στην Ελλάδα αλλά οι εκδηλώσεις του κόσμου εδώ είναι παραπάνω σε σχέση με την Ελλάδα.

Θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο της Μακάμπι για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει και την αγάπη του. Έχω τρομερή σχέση με τον κόσμο, τους αγαπώ κι εγώ. Το Ισραήλ είναι το δεύτερο σπίτι μου, είναι ένα μέρος που αγαπάμε να βρισκόμαστε εγώ και η οικογένεια μου. Είναι μία χώρα που μας έχει αγκαλιάσει από την αρχή. Η Μακάμπι είναι μία ομάδα που μας έχει αγκαλιάσει από την αρχή. Τις εκδηλώσεις αγάπης του κόσμου δε θα τις ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου".

"ΜΕ ΕΛΕΓΑΝ ΑΜΥΝΤΙΚΟΓΕΝΗ, ΑΛΛΑ Η ΜΑΚΑΜΠΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ"

Η Μακάμπι είναι μια ομάδα που παραδοσιακά έδινε τεράστιαέμφαση στην επίθεση, αψηφώντας ως ένα βαθμό την άμυνα. Η παρουσία του Σφαιρόπουλου, όμως, στον πάγκο τη μετέτρεψε στην καλύτερη ομάδα της EuroLeague στους πόντους που δέχεται ανά κατοχή. Πώς έφτασε από το ένα άκρο στο άλλο; Η απάντηση δια στόματος Γιάννη Σφαιρόπουλου:

"Το πιο σημαντικό ήταν να καταλάβουν οι παίκτες ότι παίζοντας άμυνα μπορείς να κερδίζεις μεγάλα παιχνίδια. Στις ΗΠΑ λένε ότι η επίθεση είναι για τους θεατές και η άμυνα για να κερδίζεις τους αγώνες. Αυτό το κατάλαβαν οι παίκτες από την προηγούμενη σεζόν. Δουλεύοντας περισσότερο χρόνο μαζί, βελτιώσαμε τους αυτοματισμούς στην άμυνα, βάλαμε απλές αρχές και η αποτελεσματικότητά μας ανέβηκε. Αυτό είχε ως συνέπεια να καταλάβουν όλοι ότι πολλούς αγώνες που κερδίσαμε, έγινε μέσα από την άμυνα μας.

Εκείνο που είναι πιο σημαντικό για εμένα, είναι ότι και η επίθεσή μας είναι αρκετά ψηλά. Στην Ελλάδα υπήρχε η εντύπωση πως είμαι αμυντικογενής προπονητής. Θέλω να πω όμως, ότι ο προπονητής πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με τους παίκτες που έχει και το περιβάλλον που βρίσκεται. Δεν θέλησα ποτέ τη Μακάμπι να τη χαλιναγωγήσω επιθετικά. Ίσα-ίσα που ήθελα να εκμεταλλευτώ ακόμα περισσότερο την ταχύτητα της ομάδας. Μία διαφορά επιθετική που προσπάθησα να προσδώσω ήταν η ταχύτητα εκτέλεσης και ακόμα προσπαθούμε να τη βελτιώσουμε, ώστε να κάνουμε λιγότερα λάθη παρόλη την ταχύτητα μας.

EUROLEAGUE / ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Το σημαντικό στη Μακάμπι είναι ότι δουλεύουν ταυτόχρονα και οι δύο τομείς. Η άμυνα και η επίθεση σε υψηλό βαθμό. Γι’ αυτό είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, γιατί με το ταλέντο που έχουμε σαν ομάδα επιθετικά δεν ήθελα να το περιορίσω αλλά αφήνω τους παίκτες να το δείξουν τις δυνατότητες τους μέσα από την οργάνωση της ομάδας. Ο συνδυασμός της πολύ καλής άμυνας με μία πολύ καλή επίθεση είναι το ιδανικό για τη Μακάμπι".

"ΣΤΗ EUROLEAGUE Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ"

Ο προπονητής της Μακάμπι μάλιστα επεσήμανε και τις βασικές διαφορές ανάμεσα στη EuroLeague και το NBA: "ΗEuroLeagueείναι ένα πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια που κυριαρχεί η τακτική σε σχέση με το ΝΒΑ και το κολεγιακό που είναι σε υψηλό επίπεδο και αυτά. Η τακτική στηEuroLeagueείναι υψηλού επιπέδου, η αθλητικότητα των παικτών έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει αρκετοί παίκτες με ταλέντο από τοNBA. Το παιχνίδι έχει γίνει πιο θεαματικό, πιο ανοικτό και πιο επιθετικό. Είναι πιο δύσκολο τώρα να σταματήσεις έναν αντίπαλο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια".

"ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΠΙΕΣΗ"

Οι προπονητές που φεύγουν στο εξωτερικό συνηθίζουμε να λέμε ότι φεύγουν από την πίεση η οποία υπάρχει στην Ελλάδα και κυρίως αναλώνεται στις μάχες των αιώνιων. Το ίδιο και από την κριτική που γίνεται εδώ σε σχέση με το εξωτερικό αλλά έχει ενδιαφέρον να μας το εξηγήσει ένας τεχνικός που εργάζεται σε ένα σύλλογο μεγάλη ιστορία, τρόπαια και πολύ κόσμο:

"Εγώ κάνω εδώ ό,τι έκανα και στην Ελλάδα. Δηλαδή να μένω μακριά από τον Τύπο. Και στην Ελλάδα δε διάβαζα ούτε άκουγα όσα λέγονταν για να μη χάσω τον προσανατολισμό μου. Εδώ βέβαια δεν παρακολουθώ τι γράφεται διότι δε μπορώ να διαβάσω, αλλά η πίεση της Μακάμπι υπάρχει. Είναι μία ομάδα με τεράστια πίεση όπως και οι δύο ελληνικές ομάδες, όπως πολλές ομάδεςtopεπιπέδου στην Ευρώπη.Tην αισθάνεσαι και την καταλαβαίνεις κάθε μέρα δίπλα σου. Προσωπικά είμαι άνθρωπος που βάζω πίεση στον εαυτό παραπάνω από την πίεση που ασκεί μία ομάδα και μ’ αρέσει να λειτουργώ σε αυτές τις συνθήκες. Αυτό με εξιτάρει, με αυτόν τον τρόπο προχώρησα μέχρι τώρα και θα συνεχίσω να προχωράω. Δουλεύοντας και αποδίδοντας κάτω από πίεση".

Photo Credits: AP Photo/Antonio Calanni, Maccabi Tel Aviv BC / Twitter, Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ