EUROLEAGUE

Η παροικία των "πλάβι" στη Βαλένθια

Η παροικία των "πλάβι" στη Βαλένθια

Ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει την Βαλένθια (20/11, 19:45) στο ΣΕΦ και το Euroleague Greece σας παρουσιάζει τους πέντε εκπροσώπους της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας.

Η Βαλέν8α τα τελευταία χρόνια έχει επανέλθει σε υψηλό επίπεδο. Αποκορύφωμα, φυσικά, η κατάκτηση του Eurocup την περσινή σεζόν, στον διπλό τελικό με αντίπαλο την Ούνικς Καζάν. Η ισπανική ομάδα βασίζεται πολύ στην δύναμη, αλλά και στο ταλέντο. Όπως ακριβώς και η μεγάλη Γιουγκοσλαβία.

Η Super BasketBall αμέσως μετά το τέλος του αγώνα του Παναθηναϊκού με την Τουρόφ θα είναι μαζί σας με το τρίτο ημίχρονο και ανάλυση της αναμέτρησης, όπως και του Ολυμπιακός - Βαλένθια. Παρουσιάζουν οι Μάνος Μίχαλος, Στέφανος Τριαντάφυλλος. Μαζί τους ο Γιάννης Φιλέρης.

Ας δούμε, λοιπόν, τους πέντε εκπροσώπους της μεγάλης των "πλάβι" σχολής που θα αντιμετωπίσουν τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ (20/11, 19:45).

Βέλιμιρ Περάσοβιτς

Η παροικία των "πλάβι" στη Βαλένθια

Ο προπονητής της Βαλένθια είναι ένα από τους κυριότερους λόγους που η ομάδα επέστρεψε στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Γεννημένος στις 9 Φεβρουαρίου του 1965 στο Στόμπρετς της Κροατίας έκανε μεγάλη καριέρα, ως παίκτης στην Ισπανία, στην οποία βρέθηκε από το 1992 μέχρι το 2003, που κρέμασε τα παπούτσια του. Στη συνέχεια ακολούθησε τον δρόμο της προπονητικής. Ο 49χρονος προπονητής ανέβασε κατακόρυφα τις μετοχές του την διετία 2005-2007, όπου βρέθηκε στον πάγκο της Λαμποράλ Κούτσα. Αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα υγείας, όμως δεν το έβαλε κάτω. Και δικαιώθηκε.

Η συνέχεια ήταν πολύ καλή για τον ίδιο. Βρέθηκε στον πάγκο της Τσιμπόνα την διετία 2008-10, ενώ αμέσως μετά η Αναντολού Εφές πίστεψε στις ικανότητές του και τον προσέλαβε. Στην Τουρκία έμεινε μία χρονιά και από τον Γενάρη του 2012 -και μέχρι σήμερα- είναι προπονητής της Βαλένθια.

Έχει φτάσει σε δύο τελικούς Eurocup με την ισπανική ομάδα (2012, 2014), ενώ έχει μία κατάκτηση (2014). Και εντός Ισπανίας, όμως, ο Περάσοβιτς πραγματοποίησε πολύ καλές πορείες με την Βαλένθια, με χαρακτηριστικότερη όλων αυτή της περσινής σεζόν (2013-14), στην οποία το buzzer beater του Μαρσελίνιο Χουέρτας στέρησε από τις "νυχτερίδες" την πρόκρισή τους στον τελικό της ACB.

Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς

Η παροικία των "πλάβι" στη Βαλένθια

Ο πιο παλιός από τους τέσσερις πρώην Γιουγκοσλάβους της Βαλένθια. Ο -μοναδικός- Μαυροβούνιος της ομάδας. Γεννήθηκε στις 24 Οκτωβρίου του 1991 στην πόλη Νίκσιτς, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Από την τοπική ομάδα ξεκίνησε την καριέρα του το 2009, για να μεταπηδήσει, έναν χρόνο αργότερα, στην Μπουντούτσνοστ. Εκεί έμεινε δύο χρόνια, έχοντα ήδη δείξει το ταλέντο του με την εθνική ομάδα της χώρας.

Το 2012 η Βαλένθια τον έκανε δικό της, με τον 23χρονο φόργουορντ να αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς της ισπανικής ομάδας. Σε τέτοιο σημείο, μάλιστα, όπου το 2013 οι Minesota Timberwolves τον επέλεξαν στο νούμερο 59 του Draft. Μετράει 11,7 πόντους και 4,9 ριμπάουντ κατά μέσο όρο, σε 70 παιχνίδια ισπανικού πρωταθλήματος, ενώ την περασμένη σεζόν, κατά την οποία η ομάδα κατέκτησε το Eurocup, είχε 13,6 πόντους και 5,7 ριμπάουντ, όντας εκ των πρωταγωνιστών. Φέτος, στην Euroleague, αριθμεί 13,7 πόντους (με 48,5% στα σουτ), 4,3 ριμπάουντ και 1,3 κλεψίματα.

Βλάντιμιρ Λούσιτς

Η παροικία των "πλάβι" στη Βαλένθια

Παίκτης που ανδρώθηκε στην Παρτίζαν, ο γεννημένος στις 17 Ιουνίου του 1989 στο Βελιγράδι, έχει εμπειρία από μεγάλες διοργανώσεις. Ξεκίνησε την καριέρα του το 2006 στην άσημη Superfund, στη οποία παρέμεινε μέχρι το 2008. Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς τον εντόπισε η Παρτίζαν, η οποία του έδωσε τη δυνατότητα να παίξει σε υψηλό επίπεδο.

Όσο περνούσαν τα χρόνια ο ρόλος του αναβαθμιζόταν, σταδιακά, με αποκορύφωμα την τελευταία σεζόν στην ομάδα του Βελιγραδίου, στην οποία διετέλεσε αρχηγός. Στα πέντε χρόνια που έμεινε στην ομάδα κατέκτησε ισάριθμα πρωταθλήματα, ενώ είχε ενεργό ρόλο και στην Euroleague. Συνολικά, στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μέτρησε 6,4 πόντους και 2,8 ριμπάουντ σε 36 παιχνίδια.

Το 2013 ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς τον εντόπισε και τον έφερε στην Βαλένθια. Με την ισπανική ομάδα κατέκτησε το Eurocup, έχοντας 3,8 πόντους και 2,3 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Τη φετινή σεζόν έχει ξεκινήσει αρκετά καλά, έχοντας 5,3 πόντους, 2,5 ριμπάουντ και 1 ασίστ σε 4 παιχνίδια στη διοργάνωση.

Κρέσιμιρ Λόντσαρ

Η παροικία των "πλάβι" στη Βαλένθια

Μία από τις μεταγραφές του καλοκαιριού για την Βαλένθια. Ο Κροάτης φόργουορντ γεννημένος στις 12 Φεβρουαρίου του 1983 στο Σπλιτ της Κροατίας έχει μεγάλη εμπειρία, καθώς έχει παίξει για αρκετά χρόνια σε υψηλό επίπεδο. Ξεκίνησε την καριέρα του στην πόλη που γεννήθηκε, φορώντας τη φανέλα της ΚΚ Σπλιτ. Αυτή ήταν η μοναδική ομάδα της Κροατίας στην οποία αγωνίστηκε. Από το 2000 μέχρι σήμερα βγάζει τα προς το ζειν εκτός συνόρων.

Έχει αγωνιστεί σε τέσσερις διαφορετικές χώρες. Την Γερμανία, την Ιταλία, την Ουκρανία, ενώ μέχρι να πάρει μεταγραφή στην Βαλένθια αγωνιζόταν στην Ρωσία. Εκεί έμεινε 8 χρόνια, καθώς αγωνίστηκε σε Λοκομοτίβ Κουμπάν (2006-08), Ούνικς Καζάν (2008-10) και Χίμκι. Ο 31χρονος φόργουορντ έρχεται από τον πάγκο και προσφέρει 4,6 πόντους και 2,8 ριμπάουντ σε 12 λεπτά συμμετοχής στην Euroleague, ενώ στην Liga Endesa ο "Κρέσο" μετράει 7,1 πόντους, 2,3 ριμπάουντ και 1,3 ασίστ σε 13 λεπτά συμμετοχής.

Νεμάνια Νέντοβιτς

Η παροικία των "πλάβι" στη Βαλένθια

Το τελευταίο -χρονικά- μεταγραφικό απόκτημα της Βαλένθια. Παίκτης με τεράστιο ταλέντο ο 23χρονος Σέρβος, γεννημένος στο Νόβα Βάρος της Σερβίας στις 16 Ιουλίου του 1991. Έχει το ψευδώνυμο o "Derrick Rose της Ευρώπης"! Παίκτης-προϊόν των ακαδημιών του Ερυθρού Αστέρα, ξεκίνησε την καριέρα του στους "ερυθρόλευκους" το 2008. Στην Σερβία έμεινε για τέσσερα χρόνια, μέχρι να πάρει μεταγραφή για την Λιέτουβος Ρίτας.

Στη Λιθουανία έμεινε για μία σεζόν, καθώς το καλοκαίρι του 2013 πήρε μια μεγάλη απόφαση. Να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι και να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ. Οι Phoenix Suns τον επέλεξαν στο νούμερο 30 του Draft, σε μια διαδικασία στην οποία συμμετείχε και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, όμως στην Arizona δεν βρέθηκε ποτέ, καθώς δόθηκε με ανταλλαγή στους Golden State Warriors. Εκεί αγωνίστηκε πολύ λίγο και έτσι προτίμησε να λύσει τη συνεργασία του με τους "πολεμιστές". Έτσι, η Βαλένθια, η οποία έψαχνε παίκτη για να καλύψει το κενό του Ντουάιτ Μπάικς, τον έκανε δικό της μέχρι το 2016.

Ο Σέρβος θα κάνει ντεμπούτο με την ισπανική ομάδα απέναντι στον Ολυμπιακό.

TAGS EUROLEAGUE ΒΑΛΕΝΘΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ