EUROLEAGUE

Παναθηναϊκός: Οι δύο (πρώτοι) στόχοι του Ρικ Πιτίνο

EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο περιορισμός των αλλαγών, τα mis match και η κίνηση μακριά από την μπάλα. Ο Αλέξανδρος Τρίγκας γράφει για τα πρώτα στοιχεία που φέρνει ο Ρικ Πιτίνο στον Παναθηναϊκό.

Μέσα σε πέντε μέρες παρουσίας στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ (για τη δεύτερη θητεία του), ο Ρικ Πιτίνο έχει καταστήσει σαφές τι θέλει να διαφοροποιήσει στο παιχνίδι της ομάδας του, τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση. Από τη μία τα λεγόμενά του (κυρίως μετά τον αγώνα με την Μπασκόνια), από την άλλη οι πράξεις των παικτών του στο παρκέ -δείγμα της διαφορετικής κατεύθυνσης που υπάρχει από τον πάγκο.

Ο 67χρονος τεχνικός έχει ενδεχομένως λιγότερα να κάνει σε σχέση με πέρσι, παραλαμβάνει μαι ομάδα που είναι πιο ποιοτική και με μεγαλύτερη... ποσότητα (στο κομμάτι του ροτέισον), αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι αλλαγές που προσδοκά να επιφέρει στο παιχνίδι του τριφυλλιού είναι αμελητέες. Το κάθε άλλο.

ΜΙΝΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΕ ΜΗΝΑ - ΦΩΤΙΑ

Μετά το παιχνίδι με τον Κολοσσό, ο Ρικ Πιτίνο ρωτήθηκε για το διάστημα που θα χρειαστεί προκειμένου να περάσει στην ομάδα αυτά που θέλει, σε επίπεδο φιλοσοφίας και κατεύθυνσης. Απάντησε πως δύο με τρεις εβδομάδες είναι ένα εύλογο διάστημα για να παρουσιάσει -πιο ουσιαστικά- τις αλλαγές που έχει στο μυαλό του, σε σημείο που αυτές θα γίνουν συνήθεια για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Αλλαγές που αφορούν τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση. Το "συν" σε σχέση με πέρσι είναι η μεγαλύτερη ποιότητα (και ποσότητα) του έμψυχου δυναμικού, ταυτόχρονα όμως το πρόγραμμα στην EuroLeague είναι πολύ απαιτητικό, αφού ακολουθούν οι αγώνες με Ολυμπιακό (εντός), Μπαρτσελόνα (εκτός), Φενέρμπαχτσε (εντός), Μακάμπι Τελ Αβίβ (εκτός) και Ρεάλ Μαδρίτης (εντός) μέσα στον Δεκέμβριο.

Σε πρώτη φάση πάντως, ήδη από τα παιχνίδια με Μπασκόνια (περισσότερο) και Κολοσσό (λιγότερο) έδειξε δείγματα αναφορικά με τις τροποποιήσεις που στοχεύει να φέρει στο παιχνίδι του τριφυλλιού. Τόσο σε επίθεση όσο και σε άμυνα.

ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

Σε πρώτο πλάνο έρχεται η άμυνα, δεδομένων των δικών του δηλώσεων μετά το δεύτερο ντεμπούτο του. Μετά το φινάλε του αγώνα με την ισπανική ομάδα ανέφερε πως "αυτό στο οποίο εστίασα τις τελευταίες 48 ώρες είναι πως αν μείνεις στην επίθεση, είσαι μια μέτρια ομάδα. Όταν κοιτάξεις στην άμυνα, μπορείς να κάνεις σπουδαία πράγματα. Όλοι έδωσαν ό,τι είχαν στην άμυνα". Κι εκεί είναι που θέλει να αυξήσει το αίσθημα ευθύνης και... διάθεσης. Σε όλους. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο.

Ταυτόχρονα όμως, προσδοκά να αποτινάξει από κάποιους παίκτες την ταμπέλα του προβλήματος στο πίσω μέρος του παρκέ. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα ο Ταϊρίς Ράις και ο Τζίμερ Φρεντέτ, που σε αρκετές περιπτώσεις στους δύο πρώτους μήνες αποτελούσαν πρόβλημα λόγω της άμυνας στο πικ εν ρολ. " Ο Τζίμερ είναι ένας σπουδαίος επιθετικός παίκτης, είναι όμως 1μ83. Εξήγησα στα παιδιά πως δεν θα τον βγάλω από το παρκέ επειδή είναι 1μ83. Οι άλλοι τέσσερις θα πρέπει να τον καλύψουν" εξήγησε χαρακτηριστικά, δείχνοντας ξεκάθαρα τη διάθεση να προστατεύσει μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ.

Αυτό συνεπάγεται μικρότερη τάση στις αλλαγές στην άμυνα, όπως αντίστοιχα αύξηση των απαιτήσεων από τους υπόλοιπους παίκτες. Τόσο από τον ψηλό που αμύνεται στο πικ εν ρολ (με την Μπασκόνια δεν έμενε μέσα στη ρακέτα), όσο και στους υπόλοιπους μέσω στόχευσης από το ποιος παίκτης θα δώσει πιο "βαθιά" μια βοήθεια μέχρι το πώς θα γίνουν οι περιστροφές.

Αυτά βέβαια απαιτούν χρόνο...

MIS MATCH ΚΑΙ LOW POST

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι έχει να κάνει με το μπροστινό μέρος του παρκέ είναι ξεκάθαρο πως ο Ρικ Πιτίνο δεν ψάχνει τόσο έντονα το mis match, όσο ο Αργύρης Πεδουλάκης. Ο πρώην προπονητής των πρασίνων είχε διατηρήσει ψηλά των αριθμό κατοχών της ομάδας εν συγκρίσει με τα προηγούμενα χρόνια, επένδυε όμως μεγάλο κομμάτι του επιθετικού παιχνιδιού στο "διάβασμα" -κυρίως σε ό,τι είχε να κάνει με την υπεροχή στο low post. Παρουσίασε για αρκετά μεγάλα διαστήματα πεντάδες με ένα μεγάλο κορμί στο "2" (Ιωάννης Παπαπέτρου - Γουέσλι Τζόνσον) τόσο για να "προστατεύσει" τον Ταϊρίς Ράις στην άμυνα, όσο κι επειδή ο Νίκος Παππάς δεν ήταν απόλυτα έτοιμος μετά τη δεύτερη ρήξη πρόσθιου χιαστού και την θλάση που υπέστη στην εκκίνηση της σεζόν.

Οι πράσινοι ακουμπούσαν πολλές φορές την μπάλα κοντά στο καλάθι, επανέφεραν σε πολλές περιπτώσεις τον ΝτεΣον Τόμας στο "3" και έδειξαν μεγάλη επιμονή στο post up. Το έκαναν με μεγάλη αποτελεσματικότητα μάλιστα. Κάπως έτσι, ήταν ο Παναθηναϊκός βρισκόταν στις τρεις τελευταίες θέσεις της EuroLeague στο ποσοστό των επιθέσεων που καταλήγουν σε σουτ τριών πόντων (31.1%). Στα επόμενα τρία παιχνίδια της διοργάνωσης, με τον Γιώργο Βόβορα και τον Ρικ Πιτίνο, το συγκεκριμένο ποσοστό αυξήθηκε σημαντικά (40.9%).

ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ OFF BALL

Ο Ρικ Πιτίνο φέρνει μαζί μια ξεκάθαρη διάθεση για περισσότερη κίνηση μακριά από την μπάλα, λιγότερα σκριν πάνω και περισσότερα μακριά από αυτή. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατεύθυνση της επίθεσης του Παναθηναϊκού. Ήδη σε δύο αγώνες, φάνηκε η στόχευση να τραβήξει την μπάλα από τα χέρια του Τζίμερ Φρεντέτ σε πρώτο χρόνο. Όχι για να τον περιορίσει επιθετικά -το ακριβώς αντίθετο. Ο 67χρονος τεχνικός δείχνει να θέλει να περιορίσει τα πικ εν ρολ που θα "τρέχει" ο 30χρονος γκαρντ, με στόχο να μειώσει τον χρόνο αντίδρασης της αντίπαλης άμυνας στο μαρκάρισμά του.

Παρένθεση. Στις εννέα πρώτες αναμετρήσεις, ο Τζίμερ Φρεντέτ πήρε 13 σουτ δίχως άμυνα μπροστά του (uncontested shot), ευστοχώντας σε 9 περιπτώσεις. Απέναντι σε Μπασκόνια και Κολοσσό έχει 4/4 σε τέτοιες καταστάσεις. Κλείνει η παρένθεση.

Δεδομένου του επιθετικού ταλέντου του παίκτη, αλλά και της ικανότητας που έχει να εκτελεί από την περιφέρεια με υψηλά ποσοστά ευστοχίας, ο Ρικ Πιτίνο έχει τη δυνατότητα να πάει σε plan b και να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό. Το δείγμα των δύο αγώνων (με Μπασκόνια και Κολοσσό) δεν είναι απόλυτα επαρκές για να αποτυπωθεί ξεκάθαρα αυτή η φιλοσοφία, αποτελεί όμως ένα πρώτο δείγμα της τροποποίησης που θέλει να επιφέρει στην επίθεση του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ -με άρμα μάχης τον Τζίμερ Φρεντέτ.

Η κίνηση μακριά από την μπάλα δεν αφορά μόνο τον εκείνον βέβαια, αλλά συνολικά τους παίκτες του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε πως -σύμφωνα με τα advanced statistics του InStat Scout- ο Τζίμερ Φρεντέτ εκτέλεσε περισσότερο στο transition (3 σουτ έναντι 1.56) και σε off screen (2 έναντι 1.44) σε σχέση με το πικ εν ρολ (1.5 έναντι 2.9).

Όλα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος, οι παίκτες των πρασίνων πάντως σε αυτή τη φάση μοιάζουν να έχουν καλύτερη ψυχολογία, μεγαλύτερη διάθεση και αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι τους. Παίζει ρόλο κι αυτό που είπε ο Ντίνος Μήτογλου μετά τον αγώνα με τον Κολοσσό: " Ο κόουτς βρίσκει κάθε φορά μια ωραία ιστορία για να μας δώσει κίνητρο". Όλα χρειάζονται...

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ