EUROLEAGUE

Οι κορυφές του Ναβάρο που ονειρεύεται ο Σπανούλης

Οι κορυφές του Ναβάρο που ονειρεύεται ο Σπανούλης
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο αποσύρθηκε από τα παρκέ ως πρώτος σκόρερ, πρώτος σε αξιολόγηση και πρώτος σε λεπτά συμμετοχής στην ιστορία της EuroLeague. Ο Βασίλης Σπανούλης θέλει να τον προσπεράσει και στις τρεις κατηγορίες.

Η είδηση της αποχώρησης του Χουάν Κάρλος Ναβάρο από τα παρκέ, είναι η είδηση της ημέρας, της εβδομάδας, ίσως και του φετινού καλοκαιριού . Ο 38χρονος θρύλος του παγκόσμιου μπάσκετ θα συνεχίσει να βοηθά τη Μπαρτσελόνα από άλλο πόστο, έφυγε ως πρώτος σκόρερ και πρώτος σε αξιολόγηση στην ιστορία της EuroLeague, είναι αυτός που έχει γράψει τις περισσότερες συμμετοχές και τα περισσότερα λεπτά στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης, όμως φαίνεται πως δεν θα μείνει για καιρό στην κορυφή αυτών των τεσσάρων κατηγοριών.

Σε 17 σεζόν στη EuroLeague, o Ναβάρο έπαιξε σε 341 ματς (1ος), έγραψε 8197:30 λεπτά (1ος), σκόραρε 4152 πόντους (1ος) και συγκέντρωσε 3890 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης (1ος). Η λογική λέει πως στη διάρκεια της σεζόν 2018/19 τον "Λα Μπόμπα" θα τον περάσουν και στις τέσσερις κατηγορίες οι Φελίπε Ρέγες - Βασίλης Σπανούλης, αρκεί να μην αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα τραυματισμών, αρκεί οι ομάδες τους να κάνουν πρωταθλητισμό, να φτάσουν δηλαδή στο Final Four της Βιτόρια.

Οι κορυφές του Ναβάρο που ονειρεύεται ο Σπανούλης
ACTION IMAGES PRESS AGENCY


Τι χρειάζεται ο Σπανούλης για να ανέβει στην πρώτη θέση των σκόρερ; Τι πρέπει να κάνει για πατήσει στην κορυφή της λίστας με τα περισσότερα λεπτά στην ιστορία της EuroLeague; Μια σεζόν που θα μοιάζει με την περσινή. Ο "Kill-Bill" χρειάζεται 417 πόντους κι αν θεωρήσουμε ότι θα παίξει σε 28-30 αγώνες (με minimum τους μηδέν και maximum τους 37), τότε χρειάζεται περίπου 14 πόντους μέσο όρο για να πετύχει τον στόχο. Αν ο Ολυμπιακός φτάσει στον τελικό του Final Four κι ο Σπανούλης παίξει σε 37 ματς, θα θέλει μέσο όρο σεζόν 11.25 πόντους για να προσπεράσει τον "Λα Μπόμπα".

Από εκεί και πέρα, στον πίνακα με τους κορυφαίους σε αξιολόγηση, δύο απειλούν τον πρώτο Ναβάρο και τον δεύτερο Διαμαντίδη. Ο Φελίπε Ρέγιες που έχει 3639 μονάδες και ο Βασίλης Σπανούλης που ακολουθεί με 3585. Αν ο ηγέτης του Ολυμπιακού παίξει σε 30 αγώνες και έχει μέσο όρο 10.2 ranking, τότε θα περάσει τουλάχιστον δεύτερος και από εκεί και πέρα θα περιμένει να δει τη σεζόν του ψηλού της Ρεάλ Μαδρίτης για να μάθει αν θα πατήσει και την κορυφή.

Ο πρώην πλέον σταρ της Μπαρτσελόνα είναι πρώτος με 341 αγώνες, με τον Ρέγιες να χρειάζεται 20 συμμετοχές για να τον προσπεράσει, τον Ζήση (που συνεχίζει όμως στο Basketball Champions League) να θέλει 32, τον Παούλιους Γιανκούνας 44 και τον έβδομο Βασίλη Σπανούλη να βρίσκεται αρκετά πίσω με 277 συμμετοχές. Με απλά λόγια, ο "Kill-Bill" πρέπει να παίξει σίγουρα δύο "γεμάτες" χρονιές για να έχει τύχη να πατήσει στην κορυφή, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει κανείς για πόσο ακόμη θα αντέχουν τα πόδια των Ρέγιες - Γιανκούνας ή αν ο Ζήσης θα γυρίσει στη διοργάνωση.

Στη λίστα με τα περισσότερα λεπτά, τέλος, ο Ναβάρο κι ο Διαμαντίδης είναι στις δύο πρώτες θέσεις με 8197:30 και 7967:49 αντίστοιχα, με τον τρίτο Σπανούλη να βρίσκεται ακριβώς 500 λεπτά πίσω από τον Ισπανό. Αν θεωρήσουμε ότι θα παίξει σε 30 αναμετρήσεις της ερχόμενης σεζόν, τότε χρειάζεται 16.7 λεπτά ανά αγώνα για να πατήσει ακόμα μία κορυφή.

Οι κορυφές του Ναβάρο που ονειρεύεται ο Σπανούλης
ACTION IMAGES PRESS AGENCY


Είναι, λοιπόν, πολύ πιθανό το καλοκαίρι του 2019 ο Βασίλης Σπανούλης (που υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο πριν από μερικές εβδομάδες με τον Ολυμπιακό) να είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της EuroLeague, ο πρώτος πασέρ (είναι ήδη), ο πρώτος σε αξιολόγηση, ο πρώτος σε λεπτά συμμετοχής και όλα αυτά ενώ θα είναι πιθανότατα τέταρτος ή πέμπτος στη λίστα με τις περισσότερες συμμετοχές. Η κατηγορία που ουδείς μπορεί να απειλήσει, άμεσα τουλάχιστον, τον Ναβάρο είναι αυτή με τα εύστοχα τρίποντα καθώς έχει 623 με τον δεύτερο Μίλος Τεόντοσιτς να έχει 471 και τους Σπανούλη (410), Γιουλ (377) να βρίσκονται αρκετά μακριά του. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στα συνολικά εύστοχα σουτ, καθώς ο "Λα Μπόμπα" έχει 1338 καλάθια με τους Σπανούλη (1163), Γιανκούνας (1041), Πρίντεζη (1021) να ακολουθούν.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ