ΜΠΑΣΚΕΤ

Eurobasket U16:Η ανάλυση της Λιθουανίας, αντιπάλου της Ελλάδας στους "16"

Eurobasket U16:Η ανάλυση της Λιθουανίας, αντιπάλου της Ελλάδας στους "16"

Μία από τις καλύτερες φροντ λάιν τουEurobasket U16θα βρει μπροστά της απόψε (13/8, 19:45) η Εθνική Παίδων στην φάση των "16". Διαβάστε ποια είναι η Λιθουανία.

Δύο ημέρες μετά την ενθαρρυντική εμφάνιση κόντρα στην Γαλλία , την ψηλότερη ομάδα στοEurobasket U16, η Ελλάδα θα κληθεί να κοπιάρει απόψε (13/8, 19:45) ό,τι έκανε προχθές και να το επαναλάβει ακόμα πιο αποτελεσματικά στην φάση των "16" της διοργάνωσης κόντρα στην Λιθουανία. Την δεύτερη ψηλότερη ομάδα του τουρνουά (με μέσο όρο ύψους 1,98μ), με την πιο ποιοτική φροντ λάιν που κυκλοφορεί στο Ούντινε.

Η ομάδα του Ρολάντας Ρακούτις είναι μία από τις πιο ταλαντούχες και γεμάτες ομάδες της διοργάνωσης. Η Λιθουανία ολοκλήρωσε την πρώτη φάση τερματίζοντας 2η στον 3ο όμιλο, όπου συνέτριψε αρχικά την Εσθονία 94-56, ηττήθηκε στο ντέρμπι από την Τουρκία με 80-83 στην παράταση και εν συνεχεία επικράτησε δια πυρός και σιδήρου της Σλοβενίας με 65-64, ανατρέποντας μάλιστα διαφορά 15 πόντων στα τελευταία 13 λεπτά.

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ

Η δύναμη της Λιθουανίας βρίσκεται κοντά στο καλάθι. Ο σέντερ Ολεγκ Κόγενετς (11,3 πόντοι, 8,3 ριμπάουντ μ.ό.) και ο πάουερ φόργουορντ Παούλιους Μουράουσκας (12,0 πόντοι, 7,3 ριμπάουντ μ.ό.) είναι οι πρώτοι σκόρερ και ριμπάουντερ της ομάδας, ενώ πίσω τους υπάρχουν και οι αξιόλογοι Μπαλτρουσάιτις, Γιόσιους, με τον πρώτο να είναι έναςstretch fourμε έφεση στο τρίποντο και τον δεύτερο να δρα στο λόου ποστ. Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι παίκτες είναι ακίνδυνοι. Κάθε άλλο. Άλλωστε η Λιθουανία διαθέτει τον πιο παραγωγικό πάγκο του τουρνουά με 38,3 πόντους ανά αγώνα.

Eurobasket U16:Η ανάλυση της Λιθουανίας, αντιπάλου της Ελλάδας στους "16"

Οι πολύ δραστήριοι Μπούτκους, Κνέιζις, Λελεβίτσιους και Σαργκιούνας παίρνουν γενικά πολλές προσπάθειες και είναι επικίνδυνοι, παρότι με εξαίρεση τον πρώτο σουτάρουν με ποσοστά κάτω από 28% στο Ούντινε. Χρειάζονται πάντως προσοχή και αυτό φάνηκε άλλωστε και στα δύο παιχνίδια που έδωσαν η Λιθουανία και η Ελλάδα στο Μπακού, όπου τη ζημιά την έκαναν οι περιφερειακοί και συγκεκριμένα οι Λελεβίτσιους, Σαργκιούνας στο πρώτο ματς και οι Μπούτκους, Κνέιζις στο δεύτερο. Στα δύο ματς του Μπακού οι Λιθουανοί είχαν συνολικά 23/58 τρίποντα.

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΚΑΙ Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

Η Λιθουανία ψάχνει πολύ το παιχνίδι στο λόου ποστ, κυνηγάει τα επιθετικά ριμπάουντ και φροντίζει να τα αξιοποιεί. Οι περιφερειακοί της βγάζουν πολλή ενέργεια, επιτίθενται διαρκώς στο αντίπαλο καλάθι (με εξαίρεση τον σουτέρ Κνέιζις των 6 τρίποντων ανά αγώνα), ωστόσο η φροντ λάιν είναι αυτή που κάνει την διαφορά και αποτελεί την αιχμή του δόρατος στο σετ παιχνίδι. Άλλωστε, η Λιθουανία δεν πετυχαίνει πολλούς πόντους στον αιφνιδιασμό (είναι μόλις 12η στοEurobasketμε 9,3 μ.ό.), παρότι σημειώνει 19,7 από λάθη αντιπάλου (5η).

Eurobasket U16:Η ανάλυση της Λιθουανίας, αντιπάλου της Ελλάδας στους "16"
FIBA FIBA

Η ομάδα του Ρακούτις διαθέτει την δεύτερη καλύτερη επίθεση στο τουρνουά με 79,7 πόντους κατά μέσο όρο και σουτάρει με το 4ο υψηλότερο ποσοστό ευστοχίας (40,9%), εκδηλώνοντας μάλιστα υπερδιπλάσια δίποντα (48 μ.ό.) από τρίποντα (23,7 μ.ό.). Εξ ου και οι 41,3 πόντοι που βάζει ανά αγώνα μέσα από την ρακέτα, το 3ο καλύτερο νούμερο στο τουρνουά. Η Λιθουανία είναι 3η στα ριμπάουντ με 49,7 ανά αγώνα, εντούτοις αυτό που χρειάζεται προσοχή, είναι ότι μαζεύει 22 επιθετικά ριμπάουντ ανά αγώνα και σκοράρει 22,3 πόντους από αυτά -μακράν πρώτη και στους δύο τομείς.

ΕΛΛΑΔΑ - ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Η Ελλάδα μετράει επτά νίκες έναντι έξι της Λιθουανίας στις προηγούμενες 13 αναμετρήσεις των δύο ομάδων στοEurobasket U16.Η πιο πρόσφατη εξ αυτών καταγράφηκε πάντως το 2015 και νικήτρια τότε ήταν η Λιθουανία με 69-51. Οι συγκεκριμένες γενιές αναμετρήθηκαν τον Ιούλιο και στο Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νεότητας που διοργανώθηκε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου η "Λιέτουβα" επικράτησε και στους δύο αγώνες με 77-71 και 86-76.

Photo credits:FIBA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ