EUROLEAGUE

Ο Ζακ ΛεΝτέι μιλά στο Sport24.gr και συγκρίνει τον Μπλατ με τον Γιασικεβίτσιους

Ο Ζακ ΛεΝτέι μιλά στο Sport24.gr και συγκρίνει τον Μπλατ με τον Γιασικεβίτσιους

Λίγο πριν πατήσει το παρκέ του ΣΕΦ ως αντίπαλος, ο Ζακ ΛεΝτέι μίλησε στο Sport24.gr για τους "θρυλικούς συμπαίκτες" που είχε στον Ολυμπιακό και κάνει τις συγκρισεις ανάμεσα σε Ντέιβιντ Μπλατ και Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Ο Ζακ ΛεΝτέι φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού την περσινή σεζόν, έχοντας τόσο καλές όσο και κακές στιγμές. Υπήρχαν αγώνες που ξεχώριζε και έμοιαζε έτοιμος να ηγηθεί, υπήρχαν κι άλλες περιπτώσεις κατά τις οποίες έδειχνε να απέχει αρκετά από το να χαρακτηριστεί παίκτης για το επίπεδο της EuroLeague. Κυρίως γιατί είχε μεγάλες αποκλίσεις στην απόδοσή του. Αυτά με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Γιατί φέτος ως μέλος της Ζάλγκιρις δείχνει πολύ πιο έτοιμος για να κοντραριστεί με τα "μεγάλα ονόματα" της διοργάνωσης και να αποτελέσει στήριγμα για τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους κοντά στο καλάθι.

Ένα χρόνο στην Ελλάδα, κι η συζήτηση γύρω από το όνομά του είχε να κάνει περισσότερο με το αν είναι "4" ή "5" και με το πού αποδίδει καλύτερα. Παρότι ως παίκτης δεν έχει αλλάξει σημαντικά (τουλάχιστον σωματοδομικά), με την πράσινη φανέλα της λιθουανικής ομάδας είναι πιο αποτελεσματικός, τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση. Κι ας παίζει πάλι αρκετά λεπτά ως σέντερ, έχοντας το δύσκολο έργο της... αναχαίτισης ψηλών όπως ο Γιαν Βέσελι και ο Γουόλτερ Ταβάρες. Για την ακρίβεια, εκείνος δεν το βλέπει (ούτε το έβλεπε ποτέ) ως πρόβλημα ότι δεν προσδιορίζεται είτε ως πάουερ φόργουορντ είτε ως σέντερ, αλλά ως κάτι... ενδιάμεσο.

ΟΙ ΘΡΥΛΙΚΟΙ ΣΥΜΠΑΙΚΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Εξηγεί τον λόγο στο Sport24.gr: "Θα έλεγα ότι δεν με νοιάζει η θέση που παίζω, από μικρός παίζω στο "4" και το "5" οπότε έχω μάθει να προσαρμόζομαι. Προσωπικά, θέλω να δίνω ό,τι έχω σε κάθε κατοχή για να βοηθήσω και να κερδίσει η ομάδα μου. Από μικρός αντιμετώπιζα παίκτες με μεγαλύτερο μέγεθος από το δικό μου, οπότε δεν είναι κάτι που κάνω για πρώτη φορά και με δυσκολεύει. Είναι κάτι με το οποίο... συνυπάρχω θα έλεγα. Η θέληση για να ξεχωρίσω όμως και να δείξω ότι είμαι "εκεί" σε κάθε "μάχη" είναι μεγάλη και δεν έχει να κάνει με το ύψος ή τα κιλά μου".

Η συζήτηση πήγε στις αναμνήσεις που έχει από την παρουσία του στην Ελλάδα, με τον ίδιο να στέκεται κατά βάση σε δύο σημεία: τους θρυλικούς (κατά δήλωσή του) συμπαίκτες που είχε στον Ολυμπιακό και... τον καιρό. Τι του λείπει περισσότερο; "Μου λείπουν οι συμπαίκτες μου, ήμουν τυχερός πέρσι που υπήρξα με όλα αυτά τα παιδιά στα αποδυτήρια. Έμαθα πολλά από όλους, είναι όλοι καλοί άνθρωποι. Μου λείπει φυσικά κι ο καιρός, ο ήλιος, η ζέστη που υπάρχει. Καμία σχέση με τον καιρό στη Λιθουανία, όπως καταλαβαίνεις (γελάει). Αλλά πάνω απ' όλα μου λείπουν οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργαζόμουν πέρσι, γιατί πραγματικά νιώθω ότι πήρα κάτι από τον καθένα που με έκανε καλύτερο τόσο ως άνθρωπο όσο και ως παίκτη. Ήταν μεγάλο σχολείο η παρουσία μου στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό" απάντησε για να συνεχίσει αναφερόμενος στο κομμάτι της προσαρμογής στην EuroLeague, στο διάστημα που φόρεσε την ερυθρόλευκη φανέλα:

"Ήταν κάτι εντυπωσιακό για μένα, να μπορώ να παίξω στην EuroLeague δίπλα σε θρυλικούς συμπαίκτες. Νομίζω ότι κέρδισα πολλά που βρισκόμουν καθημερινά με παίκτες όπως ο Βασίλης Σπανούλης και ο Γιώργος Πρίντεζης, αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά. Κάθε φορά που βρισκόμουν στο γήπεδο, έδινα ό,τι είχα. Ο Ολυμπιακός συνολικά μου έδωσε ό,τι χρειαζόμουν για να μπορώ να είμαι σε θέση να δουλεύω καθημερινά και να βελτιώνομαι. Είμαι ευγνώμων για όσα μου προσέφερε ο σύλλογος κι οι άνθρωποί του".

Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΚΡΙΒΟΔΙΚΑΙΟΣ

Κι ακολούθως ήρθε η ώρα των συγκρίσεων ανάμεσα σε Ντέιβιντ Μπλατ και Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Όχι με γνώμονα τις προπονητικές ικανότητες και τάσεις που ακολουθούν, αλλά για τον τρόπο που προσπαθούν να εντάξουν τον παίκτη τους (στην προκειμένη περίπτωση εκείνον) στη φιλοσοφία και τον τρόπο δουλειάς, που θα τον οδηγήσει στο υψηλότερο δυνατό σημείο. "Είναι κι οι δύο διαφορετικοί, με σπουδαίο τρόπο" αναφέρει αρχικά και εξηγεί:

"Ο Ντέιβιντ Μπλατ είναι πιο ήρεμος, εντάξει εκνευρίζεται κιόλας και είναι επιθετικός, αλλά κατά βάση ξεχωρίζει για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τις καταστάσεις. Μου έδωσε μια τεράστια ευκαιρία με τη μεταγραφή στον Ολυμπιακό, του είμαι ευγνώμων για αυτή την ευκαιρία. Βασίζει πολλά στην ψυχολογία, στηρίζει πολλά πράγματα σε αυτή και κάνει σπουδαία δουλειά. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους αντιμετωπίζει τους πάντες με τον ίδιο τρόπο, δεν κάνει διακρίσεις ούτε στα καλά ούτε στα κακά. Είναι ξεκάθαρος σε αυτά που ζητάει: αφοσίωση και έμφαση στις λεπτομέρειες. Για να κερδίσει η ομάδα φυσικά, κι από εκεί και πέρα να είναι ο καθένας έτοιμος και πρόθυμος να θυσιαστεί για τον συμπαίκτη και την ομάδα του. Μου αρέσει πολύ αυτό".

Το πιο σημαντικό όμως είναι πως "κι οι δύο μου έχουν δώσει σημαντικά εφόδια, έχουν δείξει ότι κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να βελτιώσουν τον παίκτη τους, για να του επιτρέψουν να φτάσει στο υψηλότερο σημείο των δυνατοτήτων του. Ο καθένας με τον τρόπο του. Θέλω να γίνω σπουδαίος, οπότε πρέπει να έχεις στοιχεία που ζητούν κι οι δύο. Είμαι ενθουσιασμένος που μετά τον Ντέιβιντ Μπλατ έχω την ευκαιρία να γνωρίσω και να δουλεύω κάθε μέρα με έναν προπονητή σαν τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους".

Υπάρχει μια συμβουλή του Ντέιβιντ Μπλατ που κρατάει βαθιά μέσα του μέχρι σήμερα; "Δεν μπορώ να σταθώ σε κάτι συγκεκριμένο, είναι τόσα πολλά αυτά που μου έμαθε. Θα σου πω γιατί: λειτουργεί σαν δάσκαλος, κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το αγωνιστικό κομμάτι. Δεν στέκεται σε ένα κομμάτι μόνο γι ανα σε βελτιώσει, θέλει να σου δώσει απλά την τροφή για να επεξεργαστείς κάτι ο ίδιος και να το δουλεύεις ως άνθρωπος διαρκώς, μέχρι να φτάσεις στο σημείο που θες".

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι μόνο με... μούτρα δεν έφυγε από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι, παρά το γεγονός πως οι ερυθρόλευκοι αποφάσισαν να "σπάσουν" το συμβόλαιό του και να τον αφήσουν ελεύθερο. Η Ζάλγκιρις δεν έχασε την ευκαιρία, τον προσέγγισε άμεσα και τον ενέταξε στο δυναμικό της, με τον ταλαντούχο ψηλό να αποτελεί μέρος του rebuilding που έλαβε χώρα στη Zalgirio Arena, μετά την αποχώρηση κομβικών -για την πορεία της ομάδας την τελευταία διετία- ψηλών, όπως ο Μπράντον Ντέιβις, ο Άαρον Γουάιτ και ο Αντάνας Καβαλιάουσκας.

Αλήθεια, σκέφτεται καθόλου την επιστροφή στο ΣΕΦ και την -όποια- υποδοχή από τον κόσμο; "Είμαι συγκεντρωμένος σε όσα έχω να κάνω με τη Ζάλγκιρις τη φετινή σεζόν, αυτά που θέλω να πετύχω. Είμαι απόλυτα αφοσιωμένος σε αυτό" απάντησε λακωνικά, δίχως διάθεση να... ξεφύγει. Η αφοσίωση και η προσήλωση στον στόχο, που ευαγγελίζεται ο "Σάρας" βρίσκουν εφαρμογή στα λόγια του. Η συνέχεια το βράδυ της Παρασκευής (15/11) στο ΣΕΦ.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ