EUROLEAGUE

Βιλερμπάν: Ο Τόνι Τζεκίρι συστήθηκε στη EuroLeague μέσω των "αιωνίων"

Βιλερμπάν: Ο Τόνι Τζεκίρι συστήθηκε στη EuroLeague μέσω των "αιωνίων"
AP Photo/Timothy D. Easley AP PHOTO/TIMOTHY D. EASLEY

Ο Τόνι Τζεκίρι έκανε ονειρεμένο ξεκίνημα στη EuroLeague, πληγώνοντας Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό στις δύο πρώτες αγωνιστικές της... άγνωστης για τον ίδιο διοργάνωσης.

Ο Τόνι Τζεκίρι και ο Ντέιβιντ Λάιτι αποτέλεσαν τους κοινούς παρονομαστές της Βιλερμπάν στην ανέλπιστη εκκίνησή της στη EuroLeague, με τις δύο διαδοχικές νίκες της επί Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού.

Για τον πρώτο ωστόσο, η κατάσταση είναι διαφορετική και σίγουρα πρωτόγνωρη αφού, σε αντίθεση με τον Αμερικανό φόργουορντ, ο Τζεκίρι δεν είχε γευτεί τη χαρά μίας νίκης στην κορυφαία μπασκετική διασυλλογική διοργάνωση. Για τον Λάιτι, που απέναντι σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό πέτυχε συνολικά 34 πόντους, τα κατατόπια της EuroLeague είναι -κάπως πιο- γνώριμα καθώς η φετινή σεζόν με τη Βιλερμπάν είναι η τρίτη του στη διοργάνωση μετά τις σύντομες συμμετοχές του με τις Καντού και Ναντέρ τις σεζόν 2011-12 και 2013-14 αντίστοιχα. Με την πρώτη μάλιστα είχε αντιμετωπίσει (και κερδίσει 64-63!) εκείνη τη χρονιά τον Ολυμπιακό, σε μία δική του πενιχρή συμμετοχή 2,20 λεπτών.

Για τον Τζεκίρι τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Νιγηριανός σέντερ, στα 25 του, αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι από τη Βιλερμπάν του Ζβέζνταν Μίτροβιτς, γνωρίζοντας ότι μέσω των Γάλλων θα πάρει το βάπτισμα του πυρός και στη EuroLeague.

Ο ύψους 2,12μ. σέντερ κατάφερε να συστηθεί με θορυβώδη τρόπο στο τοπ μπασκετικό επίπεδο χάρη στην "πληθωρική" του εμφάνιση στις δύο νίκες των Γάλλων επί των "αιωνίων". Απέναντι σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, ο Τόνι Τζεκίρι κατάφερε να πετύχει δύο φορές double-double, με απολογισμό κόντρα στις δύο ελληνικές ομάδες 28 πόντους, 22 ριμπάουντ, 10 κερδισμένα φάουλ και 50 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης!

Για να είμαστε ακριβείς, μιας και τα δύο παιχνίδια είχαν διαφορετική εξέλιξη, με τον Νιγηριανό να έχει και διαφορετικούς "ψηλούς" απέναντί του, ο Τζεκίρι είχε 13 πόντους, 10 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο, 7 κερδισμένα φάουλ και 25 rannkig στο ματς με τον Ολυμπιακό, ενώ κόντρα στην ομάδα του "τριφυλλιού" σημείωσε 15 πόντους, έχοντας επίσης 12 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 3 κερδισμένα φάουλ και 25 ranking.

Η απάντηση στο αν τα παραπάνω πρώτα δείγματα γραφής του 25χρονου σέντερ ήταν απλά συγκυριακά ή ενδεικτικά του ταλέντου του θα δοθεί σε βάθος χρόνου. Για την ώρα πάντως, ο Τζεκίρι έχει περάσει με επιτυχία τις δικές του... εισαγωγικές εξετάσεις στη EuroLeague, "γράφοντας" με εντυπωσιακές επιδόσεις και τα πρώτα του ρεκόρ καριέρας στη διοργάνωση από τα παιχνίδια με τους δύο "αιώνιους".

Τα διαπιστευτήρα από Βέλγιο και Τουρκία

Για τη Βιλερμπάν και τον ίδιο τον Μίτροβιτς πάντως, η παρουσία του Τζεκίρι στη ρακέτα της γαλλικής ομάδας πιθανόν και να μην προκαλεί καμία έκπληξη. Λαμβάνοντας υπόψη τις δύο προηγούμενες σεζόν του, στη Λυών ήξεραν τις δυνατότητες του 25χρονου, έχοντας και ασφαλή δείγματα από Βέλγιο και Τουρκία. Το ευρωπαϊκό "ξεπέταγμα" του Τζεκίρι έγινε τη σεζόν 2017-18 μέσω της Οστάνδης, με την οποία κατέκτησε Πρωτάθλημα και Κύπελλο Βελγίου, όντας μάλιστα και MVP των τελικών (με την Αντβέρπ) αλλά και πρώτος ριμπάουντερ του Πρωταθλήματος με 7,3 κατά μέσο όρο.

Η περσινή χρονιά τον βρήκε στην τουρκική Γκαζιαντέπ. Εκεί, ο 25χρονος σέντερ έδωσε 31 παιχνίδια, έχοντας 12,8 πόντους και 10,2 ριμπάουντ ανά αγώνα, φτάνοντας μέχρι τα playoff της TBL όπου αποκλείστηκε από τη Γαλατάσαραϊ, έχοντας όμως σημειώσει 27 πόντους στο πρώτο παιχνίδι της σειράς!

Όσο για τη φετινή του συμμετοχή στο γαλλικό Πρωτάθλημα, έχει παίξει σε δύο παιχνίδια της Βιλερμπάν μετρώντας 9,5 και 6 ριμπάουηντ μέσο όρο.

Παλιά του τέχνη κόσκινο

Να θυμίσουμε πάντως ότι αυτά δεν ήταν τα πρώτα παιχνίδια που ο Τζεκίρι "πληγώνει" ελληνικές ομάδες. Ο Νιγηριανός είχε αντιμετωπίσει δύο φορές τον Άρη με την Οστάνδη, σε ισάριθμες νίκες των Βέλγων για το Basketball Champions League. Στην πρώτη νίκη (69-67) είχε 4 πόντους και 7 ριμπάουντ, ενώ στο "διπλό" της ομάδας του στο ΑΛεξάνδρειο (66-70) είχε 7 πόντους και 10 ριμπάουντ.

AP Photo/Timothy D. Easley

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ