ΜΠΑΣΚΕΤ

Παναθηναϊκός - Μακάμπι 89-84: Ματ με Καλάθη στην πρεμιέρα της EuroLeague

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Με τους Καλάθη - Λοτζέσκι να κάνουν σπουδαία δουλειά σε δημιουργία και σκοράρισμα, ο Παναθηναϊκός νίκησε τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (89-84) στην πρεμιέρα της EuroLeague 2018/19 και δεν "πληγώθηκε" από τον τρομερό Σκότι Γουίλμπεκιν.

Κάθε αρχή και δύσκολη, λένε. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά τα πράγματα για τον Παναθηναϊκό που στην πρεμιέρα της EuroLeague 2018/19 υποδέχθηκε τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο ΟΑΚΑ, είδε τον Σκότι Γουίλμπεκιν να μοιάζει με τον... Κρις Πολ, όμως στο φινάλε πάτησε το γκάζι και μέσα από την άμυνά του έφτασε στη νίκη (89-84). Την όγδοη του νίκη σε ισάριθμες εντός έδρας πρεμιέρες στη σύγχρονη ιστορία της διοργάνωσης.

8-0 έχουν οι πράσινοι σε αυτούς τους αγώνες, επίδοση που μπορεί να μη λέει πολλά, σε αντίθεση με τη νίκη που ανεβάζει την ψυχολογία των παικτών του Τσάβι Πασκουάλ πριν την πρώτη "διαβολοβδομάδα" και τις αναμετρήσεις με τη Μπάγερν Μονάχου (εκτός) και τη Γκραν Κανάρια (εντός έδρας).

Κορυφαίος των νικητών, ποιος άλλος, ο Νικ Καλάθης που ξεκίνησε την έβδομη σεζόν του στη EuroLeague όπως τελείωσε την έκτη. Με το πόδι στο γκάζι. Εξαιρετικός και ο Ματ Λοτζέσκι που αν είναι υγιής μπορεί να εξελιχθεί στο βαρόμετρο του Παναθηναϊκού τη φετινή σεζόν (έκανε ρεκόρ με την πράσινη φανέλα), ασταμάτητος στο πρώτο δεκάλεπτο ο Κιθ Λάνγκφορντ, πηγή αστείρευτης ενέργειας στο τρίτο ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, θετικοί οι Τόμας, Μήτογλου, βγήκε στο 7' και γύρισε στο 36' ο Παπαπέτρου.

Οι Ισραηλινοί, από την άλλη, δεν είχαν στη σύνθεσή τους τον Τζέρεμι Πάργκο, δεν είχαν ούτε τον Κέντρικ Ρέι, ούτε τον Νιμρόντ Λέβι. Είχαν, όμως, τον Σκότι Γουίλμπεκιν σε τρομερή κατάσταση. Ο Αμερικανός μετακόμισε στο Τελ Αβίβ για να γίνει ο ηγέτης μιας σπουδαίας και ιστορικής ομάδας και στην πρώτη επίσημη ευρωπαϊκή του εμφάνιση με αυτή, έκανε πραγματικά εντυπωσιακή εμφάνιση. Είδε να τον μαρκάρουν ο Παπαπέτρου, ο Καλάθης, ο Αντετοκούνμπο, ο Γκιστ, ο Μήτογλου, ο Λεκαβίτσιους, άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο χρόνο, κουράστηκε μα δε λύγισε και μένει να δούμε αν μπορεί να συνεχίσει σε αυτό το επίπεδο και σε αυτές τις στροφές.

O MVP

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΤΑ ΜΠΡΕΚΗ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΩΤΑ ΜΠΡΕΚΗ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Νικ Καλάθης έχασε πέρυσι το βραβείο του MVP από τον Λούκα Ντόντσιτς, αν όμως συνεχίσει στα ίδια επίπεδα και φέτος, τότε δύσκολα θα του ξεφύγει αυτό το σπουδαίο "παράσημο". Στην πρεμιέρα της έβδομης σεζόν του στη EuroLeague ο 29χρονος ηγέτης του Παναθηναϊκού έπαιξε 34 λεπτά, σκόραρε 8 πόντους (με 2/8 δίποντα, 1/5 τρίποντα και 1/2 βολές), ήταν αρκετά άστοχος, έδωσε όμως 14 ασίστ και ήταν η αρχή και το τέλος στην επίθεση της ομάδας του. Χειροκρότημα αξίζει και ο Ματ Λοτζέσκι που με 20 πόντους έκανε ρεκόρ με την πράσινη φανέλα. "Οικονομικός", δεν εκβίασε προσπάθειες, μπορεί να εξελιχθεί σε... εσωτερική μεταγραφή και να εξελιχθεί στον σουτέρ που δεδομένα χρειάζονται οι πράσινοι. Σε κάτι λιγότερο από 22 λεπτά σκόραρε 20 πόντους (ρεκόρ με την πράσινη φανέλα) με 6/7 δίποντα, 2/3 τρίποντα και 2/3 βολές), μάζεψε 5 ριμπάουντ και έκανε ένα κλέψιμο.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Πολύ θετική επίδοση οι 22 ασίστ του Παναθηναϊκού για τα έντεκα λάθη του, όμως για ακόμα μία φορά ο αντίπαλος είχε πολύ υψηλό ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα (64%), κέρδισε τη μάχη των ριμπάουντ και έδειξε πως η φροντ-λάιν του Τσάβι Πασκουάλ δεν έχει βρει ακόμη συνοχή, χημεία, τα πατήματά της. 8 από τις 18 ασίστ είχε ο Σκότι Γουίλμπεκιν, όμως η Μακάμπι Τελ Αβίβ μέτρησε άλλα τόσα λάθη.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Με τους Καλάθη, Λάνγκφορντ (αντί του Λοτζέσκι), Παπαπέτρου, Γκιστ και Λάσμε στην αρχική του πεντάδα, ο Πασκουάλ ήθελε η ομάδα του να δώσει έμφαση στην άμυνα. Ο Λάνγκφορντ πέτυχε το πρώτο ευρωπαϊκό καλάθι της σεζόν, ο Παπαπέτρου πίεσε τον Γουίλμπεκιν σε όλο το γήπεδο, ο Καλάθης ήταν η αρχή και το τέλος στην επίθεση κι αυτός που οδήγησε στο 6-0 στο 1' και στο πρώτο timeout του Σπάχια. Ο καλός ρυθμός των πράσινων "χτίστηκε" μέσα από την άμυνα, ο Λάνγκφορντ έγραψε το 13-4 με τρίποντο στο τρίτο λεπτό και κάπου εκεί ήρθε το ξύπνημα των φιλοξενούμενων που μέσα σε ελάχιστο χρόνο έτρεξαν επί μέρους σκορ 2-10 για το 15-14, έμειναν κοντά και έκλεισαν το δεκάλεπτο στο -2 (26-24) παρά το απογοητευτικό τους ξεκίνημα.

Ο Γούιλμπεκιν είχε βρει ρυθμό στην επίθεση, η πίεση των γηπεδούχων δεν τον εξουθένωσε, η Μακάμπι πέρασε μάλιστα και μπροστά (30-32) με τον Τάιους και έδειξε σημάδια πολύ καλής ομάδας που έβαλε πάντως δύο αρκετά τυχερά σουτ και βρέθηκε στο +3 (37-40) χάρη στο coast-to-coast του Κέιν. Ένα πάρα πολύ δύσκολο fadeaway δίποντο του Θανάση (41-43) κράτησε τους πράσινους σε απόσταση κατοχής και τελικά η επιστροφή του Καλάθη τους έδωσε το προβάδισμα (46-45) στο ημίχρονο στο οποίο είχαν μεν 62% στα δίποντα, αλλά έβλεπαν τη Μακάμπι να ξεπερνά το 72% και τον Γουίλμπεκιν να αντέχει παρά το μαρκάρισμα των Παπαπέτρου, Καλάθη, Λεκαβίτσιους, Αντετοκούνμπο. 13 πόντους με 2/2 δίποντα, 3/3 τρίποντα και 5 ασίστ είχε ο Αμερικανός...

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS


EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Καλάθης (με τέσσερις ασίστ σε δύο λεπτά) και Αντετοκούνμπο με άμυνες, κάρφωμα και τρίποντο έκαναν τρομερή δουλειά στην έναρξη της τρίτης περιόδου (55-52), σπουδαία δουλειά όμως έκανε και ο Μήτογλου που τελείωσε τις φάσεις κοντά στο καλάθι. Ο Γουίλμπεκιν ήταν όμως... διαστημικός και κράτησε όρθια τη Μακάμπι, είτε με σκοράρισμα, είτε με δημιουργίες, με τον Ρολ να βάζει ξανά μπροστά την ομάδα του (59-61 στο 26'), να της δίνει λύσεις στην επίθεση και να εκμεταλλεύεται τα μις-ματς. Ο ρυθμός του αγώνα έσπασε στα τέλη του δεκαλέπτου, όμως ένα κλέψιμο του Καλάθη οδήγησε στην 14η τελική του πάσα με τον Λάνγκφορντ να σκοράρει μακρινό δίποντο για το 70-67.

Ο Γουίλμπεκιν είχε αρχίσει να καταπονείται, ο Τόμας έβαλε "τρελό" τρίποντο για το 75-68 και στη συνέχεια ανάγκασε τον Ο' Μπράιαντ να "πουλήσει" τη μπάλα, ο Λοτζέσκι ήταν τρομερά οικονομικός στην επίθεση και έγραψε το 82-71 στο 35', σημείο στο οποίο η Μακάμπι κατάλαβε πως δεν είχε πλέον δυνάμεις και βάθος στον πάγκο για να διεκδικήσει την ανατροπή και τη νίκη. Πάλεψε γι' αυτή, πάλεψε για τις πιθανότητές της, όμως ο Λοτζέσκι δεν είχε όρεξη για πολλά-πολλά και κλείδωσε το αποτέλεσμα.

Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ: Λίγο έλειψε να γεμίσει το ΟΑΚΑ, που είχε γύρω στους 15.000 θεατές. Όχι κι άσχημα για πρεμιέρα της σεζόν, απέναντι σε μια ομάδα που ο κόσμος του Παναθηναϊκού είχε ήδη δει δύο φορές φέτος.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Γκαρσία, Ράντοβιτς, Γιόβτσιτς

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 26-24, 46-45, 70-67, 89-84

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Πασκουάλ): Τόμας 9 (0/4 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 4 ριμπάουντ), Λάνγκφορντ 13 (5/7 δίποντα, 1/3 τρίποντα), Λάσμε 8 (4 ριμπάουντ, 2 κοψίματα), Παπαπέτρου 4 (2/3 διποντα), Παππάς 6, Γκιστ 5 (2/6 δίποντα, 1 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Λεκαβίτσιους, Λοτζέσκι 20 (6/7 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 2/3 βολές, 5 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο), Καλάθης 8 (2/8 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 1/2 βολές, 2 ριμπάουντ, 14 ασίστ, 3 κλεψίματα, 4 λάθη), Αντετοκούνμπο 10 (3/3 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 1/2 βολές), Μήτογλου 6 (3/3 δίποντα, 4 ριμπάουντ)

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Σπάχια): Γουίλμπεκιν 24 (3/5 δίποντα, 5/8 τρίποντα, 3/4 βολές, 2 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 1 κλέψιμο, 4 λάθη), Ο' Μπράιαντ 4 (6 ριμπάουντ), Καλογιάρο 11 (1 τρίποντο, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Ρολ 15 (6/8 δίποντα, 1/3 τρίποντα), Κέιν 7 (1), Τάιους 5, Ντιμπαρτολομέο 2, Μπλακ 14 (6/8 δίποντα, 6 ριμπάουντ), Ζούσμαν 2

Τα ομαδικά στατιστικά του Παναθηναϊκού: 28/49 δίποντα, 7/20 τρίποντα, 12/19 βολές, 24 ριμπάουντ (15 αμυντικά - 9 επιθετικά), 22 ασίστ, 10 κλεψίματα, 5 κοψίματα, 11 λάθη

Τα ομαδικά στατιστικά της Μακάμπι Τελ Αβίβ: 25/39 δίποντα, 8/18 τρίποντα, 10/14 βολές, 30 ριμπάουντ (25 αμυντικά - 5 επιθετικά), 18 ασίστ, 6 κλεψίματα, 2 κοψίματα, 18 λάθη

Οι επόμενοι αγώνες των δύο αγώνων: Ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας τη Μπάγερν Μονάχου την Τρίτη 16/10 στις 21:30, ενώ η Μακάμπι θα υποδεχθεί την ίδια μέρα στις 21:05 την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ