EUROLEAGUE

EuroLeague: Η ανάλυση για τις "μάχες" των playoffs

EuroLeague: Η ανάλυση για τις "μάχες" των playoffs

Το τοπίο για τα ζευγάρια των playoffs της EuroLeague ξεκαθάρισε το βράδυ της Πέμπτης (4/4) και το Sport24.gr σάς παρουσιάζει τους "μονομάχους" της προημιτελικής φάσης της διοργάνωσης.

Η πρώτη οκτάδα της κατάταξης της EuroLeague της τρέχουσας σεζόν έκλεισε οριστικά το βράδυ της Πέμπτης (4/4), καθώς έπειτα από τα αποτελέσματα των πρώτων τεσσάρων παιχνδιών της 30ης αγωνιστικής έγιναν γνωστά και τα ζευγάρια των playoffs.

Ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει με μειονέκτημα έδρας την Ρεάλ Μαδρίτης, η Φενέρμπαχτσε θα αγωνιστεί με την Ζάλγκιρις και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας θα παίξει με την Μπασκόνια, ενώ από την προηγούμενη εβδομάδα ήταν γνωστό πως η Αναντολού Εφές θα κοντραριστεί με την Μπαρτσελόνα. To Sport24.gr με αφορμή το τοπίο που ξεκαθάρισε και την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου της EuroLeague, αναλύει τις "μάχες" των playoffs (16/4-1/5) της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

H KATATAΞΗ

ΘΕΣΗ

ΟΜΑΔΑ

ΡΕΚΟΡ

1

Φενέρμπαχτσε

25-5

2

ΤΣΣΚΑ Μόσχας

24-6

3

Ρεάλ Μαδρίτης

22-8

4

Αναντολού Εφές

20-10

5

Μπαρτσελόνα

18-12

6

Παναθηναϊκός

16-14

7

Μπασκόνια

15-15

8

Ζάλγκιρις Κάουνας

15-15

9

Ολυμπιακός

15-15

10

Μακάμπι Τελ Αβίβ

14-16

11

Μπάγερν Μονάχου

14-16

12

Αρμάνι Μιλάνο

14-16

13

Χίμκι

9-21

14

Γκραν Κανάρια

8-22

15

Μπουντούτσνοστ

6-24

16

Νταρουσάφακα

5-25

ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΤΩΝ PLAYOFFS

Φενέρμπαχτσε - Ζάλγκιρις

ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Μπασκόνια

Ρεάλ Μαδρίτης - Παναθηναϊκός

Αναντολού Εφές - Μπαρτσελόνα

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ PLAYOFFS

H Φενέρμπαχτσε, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η Ρεάλ Μαδρίτης ξεχώρισαν από νωρίς. Η ομάδα των Ζέλικο Ομπράντοβιτς και Κώστα Σλούκα μάλιστα έδειξε την μεγαλύτερη σταθερότητα, καθώς ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο αήττητη στην έδρα της και με ρεκόρ 25-5, το οποίο είναι το καλύτερο στην EuroLeague μετά την αλλαγή του format της το 2016. Η Φενέρμπαχτσε παρά το σχετικά μικρό ροτέισόν της - σε σχέση με εκείνο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και της Ρεάλ Μαδρίτης - κατά την διάρκεια της σεζόν ξεπέρασε και τα προβλήματα τραυματισμών που παρουσιάστηκαν, από την 5η ως την 16η αγωνιστική μέτρησε 12 διαδοχικές νίκες και παρότι "καθάρισε" από νωρίς την υπόθεση του πλεονεκτήματος έδρας, έδειξε το καλό της πρόσωπο ως το τέλος της κανονικής περιόδου της διοργάνωσης.

Η Ζάλγκιρις την 24η αγωνιστική είχε ρεκόρ 9-15 και ήταν στην 13η θέση της κατάταξης, αλλά κατάφερε να κάνει ανατρέψει τα προγνωστικά. Η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, όμως, δεν τα παράτησε κι επικρατώντας στο Καόυνας της Γκραν Κανάρια, της Μπάγερν Μονάχου και της Νταρουσάφακα κι εκτός έδρας της Μακάμπι Τελ Αβίβ, του Ολυμπιακού και της Ρεάλ Μαδρίτης πήρε το εισιτήριο γα την προημιτελική φάση.

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ

Ο Κώστας Σλούκας και ο Γιαν Βέσελι είναι οι δύο πιο σημαντικοί παίκτες της Φενέρμπαχτσε. Ο 29χρονος Έλληνας διεθνής γκαρντ αποτελεί τον κορυφαίο δημιουργό της ομάδας του, αλλά τα πηγαίνει περίφημα και στα εκτελεστικά του καθήκοντα. Ο Τσέχος σέντερ από την πλευρά του, ο οποίος μετατρέπει πολλές από τις πάσες του Κώστα Σλούκα σε ασίστ, δίνει μεγάλη δυναμική στην Φενέρμπαχτσε μέσα στη ρακέτα, ενώ υπερπολύτιμος για την ομάδα του είναι και ο Νίκολα Κάλινιτς.

EuroLeague: Η ανάλυση για τις "μάχες" των playoffs

Ο Μπράντον Ντέιβις από την πλευρά της Ζάλγκιρις από την περσινή αγωνιστική περίοδο είχε καταθέσει τα διαπιστεύτηριά του στα παρκέ της EuroLeague, ενώ και φέτος πραγματοποίησε μία εξαιρετική σεζόν έχοντας μέσο όρο σε 30 συμμετοχές 14,4 πόντους, 5,7 ριμπάουντ, 2,1 ασίστ, 1 κλέψιμο, 0,5 κοψίματα και 1 λάθος.

ΣΕ ΤΙ... ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΞΕΞΟΥΝ

Η Φενέρμπαχτσε "ποντάρει" στην ποιότητα του ρόστερ και του προπονητικού της επιτελείου. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει τον τρόπο να παρουσιάζει έτοιμη την ομάδα του σε κρίσιμα σημεία της σεζόν. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το γεγονός πως η Φενέρ με τον "Ζότς" στον πάγκο της μετράει 9 νίκες σε 10 αναμετρήσεις σε playoffs της EuroLeague, καθώς την σεζόν 2013/14 είχε μείνει εκτός της φάσης των "8". Επίσης, η άμυνά Φενέρμπαχτσε και η δύναμη της έδρας της αποτελούν δύο σημαντικά "όπλα" της Φενέρμπαχτσε, η οποία, όμως, πίσω από τον Κώστα Σλούκα δεν έχει έναν (τόσο) αξιόπιστο δημιουργό.

Η μηχανή της ομάδας του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους παραμένει καλοκουρδισμένη, παρά το γεγονός πως σε σύγκριση με την περσινή αγωνιστική περίοδο δύο σημαντικά της... γρανάζια. Η αποχώρηση των Κέβιν Πάνγκος και Βασίλιε Μίτσιτς επηρέασε την δημιουργία της πρωταθλήτριας Λιθουανίας, η οποία προς το παρόν στερείται και τις υπηρεσίες του αρχηγού της, Παούλιους Γιανκούνας.

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ PLAYOFFS

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έκοψε δεύτερη το νήμα της κανονικής διάρκειας της EuroLeague της τρέχουσας σεζόν και η ομάδα του στρατού έδειξε από νωρίς τις διαθέσεις της. Το σύνολο του Δημήτρη Ιτούδη ξεκίνησε με 9/9 και παρότι στη συνέχεια είχε κάποια σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, πήρε το πλεονέκτημα έδρας με σχετική ευκολία.

Η σεζόν ξεκίνησε με πολλά όνειρα και φιλοδοξίες για τους Βάσκους, καθώς το Final Four θα διεξαχθεί στην έδρα τους. Η... προσγείωση, όμως, δεν άργησε να έρθει, καθώς έπειτα από επείτα οκτώ αγωνιστικές, είχαν μόλις δύο νίκες. Το "τιμόνι" τους μάλιστα παραμονές της 8ης αγωνιστικής της EuroLeague πέρασε στα χέρια του Βέλιμιρ Περάσοβιτς, ο οποίος αντικατέστησε τον Πέδρο Μαρτίνεθ και κατάφερε να τους οδηγήσει εκ νέου στον... ίσιο δρόμο. Η Μπασκόνια τερμάτισε στην 7η θέση της κατάταξης με ρεκόρ 15-15, καθώς κατάφερε να ξεπεράσει σημαντικά προβλήματα τραυματισμών, όπως αυτά των δύο καλύτερων της παικτών (Τορνίκε Σενγκέλια, Τζέισον Γκρέιντζερ).

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ

Οι Νάντο Ντε Κολό (14π., 2,5 ριμπ., 3,5 ασ., 0,7 κλ., 0,9 λ.), Κόρι Χίγκινς (14,9 π., 2,1 ριμπ., 1,8 ασ., 0,5 κλ., 1,3 λ.) και Γουίλ Κλάμπερν (13,7 π., 7,1 ριμπ., 1,4 ασ., 1 κλ., 1,4 λ.) είναι οι καλύτεροι παίκτες της ΤΣΣΚΑ Μόσχας μέχρι στιγμής. Ο Δημήτρης Ιτούδης, όμως, έχει την ευχέρεια να τραβήξει αρκετούς άσους από το μανίκι, καθώς διαχειρίζεται ένα πλούσιο ρόστερ, το οποίο αποτελείται από παίκτες που έχουν αποδεχτεί τον ρόλο τους, αλλά έχουν την ικανότητα να κάνουν ένα βήμα μπροστά, όταν τους χρειάζεται η ομάδα τους.

EuroLeague: Η ανάλυση για τις "μάχες" των playoffs
EUROKINISSI

Ο προερχόμενος από τραυματισμό, Τορνίκε Σενγκέλια (μ.ο. 12,3π., 4,4ριμπ., 1,9ασ., 1,2κλ., 1.6λ., 0,4 κοψ.) είναι ο ηγέτης των Βάσκων, οι οποίοι, όμως, είδαν τον Βενσάν Πουαριέ (μ.ο. 11,3π., 8,1ριμπ., 1,1ασ., 0,7κλ., 1,2λ., 0,8λ.) να κάνει μία μία παρά πολύ καλή σεζόν και να γεμίζει την ρακέτα τους. Επίσης, ο πολύπειρος Μαρσελίνο Χουέρτας και ο 24χρονος Λούκα Βιλντόζα κατάφεραν να καλύψουν ένα σημαντικό μέρος από το κενό που δημιουργήθηκε από τον τραυματισμό του Τζέισον Γκρέιντζερ.

ΣΕ ΤΙ... ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΞΕΞΟΥΝ

Η έδρα της ομάδας του στρατού δεν... τρομάζει. Τρομάζει, όμως, η δυναμική της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η οποία σε σειρά αγώνων είναι μία από τις πιο δυσκολοκατάβλητες ομάδες. Ο Ντάνιελ Χάκετ χρειάστηκε λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί, αλλά με την απόδοσή του φρόντισε να δώσει λύσεις σε κάποια θέματα που δημιουργήθηκαν από τις μεταπτώσεις της απόδοσης του πάντα ποιοτικού Σέρχιο Ροντρίγκεθ, ενώ η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχει την εμπειρία και το ρόστερ να διαχειριστεί κάποια θεματάκια που παρουσιάζει η γραμμή ψηλών της.

Η Μπασκόνια έχει άγνοια κινδύνου και τον ηγέτη της, Τορνίκε Σενγκέλια ξανά στις επάλξεις. Η παράδοση, όμως, δεν είναι με το μέρος της, καθώς τελευταία της νίκη επί της ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα ήταν στον ημιτελικό του Final Four της σεζόν 2004/5. Επίσης, οι Βάσκοι καλούνται πλέον να αποκλείσουν την ομάδα του στρατού σε σειρά αγώνων, κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι, ενώ δύσκολα θα προλάβουν τα παιχνίδια της προημιτελικής φάσης οι Τζέισον Γκρέιντζερ και Ματ Τζάνινγκ.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ PLAYOFFS

Η Ρεάλ Μαδρίτης ξεκίνησε την φετινή EuroLeague από εκεί που σταμάτησε πέρσι. Με οκτώ νίκες στις ισάριθμες πρώτες αγωνιστικές, έδειξε από νωρίς την φετινή σεζόν σκοπεύει να μπει στη μάχη των playoffs με πλεονέκτημα έδρας κι εντέλει υλοποίησε τον στόχο της. Η βασίλισσα ολοκλήρωσε με ρεκόρ 22-8, το οποίο της έδωσε την τρίτη θέση της κατάταξης, ενώ τις τελευταίες αγωνιστικές ο Πάμπλο Λάσο εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε και έδωσε "ανάσες" σε παίκτες του.

EuroLeague: Η ανάλυση για τις "μάχες" των playoffs

Το "τιμόνι" του Παναθηναϊκού παραμονές της αναμέτρησης με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας για την 15η αγωνιστική της EuroLeague πέρασε στα χέρια του Ρικ Πιτίνο, ο οποίος δεν δίστασε και ανταποκρίθηκε με επιτυχία στην πρόκληση που του παρουσιάστηκε. Oι πράσινοι μάλιστα πατώντας το "γκάζι" στο τελευταίο 1/3 της κανονικής περίοδο, όταν σε 10 αναμετρήσεις πήραν 8 νίκες, τερμάτισαν στην 6η θέση της κατάταξης σκορπίζοντας τους φόβους που υπήρχαν κατά την διάρκεια της σεζόν, όταν ήταν ορατό ακόμα και το ενδεχόμενο να αποκλειστούν από τα playoffs.

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ

Ο Σέρχιο Γιουλ αποτελεί τον ηγέτη της Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία, όμως την τρέχουσα σεζόν βρήκε πολλες λύσεις και από τον Φακούντο Καμπάσο, τον Γκουστάβο Αγιόν, τον Έντι Ταβάρες και τον Άντονι Ράντολφ, ο οποίος το καλοκαίρι βρέθηκε κοντά στο να αποχωρήσει από την πρωταθλήτρια Ευρώπης.

O Νικ Καλάθης έιναι το Α και το Ω του Παναθηναϊκού. Ο 30χρονος διεθνής γκαρντ σε 30 συμμετοχές είχε μέσο όρο 12,3 πόντους, 4,5 ασίστ, 8,9 ασίστ, 1,7 κλεψίματα και 3,1 λάθη και με τις εμφανίσεις τους έκανε την ομάδα του καλύτερη. Ο Νικ Καλάθης έκανε ρεκόρ ασίστ σε μία σεζόν (268), ενώ στο φινάλε της κανονικής διάρκειας της EuroLeague έγραψε το πρώτο του triple-doube κι έγινε ο δεύτερος στην ιστορία της διοργάνωσης με αντίστοιχο επίτευγμα.

ΣΕ ΤΙ... ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΞΕΞΟΥΝ

Η Ρεάλ έχει ηττηθεί μόλις σε δύο παιχνίδια στη Μαδρίτη και ο Πάμπλο Λάσο διαχειρίζεται ένα γεμάτο ρόστερ. Η περσινή σεζόν μάλιστα αποτέλεσε ένα πολύ καλό μάθημα για τον Βάσκο προπονητή. Η "Βασίλισσα" αντιμετώπισε πολλά προβλήματα τραυματισμών και ο Πάμπλο Λάσο έμαθε να ζει με αυτά και χωρίς πολλούς από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας του. Ο Λάσο πέρσι καθοδήγησε την Ρεάλ στην κατάκτηση της EuroLeague ξεπερνώντας τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν, αλλά είναι σίγουρο πως σε αυτό το κρίσιμο σημείο της αγωνιστικής περιόδου θα ήθελε ο Σέργιο Γιουλ να είναι υγιής, καθώς η συμμετοχή στα playoffs είναι αμφίβολη.

Οι πράσινοι έχουν πολύ καλό μομέντουμ και θέλουν να το διατηρήσουν και στα playoffs, αλλά θα χρειαστεί να κάνουν τουλάχιστον κι ένα μπρέικ για να πάρουν την πρόκριση για το Final Four. Το "τριφύλλι" πρέπει σε κάθε δευτερόλεπτο των αναμετρήσεων με την Ρεάλ Μαδρίτης να παραμείνει σοβαρός, καθώς οι Ισπανοί έχουν την ικανότητα μέσα σε μικρά χρονιά διάστημα να τρέχουν σημαντικά σερί, ενώ πρέπει με την άμυνά τους να περιορίσουν όσο περισσότερο γίνεται τους αντιπάλους και συγχρόνως να βρουν εστίες δημιουργίας πέρα από αυτές του Καλάθη. Οι πράσινοι μπαίνουν στη μάχη των playoffs με γεμάτο το... οπλοστάσιό τους, καθώς πλέουν έχουν μάθει να ζουν με την απουσία του Νίκου Παππά.

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ PLAYOFFS

H Aναντολού Εφές αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη της φετινής EuroLeague, καθώς πραγματοποιώντας μία σταθερή πορεία κατάφερε να τερματίσει στην τέταρτη θέση της κατάταξης και να έχει πλεονέκτημα έδρας στα playoffs. Επίσης, η Αναντολού Εφές πέρασε από με επιτυχία από δύσκολες έδρες, ενώ διατηρήθηκε σε καλό αγωνιστικό ρυθμό, ακόμα και όταν είχε "κλειδώσει" την τέταρτη θέση της κανονικής περιόδου.

Η Μπαρτσελόνα για πρώτη φορά μετά την αλλαγή του format της διοργάνωσης κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και να ολοκληρώσει την κανονική διάρκεια με θετικό πρόσημο. Οι Καταλανοί μέχρι στιγμής είναι στο 17-12, καθώς έμειναν "όρθιοι" και μετά την "θύελλα" που τους κτύπησε από την 10η ως την 14η αγωνιστική, όταν είχαν τέσσερις διαδοχικές ήττες.

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ

O Βασίλιε Μίτσιτς πραγματοποιεί την καλύτερη σεζόν της καριέρας του και αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της ομάδας του, καθώς από... έκτος παίκτης εξελίχθηκε στον ηγέτη της Αναντολού Εφές. Επίσης, κομβικό ρόλο έχει Αντριέν Μοερμάν, ενώ πολύτιμα "γρανάζια" της... μηχανής της ομάδας τους αποτελούν και οι Μπράιαντ Ντάνστον και Κρούνοσλαβ Σίμον.

EuroLeague: Η ανάλυση για τις "μάχες" των playoffs

Ο Άντε Τόμιτς για ακόμη μία χρονιά αποτέλεσε τον πύργο της ομάδας του, της οποίας, βασικό δημιουργός είναι ο Τομά Ερτέλ. Ο Κέβιν Πάνγκος χρειάστηκε λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί στη Βαρκελώνη, γεγονός που οδήγησε τον Σβέτισλαβ Πέσιτς να εμπιστεύεται περισσότερο τον Γάλλο γκαρντ και να του δώσει τα "κλειδιά" της ομάδας τους.

ΣΕ ΤΙ... ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΞΕΞΟΥΝ

O Εργκίν Αταμάν δημιούργησε μία ομάδα με έφεση στο σκοράρισμα και με πολλούς παίκτες , η οποία, όμως και σε σύγκριση με τα παλαιότερα χρόνια έδειξε πως διαθέτει και χαρακτήρα. Η έδρα της Εφές δεν είναι και η πιο... καυτή στην Ευρώπη, αλλά είναι ένας παράγοντας που θα την βοηθήσει σημαντικά στις "μάχες" της με την Μπαρτσελόνα. Το ειδικό βάρος των αγώνων των playoffs είναι διαφορετικό και μένει να δούμε το κατά πόσο η Εφές θα ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση.

Η Μπαρτσελόνα απέναντι στην Εφές δεν έχει το πλεονέκτημα έδρας, αλλά φαίνεται να υπερισχύει σε ψηλά κορμιά. Αντιθέτως, όμως, η Αναντολού Εφές έχει περισσότερους γκαρντ πρώτης γραμμής και ο Τομά Ερτέλ, ο οποίος συχνά - πυκνά - έχει σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, πρέπει να μείνει σε υψηλά στάνταρ σε όλη την διάρκεια της σειράς.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ