EUROLEAGUE

EuroLeague: Θυμήθηκε τον Ντομινίκ Γουίλκινς και το ευρωπαϊκό στο Παρίσι

EuroLeague: Θυμήθηκε τον Ντομινίκ Γουίλκινς και το ευρωπαϊκό στο Παρίσι

Η EuroLeague συνέχισε τα αφιερώματα στους παίκτες που σημάδεψαν την διοργάνωση και θυμήθηκε τον Ντομινίκ Γουίλκινς και την συμβολή του στην κατάκτηση του τροπαίου από τον Παναθηναϊκό το 1996.

Ο Ντομινίκ Γουίλκινς είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που έχουν περάσει ποτέ τον Ατλαντικό. Και ήταν ο Παναθηναϊκός αυτός που τον έφερε στην Ευρώπη την σεζόν 1995/96, σε μία κίνηση που είχε κάνει θόρυβο σε όλη την Ευρώπη.

Ο άλλοτε All Star του ΝΒΑ ήταν ο ηγέτης της ομάδας που κατέκτησε την EuroLeague (τότε λεγόταν Κύπελλο Πρωταθλητριών) το 1996 στο Final Four του Παρισιού. Η EuroLeague λοιπόν δεν γινόταν να μην αναφερθεί στον Ντομινίκ στο πλαίσιο της παρουσίασης των 101 παικτών που ξεχώρισαν στην διοργάνωση και είχαν παρουσιαστεί το 2018 από τον Βλάντιμιρ Στάνκοβιτς.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο για τον Ντομινίκ αναφέρεται μεταξύ άλλων:

"Όταν ήταν 35 χρονών, ο Γουίλκινς αποφάσισε να αφήσει το ΝΒΑ και δοκίμασε την τύχη του στην Ευρώπη. Πολλοί αμφέβαλλαν κατά πόσο ένας παίκτης στην ηλικία του θα μπορούσε να κάνει πολλά. Έκαναν λάθος. Μπροστά σε μία νέα πρόκληση, ο Γουίλκινς είχε 4 εκατομμύρια λόγους για να υπογράψει στον Παναθηναϊκό Αυτό είναι το νούμερο που ανέφεραν τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ όταν μιλούσαν για το συμβόλαιό του: 4 εκατ. δολάρια για μία σεζόν.

Στην Αθήνα ο Γουίλκινς βρήκε μία καλή ομάδα, με έναν σπουδαίο πόιντ γκαρντ (Παναγιώτης Γιαννάκης), έναν νεαρό φόργουορντ (Φραγκίσκος Αλβέρτης) και έναν πύργο στο "ζωγραφιστό" (Στόγιαν Βράνκοβιτς). Επιπροσθέτως, ο ταλαντούχος Νίκος Οικονόμου, ένας έμπειρος ομογενής, ο Τζον Κόρφας και Έλληνες παίκτες όπως ο Βαγγέλης Βουρτζούμης και ο Τζανής Σταυρακόπουλος έφτιαξαν μία δυνατή ομάδα.

Στην αρχή, ο σκληρός και απαιτητικός Μάλκοβιτς και ο σταρ Γουίλκινς δεν είχαν καλή χημεία, αλλά σιγά-σιγά η δουλειά του πρώτου και η προσαρμογή του δεύτερου έφερε αποτελέσματα.

Όπως συμβαίνει με τους σπουδαίους παίκτες, ο Γουίλκινς έπαιξε καλύτερα όταν τον χρειαζόταν η ομάδα του. Στο Final Four, στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ είχε 35 πόντους και 8 ριμπάουντ στη νίκη του Παναθηναϊκού με 81-71. Στον τελιό, στις 11 Απριλίου 1996, σε ένα παιχνίδι με δραματικό φινάλε και πολλά λάθη από την γραμματεία και τους διαιτητές, ο Παναθηναϊκός νίκησε τη Μπαρτσελόνα με 67-66. Ο Γουίλκινς είχε 16 πόντους και 10 ριμπάουντ και αναδείχθηκε MVP του Final Four. Στην πρώτη του σεζόν στην Ευρώπη είχε 20.1 πόντους και 7.3 ριμπάουντ μέσο όρο".

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ