ΜΠΑΣΚΕΤ

Αδριατική Λίγκα: Τα 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις

Αδριατική Λίγκα: Τα 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις

Οι ομάδες που συμμετέχουν στην Αδριατική Λίγκα και το παράδειγμα της Μακάμπι. Η χρυσή βίβλος κι ένα ματς που έμεινε στην ιστορία. Οι εμπειρίες του Μπλατ από την διοργάνωση και το έπαθλο της πρώτης θέσης. Το Sport24.gr σάς παρουσιάζει όσα πρέπει να ξέρετε για την διοργάνωση με την οποία εσχάτως ασχολείται ο Ολυμπιακός.

Ο Ολυμπιακός είναι αποφασισμένος να πάει στα άκρα την κόντρα του με την ΕΟΚ, την ΚΕΔ και τον Παναθηναϊκό και στον Πειραιά - όπως ανέφερε ο διευθυντής του Sport24 Radio 103,3 Παντελής Διαμαντόπουλος - βλέπουν πάρα πολύ ζεστά την περίπτωση της Αδριατικής Λίγκας, η οποία είχε απασχολήσει τους ερυθρόλευκους το 2011. Η ΚΑΕ Ολυμπιακός πριν από οκτώ χρόνια είχε σκεφτεί το ενδεχόμενο η ομάδα της να συμμετάσχει στην Αδριατική Λίγκα, η οποία τότε συμπλήρωνε μία δεκαετία ύπαρξης στον μπασκετικό χάρτη. Ποια, όμως, είναι η Αδριατική Λίγκα; Το Sport24.gr σάς παρουσιάζει τα πέντε στοιχεία της διοργάνωσης που πρέπει να γνωρίζετε...

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

Η Αδριατική Λίγκα ιδρύθηκε το 2001 και σε αυτή συμμετέχουν ομάδες από χώρες που προήλθαν μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ενώ την φετινή αγωνιστική υπάρχουν τέσσερις εκπρόσωποι της Σερβίας (Ερυθρός Αστέρας, Παρτιζάν, Μέγκα Μπέμαξ, FMP), τρεις της Κροατίας (Τσεντεβίτα, Ζαντάρ, Τσιμπόνα), δύο του Μαυροβουνίου (Μπουντούτσνοστ, Μόρναρ), δύο της Σλοβενίας (Ολίμπια Λιουμπλιάνας, Κρκα) και μία της Βοσνίας (Ιγκοκέα). Από την περσινή σεζόν ο αριθμός των ομάδων μειώθηκε από 14 σε 12, ενώ δημιουργήθηκε και η δεύτερη κατηγορία της διοργάνωσης.

TO FORMAT

Το σύστημα διεξαγωγής της Αδριατικής μόνο περίπλοκο δεν είναι, καθώς οι ομάδες που θα τερματίσουν στις τέσσερις πρώτες θέσης της κατάταξης μετά την συμπλήρωση των 22 αγωνιστικών συνεχίζουν στα playoffs (η πρώτη εναντίον της τέταρτης και η δεύτερη εναντίον της τρίτης).

Οι διοργανωτές από το 2016 και μετά αποχαιρέτησαν τα Final Four και πλέον η πρωταθλήτρια ομάδα προκύπτει μέσα από σειρά αγώνων. Xρειάζονται δύο νίκες gια την πρόκριση στην σειρά των τελικών, η οποία κρίνεται στις τρεις νίκες.

Επίσης, η ομάδα που θα τερματίσει στην τελευταία (12η) θέση της κανονικής περιόδου υποβιβάζεται, ενώ η 11η θα έχει ακόμα μία ευκαιρία για να παραμείνει στα μεγάλα σαλόνια της Αδριατικής Λίγκας. Η 11η ομάδα της Αδριατικής Λίγκας παίζει αγώνες μπαράζ με εκείνη που θα τερματίσει στην 2η θέση της 2ης κατηγορίας. Αντιθέτως, η ομάδα που θα κατακτήσει το πρωτάθλημα της Α2 της Αδριατικής Λίγκας προβιβάζεται απευθείας.

Ο ΜΠΛΑΤ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ ΛΙΓΚΑ

Αδριατική Λίγκα: Τα 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις

Στην Αδριατική Λίγκα συμμετέχουν ομάδες από χώρες της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, αλλά στην διοργάνωση κατά το παρελθόν έχει συμμετάσχει και η Μακάμπι Τελ Αβίβ. Η "ομάδα του λαού" στην παρθενική παρουσία στην διοργάνωση την σεζόν 2002/03 έφτασε ως την πηγή, αλλά δεν ήπιε νερό, καθώς η Ζαντάρ τη νίκησε με 91-88 στον τελικό στην Λιουμπλιάνα. Η Μακάμπι, όμως, εννέα χρόνια μετά κατέκτησε την Αδριατική Λίγκα, καθώς στον τελικό του Final Four που διεξήχθη στο Τελ Αβίβ, νίκησε με 87-77 την Τσεντεβίτα. Ο Ντέιβιντ Μπλατ μάλιστα ήταν εκείνος που κρατούσε στα χέρια του το "τιμόνι" της Μακάμπι Τελ Αβίβ στα δύο της...ταξίδια στην Αδριατική Λίγκα.

Η ΧΡΥΣΗ ΒΙΒΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΕΛΟ ΦΙΝΑΛΕ ΣΤΟ ΤΣΙΜΠΟΝΑ - ΠΑΡΤΙΖΑΝ

Η Παρτίζαν έχει κατακτήσει έξι φορές την Αδριατική Λίγκας και είναι στην κορυφή της σχετικής λίστας, ενώ στη δεύτερη θέση συναντάμε τον Ερυθρό Αστέρα με τρία τρόπαια. Ακολουθεί η FMP με δύο κατακτήσεις, ενώ μία φορά στην κορυφή της Αδριατικής Λίγκας έχουν βρεθεί η Τσιμπόνα, η Ολίμπια Λιουμπλιάνας, η Βρσατς, η Μακάμπι Τελ Αβίβ, η Ζαντάρ και η Μπουντούτσνοστ.

Η Παρτίζαν είναι η πολυνίκης ομάδα της διοργάνωσης, ενώ συμμετείχε και σε ένα ματς που έμενε στην ιστορία. Η Παρτίζαν στον τελικό της σεζόν 2009/10 (δεν υπήρχε σειρά αγώνων τότε στο format) "άλωσε" το Ζάγκρεμπ, καθώς επικράτησε της Τσιμπόνα στην παράταση με 75-74 (κ.α. 60-60). Οι Κροάτες βρέθηκαν μία... ανάσα από την κατάκτηση του τίτλου, καθώς 0,6 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος της παράτασης ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς ευστόχησε σε τρίποντο για το 74-72 κι έδωσε το έναυσμα να στηθεί ένα... πάρτι, το οποίο, όμως, κράτησε ελάχιστα. Ο Ντούσαν Κέτσμαν κι ενώ οι Κροάτες πανηγύριζαν ευστόχησε σε ένα... τρελό σουτ και με buzzer beater τρίποντο πίσω από το κέντρο χάρισε τη νίκη και το τρόπαιο στην ομάδα του.

Ομάδα Κατακτήσεις Χρονιά
Παρτίζαν 6 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2013
Ερυθρός Αστέρας 3 2015, 2016, 2017
FMP 2 2004, 2006
Τσιμπόνα 1 2014
Ολίμπια Λιουμπλιάνας 1 2002
Βρσατς 1 2005
Μακάμπι Τελ Αβίβ 1 2012
Ζαντάρ 1 2003
Μπουντούτσνοστ 1 2018

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ ΛΙΓΚΑ ΣΤΗΝ EUROLEAGUE

Η ομάδα που κατακτά την Αδριατική Λίγκα προσθέτει ένα τρόπαιο στο παλμαρέ της και συγχρόνως παίρνει το εισιτήριο για την EuroLeague της επόμενης σεζόν. Η EuroLeague προβλέπει μία θέση για την κάτοχο της Αδριατικής Λίγκας, γεγονός που προσδίδει αίγλη στην διοργάνωση και κάνει τις ομάδες που συμμετέχουν σε αυτές να έχουν ένα έξτρα κίνητρο για να φτάσουν στην κορυφή.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ