ΜΠΑΣΚΕΤ

Χίμκι - Ολυμπιακός: Η κριτική των παικτών

EUROLEAGUE / ×ÉÌÊÉ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ×ÉÌÊÉ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Όταν ο Αλεξέι Σβεντ πάλευε μόνος, ο Ολυμπιακός είχε τουλάχιστον επτά παίκτες σε καλή βραδιά για να πάρει μια άνετη νίκη στη Μόσχα. Το Sport24.gr αξιολογεί την εμφάνιση των αθλητών του Ντέιβιντ Μπλατ στο ματς με τη Χίμκι.

Τόσο εύκολη βραδιά, δεν περίμενε ούτε ο πιο αισιόδοξος φίλος του Ολυμπιακού . Οι Πειραιώτες έκαναν εκπληκτική εμφάνιση στη Μόσχα, διέλυσαν τη Χίμκι με 87-66 , έπαιξαν πολύ όμορφο μπάσκετ και με όπλο τους τον πλουραλισμό εδειξαν ότι έχουν και φέτος το ταλέντο και το βάθος στο ρόστερ για να διεκδικήσουν την πρόκρισή τους στο Final Four.

Σπανούλης, Στρέλνιεκς, Τίμα, Βεζένκοβ, Πρίντεζης, ΛεΝτέι, Μιλουτίνοβ συμπλήρωσαν ο ένας τον άλλο και με φοβερά ποσοστά στην επίθεση (66% στα δίποντα, 43% στα τρίποντα, 19 ριμπαουντ περισσότερα από τη Χίμκι και 25 ασίστ) έκαναν τον coach Μπλατ να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση, την ώρα που ο Αλεξέι Σβεντ προσπαθούσε μόνος εναντίον όλων να πετύχει το ακατόρθωτο.

Το Sport24.gr αξιολογεί την απόδοση των 11 που έπαιξαν απόψε στη Χίμκι, πριν τις αναμετρήσεις της επόμενης εβδομάδας με τη Μπασκόνια (εκτός) και την Αρμάνι Μιλάνο (εντός έδρας).

3. ΝΑΙΤΖΕΛ ΓΟΥΙΛΙΑΜΣ-ΓΚΟΣ (starter)

Έβγαλε την πρώτη ασίστ του Ολυμπιακού στη σεζόν (για δίποντο του Πρίντεζη), έβαλε τρίποντο από την αριστερή γωνία για το 12-9 στο πέμπτο λεπτό, πήγε και στο μαρκάρισμα του Σβεντ στα μέσα της πρώτης περιόδου. Έδωσε εξαιρετική ασίστ στον Βεζένκοφ για το 15-17, όμως στο όγδοο λεπτό έκανε έρμπολ σε τρίποντο και αντικαταστάθηκε από τον Μάντζαρη. Στο 18' έκανε ένα απαράδεκτο, για την κλάση του, λάθος που οδήγησε σε τρίποντο του Σβεντ από τη δεξιά γωνία για το 32-36 και στο πρώτο ημίχρονο ήταν απλώς θετικός. Μπήκε στο δεύτερο με τρίποντο για το 36-51, δεν "έλαμψε", αλλά δεν χρειάστηκε να κάνει πολλά από τη στιγμή που η ομάδα του λειτούργησε στην εντέλεια στην επίθεση. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε και το γεγονός ότι αυτή ήταν η πρώτη του εμφάνιση στη EuroLeague.

Τα στατιστικά του: 8 πόντοι, 2/4 τρίποντα, 2/2 βολές, 2 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 1 κλέψιμο, 2 λάθη, 11 ranking σε 21:11

6. ΑΞΕΛ ΤΟΥΠΑΝ (starter)

Πενταδάτος ο Γάλλος, πήγε στο μαρκάρισμα του Αλεξέι Σβεντ για να τον πιέσει, έπαιξε δύο εξαιρετικές άμυνες, η δεύτερη μάλιστα οδήγησε σε έρμπολ του ηγέτη της Χίμκι από την κορυφή. Ο Μπλατ τον άλλαξε, πάντως, στο timeout που πήρε στο τρίτο λεπτό και ο Τουπάν επέστρεψε στο ματς στα μέσα της δεύτερης περιόδου για να κάνει ένα "φθηνό" λάθος με το σκορ στο 27-32 και σε 5:21 στο πρώτο μέρος έμεινε στο απόλυτο μηδέν. Στο δεύτερο δεν χρησιμοποιήθηκε, καθώς ο Τίμα ήταν πιο χρήσιμος στην επίθεση και ο Παπανικολάου λειτούργησε αρκετά καλά στο φετινό του ντεμπούτο.

Τα στατιστικά του: 2 ριμπάουντ, 2 λάθη, -1 ranking σε 5:21

7. ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ (starter)

Μάρκαρε τον βραχύσωμο Μποστ στο ξεκίνημα του αγώνα, πήρε το πρώτο του σουτ μετά από δύο λεπτά και βρήκε σίδερο από την κορυφή, σκόραρε στην επόμενη προσπάθειά του και άνοιξε τον αιφνιδιασμό για το 12-6 από το λέι-απ του Τίμα. 'Εδωσε τρομερή ασίστ για το τρίποντο του Γουίλιαμς-Γκος, έδωσε κι άλλη στον Πρίντεζη για το 12-11 και σε έξι λεπτά στην πρώτη περίοδο γέμισε τη στατιστική του με δύο πόντους, τέσσερα ριμπάουντ και τρεις ασίστ. Έμεινε στο παρκέ στην έναρξη του δεύτερου δεκαλέπτου, έδωσε την τέταρτη τελική του πάσα στον Παπανικολάου, δέχθηκε μερικά σκληρά μαρκαρίσματα, πάσαρε στον ΛεΝτέι για το 34-41 και κράτησε το καλύτερο για το τέλος του πρώτου μέρους . Ξεφορτώθηκε τον Μποστ, σηκώθηκε από τα οκτώ μέτρα και σκόραρε για το 34-44. Στο ημίχρονο είχε μισό... triple-double (6 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 6 ασίστ σε 12:55). Είχε πατήσει το γκάζι στο πρώτο μέρος, μπήκε με τον ίδιο τρόπο και στο δεύτερο για να σκοράρει για το 36-48, αλλά στη συνέχεια φρέναρε. Σε βραδιές σαν αυτές, ο Σπανούλης θα έχει ξεσπάσματα και θα παίζει 20-25 λεπτά.

Τα στατιστικά του: 8 πόντοι, 2/3 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 1/2 βολές, 4 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 1 κλέψιμο, 4 λάθη, 14 ranking σε 23:42

10. ΓΙΑΝΙΣ ΤΙΜΑ

Αντικατέστησε τον Τουπάν στο τρίτο λεπτό, σκόραρε γρήγορα το πρώτο του καλάθι, ένα λέι-απ στον αιφνιδιασμό, έκανε ένα κόψιμο, στο 9' δεν έπαιξε άμυνα και δέχθηκε τρίποντο από τον Σβεντ, όμως στην επόμενη φάση σηκώθηκε από την περιφέρεια και σκόραρε για το 20-19. Είχε μερικές χαλαρές αντιδράσεις στο πίσω μέρος του γηπέδου και άφησε ελεύθερα σουτ, όμως μπήκε στο δεύτερο μέρος με καλή προσωπική άμυνα στον Μίκι που ήταν η... εξαίρεση στον κανόνα καθώς στη συνέχεια είχε κι άλλες άσχημες τοποθετήσεις. Σκόραρε γκολ-φάουλ για το 54-63 και με την επιθετικότητά του, έκρυβε την κακή του εικόνα στο άλλο μισό του γηπέδου. Είναι ξεκάθαρα μπροστά από τον Τουπάν στο rotation και είναι στο χέρι του να κρατήσει αυτόν τον ρόλο, τα λεπτά και τις αρμοδιότητες.

Τα στατιστικά του: 8 πόντοι, 2/3 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 1/1 βολή, 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κόψιμο, 1 λάθος, 9 ranking σε 23:51

11. ΝΙΚΟΛΑ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΒ (starter)

EUROLEAGUE / ×ÉÌÊÉ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ×ÉÌÊÉ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Πενταδάτος ο Σέρβος σέντερ, βρήκε απέναντί του τον Τζόρνταν Μίκι και όχι τον Μάλκολμ Τόμας, αστόχησε στις δύο πρώτες του προσπάθειες, έκανε όμως καλή δουλειά με ριμπάουντ, κόψιμο και κλέψιμο. Μετά από έξι λεπτά πήγε στον πάγκο δίνοντας τη θέση του στον ΛεΝτέι. Το πρώτο καλάθι του ήρθε στο 17', για να ακολουθήσουν ακόμη τέσσερις πόντοι για το 32-39 σε ένα σημείο που ο Ολυμπιακός πήρε τον έλεγχο της αναμέτρησης. Ένα δύσκολο δίποντό του για το 51-60 στο 29' κράτησε τη Χίμκι σε απόσταση, η δουλειά που έκανε με τις δεύτερες επιθέσεις ήταν υπερπολύτιμη, ισοφάρισε το ρεκόρ καριέρας του με έξι επιθετικά ριμπάουντ και λειτούργησε άψογα σε εναν ρόλο διαφορετικό από εκείνον που είχε υπό τις οδηγίες του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Τα στατιστικά του: 9 πόντοι, 3/5 δίποντα, 3/4 βολές, 9 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 1 κόψιμο, 2 λάθη, 16 ranking σε 21:37

13. ΓΙΑΝΙΣ ΣΤΡΕΛΝΙΕΚΣ

Επιστρατεύθηκε στα τέλη της πρώτης περιόδου, βρήκε σίδερο στο πρώτο του σουτ από την κορυφή, που ήταν υπό καλές προϋποθέσεις, έδειχνε να μην έχει καλό ρυθμό και άργησε να αποφασίσει στην τελευταία φάση της πρώτης περιόδου με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να μην εκτελέσει επίθεση. Έπαιξε πέντε λεπτά στο πρώτο μέρος χωρίς να δώσει κάτι, γύρισε στα μέσα της τρίτης περιόδου για να συνεργαστεί καλά με τον ΛεΝτέι, να βάλει τρίποντο για το 48-58 και να πετύχει και το πρώτο καλάθι της τέταρτης για το 54-65. Συνέχισε με το δεύτερο μακρινό του σουτ για το 56-73 στο 33', έβαλε το τρίτο για το 66-81 στο 38' και έδειξε πως όταν βρει ρυθμό, είναι ασταμάτητος.

Τα στατιστικά του: 11 πόντοι, 1/2 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 0/1 βολή, 1 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 λάθος, 7 ranking σε 17:08

14. ΣΑΣΑ ΒΕΖΕΝΚΟΒ

Μπήκε στο ματς προς τα τέλη της πρώτης περιόδου και πέτυχε γρήγορα το πρώτο του καλάθι, πριν βάλει τη μπάλα στο παρκέ στο 12' και σκοράρει ένα φοβερό καλάθι για το 22-26. Έβαλε και τρίτο στην επόμενη επίθεση, έβαλε και βολές για το 27-32 και γύρισε στον πάγκο έχοντας δώσει σπουδαίες λύσεις στην ομάδα του με οκτώ πόντους σε οκτώ λεπτά. Στο 31' πήρε τρίποντο με τρομερή αποφασιστικότητα και το έβαλε για το 54-68, πριν σκοράρει και δίποντο για το 56-70. Πολύς κόσμος "γκρίνιαξε" για τη μεταγραφή του, όμως ο Σάσα δείχνει πως μπορεί και να βοηθήσει άμεσα, αλλά και να γίνει σταδιακά ο διάδοχος του Γιώργου Πρίντεζη στη θέση του πάουερ φόργουορντ.

Τα στατιστικά του: 13 πόντοι, 4/6 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 2/2 βολές, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο, 19 ranking σε 17:07

15. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ (starter)

Πέτυχε το πρώτο καλάθι του Ολυμπιακού στη σεζόν, τελειώνοντας τον αιφνιδιασμό που άνοιξε ο Γουίλιαμς-Γκος. Είχε δύσκολο έργο στο μαρκάρισμα του Γκιλ, ήταν όμως αποτελεσματικός κοντά στο καλάθι. Τελείωσε εύκολα τη φάση για το 12-11 από ασίστ του Σπανούλη, γύρισε στα μέσα της δεύτερης περιόδου και έδωσε έξυπνη πάσα στον Μιλουτίνοβ που σκόραρε απέναντι σε δύο κοντύτερους αντιπάλους, δεν εκβίασε προσπάθειες και μοίρασε σωστά τη μπάλα. Τα βρήκε σκούρα απέναντι στον Γκιλ και στην έναρξη του δεύτερου μέρους, του απάντησε όμως για το 38-53 και με τον Βεζένκοβ να είναι σε τρομερή βραδιά, δεν χρειάστηκε να πιέσει πολύ τον εαυτό του.

Τα στατιστικά του: 11 πόντοι, 5/7 δίποντα, 1/2 βολές, 3 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 11 ranking σε 22:53

16. ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Είδε το πρώτο δεκάλεπτο από τον πάγκο, μπήκε στην έναρξη της δεύτερης περιόδου, σκόραρε γρήγορα τους πρώτους του πόντους με λέι-απ από ασίστ του Σπανούλη και έπαιξε πέντε λεπτά για να βοηθήσει το rotation του Μπλατ. Γύρισε στο 29', στο 35' έβαλε το τρίποντο για το 61-76 που έκρινε οριστικά το παιχνίδι και στην πρώτη φετινή του εμφάνιση έδειξε έτοιμος να βοηθήσει είτε χρειαστεί να παίξει πέντε, είτε χρειαστεί να παίξει 25 λεπτά. Είναι λίγο πίσω σε αγωνιστικό ρυθμό και ανάσες, όμως με "διαβολοβδομάδα" να ακολουθεί, θα μπει γρήγορα στα βαθιά.

Τα στατιστικά του: 5 πόντοι, 1/3 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο, 8 ranking σε 15:42

17. ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ

Άλλαξε τον καταπονημένο Γουίλιαμς-Γκος στο 8', έδωσε μια όμορφη πάσα, γλίτωσε ένα λάθος και στα 23.1" πριν το τέλος της πρώτης περιόδου χρεώθηκε με φάουλ σε τρίποντο του Σβεντ παρά το γεγονός ότι δεν είχε επαφή με τον Ρώσο. Γύρισε στον πάγκο μετά από μόλις 86 δευτερόλεπτα δράσης. Άλλα τόσα έπαιξε περίπου και σε 2:35 στο πρώτο μέρος είχε μια ασίστ. Στο δεύτερο μέρος, με τη διαφορά να έχει ανοίξει, πήρε περισσότερο χρόνο, αλλά και πάλι λειτούργησε ως συμπληρωματικός της πεντάδας για να δώσει καλές άμυνες και άλλες δύο όμορφες ασίστ. Είναι ξεκάθαρα ο τέταρτος γκαρντ του ρόστερ πίσω από τους Σπανούλη, Γουίλιαμς-Γκος, Στρέλνιεκς και δύσκολα θα καταφέρει να ξεπεράσει κάποιον από αυτούς στη διάρκεια της χρονιάς.

Τα στατιστικά του: 0/2 τρίποντα, 2 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 ranking σε 13:05

31. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΓΡΗΣ

Ο μοναδικός που δεν χρησιμοποιήθηκε από τον Ντέιβιντ Μπλατ.

32. ΖΑΚ ΛΕΝΤΕΙ

EUROLEAGUE / ×ÉÌÊÉ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ×ÉÌÊÉ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Άλλαξε τον Μιλουτίνοβ στο έκτο λεπτό, σκόραρε άμεσα το πρώτο του καλάθι με ωραία κίνηση και έβαλε μπροστά την ομάδα του με 12-13. Συνέχισε με βολές, σταμάτησε μια πάσα στην καρδιά της ρακέτας του Ολυμπιακού που θα ήταν σίγουρο καλάθι του Μίκι, άνοιξε το δεύτερο δεκάλεπτο με βολές για το 22-22, το έκλεισε με δίποντο για το 34-41. Πολύ καλός στις επαφές, κέρδισε πέντε φάουλ σε 8:20 στο πρώτο μέρος και συνέχισε να είναι αποτελεσματικός και στα μέσα του τρίτου δεκαλέπτου, όταν επέστρεψε στο παρκέ. Στην πρώτη του εμφάνιση στη EuroLeague ήταν κάτι περισσότερο από θετικός, ο παίκτης του Ολυμπιακού με την καλύτερη αξιολόγηση και ο πρώτος του σκόρερ. Το ταλέντο του στην επίθεση μοιάζει με εκείνο του Τζαμέλ ΜακΛίν, έστω και αν οι κινήσεις τους είναι διαφορετικές, όμως ο ΛεΝτέι δείχνει πιο συνεπής και έχει πολύ μεγαλύτερο κίνητρο από τον προκάτοχό του.

Τα στατιστικά του: 14 πόντοι, 5/6 δίποντα, 4/4 βολές, 5 ριμπάουντ, 2 λάθη, 20 ranking σε 18:23

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ