EUROLEAGUE

Μπάνκι: "Ξέρει τι παίκτη πήρε ο Ολυμπιακός"

Μπάνκι: "Ξέρει τι παίκτη πήρε ο Ολυμπιακός"
EUROLEAGUE

O Λούκα Μπάνκι μίλησε στο Sport24.gr για τον σκόρερ, τον δημιουργό, τον συμπαίκτη, αλλά και τον άνθρωπο Μπόμπι Μπράουν, ο οποίος αποτελεί το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού.

Ο Μπόμπι Μπράουν είναι κι επίσημα πλέον μέλος του Ολυμπιακού και ο Λούκα Μπάνκι σκιαγράφησε στο Sport24.gr το αγωνιστικό και όχι μόνο προφίλ του Αμερικανού γκαρντ, ο οποίος υπό τις οδηγίες του στη Σιένα ξεχώρισε στο κορυφαίο επίπεδο. Επίσης, ο 53χρονος Ιταλός κόουτς δεν παρέλειψε να εκφράσει την πεποίθηση πως ο Μπόμπι Μπράουν θα βοηθήσει σημαντικά τους "ερυθρόλευκους" στην υλοποίηση των στόχων τους.

Ο άλλοτε γκαρντ του Άρη την σεζόν 2012-13 έκανε το step up στην καριέρα του, καθώς μαζί με τον Ντάνιελ Χάκετ αποτέλεσαν τους κινητήριους μοχλούς της Σιένα. Ο Μπόμπι Μπράουν υπό τις οδηγίες του Λούκα Μπάνκι διέπρεψε (μ.ο. 18,8 π., 1,7 ρ., 5,3 ασίστ, 0,5 κλ. και 2,6λ. στην EuroLeague), πήρε το βραβείο "Αλφόνσο Φορντ" ως πρώτος σκόρερ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και στέφθηκε νταμπλούχος Ιταλίας με την Σιένα.

Τo Sport24.gr επικοινώνησε με τον Λούκα Μπάνκι, ο οποίος έκανε το scouting report της... ανακάλυψης του, ενώ στάθηκε και στον χαρακτήρα του Αμερικανού γκαρντ. Επίσης, δεν έκρυψε πως νιώθει δικαιωμένος για την τότε επιλογή του στην Σιένα κι εξέφρασε την πεποίθηση πως ο Μπόμπι Μπράουν θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας του ομάδας και στα "θέλω" του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

"ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΣΚΟΡΕΡ, ΤΕΛΕΙΟΣ ΣΥΜΠΑΙΚΤΗΣ"

Πώς ήταν η συνεργασία σας με τον Μπόμπι Μπράουν;

"Έχω πολύ καλές αναμνήσεις από την συνεργασία μου με τον Μπόμπι. Ήταν μαζί μου στην Σιένα κατά την διάρκεια της πρώτης μου χρονιάς ως head coach, η οποία ήταν η τελευταία στην ομάδα πριν υπογράψω στην Αρμάνι Μιλάνο. Ήταν μία επιτυχημένη σεζόν, κατακτήσαμε το πρωτάθλημα και το κύπελλο Ιταλίας. Επίσης, στη μεγαλύτερη διάρκεια της σεζόν ήμασταν η έκπληξη της EuroLeague, καθώς στο τέλος του α' γύρου του Top 16 ήμασταν στην 2η θέση του Ομίλου έχοντας νικήσει τον Ολυμπιακό στον Πειραιά με buzzer beater του Μπόμπι Μπράουν. Έκανε πάρα πολύ καλή σεζόν και έλαβε μία μεγάλη προσφορά από την Κίνα, ενώ στη συνέχεια υπέγραψε στο ΝΒΑ".

Με την Σιένα μάλιστα έδειξε πως ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του υψηλότερου επίπεδου...

"Πιστεύω πως η Σιένα τον βοήθησε για να εξελιχθεί σε έναν παίκτη κορυφαίου επιπέδου. Είχε εμπειρίες, αλλά το μεγάλο βήμα το έκανε με την Σιένα. Είναι ένας ταλαντούχος παίκτης με πολύ καλό χαρακτήρα. Εκείνην την περίοδο χρειαζόταν μία ευκαιρία για να αποδείξει την πραγματική του αξία. Η σεζόν 2012-13 ήταν ιδιαίτερη για την Σιένα, καθώς άλλαξαν πολλά. Ο Πιαντιζάνι πήγε στη Φενέρμπαχτσε μαζί με τους ΜακΚάλεμπ και Αντερσεν. Οι Λαβρίνοβιτς, Καουκένας και Ζήσης αποχώρησαν και ο Στόουνρουκ σταμάτησε την καριέρα του. Έπειτα από μία τόσο επιτυχημένη εποχή με έξι συνεχόμενα πρωταθλήματα, τέσσερα κύπελλα και δύο συμμετοχές σε Final Four, άλλαξαν πολλά και το μπάτζετ έπεσε. Φτιάξαμε την ομάδα από την αρχή. Οι Μπόμπι Μπράουν και Ντάνιελ Χάκετ ήταν τα αφεντικά και οι πιο σημαντικοί παίκτες της ομάδας. Ο Ντάνιελ τότε ήταν ρούκι στην EuroLeague, ενώ και ο Μπόμπι δεν είχε μεγάλη εμπειρία, αλλά τα καταφέραμε. Ο Μπόμπι ήταν ο πρώτος σκόρερ της EuroLeague. Είχε την επιθυμία και την θέληση να διακριθεί. Κατάλαβε την πρόκληση και ανταποκρίθηκε στην ευκαιρία να αγωνιστεί στο κορυφαίο επίπεδο".

Μπάνκι: "Ξέρει τι παίκτη πήρε ο Ολυμπιακός"
AP PHOTO/TONY DEJA

AP Photo/Tony Dejak

Τι είχατε δει στον παίκτη και αποφασίσατε να τον αποκτήσετε;

"Το καλοκαίρι του 2012 περιμέναμε λίγο καιρό για να τον υπογράψουμε, καθώς στην αγορά ως τον Αύγουστο υπήρχαν ομάδες με περισσότερα χρήματα. Θυμάμαι πως τον Αύγουστο του είχα τηλεφωνήσει για να του εξηγήσω το πρόγραμμα και το τι περιμένω από εκείνον. Το τηλεφώνημά μου του προκάλεσε έκπληξη. Δεν το περίμενε, γιατί πίστευε πως οι εμφανίσεις του (σ.σ. με την Όλντενμπουργκ την σεζόν 2011-12) δεν ήταν τόσο καλές για να πείσουν μία ομάδα της EuroLeague να τον αποκτήσει. Είχε ενθουσιαστεί. Μόλις μιλήσαμε, είπα στον πρόεδρο πως πρέπει να τον κλείσουμε. Κατάλαβε τι ζήτησα από εκείνον. Από την προετοιμασία φάνηκε πως είναι πολύ καλός και από την αρχή έδειξε πως είναι ένας πολύ καλός συμπαίκτης".

Πώς είναι ο χαρακτήρας του;

"Είναι πάρα πολύ καλός συμπαίκτης και αυτός αποτελεί έναν από τους λόγους που τον σέβονται στο ΝΒΑ. Στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι παίκτες. Ο Μπόμπι δεν είναι πλέον παιδί. Είναι βετεράνος πλέον και είναι ένα πολύ θετικό άτομο. Αποτελεί προσθήκη και για τα αποδυτήρια της ομάδας. Είναι έξυπνος κι ένας πολύ καλός άνθρωπος. Μπορείτε να ρωτήσετε, όποιον θέλετε και θα δείτε πως όλοι οι συμπαίκτες του τον συμπαθούν. Είναι ο τέλειος συμπαίκτης".

Ποιο πιστεύετε πως είναι το μεγάλο του... όπλο;

"Είναι γεννημένος σκόρερ. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να βάλει 40 πόντους. Το είχε κάνει και στην EuroLeague, όταν σημείωσε 41 πόντους με την Φενέρμπαχτσε. Έχει την ικανότητα να σκοράρει πολύ εύκολα. Κάποιος θα σκεφτεί πως είναι εγωιστής, αλλά αυτό δεν ισχύει. Είναι ένας πολύ καλός συμπαίκτης. Η συμπεριφορά του προς τους συμπαίκτες του είναι τέλεια.

Είναι ένας μεγάλος σκόρερ, ένας σπουδαίος κι έξυπνος παίκτης, αλλά κι ένας τέλειος άνθρωπος. Σέβεται τους προπονητές του και ακολουθεί πιστά τις οδηγίες τους. Αυτό που θα σας πως ακούγεται απίστευτο, αλλά είναι πραγματικότητα. Κάθε χρόνο επισκέπτεται την Σιένα για να δει παλιούς συμπαίκτες και φίλους του. Είναι ένα ξεχωριστό άτομο".

Μπάνκι: "Ξέρει τι παίκτη πήρε ο Ολυμπιακός"
EUROLEAGUE

"Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΞΕΡΕΙ ΠΩΣ Ο ΜΠΡΑΟΥΝ ΘΑ ΤΑΙΡΙΑΞΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΠΑΝΟΥΛΗ"

Πιστεύετε πως μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά με τον Βασίλη Σπανούλη;

"Δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι για αυτό. Δεν είναι η δουλειά μου. Αυτό που ξέρω πως ο Ολυμπιακός έχει έναν πολύ έξυπνο προπονητή και έναν σπουδαίο μηχανισμό. Ο Ολυμπιακός από την στιγμή που αποφάσισε να αποκτήσει τον Μπόμπι, θα γνωρίζει πως θα ταιριάξουν. Ξέρουν τι παίκτη πήραν. Αυτό που θα σας πως είναι πως οι συμπαίκτες του θα τον εκτιμήσουν".

Ο Μπόμπι Μπράουν είναι ο παίκτης που έλειπε από τον Ολυμπιακό;

"Δεν έχω τόσο καλή εικόνα, ώστε να πω τι χρειάζεται ο Ολυμπιακός. Το εύχομαι, όμως, γιατί γνωρίζω παίκτες και προπονητές. Το εύχομαι, αλλά δεν γνωρίζω τόσο καλά την κατάσταση για να σας πω πως αυτός είναι ο κατάλληλος παίκτης τους για την ομάδα τους. Είναι κάτι, όμως, που το εύχομαι, γιατί η EuroLeague είναι μία πολύ δύσκολη διοργάνωση.

Ο Ολυμπιακός ήταν μία πολύ καλή ομάδα και χωρίς τον Μπόμπι. Εύχομαι να πετύχουν, γιατί είναι ωραίος ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τους παίκτες. Ο Ντάνιελ Χάκετ ήταν ενθουσιασμένος, όταν έπαιζε στον Ολυμπιακό. Θυμάμαι πως όταν τον είχα επισκεφτεί, είχε αφοσιωθεί απόλυτα στο πρόγραμμα του Ολυμπιακού. Η μοίρα, όμως, είναι περίεργη".

Μπάνκι: "Ξέρει τι παίκτη πήρε ο Ολυμπιακός"

Ο κόουτς Σφαιρόπουλος δίνει έμφαση στην άμυνα. Ο Μπόμπι Μπράουν θα μπορέσει να ανταποκριθεί;

"Ο Γιάννης (σ.σ. Σφαιρόπουλος) γνωρίζει πολύ καλά τον Μπόμπι και το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός τον απέκτησε σημαίνει πως αυτός ήταν ο παίκτης που χρειαζόταν. Ο Μπόμπι δεν είναι ειδικός στην άμυνα, αλλά μην τον υποτιμάτε. Είναι εργατικός, δουλεύει πολύ και δεν θα διστάσει να βγάλει ενέργεια στην άμυνα. Δεν έχει το σώμα και την επιθετικότητα ενός ψηλού γκαρντ. Είναι, όμως, αθλητικός, έμπειρος και παρότι δεν είναι νέος, έχει το μυαλό για να παίξει καλή άμυνα. Σίγουρα δεν είναι σπεσιαλίστας. Πιστεύω, όμως, πως από την στιγμή που ο Ολυμπιακός τον απέκτησε, εμπιστεύεται την άμυνα της ομάδας του. Για να τον αποκτήσει ο Ολυμπιακός, σημαίνει πως ήταν ο κατάλληλος παίκτης για την ομάδα του".

Αν έπρεπε να χαρακτηρίσετε τον Μπόμπι Μπράουν με λίγες λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;

"Δεν είναι εύκολο αυτό μου ζητάτε. Είναι δημιουργός. Γνωρίζει τι πρέπει να κάνει για να σκοράρει, ακόμα κι αν τον μαρκάρουν μεγαλόσωμοι παίκτες και είναι πολύ καλός στο «ένας εναντίον ενός», αλλά συγχρόνως δημιουργεί και για την ομάδα του. Είναι δημιουργός".

Photo Credits: EuroLeague

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ