EUROLEAGUE

Φενέρμπαχτσε - Μπαρτσελόνα 74-80: Ισπανικός θρίαμβος σε τουρκικό καμίνι

Barcelona's Adam Hanga controls the ball during the Euro League basketball match between Olimpia Milan and FC Barcelona Lassa, in Milan, Italy, Friday, Nov. 1, 2019. (AP Photo/Antonio Calanni)
Barcelona's Adam Hanga controls the ball during the Euro League basketball match between Olimpia Milan and FC Barcelona Lassa, in Milan, Italy, Friday, Nov. 1, 2019. (AP Photo/Antonio Calanni) AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Με εντυπωσιακή εκκίνηση και άμυνα - γρανίτη στην τελευταία περίοδο, η Μπαρτσελόνα άλωσε την έδρα της Φενέρμπαχτσε (80-74) για να βάλει τέλος στο σερί ηττών της. Κόπηκε η φόρα των γηπεδούχων, που προέρχονταν από τρεις διαδοχικές νίκες.

Η Μπαρτσελόνα προερχόταν από τρεις σερί ήττες, έβλεπε την τετράδα να είναι υπό αμφισβήτηση και πήγε στην Κωνσταντινούπολη με το μαχαίρι στα δόντια απέναντι στη Φενέρμπαχτσε. Οι μπλαουγκράνα έκαναν εντυπωσιακή εκκίνηση, έπαιξαν άμυνα για σεμινάριο στο τελευταίο δεκάλεπτο και πήραν τη νίκη επί τουρκικού εδάφους (80-74).

Πολλές κερδισμένες μάχες από τον Νίκολα Μίροτις, που έβαλε στην άκρη την εκτέλεση και πάλεψε στην άμυνα. Μεγάλοι πρωταγωνιστές στο φινάλε ο Μάλκολμ Ντιλέινι με τον Κόρι Χίγκινς για τους νικητές, με αποτέλεσμα να πάει στράφι η σπουδαία εμφάνιση του Κώστα Σλούκα, ο οποίος στα 33'01'' που έπαιξε, είχε 14 πόντους, 7 ριμπάουντ και 11 ασίστ.

Ο MVP

Ο Βίκτορ Κλαβέρ ήταν ο άσος στο μανίκι του Σβέτισλαβ Πέσιτς. Εμφανίστηκε -σχεδόν- από το πουθενά, για να κάνει τη διαφορά. Ειδικά στο τρίτο δεκάλεπτο, όταν οι γηπεδούχοι αύξησαν την πίεσή τους. Ο φόργουορντ των μπλαουγκράνα τελείωσε με 17 πόντους (με 3/4 δίποντα, 3/3 τρίποντα, 2/2 βολές), 1 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1 λάθος. Κομβικός στο φινάλε πάντως, ήταν κι ο Μάλκολμ Ντιλέινι, με τα μεγάλα σουτ που έβαλε.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Η άμυνα της Μπαρτσελόνα ήταν εξαιρετική σχεδόν στο σύνολο του σαρανταλέπτου, με τον Σβέτισλαβ Πέσιτς να δικαιώνεται εκ του αποτελέσματος για την επιλογή του να δώσει το τρίποντο στον Ντέρικ Γουίλιαμς. Ο φόργουορντ των γηπεδούχων είχε 0/7 από την περιφέρεια, αποτελώντας τον βασικότερο λόγο για τον οποίο η Φενέρμπαχτσε τελείωσε το παιχνίδι με τόσο άσχημα ποσοστά στα τρίποντα (8/26).

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε το παιχνίδι η Μπαρτσελόνα ήταν εντυπωσιακός! Πέτυχε έντεκα αναπάντητους πόντους, έκρυψε το καλάθι και έφτασε σε σημείο να κάνει κουμάντο από νωρίς (0-11 στο 4'). Για να σπάσει το ρόδι για τη Φενέρμπαχτσε, χρειάστηκαν δύο βολές του Ντέρικ Γουίλιαμς, πλην όμως η ουσία δεν άλλαξε για μεγάλο διάστημα του πρώτου μέρους. Χαρακτηριστικότερη απόδειξη το +18 (12-30 στο 12'), που προέκυψε χάρη στα 5/10 δίποντα, τα 4/7 τρίποντα και τις 8/8 βολές των μπλαουγκράνα.

Οι γηπεδούχοι δεν παραδόθηκαν αμαχητί, ούτε καν έδειξαν διάθεση να απογοητεύσουν τον κόσμο τους. Ανέβασαν κατακόρυφα την ένταση στην άμυνα, είδαν τον Κώστα Σλούκα να απλώνει μαεστρικά το παιχνίδι μέσα από το πικ εν ρολ, κι έτσι δεν άργησε να γίνει ντέρμπι το παιχνίδι. Όπως ακριβώς υποδήλωνε το -3 (39-42) της Φενέρμπαχτσε στην ανάπαυλα, την ώρα που οι μπλαουγκράνα άρχισαν να βλέπουν πιο μικρό το αντίπαλο καλάθι (9/24 δίποντα).

Από εκεί και πέρα, όλα ήταν... αίμα κι άμμος! Κι αυτό γιατί μπορεί η Μπαρτσελόνα να διατηρούσε μικρό προβάδισμα, η τουρκική ομάδα έμενε όμως κοντά για να διεκδικήσει τη νίκη. Την ώρα που ο Νίκολα Μίροτιτς έδειχνε το άλλο πρόσωπό του, αυτό του σκληρού αμυντικού (έδωσε σπουδαίες μάχες και κέρδισε τις περισσότερες εξ αυτών), ο Βίκτορ Κλαβέρ έκανε ένα βήμα μπροστά και έβαζε το ένα σουτ μετά το άλλο. Χάρη σε αυτόν, η ομάδα του Σβέτισλαβ Πέσιτς έκλεισε το τρίτο δεκάλεπτο ούσα στο +5 (56-61).

Στα 8'02'' για το τέλος ήρθε η πλήρης ανατροπή! Ο Μπόμπι Ντίξον έκλεψε την μπάλα και σκόραρε, για να δώσει το πρώτο προβάδισμα στη Φενέρμπαχτσε (62-61), βάζοντας φωτιά στο Ulker Sports Hall. Την πιο κρίσιμη στιγμή, τότε που το μομέντουμ έδειχνε να αλλάζει πλευρά, δύο παίκτες των φιλοξενούμενων ήταν εκείνοι που πήραν την ευθύνη -και ευστόχησαν. Ο Μάλκολμ Ντιλέινι κι ο Κόρι Χίγκινς πήγαν σε προσωπικές φάσεις, έβαλαν συνεχόμενους πόντους και έδωσαν στην Μπαρτσελόνα προβάδισμα δέκα πόντων (66-76) με 2'35'' για το τέλος του αγώνα. Τι έκανε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς; Ό,τι μπορούσε, καλώντας τρία τάιμ άουτ σε διάστημα τριών λεπτών, ενόσω οι δύο περιφερειακοί των μπλαουγκράνα σκόραραν ξανά και ξανά.

Η ουσία του αγώνα δεν άλλαξε μέχρι το φινάλε, κυρίως γιατί οι γηπεδούχοι έχασαν τα μεγάλα σουτ (τρίποντα) που επιχείρησαν προκειμένου να αυξήσουν την πίεση στην απέναντι πλευρά. Η Μπαρτσελόνα άλωσε το Ulker Sports Hall (80-74), κερδίζοντας για δεύτερη φορά φέτος στην Κωνσταντινούπολη -μετά τη νίκη της πρεμιέρας επί της Αναντολού Εφές.

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ: Το Ulker Sports Hall ήταν κατάμεστο, με τη Φενέρμπαχτσε να ανακοινώνει μερικές ώρες πριν από την έναρξη του αγώνα πως υπάρχει sold out. Σε πραγματικούς αριθμούς αυτό μεταφράστηκε σε 12.792 φίλους των γηπεδούχων!

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Γιαβόρ - Μπισάνγκ - Φούφης.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 12-24, 39-42, 56-61, 74-80.

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ομπράντοβιτς): Νάναλι 11 (2), Βέστερμαν, Μαχμούτογλου, Κάλινιτς 12 (2), Σλούκας 14 (2 τρίποντα, 7 ριμπάουντ, 11 ασίστ), Ντε Κολό 12 (1), Γουίλιαμς 7 (0/7 τρίποντα), Τόμας 2, Βέσελι 7 (6 ριμπάουντ), Ντίξον 2, Ντατόμε 7 (1), Λοβέρν.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Πέσιτς): Ντέιβις 12 (4/8 δίποντα, 4/7 βολές, 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 κλεψίματα), Χάνγκα 6, Οριόλα 2, Αμπρίνες, Χίγκινς 12 (2/10 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 2/2 βολές, 5 ριμπάουντ), Ντιλέινι 14 (4/7 τρίποντα), Κούριτς 5 (1/4 τρίποντα), Κλαβέρ 17 (3/4 δίποντα, 3/3 τρίποντα, 2/2 βολές), Μίροτιτς 12 (3/8 δίποντα, 0/4 τρίποντα, 6/6 βολές, 11 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Τόμιτς.

Ομαδικά στατιστικά - Φενέρμπαχτσε: 15/26 δίποντα, 8/26 τρίποντα, 20/26 βολές, 28 ριμπάουντ (21+7), 18 ασίστ, 3 κλεψίματα, 17 λάθη, 3 τάπες.

Ομαδικά στατιστικά - Μπαρτσελόνα: 16/39 δίποντα, 10/25 τρίποντα, 18/21 βολές, 31 ριμπάουντ (20+11), 14 ασίστ, 4 κλεψίματα, 9 λάθη, 2 τάπες.

Οι επόμενες υποχρεώσεις των δύο ομάδων: Τρίτο σερί εντός έδρας παιχνίδι δίνει η Φενέρμπαχτσε την ερχόμενη εβδομάδα, με αντίπαλο την Αρμάνι Μιλάνο (24/1, 19:45), ενώ η Μπαρτσελόνα επιστρέφει στο Palau Blaugrana για να υποδεχθεί τον Ερυθρό Αστέρα (23/1, 22:00).

AP Photo/Antonio Calanni

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ