EUROLEAGUE

Πάντερ στο Sport24.gr: "Στον Ερυθρό Αστέρα είμαι ο εαυτός μου"

Πάντερ στο Sport24.gr: "Στον Ερυθρό Αστέρα είμαι ο εαυτός μου"

Η νέα ευκαιρία στον Ερυθρό Αστέρα, το αναπάντητο ερώτημα για τη χαμένη ευκαιρία στον Ολυμπιακό και το τρανζίσιον παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Ο Κέβιν Πάντερ μιλά στο Sport24.gr για τη νέα ερυθρόλευκη πρόκληση της καριέρας του.

Στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Ζενίτ στο ΣΕΦ, στην -μόλις- τρίτη δική του εμφάνιση στη EuroLeague, ο Κέβιν Πάντερ επιχείρησε 21 σουτ. Είχε 3/9 δίποντα και 2/12 τρίποντα, τελειώνοντας την αναμέτρηση με 16 πόντους. Αυτές οι 21 προσπάθειες του Αμερικανού γκαρντ έβαλαν το όνομά του στη δεύτερη θέση της ερυθρόλευκης λίστας με τα περισσότερα εντός παιδιάς σουτ σε ένα ματς στη διοργάνωση. Τα 12 τρίποντα μάλιστα ήταν τα περισσότερα που είχε πάρει μέχρι εκείνη τη βραδιά παίκτης του Ολυμπιακού στην ιστορία της ομάδας στη EuroLeague.

Εκείνη η -αρνητική προφανώς- επίδοση ήρθε σε αναντιστοιχία με τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις που είχαν οι ερυθρόλευκοι από τον Κέβιν Πάντερ, τον ρόλο του και το εύρος αυτού, κάτι που συνεχίστηκε στην πορεία και οδήγησε, αρχικά στον περιορισμό του και έπειτα στο τέλος της συνεργασίας τους. Εκείνη η βραδιά, όμως, παρά την κακή του σύσταση, περιέγραφε εν πολλοίς και το προφίλ του Αμερικανού. Έστω και στην υπερβολή του.

Στα πρώτα του έξι παιχνίδια στον Ολυμπιακό -και πρώτα έξι δικά του στη EuroLeague- μετρούσε 10 πόντους κατά μέσο όρο σε 24 λεπτά ανά παιχνίδι, έχοντας συνολικά 23/66 σουτ εντός παιδιάς. Αυτό σημαίνει ότι ο Πάντερ έπαιρνε 11 σουτ ανά αγώνα, βρίσκοντας επαφή με το καλάθι ανά 3,4 προσπάθειες.

Ο ρόλος και ο χρόνος του περιορίστηκαν αισθητά, ο Πάντερ αναγκάστηκε να μετακινηθεί μέχρι και στον "1" για κάποια λιγοστά λεπτά σε ρόλο “νεροκουβαλητή”, ενώ η απόκτηση του Ρότσεστι από τον Ολυμπιακό σε συνδυασμό με την -φύσει και θέσει- αδυναμία του να μεταβάλλει τον τρόπο παιχνιδιού του είχαν ήδη προδιαγράψει την αποχώρησή του από τους ερυθρόλευκους.

"ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΜΟΥ ΕΔΩ"

Η ευκαιρία να συνεχίσει στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης εμφανίστηκε γρήγορα, έστω και συγκυριακά. Ήταν ίδιας, ερυθρόλευκης απόχρωσης, αλλά διαφορετικής λογικής και προοπτικής.

Η ανάγκη του Ερυθρού Αστέρα για άμεση αντίδραση σε EuroLeague και Αδριατική Λίγκα, η πρόσληψη του Ντούσαν Σάκοτα από τον Ερυθρό Αστέρα και η κοινή τους επιτυχημένη θητεία στην ΑΕΚ (2017-18) έδωσαν στον Αμερικανό τον ρόλο που του ταιριάζει, τον χρόνο που ήθελε και κυρίως μία δεύτερη ευκαιρία: “Η παρουσία του κόουτς Σάκοτα ήταν από τα πιο σημαντικά πράγματα για να έρθω στον Ερυθρό Αστέρα. Έπαιξα για αυτόν στην ΑΕΚ, είχαμε μία πολύ καλή σχέση, καταλαβαίνω τι θέλει από μένα, τι θέλει να κάνω στο παρκέ, όπως και τι θέλει από κάθε παίκτη. Η παρουσία του έκανε πιο εύκολη την απόφασή μου να έρθω εδώ, όπως και το να προσαρμοστώ γρήγορα στην ομάδα και σε αυτά που θέλει”, είπε ο ίδιος στο Sport24.gr.

Πάντερ στο Sport24.gr: "Στον Ερυθρό Αστέρα είμαι ο εαυτός μου"

Το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν ανάλογο και κατά τι πιο αποτελεσματικό από τη σύντομη θητεία του στον Ολυμπιακό. Σε έξι ευρωπαϊκά παιχνίδια στον Ερυθρό Αστέρα, ο Πάντερ μετρά 14,5 πόντους κατά μέσο όρο με σχεδόν 23’ ανά παιχνίδι και με συνολικά 29/62 σουτ εντός παιδιάς. Η διαφορά βέβαια έγκειται στην υπόσταση, τον χρόνο και την ελευθερία επιθετικής έκφρασης και εκτέλεσης στην μπροστινή πλευρά του παρκέ.

Πάντερ στο Sport24.gr: "Στον Ερυθρό Αστέρα είμαι ο εαυτός μου"

Ένας σκόρερ που έρχεται από τον πάγκο για να αντικαταστήσει, πότε τον Μπίλι Μπάρον, πότε τον Λορέντζο Μπράουν, με τον οποίο συχνά συνυπάρχουν στο παρκέ. Ένας καλός χειριστής, ένας σκόρερ που θα πάρει την εντολή και το ελεύθερο να εκτελέσει ακόμη και στο τελευταίο σουτ. Το έκανε επιτυχημένα στο μόλις δεύτερο παιχνίδι του στους Σέρβους, με το νικητήριο τρίποντο του Atroballe, κόντρα στη Βιλερμπάν.

Άμεση προσαρμογή σε νέο περιβάλλον, ασφαλώς διαφορετικό, με άλλες απαιτήσεις και σίγουρα πιο εύκολη καθιέρωση στο ροτέισον. Όπως είπε και ο ίδιος άλλωστε: “Ήταν εύκολο να προσαρμοστώ εδώ και νομίζω ότι το έχω ήδη πετύχει σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν παίκτες εδώ που τους ήξερα, ο προπονητής φυσικά είναι γνώριμος για μένα και το να έρθω σε ένα σχετικά οικείο περιβάλλον έκανε πιο εύκολη τη μετάβαση. Ο ρόλος μου εδώ προφανώς και είναι διαφορετικός από αυτόν που είχα στον Ολυμπιακό. Εκεί είχα άλλο ρόλο και νομίζω όλοι ξέρουμε πώς αυτό κατέληξε. Εδώ νιώθω ότι έχω μεγαλύτερο ρόλο στην ομάδα, νιώθω ότι είμαι ο εαυτός μου. Γι’ αυτό και ήρθα στον Ερυθρό Αστέρα. Για να έχω αυτή την ευκαιρία”.

"ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΕΦΤΑΙΞΕ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ"

Μετά από έναν και πλέον μήνα στο Βελιγράδι, ο Αμερικανός γκαρντ δείχνει να έχει βρει, όπως είπε, τον εαυτό του. Δεν έχει βρει βέβαια την απάντηση για τον λόγο που δεν στέριωσε στο λιμάνι και δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Ολυμπιακού: “Δεν ξέρω ποιος είναι ο λόγος που δεν κατάφερα να βρω ρόλο στον Ολυμπιακό, να καθιερωθώ και να μείνω. Δεν είμαι σίγουρος για να το πω. Δεν ξέρω τι έφταιξε. Ειλικρινά δεν ξέρω. Είναι μία ερώτηση που πραγματικά δεν μπορώ να απαντήσω”.

EUROLEAGUE / ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI

Παρ’ όλα αυτά, ξέρει την απάντηση στην ερώτηση και στην πρόκληση για καθιέρωση στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο: “Είναι η πρώτη μου χρονιά στη διοργάνωση, άρα μπορείς να πεις ότι είμαι ρούκι. Αυτό που με νοιάζει, όμως, είναι να δουλεύω κάθε μέρα και να προσπαθώ να βελτιώνομαι συνεχώς. Είναι πολύ σημαντικό που αγωνίζομαι στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτός είναι ο στόχος μου. Να προσπαθώ κάθε μέρα ώστε να συνεχίσω να παίζω στη EuroLeague”.

“ΚΛΕΙΔΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΟ ΤΡΑΝΖΙΣΙΟΝ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ”

Οι εμπειρίες και οι εικόνες που συνέλεξε ο Κέβιν Πάντερ από τον Ολυμπιακό δεν περιείχαν ντέρμπι αιωνίων, αφού στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ δεν ήταν καν στη 12άδα των ερυθρόλευκων. Πρόσφατα γνώρισε από κοντά ένα άλλο ντέρμπι, αυτό του Βελιγραδίου ανάμεσα σε Ερυθρό Αστέρα και Παρτιζάν. Η νίκη της ομάδας του μάλιστα έφερε και αναπροσαρμογή στόχων μεσούσης της σεζόν, με την Αδριατική Λίγκα να παίρνει πια τη θέση της EuroLeague στη σειρά προτεραιοτήτων.

Χρονικά βέβαια, αυτό που έρχεται πρώτο είναι η αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό στη Σερβία το βράδυ της Τετάρτης (5/2, 20:00), όπου ο Αμερικανός θα αντιμετωπίσει τους πράσινους για πρώτη φορά στη EruoLeague. Σε ένα κομβικό σημείο για την ομάδα του τριφυλλιού, η οποία θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της -και- στον Πάντερ, γνωρίζοντας ότι πρόκειται για έναν καλό χειριστή που την ίδια ώρα μπορεί και έχει το ελεύθερο να εκτελέσει με διαφορετικούς τρόπους χτυπώντας στις αδυναμίες της πράσινης περιφερειακής άμυνας.

Πάντερ στο Sport24.gr: "Στον Ερυθρό Αστέρα είμαι ο εαυτός μου"

Στον αντίποδα, η ομάδα του Βελιγραδίου γνωρίζει καλά πόσο δύσκολο έργο έχει απέναντι στην καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης και των 87,4 πόντων ανά αγώνα (σε 40'), πρώτη σε αναλογία ασίστ/λαθών (1,7) και πέμπτη πιο αποτελεσματική στην μπροστινή πλευρά του παρκέ (1,12 πόντους ανά σουτ εντός παιδιάς). Όλα αυτά φυσικά, άμεσα εξαρτώμενα με το βασικό χαρακτηριστικό της επίθεσης των πρασίνων, για το οποίο φαίνεται ο Ντράγκαν Σάκοτα έχει ήδη προειδοποιήσει τους παίκτες του: “Το τρανζίσιον παιχνίδι τους θα είναι ίσως και το κλειδί της αναμέτρησης, όπως φυσικά και πώς εμείς θα καταφέρουμε να το αντιμετωπίσουμε. Είναι μία ομάδα που βασίζεται πολύ σε αυτό το στυλ παιχνιδιού και που τρέχει εξαιρετικά στο ανοιχτό γήπεδο. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να είμαστε προσηλωμένοι στην άμυνά μας και να έχουμε το μυαλό μας στην άμυνα και οι πέντε παίκτες που θα είμαστε στο παρκέ. Να έχουμε καλές επιστροφές στην πίσω πλευρά του παρκέ και να παίξουμε σε πολύ υψηλό επίπεδο αμυντικά”.

Photo Credits: KK Crvena zvezda, ABA League

TAGS EUROLEAGUE ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ