EUROLEAGUE

Ζάλγκιρις: Τα δεμένα χέρια του Γιασικεβίτσιους

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ / EUROLEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ / EUROLEAGUE (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο σοβαρός τραυματισμός του Μάριους Γκριγκόνις διογκώνει τα -ήδη μεγάλα- προβλήματα της Ζάλγκιρις, με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους να έχει δεμένα χέρια για τους επόμενους τρεις μήνες.

Οι πέντε σερί ήττες στην EuroLeague φαντάζουν μικρό (έως ανύπαρκτο) πρόβλημα για τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους μπροστά στην είδηση της απουσίας του Μάριους Γκριγκόνις για τους επόμενους τρεις μήνες. Ο 25χρονος γκαρντ λειτούργησε ως ηγέτης για τη λιθουανική ομάδα έως τώρα, είχε τον πρώτο λόγο της εκτέλεσης στην περιφέρεια και της ευθύνης για τα "μεγάλα σουτ". Απόδειξη αυτό που έγινε στην εκτός έδρας νίκη επί της Φενέρμπαχτσε, της τελευταίας πριν αρχίσει η... κατηφόρα των πέντε διαδοχικών αρνητικών αποτελεσμάτων -μερικά εκ των οποίων με ομάδες που δεδομένα είναι στα μέτρα της, όπως ο Ολυμπιακός, ο Ερυθρός Αστέρας και η Άλμπα Βερολίνου.

Το παιχνίδι των πρασίνων έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με την προηγούμενη διετία, με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους να τοποθετεί περισσότερο τον Μάριους Γκριγκόνις στο low post και να προσδοκά από εκείνον πόντους τόσο με πρόσωπο όσο και με πλάτη. Όπως αντίστοιχα, ποντάρει στην ικανότητά του στην πάσα. Δίχως αυτόν στο παρκέ, η Ζάλγκιρις είναι λιγότερο απειλητική, περισσότερο προβλέψιμη και πιο εύκολη στο "διάβασμα" από τον αντίπαλο, δεδομένου ότι η περιφέρειά της δεν διαθέτει άλλους παίκτες με τη δική του ποιότητα.

Γι αυτό κιόλας, το περισσότερο βάρος βρισκόταν στους δικούς του ώμους.

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΙΣΩ

Η απόφαση για απόκτηση του Κέι Σι Ρίβερς έγινε με τη λογική της προσθήκης ακόμη μίας περιφερειακής απειλής. Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού είναι ένας από τους καλύτερους σουτέρ τριών πόντων της EuroLeague, έχει την ποιότητα και την εμπειρία να ηγηθεί και να βοηθήσει σημαντικά ένα σύνολο που έχει... βαλτώσει από τα 6μ75 μέχρι στιγμής. Σε πρώτο χρόνο (βλ. το παιχνίδι με την Άλμπα Βερολίνου) δεν τα κατάφερε, επί μακρώ όμως είναι ξεκάθαρο πως θα αποτελέσει λύση κι όχι μέρος του προβλήματος για τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Μία ομάδα που έκλεισε τα δύο τελευταία παιχνίδια της με 5/44 από την περιφέρεια είναι σαφές πως δεν μπορεί να έχει υψηλές βλέψεις. Γι αυτό κιόλας, ο τραυματισμός του Μάριους Γκριγκόνις έρχεται να γιγαντώσει τα προβλήματα στην επιθετική λειτουργία της λιθουανικής ομάδας. Δεν είναι μόνο ότι πρόκειται για τον καλύτερο -βάσει στατιστικών- σουτέρ των πράσινων μετά από έντεκα αγώνες (με 38.6%), είναι ότι χωρίς αυτόν η αποτελεσματικότητα πέφτει κατακόρυφα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι υπόλοιποι παίκτες της Ζάλγκιρις σουτάρουν με 29.7% από το τρίποντο. Μοιραία, πρόκειται για την ομάδα που σουτάρει χειρότερα από κάθε άλλη φέτος από μακριά κι εκείνη που έχει τις λιγότερες εύστοχες προσπάθειες.

Μέσα σε δέκα μέρες λοιπόν, η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έκανε ένα βήμα μπροστά (βλ. απόκτηση του Κέι Σι Ρίβερς) και δύο πίσω (βλ. τραυματισμός του Μάριους Γκριγκόνις).

ΣΤΕΓΝΗ Η ΑΓΟΡΑ

Το διάστημα απουσίας του 25χρονου γκαρντ από την δράση έχει οριστεί στους τρεις μήνες, κάτι που σημαίνει πως -δυνητικά- θα επιστρέψει για το τελευταίο τέταρτο της regular season. Τότε που ενδεχομένως η Ζάλγκιρις να γνωρίζει ήδη αν υπάρχουν (μαθηματικές) ελπίδες πρόκρισης στα playoffs. Πέρσι τα κατάφερε στο "παρά πέντε" με συνεχόμενες νίκες και διαρκώς βελτιωμένη απόδοση. Φέτος, που ο βαθμός ανταγωνιστικότητας των ομάδων έχει ανέβει ακόμη περισσότερο, μοιάζει πολύ πιο δύσκολο κάποια ομάδα -και δη η Ζάλγκιρις, στην κατάσταση που είναι- να μπορέσει να επαναλάβει κάτι αντίστοιχο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως στη Zalgirio Arena δεν σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε άλλη μεταγραφική κίνηση. Κι ας σημαίνει αυτό πως θα πάνε με μείον έναν (πολύ σημαντικό) παίκτη για τόσο μεγάλο διάστημα. Αφενός γιατί η αγορά είναι στεγνή, αφετέρου γιατιί δεν υπάρχουν δυνατότητες για υπερβολές.

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους θα πορευτεί με το υπάρχον υλικό, με την ελπίδα πως κάποιοι σημαντικοί για εκείνον παίκτες (βλ. Λούκας Λεκαβίτσιους) θα ανεβάσουν την απόδοσή τους και θα καλύψουν εκ των έσω το κενό του Μάριους Γκριγκόνις. Αν αυτό συμβεί έχει καλώς, αν όχι τότε μοιάζει πολύ πιθανό οι πράσινοι να χάσουν το τρένο από πολύ νωρίς...

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ