ΜΠΑΣΚΕΤ

Μπερτομέου: "Θαυμάσιος άνθρωπος ο Γιαννακόπουλος, δεν έχουμε στοιχεία για την καταγγελία του Ολυμπιακού"

ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ" / ΕΚΔΗΛΩΣΗ - GALA (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ" / ΕΚΔΗΛΩΣΗ - GALA (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Τζόρντι Μπερτομέου έδωσε συνέντευξη στην sport.ru και εξήγησε γιατί μπήκε στο "ψυγείο" η καταγγελία του Ολυμπιακού, ενώ μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

Το εγκώμιο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου έπλεξε ο Τζόρντι Μπερτομέου σε συνέντευξη που έδωσε στο ρωσικό site sport.ru. Ο εκτελεστικός Διευθυντής της EuroLeague προσπάθησε να πάρει αποστάσεις από την κόντρα του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό, χαρακτήρισε τον διοικητικό ηγέτη των πρασίνων "έναν θαυμάσιο άνθρωπο" και σχολίασε την καταγγελία των ερυθρολεύκων. "Οι εγχώριοι δημοσιογράφοι αρνούνται να μας παρέχουν σχετικά στοιχεία. Αλλά αυτά είναι έτσι κι αλλιώς που αφορούν στους Ελληνες". εξήγησε.

Ο Μπερτομέου ρωτήθηκε κυρίως για τα "παράθυρα" και την διχόνοια στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και στην ουσία έριξε τις ευθύνες στον αείμνηστο Πάτρικ Μπάουμαν. "Τώρα με τη νέα ηγεσία πρέπει να καταλάβουμε τη στάση τους κι αν τάσσονται 100% σε αυτό που συνέβαινε πριν", είπε, ενώ δεν παρέλειψε να τα βάλει και με τους Κιριλένκο και Ντίβατς, για τις τοποθετήσεις τους για την EuroLeague και το γεγονός ότι δεν διακόπτει το καλαντάρι της για τις Εθνικές ομάδες. Ο Τζόρντι Μπερτομέου είπε, λοιπόν:

Για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο: " Όλα είναι καλά με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Αυτός είναι ο Δημήτρης. Είναι ένας θαυμάσιος άνθρωπος που ξαφνικά ξέφυγε και σταμάτησε να σκέφτεται με το κεφάλι του.

Οταν όμως τον συναντήσεις καταλαβαίνεις ότι είναι ένας θαυμάσιος άνθρωπος. Προσπάθησα, όταν τον συνάντησα, να του εξηγήσω ότι είναι πρόεδρος, ότι είναι ιδιοκτήτης μίας ομάδας, ότι είναι δημόσιο πρόσωπο και πως πρέπει να φέρεται διαφορετικά, ειδικά τώρα, όπου ο καθένας μπορεί να πει οτιδήποτε στα social media. Είμαι πάντα ειλικρινής μαζί του. Του είπα ότι υπάρχει μία γραμμή που δεν έχει δικαίωμα να ξεπεράσει, αλλιώς θα τιμωρηθεί. Αυτό συνέβη και πέρσι. Του δώσαμε μία δεύτερη ευκαιρία, συμφώνησε μαζί μου, αλλά μετά από δύο εβδομάδες συνέχισε να πυροβολεί στα social media. Οι κανονισμοί είναι απλοί και ξεκάθαροι".

Για την καταγγελία του Ολυμπιακού: "Το πιο σημαντικό είναι ότι δε θα επιτρέψω στην Ευρωλίγκα την σπατάλη για αυτά τα… ελληνικά θέματα. Έχουν μεταξύ τους μυθικό πόλεμο σε εγχώριο επίπεδο, αλλά στο επίπεδο της Ευρωλίγκας δεν επιτρέπουμε τέτοια γεγονότα. Δε θέλουν να επιλύσουν το θέμα τους με πολιτισμένο τρόπο σε επίπεδο εθνικού πρωταθλήματος, αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα. Και οι δύο ξέρουν ότι στην Ευρωλίγκα είμαστε πολύ πιο αυστηροί.

Εξετάσαμε το περιστατικό που καταγγέλθηκε και η επιτροπή μας δεν έχει στοιχεία που να αναφέρουν ότι ο Γιαννακόπουλος πραγματικά ισχυρίστηκε ότι ο Ολυμπιακός προσπάθησε να πλησιάσει τους διαιτητές. Οι εγχώριοι δημοσιογράφοι αρνούνται να μας παρέχουν σχετικά στοιχεία. Αλλά αυτά είναι έτσι κι αλλιώς που αφορούν στους Έλληνες".

Για τη διαιτησία…: "Ο Εγκίν Αταμάν διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι το αποτέλεσμα του αγώνα με τη Ρεάλ δεν μπορεί να αναγνωριστεί και πως πρέπει να επαναληφθεί το ματς. Αποδείχτηκε ότι στο τέλος ο ίδιος δεν γνώριζε τους κανονισμούς. Δεν υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ των ομάδων, αλλά είναι γεγονός ότι κάποιοι εξακολουθούν να δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στη διαιτησία. Πιστεύουν ότι οι διαιτητές υπηρετούν κάποιες άνωθεν εντολές. Κι αυτό είναι σκουπίδια.

Πείτε μου: Είχαμε ποτέ κάποιον πρωταθλητή που δεν άξιζε να είναι πρωταθλητής όλα αυτά τα 18 χρόνια; Ο Παναθηναϊκός έχει κατακτήσει τους περισσότερους τίτλους και τώρα λένε ότι τους “σκοτώνουμε”. Σκουπίδια! Αυτό είναι ενδιαφέρον μόνο για όσους θέλουν να εξηγήσουν τις ήττες τους μέσα από τις αποφάσεις των διαιτητών. Οι διαιτητές κάνουν λάθη. Πέρσι, ο διαιτητής που θα πήγαινε στο Φάιναλ Φορ δεν πήγε τελικά εξαιτίας του λάθους που έκανε στον αγώνα της ΤΣΣΚΑ με την Χίμκι. Συμβαίνουν αυτά!".

Για το σύστημα ελέγχου του οικονομικού Fair Play: "Έχει ήδη αρχίσει, αλλά το δικό μας σύστημα προβλέπει ότι οι ομάδες μας θα εργάζονται με διαφάνεια στα οικονομικά τους, αλλά όχι σύμφωνα με τα έσοδά τους. Θέλουμε οι ομάδες μας έχουν σταθερότητα, να υπάρχει σύγκλιση των εσόδων με τα έξοδα, να καλύπτουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, να πληρώνουν τους παίκτες και τους προπονητές. Οι ομάδες μας το γνωρίζουν αυτό, κι έχουμε συμφωνήσει ότι θα υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις σε όποια ομάδα δεν είναι τυπική".

Για το γεγονός ότι πεθαίνουν τα εθνικά πρωταθλήματα και οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι: "Δεν έχω λύση σε αυτό, διότι η ερώτηση αφορά τα εθνικά πρωταθλήματα. Και στην Ισπανία, όπως και στη Ρωσία, υπάρχει χάσμα μεταξύ της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα με τις άλλες ομάδες, αλλά το ισπανικό πρωτάθλημα παραμένει το ισχυρότερο στην Ευρώπη για πολλά χρόνια. Είναι ένα σημαντικό θέμα, αλλά υπάρχει ελπίδα. Το παράδειγμα της Ισπανίας μας δείχνει ότι υπάρχουν λύσεις. Υπάρχει όμως και το παράδειγμα της Ελλάδας, όπου ένα πολύ ανίσχυρο εθνικό πρωτάθλημα κυριαρχείται από δύο ομάδες… Δεν έχω μία ξεκάθαρη συνταγή, αλλά δεν βλέπω πως επηρεάζει η Ευρωλίγκα όλο αυτό. Ούτε η Ούνικς, ούτε η Λοκομοτίβ, ούτε η Χίμκι είχαν μία τόσο σταθερή παρουσία στο ευρωπαϊκό στερέωμα, αλλά το μπάτζετ τους, είναι στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών στάνταρντς. Η ΤΣΣΚΑ έχει το μεγαλύτερο στην Ευρώπη για χρόνια αλλά είναι μία εξαίρεση".

Μιλώντας για τις επιλογές των ομάδων και τις αγορές της Ευρώπης κι αν δεν είναι και τόσο καλό το γεγονός να επενδύει η Ευρωλίγκα σε αγορές που δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το μπάσκετ: "Θα ήταν πολύ συντηρητική προσέγγιση να έχουμε ομάδες στο Βελιγράδι επειδή εκει το μπάσκετ είναι δημοφιλές. Η Ρωσία έχει τα δικά της προτερήματα, καθώς είναι μία μεγάλη χώρα, με τεράστιο πληθυσμό και αποτελεί μία από τις πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου. Επίσης, υπάρχει αθλητική παράδοση, ακόμα και σε σπορ που δεν αναπτύσσονται σε άλλες χώρες όπως το biathlon.

Υπάρχει όμως και μπασκετική παράδοση. Οι ρωσικές ομάδες έχουν κατακτήσει όλους τους τίτλους που υπάρχουν και η ΤΣΣΚΑ έχει χάσει μόνο ένα Φάιναλ Φορ. Πρέπει να μάθουμε τι έχει να μας δώσει αυτή η αγορά. Κάπως έτσι αντιμετωπίζουμε και την επιθυμία μας να βάλουμε μία ομάδα στο Λονδίνο. Το μπάσκετ δεν αναπτύσσεται εκεί καθόλου και πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε παρόντες εκεί, σε αυτή την αγορά".

Για τη σχέση με τη FIBA: "Δεν ξέρω ποια θα είναι (εννοώντας με την αλλαγή ηγεσίας). Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, δεν άλλαξε, θέλουμε να βρούμε μία λύση και ειδικά στην υπόθεση του καλενταριού. Δεν έχουμε επικοινωνήσει ακόμα με τη νέα ηγεσία της FIBA και δεν ξέρουμε πως αυτή θα ενεργήσει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης έκδοσης των Παραθύρων, αλλά και τις τοποθετήσεις αρκετών προσωπικοτήτων, όπως ο Τούρκογλου και ο Σαμπόνις που ανοιχτά τάχθηκαν εναντίον των Παραθύρων. Με τον Πάτρικ Μπάουμαν τα πάντα είναι καθαρά. Ολο το πρόγραμμα είχε προωθηθεί από τον ίδιο και δεν ανεχόταν οποιαδήποτε διαφωνία ή ένσταση. Τώρα με τη νέα ηγεσία πρέπει να καταλάβουμε τη στάση τους κι αν τάσσονται 100% σε αυτό που συνέβαινε πριν".

Για το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση από την Ευρωπαϊκή Ενωση: "Δεν είναι δικαστή μάχη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταλάβει ότι δεν μπορεί να βγάλει καμία απόφαση. Για αυτό και η FIBΑ δεν τιμώρησε τους παίκτες που δεν έπαιξαν στις εθνικές ομάδες τους. Διότι ήταν ξεκάθαρο ότι θα επρόκειτο για καταπάτηση των δικαιωμάτων τους και κάθε τιμωρία θα μπορούσε να τους οδηγήσει στα δικαστήρια. Υπάρχει φυσικά και μεγάλη υποκρισία. Ανθρωποι, που στο παρελθόν έχασαν παιχνίδια των Εθνικών ομάδων τώρα λένε ότι είναι απαράδεκτο κάποιοι να μην πηγαίνουν στις Εθνικές ομάδες τους”. Αν η αναφορά έγινε για τον Αντρέι Κιριλένκο;“Και για τον Βλάντε Ντίβατς.

Δεν θυμάμαι αυτόν, ως τζένεραλ μάνατζερ των Σακραμέντο Κινγκς να αφήνει τον Μπογκντάνοβιτς να αγωνιστεί στην Εθνική ομάδα. Και ο Αντρέι, κατά τη διάρκεια της καριέρας του, έκανε πολλές διακοπές από την Εθνική ομάδα για να ξεκουραστεί. Και ήταν μιά πολύ καλή απόφαση για τον ίδιο. Δε νομίζω ότι προσπάθησε να σαμποτάρει την Εθνική ομάδα του. Και συνέβη περισσότερες από μία φορές. Οι παίκτες της Ευρωλίγκας δικαιούνται τον σεβασμό. Δε θα επιτρέψουμε ποτέ στους παίκτες μας τους ιδιοκτήτες μας να τους φέρονται σαν να ανήκουν σε μία χαμηλότερη τάξη. Γιατί να τους φέρονται χειρότερα από τους παίκτες ή τους ιδιοκτήτες της Μινεσότα και την Οκλαχόμα για παράδειγμα;

Πρέπει να προστατεύσουμε τις Εθνικές ομάδες έτσι ώστε να παίζουν οι καλύτεροι. Ο Λούκα Ντόντσιτς δε θα είναι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ούτε η ομάδα που έδειξε ότι βρίσκεται στην καλύτερη φόρμα πέρσι. Και δεν πρέπει να ανακαλύπτουμε ένα σύστημα όπου θα παίζουν οι …τρίτοι σε τάξη παίκτες. Η FIBA αδυνατεί να πιστέψει ότι η Ευρωλίγκα είναι επιτυχημένη. Η FIBA δεν μπορεί να ανεχτεί το γεγονός ότι δεν κατάφερε να αντικαταστήσει την Ευρωλίγκα με το Τσάμπιονς Λιγκ. Δυστυχώς η FIBA οργανώνει ένα Τσάμπιονς Λιγκ, όπου δεν υπάρουν καν πρωταθλητές και απέτυχε. Όπως και τα Παράθυρα".

- Για τις κατηγορίες που θέλουν την Ευρωλίγκα να βάζει συγκεκριμένους αγώνες σε συγκεκριμένες ημερομηνίες: "Αυτά είναι μ@λ@κίες. Πρώτα απ’όλα η Ευρωλίγκα φτιάχνει ένα καλεντάρι από το 2000 χωρίς να υπάρχουν διακοπές. Αλλά η FIBA απρόσμενα αποφάσισε να ανακαλύψει κάποια “Παράθυρα” το 2017 και για αυτό παραβίασε τη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2004.Μπορούν να με κατηγορήσουν ακόμα και για το φόνο του Κένεντι. Αλλά κάνουμε τα πάντα ίδια εδώ και 18 χρόνια. Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Αυτοί είναι που παραβίασαν τη συμφωνία, αλλά δεν θα τους μηνήσουμε, επειδή είναι χαζό.

Δευτερευόντως, το καλεντάρι είναι σύμπτωση. Έχει προέλθει από έναν Γερμανό μαθηματικό που βάζει συγκεκριμένα δεδομένα στον υπολογιστή. Δεν έχει ιδέα με ποιον παίζει η Τουρκία και με ποιον η Ισπανία στα παράθυρα".

Για το τι πρέπει να γίνει ώστε οι ομάδες να έχουν κέρδος: "Δεν μπορούμε να περιορίσουμε τις ομάδες μας από το να ξοδεύουν. Δεν μπορούμε να βάλουμε ένα ταβάνι στα συμβόλαια, όπως γίνεται στο ΝΒΑ επειδή υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα στην Ευρώπη. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εξασφαλίσουμε ότι οι ομάδες δεν ξοδεύουν περισσότερα από αυτά που αντλούν από τους επενδυτές τους. Αυτό που θέλουμε είναι οι ομάδες μας παίρνουν περισσότερα χρήματα.

Έχουμε ένα πολύ καλό προϊόν, αλλά σίγουρα μπορεί να γίνει καλύτερο. Και θα γίνει. Προσπαθούμε όμως να αλλάξουμε την ψυχολογία των ομάδων. Έχουμε πολλούς περισσότερους ανθρώπους που ασχολούνται με το άθλημα, παρά με τις πωλήσεις. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Τα μπάτζετ των ομάδων έχει μεγαλώσει κατά 23% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Θέλουμε να φτάσει στο 40% και περισσότερο στο μέλλον".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ