EUROLEAGUE

Τσόβιτς κατά Μπερτομέου: "Αδιαφορεί όλο και περισσότερο για τα εγχώρια πρωταθλήματα"

Τσόβιτς κατά Μπερτομέου: "Αδιαφορεί όλο και περισσότερο για τα εγχώρια πρωταθλήματα"

Ο Νεμπόισα Τσόβιτς εξέφρασε δημόσια τον προβληματισμό του για την κατεύθυνση που θέλει να δώσει στην EuroLeague o Τζόρντι Μπερτομέου, εξηγώντας πως η ABA Liga απαξιώνεται. Θέση πήρε κι ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς.

Η πρόθεση για αύξηση των εγγυημένων συμβολαίων στην EuroLeague από έντεκα (11) σε δεκαέξι (16) σε μερικά χρόνια έχει εκφραστεί επίσημα ουκ ολίγες φορές, με τον Τζόρντι Μπερτομέου να την επαναλαμβάνει για ακόμη μία φορά πριν από μερικές ημέρες σε press conference που πραγματοποιήθηκε στο Mercedes Benz Arena του Βερολίνου, λίγο πριν από το παιχνίδι της Άλμπα με τη Ζάλγκιρις.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της EuroLeague εξήγησε πως έτσι οραματίζεται το μέλλον, ενημερώνοντας παράλληλα πως η γερμανική ομάδα είναι ένα από τα φαβορί για να αποκτήσει εγγυημένο συμβόλαιο. Ταυτόχρονα όμως, αυτό συνεπάγεται την πλήρη απεξάρτηση από τα εθνικά πρωταθλήματα και διοργανώσεις όπως η ABA Liga και η VTB League, που με τα τωρινά δεδομένα δίνουν ένα εισιτήριο στην EuroLeague.

Γι αυτόν τον λόγο, τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Ερυθρού Αστέρα λίγες μέρες μετά τη νέα τοποθέτηση του Τζόρντι Μπερτομέου. Ο Νεμπόισα Τσόβιτς ξεκαθάρισε αρχικά πως "ο βασικός στόχος μας παραμένει η ABA League, αλλά για να είμαι ειλικρινής, δεν υπάρχει ακόμα ασφαλές συμπέρασμα σχετικά με την επιλογή που θα γίνει από την EuroLeague κι αν η ΑΒΑ θα είναι μέσα στις ομάδες του επόμενου format. Το ερώτημα είναι ένα: σε αυτή την περίπτωση, χρειαζόμαστε όντως την ABA Liga; Με δεδομένες τις εξαγγελίες του Τζόρντι Μπερτομέου για την μορφή της EuroLeague τα επόμενα χρόνια και ποιο είναι το concept της περαιτέρω εξέλιξης, απορώ αλήθεια. Υπάρχει λόγος να διατηρούμε την ABA League; Η Σερβία τουλάχιστον δεν τη χρειάζεται, από τη στιγμή που είναι η μοναδική χώρα που θα μπορούσε να κάνει το δικό της πρωτάθλημα".

Για να συνεχίσει λέγοντας: "Αυτό που γίνεται ολοένα και πιο προφανές είναι το γεγονός ότι ο Τζόρντι Μπερτομέου αδιαφορεί κάθε μέρα περισσότερα για τα εγχώρια πρωταθλήματα. Το ερώτημα είναι, αν τώρα που τα μπάτζετ μεγαλώνει, θα μεγαλώσει αντίστοιχα και το μπάτζετ της EuroLeague; Οι ομάδες θα πρέπει να αρχίσουν να κερδίζουν χρήματα. Αυτή τη στιγμή έχουν πενιχρά έσοδα. Μία νίκη στο ποδόσφαιρο προσφέρει 2.7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην EuroLeague μόνο 37.000€. Ασφαλώς και όπως καταλαβαίνουν όλοι, προσπαθούμε να φέρουμε το σύστημα του ΝΒΑ στην Ευρώπη, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Το μπάτζετ της EuroLeague αυτή τη στιγμή είναι 65 εκατομμύρια και με την IMG παρούσα θα έπρεπε να είναι 95 εκατομμύρια".

Ο "ισχυρός άνδρας" του Ερυθρού Αστέρα επεκτάθηκε για το οικονομικό κομμάτι και τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην EuroLeague και το Champions League της UEFA: "Αν υπολογίζεις τα μπάτζετ όλων των ομάδων της EuroLeague, είναι περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ τη σεζόν. Στην UEFA έχουν προϋπολογισμό που φτάνει στα 7 δισεκατομμύρια! Πρέπει να κάνουμε τη διοργάνωση πιο επικερδή. Κατά τη γνώμη μου το concept της EuroLeague δεν είναι καλό, αλλά εμείς είμαστε πολύ μικροί για να παλέψουμε για αυτό. Ή ίσως προσωπικά να είμαι πολύ μεγάλος για να το παλέψω. Τα σπορ έχουν αλλάξει πολύ. Όλοι κοιτάζουν το κέρδος πια. Δεν υπάρχει συναισθηματισμός. Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Σε ό,τι αφορά σε εμάς, κοιτάξτε τους αριθμούς: Αν κάνουμε δώδεκα με δεκαπέντε νίκες, θα πάρουμε 37.000€ για κάθε μία από αυτές. Προσθέστε και 200.000€ από τα τηλεοπτικά. Δε θέλουμε να παίζουμε στην EuroLeague μόνο για τα χρήματα. Θέλουμε να δείξουμε ότι έχουμε σταθερότητα. Εμείς έχουμε ένα μέσο όρο μπάτζετ γύρω στα 6.5 εκατομμύρια ευρώ. Το 25% από αυτά προέρχονται από την κυβέρνηση".

ΜΑΛΚΟΒΙΤΣ: "Η EUROLEAGUE ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ"

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν κι οι δηλώσεις του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, όταν ρωτήθηκε για την πορεία της ABA Liga και το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια οι δύο "μεγάλοι" της Σερβίας (Ερυθρός Αστέρας & Παρτίζαν) βασίζονται όλο και περισσότερο σε ξένους παίκτες: "Ο Ερυθρός Αστέρας και η Παρτίζαν παίζουν με επτά ή οκτώ ξένους παίκτης. Θα ήθελα πολύ να δω μία από αυτές τις ομάδες να κατακτούν τον τίτλο στην ABA League, αλλά τι θα γίνει μετά; Δε θα παίξουν στην EuroLeague. Άρα, για ποιο λόγο παίζουμε; Το πρόβλημα είναι ο τρόπος που σκέφτεται η EuroLeague".

Ο πολύπειρος τεχνικός στάθηκε λίγο παραπάνω μάλιστα στο οικονομικό κομμάτι και τις κατευθύνσεις που έχει η EuroLeague, για να επισημάνει πως "όταν μίλησα με τον Τζόρντι Μπερτομέου του είπα ότι είναι αδύνατον αυτή η περιοχή να μη δώσει μία ομάδα στην EuroLeague, αλλά προφανώς η δύναμη του χρήματος υπερισχύει. Όλοι ξέρουμε ποιος είναι από την Αγία Πετρούπολη. Πιστεύω ότι ο πρωταθλητής της ΑΒΑ δε θα παίζει πια στην EuroLeague. Αλλά ακόμα κι αν παίξουμε, θα έχουμε πολλούς Αμερικάνους παίκτες και δε θα υπάρχει κανένα όφελος για το δικό μας μπάσκετ. Τα πάντα έχουν να κάνουν με χρήματα. Η EuroLeague έτσι όπως έχει γίνει, βασίζεται μόνο στα χρήματα. Αλλά όταν η Λίβερπουλ, που κατέκτησε το Champions League, πήρε 300 εκατομμύρια, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα έχουν μεγάλη χασούρα. Τι συζητάμε;".

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ