EUROLEAGUE

Ρίβερς: "Σκέφτηκα να αποσυρθώ, ήμουν βυθισμένος στο σκοτάδι"

BASKET LEAGUE / ÐÁÏÊ - ÐÁÏ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
BASKET LEAGUE / ÐÁÏÊ - ÐÁÏ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) EUROKINISSI

Λίγες ώρες πριν την επανεμφάνισή του στην EuroLeague, ο Κέι Σι Ρίβερς μίλησε σε λιθουανική ιστοσελίδα για τον τραυματισμό που υπέστη στον Παναθηναϊκό, το σκοτάδι στο οποίο βυθίστηκε και τις σκέψεις που έκανε για να βάλει τέλος στην καριέρα του.

Μετά από περίπου ενάμιση χρόνο (στον οποίο φόρεσε τρεις διαφορετικές φανέλες σε Ιταλία, Ισπανία και Σερβία), ο Κέι Σι Ρίβερς είναι έτοιμος να κάνει την επανεμφάνισή του στην EuroLeague. Αυτή τη φορά, για χάρη της Ζάλγκιρις. Λίγες ώρες πριν από την αναμέτρηση με την Άλμπα Βερολίνου, ο αριστερόχειρας φόργουορντ μίλησε στο 15min της Λιθουανίας για τη διαδρομή από τα... αζήτητα στη Zalgirio Arena και την ψυχολογική δοκιμασία που πέρασε.

Μία δοκιμασία που προέκυψε μετά από τον τραυματισμό που υπέστη στον ώμο, στα μισά της δεύτερης σεζόν του στον Παναθηναϊκό. Τότε, που είδε τον πόνο να αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς του και την αμφισβήτηση κομμάτι της ζωής του.

"Δεν μπορούσα να σηκώσω τίποτα, ούτε καν την μπάλα. Αδυνατούσα να κάνω push ups, να σουτάρω. Τα πάντα" ήταν οι πρώτες κουβέντες που είπε στη Λιθουανία, για τους πόνους που ένιωθε στον ώμο. Κι ύστερα άρχισε η εξιστόρηση όσων ακολούθησαν...

Για να διαπιστωθεί η ακριβής φύση του προβλήματος κι η αιτία των έντονων πόνων που ένιωθε, υπεβλήθη σε ειδικές θεραπείες με βελονισμό, οι οποίες αποδείχθηκαν πολύ επίπονες για τον ίδιο -δεδομένου ότι εξετάζονταν όλα τα νεύρα του ώμου του: "Δεν θα ήθελα να ξαναπεράσω κάτι τέτοιο" εξήγησε χαρακτηριστικά. Παρόλ' αυτά δεν διαπιστώθηκε κάτι συγκεκριμένο, με αποτέλεσμα να ειπωθεί από την πλευρά των γιατρών πως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ενδεχομένως να οφείλεται σε κάποιο αυτοάνοσο: "Μετά από όλο αυτό με τις θεραπείες, μου είπαν για αυτοάνοσο. Αλλά αυτό ήταν ανοησίες. Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτή τη διάγνωση. Ήμουν πεπεισμένος πως δεν έχω κάτι τέτοιο".

Προκειμένου να είναι απόλυτα σίγουρος, αποτάθηκε στον Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος του σύστησε έναν γιατρό από τη Βαρκελώνη. Ήθελε μια δεύτερη γνώμη. Πέρασε ξανά ένα τεστ για τα νεύρα στους ώμους, ενώ του επισημάνθηκε πως ούτε αυτοάνοσο ήταν το πρόβλημά του.

Όταν έφτασε η στιγμή των μεγάλων αγώνων, με εκείνον είτε να απουσιάζει είτε να μην μπορεί να αποδώσει όπως ήθελε, ήρθε η απογοήτευση. "Ήταν πολύ επίπονο για μένα όλο αυτό. Ένιωσα ότι απογοήτευσα τον σύλλογο και τον οργανισμό. Δεν ήμουν αυτός που έπρεπε εκείνη την στιγμή. Είμαι καλός στα μεγάλα παιχνίδια, αλλά τότε κατά βάση βρισκόμουν στον πάγκο, να κάθομαι και να βλέπω. Με σόκαρε όλο αυτό".

Ο προβληματισμός για τους πόνους στο χέρι και την κατάσταση που επικρατούσε, ενώ παράλληλα το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό ολοκληρωνόταν το καλοκαίρι του 2018, τον έφεραν σε... αδιέξοδο: "Έλεγα στον εαυτό μου "τι πρόβλημα έχεις;". Δεν μπορούσα να καταλάβω τι ακριβώς γινόταν. Ένιωσα σαν να φτάνω στον πάτο. Δεν θα έλεγα ότι περνούσα κατάθλιψη, απλά είναι δύσκολο να κατανοήσω τότε τι γινόταν. Γιατί κανείς δεν με ήθελε; Γιατί με θεωρούν ξεγραμμένο; Πολλές σκέψεις γυρνούσαν στο κεφάλι μου".

Η απογοήτευση γινόταν ολοένα και μεγαλύτερη: "Ένιωσα ότι με ξέχασε ο κόσμος. Άλλαξε όλη την πορεία της καριέρας μου, ολόκληρης. Ένιωσα σαν ένας απομονωμένος λύκος".

Η συνέντευξη δεν σταμάτησε εκεί όμως, συνέχισε να καταγράφει τις δύσκολες στιγμές που πέρασε, αυτές που η αυτοεκτίμηση είχε πιάσει... πάτο: "Κάποια στιγμή πήρα τον ατζέντη μου, κι άρχισα να βρίζω. Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί στο καλό έπρεπε να αποδείξω σε όλους ποιος είμαι, ένας παίκτης που για έξι χρόνια βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδο. Καταλαβαίνω ότι είχα έναν τραυματισμό, που προέκυψε την πιο ακατάλληλη στιγμή, αλλά αυτό είναι μέρος του αθλητισμού, δεν μπορείς να το ελέγξεις".

Κι ύστερα ήρθε η πιο "μαύρη" σκέψη: "Για μια στιγμή σκέφτηκα να ολοκληρώσω την καριέρα μου. Ένιωθα ότι δεν άξιζα καμία ευκαιρία. Τότε με έπιασε η γυναίκα μου και με ταρακούνησε. Γύρισε και μου είπε "είσαι τρελός; Στα 31 σου, σκέφτεσαι να βάλεις τέλος στην καριέρα σου; Η ευκαιρία θα έρθει, απλά μείνε θετικός και έχε υπομονή. Ο κόσμος γρήγορα θα καταλάβει, μην σταματάς". Δεν ήθελα ποτέ να ξαναγυρίσω σε εκείνο το σκοτάδι. Προσπάθησα να μείνω θετικός και να έχω κίνητρο για το μάξιμουμ. Έκανα προπόνηση κάθε μέρα, αλλά επίσης περνούσα χρόνο με τη γυναίκα και τα παιδιά μου. Φοβόμουν εξαιτίας αυτής της εμπειρίας. Ήταν ένα παράδειγμα για το πόσο γρήγορα μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα και να φτάσουν στο κατώτατο σημείο. Για το πώς μπορείς να φτάσεις στο σκοτάδι και να μην μπορείς να ξεφύγεις".

Μετά από ενάμιση περίπου χρόνο, όπου έπαιξε σε Ρέτζο Εμίλια, Ερυθρό Αστέρα και Ρεάλ Μπέτις, ήρθε η ευκαιρία για επιστροφή στην EuroLeague. Του την έδωσε ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο οποίος έδειξε τρομερή εμπιστοσύνη στις ικανότητες του πολύπειρου φόργουορντ. "Με πήρε τηλέφωνο, μου εξήγησε τι θέλει και του απάντησα πως είμαι μαζί του. Δεν δίστασα. Για μένα, είναι μια ευκαιρία να επιστρέψω στην EuroLeague και να δείξω σε όλο τον κόσμο ότι μπορώ ακόμη να παίξω. Θέλω να εκμεταλλευτώ κάθε στιγμή, από αυτή την ευκαιρία που μου δόθηκε".

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ