EUROLEAGUE

Ερυθρός Αστέρας: Αναμόρφωση από Σάκοτα με πυλώνες Πάντερ - Στίματς

Ερυθρός Αστέρας: Αναμόρφωση από Σάκοτα με πυλώνες Πάντερ - Στίματς

Τα "κλειδιά" στα έμπειρα χέρια του Ντράγκαν Σάκοτα και οι δύο μεταγραφές που άλλαξαν τη φιλοσοφία της ομάδας έφεραν αποτέλεσμα στον Ερυθρό Αστέρα, με έξι νίκες στα οκτώ ευρωπαϊκά παιχνίδια του έμπειρου τεχνικού.

Με 3-7 ρεκόρ στη EuroLeague, με τον στόχο της τετράδας στην ΑΒΑ Liga (για να διεκδικήσει το ευρωπαϊκό εισιτήριο) να μοιάζει "εύθραυστος", με τον Μίλαν Τόμιτς να έχει "χαιρετήσει" και τον Γκαβρίλοβιτς να αποτελεί -περισσότερο- προσωρινή λύση, ο Ερυθρός Αστέρας και ο ισχυρός άνδρας της ομάδας, Νεμπόισα Τσόβιτς έψαχναν έναν "αναμορφωτή".

Το βρήκαν στο πρόσωπο του Ντράγκαν Σάκοτα, δίνοντάς του τα "κλειδιά" και την ευκαιρία να "ξανανιώσει", επιστρέφοντας σε πάγκο ομάδας μετά από έναν "ανενεργό" χρόνο. Οι πρώτες κινήσεις του έμπειρου τεχνικού ήταν η εκκαθάριση και ανοικοδόμηση του ρόστερ, η οποία κυρίως αφορούσε τη front line της σερβικής ομάδας Αυτή άλλαξε κατά τα 3/5, με τους Ντέρικ Μπράουν και Μοχάμεντ Φαγιέ να ανοίγουν πρώτοι την πόρτα της εξόδου.Η έλευση του Βλάντιμιρ Στίματς που δεν βρήκε χώρο μετά από τρεις μήνες στη Φενέρμπαχτσε φέρνει τον Μάικλ Ότζο επίσης στην έξοδο, αφού δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στις υψηλότερες απαιτήσεις που συνάντησε στο Βελιγράδι και στην καριέρα του γενικότερα.

Ο Στίματς επέστρεψε για τρίτη φορά στον Ερυθρό Αστέρα και πλαισιώνοντας τους Κούζμιτς-Γκιστ, τον έχει κάνει πιο "απειλητικό" στο low post, προσφέροντας μεγαλύτερη στόχευση, τόσο κοντά στο καλάθι όσο και μακριά από αυτό, με τον Σέρβο σέντερ να αποτελεί αιχμή του δόρατος στα πικ εν ρολ και στις συνεργασίες με τους "κοντούς". Από το πρώτο του κιόλας παιχνίδι στη EuroLeague, στο "διπλό" των "ερυθρολεύκων" στην Αγία Πετρούπολη, φάνηκε ο ρόλος αλλά και η φρεσκάδα που προσέθεσε στη ρακέτα. Είχε 6 πόντους, 8 ριμπάουντ και 22' συμμετοχής απέναντι στη Ζενίτ, μπαίνοντας απευθείας στα... βαθιά.

Ερυθρός Αστέρας: Αναμόρφωση από Σάκοτα με πυλώνες Πάντερ - Στίματς
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Αυτός ήταν άλλωστε και ο κοινός παρονομαστής στις δύο προσθήκες του Ερυθού Αστέρα, με αυτή του Κέβιν Πάντερ να ακολουθεί και να το επιβεβαιώνει: Παίκτες έτοιμοι, με εμπειρία από το ευρωπαϊκό μπάσκετ, που δεν χρειάζονταν χρόνο προσαρμογής και ταίριαζαν απόλυτα στις ανάγκες των Σέρβων. Ο Σάκοτα είδε τον Στίματς να μην στεριώνει στη Φενέρμπαχτσε, τον Πάντερ να μένει εκτός της ομάδας του λιμανιού και τους "άρπαξε". Αυτοί από την πλευρά τους άρπαξαν την ευκαιρία.

Η ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΝΙΩΣΕ Ο ΠΑΝΤΕΡ

Ο Κέβιν Πάντερ δεν βρήκε τον ρόλο που ήθελε στον Ολυμπιακό, ο οποίος ήταν... υψηλότερων προσδοκιών από τις απαιτήσεις που είχε ο ίδιος ο Ολυμπιακός από εκείνον. Δείχνει, ωστόσο, να τον βρίσκει στον Ερυθρό Αστέρα. Στο πρώτο του ευρωπαϊκό παιχνίδι (απέναντι στην Μπάγερν), "ντύθηκε" αμέσως στο μέγεθος που του ταιριάζει στην περιφέρεια, ως ένας γκαρντ που θα μπορεί να εκτελεί από το "1". Είχε 15 πόντους και 3 ασίστ σε εκείνο το παιχνίδι και μάλιστα με... οικονομία χρόνου (λιγότερα από 17').

Στο παιχνίδι με τη Βιλερμπάν, το επανέλαβε, ακόμα πιο πειστικά, ακόμα πιο εμφατικά, με εκτέλεση, δημιουργία και δική του παρουσία σε κρίσιμες στιγμές. Δεν είναι μόνο οι 18 πόντοι και οι 4 ασίστ. Ήταν το τρίποντο στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου που έφερε τον Ερυθρό Αστέρα στο -1 (65-64), δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για την τελευταία περίοδο, όπου οι Σέρβοι ολοκλήρωσαν την ανατροπή, με αποκορύφωμα εν συνεχεία το τρίποντο νίκης για το τελικό 80-83 και την τέταρτη διαδοχική νίκη των "ερυθρολεύκων".

Ο Πάντερ δείχνει να αισθάνεται πιο οικεία με τον ρόλο και τις απαιτήσεις της ομάδας και του προπονητή του, την ώρα, βέβαια, που το έτερο "φρέσκο" απόκτημα. ο Στίματς συνέχιζε να πείθει για την αλλαγή που έχει φέρει στη ρακέτα. Είχε 21 πόντους με 9/9 (!) σουτ απέναντι στους Γάλλους, 13 πόντους πριν μια βδομάδα κόντρα στην Μπάγερν, πολλούς περισσότερους από όσους έχουν μαζί οι Γκιστ και Κούζμιτς στα τελευταία παιχνίδια του Ερυθρού Αστέρα.

ΤΑ "ΠΕΙΣΤΗΡΙΑ" ΣΤΟ ΡΕΚΟΡ

Ο Ντράγκαν Σάκοτα έδωσε κίνητρο στους παίκτες του, η αλλαγή που έχει επιφέρει όμως στο Βελιγράδι ξεκινά από το "1" και ολοκληρώνεται στο "5". Είναι οι Πάντερ και Στίματς, οι δύο βασικοί πυλώνες αυτή τη στιγμή για τον Ερυθρό Αστέρα, που έχουν ανεβάσει το εκτελεστικό και αποτελεσματικό επίπεδο του "πικ εν ρολ", χωρίς όμως να περιορίζουν το εκτελεστικό ένστικτο συγκεκριμένων παικτών όπως ο Λορένζο Μπράουν. Ειρήσθω εν παρόδω, ο τελευταίος δείχνει να απολαμβάνει τη συνύπαρξή του με τον Πάντερ, χωρίς να έχει αλλοιωθεί στο ελάχιστο ο ρόλος και το στυλ παιχνίδι του στην περιφέρεια της ομάδας.

Αποτέλεσμα όλων αυτών; Ο Ερυθρός Αστέρας μετρά τέσσερις συνεχόμενες νίκες και συνολικά έξι στα οκτώ ευρωπαϊκά παιχνίδια με τον Ντράγκαν Σάκοτα στον πάγκο. Φυσικά, ο στόχος της ABA Liga παραμένει σημαντικός και δύσκολος, πολλώ δε μετά το χαμένο παιχνίδι και... ταξίδι που δεν έγινε ποτέ στην Ποντγκόριτσα, που είχε ως συνέπεια το 20-0 υπέρ της Μπουντούτσνοστ. Οι "ερυθρόλευκοι" απέχουν μία νίκη από την τετράδα, με την εικόνα που έχουν όμως το τελευταίο διάστημα δειχνουν ότι μπορούν κάλλιστα να "τρέξουν" ανάλογο σερί και στην έτερη διοργάνωση.

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ "ΠΑΓΙΩΝΕΙ" ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ

Αυτή τη στιγμή, ο Ερυθρός Αστέρας βρίσκεται μέσα στους δύο του στόχους, όπως βρίσκεται -για την ώρα τουλάχιστον- και εντός της ζώνης των "8". Είναι όγδοος στη βαθμολογία με ρεκόρ 9-9 έχοντας κάνει σημαντικές νίκες απέναντι σε Βαλένθια, Ολυμπιακό, Φενέρμπαχτσε, Μπάγερν και Βιλερμπάν. Ομάδες δηλαδή που ήταν, είναι και πολλές εξ αυτών θα είναι στο πεδίο ανταγωνισμού του για μία θέση στα playofffs της EuroLeague.

Η διαβολοβδομάδα που ακολουθεί του δίνει μία πρώτης τάξεως ευκιαρία να "παγιώσει" τις ελπίδες του με δύο εντός έδρας παιχνίδια απέναντι σε Ζάλγκιρις και Άλμπα. Αν τα πάρει μπορεί να ελπίζει. Κυρίως, όμως, θα έχει δημιουργήσει ένα καλό "μαξιλαράξι" πριν μπει στο πραγματικά "διαβολικό" πρόγραμμα με συνεχόμενα δύσκολα παιχνίδια (κατά σειρά: Μπαρτσελόνα, Εφές, Παναθηναϊκό, Χίμκι, ΤΣΣΚΑ).

Photo Credits: Crvena Zvezda mts

TAGS EUROLEAGUE ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ