ΜΠΑΣΚΕΤ

Μίλος Τεόντοσιτς: Οι πιθανοί προορισμοί στην Ευρώπη

Los Angeles Clippers guard Milos Teodosic (4) in the first half of an NBA basketball game Tuesday, Feb. 27, 2018, in Denver. (AP Photo/David Zalubowski)
Los Angeles Clippers guard Milos Teodosic (4) in the first half of an NBA basketball game Tuesday, Feb. 27, 2018, in Denver. (AP Photo/David Zalubowski) AP

Ο Μίλος Τεόντοσιτς έριξε τη "βόμβα", ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τους Λος Άντζελες Κλίπερς και το Sport24.gr εξηγεί τα δεδομένα της περίπτωσής του, ξεχωρίζοντας τις ομάδες που θα μπορούσαν να τον αποκτήσουν.

Όταν άφησε το καλοκαίρι του 2017 τη Μόσχα για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο ΝΒΑ, ο Μίλος Τεόντοσιτς ήξερε πως αν τα πράγματα στις ΗΠΑ δεν εξελιχθούν όπως τα ονειρευόταν, θα είχε πάντα ανοιχτή την πόρτα της Ευρώπης. Στα 31 του πλέον, ο Σέρβος πόιντ γκαρντ δήλωσε πως είτε στη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν, είτε στο τέλος της θα γυρίσει στα μέρη μας , με αποτέλεσμα οι παράγοντες των κορυφαίων ομάδων της EuroLeague να γουρλώνουν τα μάτια, να σηκώνουν τα μανίκια και να αναζητούν τρόπους για να τον βάλουν στα ρόστερ τους.

Αυτή δεν θα είναι μια απλή αποστολή για κανέναν, ο Τεόντοσιτς ξέρει πως ακόμη κι αν μείνει εκτός στο υπόλοιπο της περιόδου θα είναι το πιο "καυτό" όνομα του επόμενου καλοκαιριού, από την άλλη όμως είναι πραγματικά ελάχιστα τα clubs που μπορούν να του προσφέρουν αυτά που ζητά σε οικονομικό και αγωνιστικό επίπεδο. Και κάτω από τη EuroLeague δεν υπάρχει σύλλογος που μπορεί να τον κάνει δικό του, έστω και για τους επόμενους έξι-επτά μήνες.

Olympiakos' Vassilis Spanoulis, left, shakes hands with CSKA's Moscow Milos Teodosic, after a Final Four Euroleague semifinal basketball match against CSKA Moscow at Sinan Erdem Dome in Istanbul, Friday, May 19, 2017. Olympiakos won 82-78. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
Olympiakos' Vassilis Spanoulis, left, shakes hands with CSKA's Moscow Milos Teodosic, after a Final Four Euroleague semifinal basketball match against CSKA Moscow at Sinan Erdem Dome in Istanbul, Friday, May 19, 2017. Olympiakos won 82-78. (AP Photo/Lefteris Pitarakis) AP

" Δεν νομίζω ότι θα μείνω εδώ. Ήρθα, είδα πως είναι, όμως διασκέδαζα στην Ευρώπη και νομίζω ότι θα διασκεδάζω περισσότερο εκεί. Είναι δεδομένο ότι θα γυρίσω, είτε στη διάρκεια της φετινής σεζόν, είτε στο τέλος της. Θα δούμε" ήταν οι ατάκες του Μίλος στο "Voice of America". Αμέσως αυτές έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, κυρίως στη δική μας ήπειρο και κάπου εδώ προκύπτουν τα εξής δύο ερωτήματα: Α) ποιος μπορεί να τον πληρώσει και Β) ποιος μπορεί να του προσφέρει το περιβάλλον που έχει ανάγκη για να κάνει πρωταθλητισμό και να μείνει στο υψηλότερο επίπεδο;

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΚΑΙ ΓΕΜΑΤΕΣ ΤΣΕΠΕΣ

Στο δεύτερο ερώτημα χωρούν σίγουρα τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο Παναθηναϊκός που είναι δεδομένο ότι θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους σε περίπτωση που βρουν ανοιχτή πόρτα και γέφυρες προς την πλευρά του Σέρβου σούπερσταρ. Οι μεν Πειραιώτες ακολουθούν μια πολύ "σφιχτή" οικονομική πολιτική, οι δε πράσινοι άφησαν τους πανάκριβους Μάικ Τζέιμς - Κρις Σίνγκλετον για να επενδύσουν στον Νικ Καλάθη. Θα άλλαζαν τα δεδομένα στους αιώνιους για έναν παίκτη σαν τον Μίλος; Πιθανό, αρκεί να υπήρχε κοινή επιθυμία για συνεργασία και μικρές "εκπτώσεις" εκατέρωθεν.

Ο Σέρβος (στη rookie σεζόν του είχε 9.5 πόντους με 49.2% στα δίποντα, 37.9% στα τρίποντα και 84.8% στις βολές, μαζί με 2.8 ριμπάουντ και 4.6 ασίστ ανά 25.2 λεπτά ενώ φέτος έχει παίξει σε οκτώ ματς, με αποτέλεσμα οι μέσοι όροι του να είναι πολύ χαμηλά -2.9 πόντοι, 1.8 ριμπάουντ, 2.3 ασίστ ανά 10.3 λεπτά) θέλει να αποδεσμευθεί από τους Κλίπερς, οι αποδοχές του φτάνουν τα 6.300.000 δολάρια και αν οι παράγοντες της ομάδας του Λος Άντζελες αποφασίσουν να τον αφήσουν ελεύθερο, θα του δώσουν το μεγαλύτερο ποσό της συμφωνίας όπως συνήθως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Στη συνέχεια θα καλύψουν τη θέση του πιθανότατα με φόργουορντ, καθώς πέρα από τον Τεόντοσιτς έχουν πέντε ball-handlers (Πάτρικ Μπέβερλι, Σάι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ, Τάιρον Γουάλας, Έιβερι Μπάντλεϊ, Λου Γουίλιαμς) και ο Μίλος θα γυρίσει στην Ευρώπη με γεμάτες (για τη φετινή σεζόν) τσέπες και σαφώς μικρότερες απαιτήσεις για το υπόλοιπο της σεζόν.

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ - Η ΠΟΡΤΑ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΑΝΟΙΧΤΗ

Έπαιξε στη Μόσχα από το 2011 μέχρι το 2017, είναι ένας από τους κορυφαίους και πιο επιτυχημένους μπασκετμπολίστες στην ιστορία της ΤΣΣΚΑ, έφυγε σαν φίλος καθώς οι παράγοντες της ομάδας σεβάστηκαν την επιθυμία του να δοκιμάσει απέναντι στους κορυφαίους του κόσμου και μπορεί να γυρίσει εκεί ανά πάσα στιγμή. Είτε τώρα, είτε το ερχόμενο καλοκαίρι. Με τους Σέρχιο Ροντρίγκεθ - Νάντο Ντε Κολό - Κόρι Χίγκινς - Ντάνιελ Χάκετ να συνθέτουν μια πολύ ισορροπημένη τετράδα, ενδεχόμενη προσθήκη του Τεόντοσιτς στην περιφερειακή γραμμή θα κάνει την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη σχεδόν άτρωτη. Σέρχιο και Μίλος στον άσο, Ντε Κολό και Χίγκινς στο δύο, Χάκετ στις δύσκολες αμυντικές αποστολές και καλή τύχη στους αντιπάλους της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Los Angeles Clippers guard Milos Teodosic (4) in the first half of an NBA basketball game Tuesday, Feb. 27, 2018, in Denver. (AP Photo/David Zalubowski)
Los Angeles Clippers guard Milos Teodosic (4) in the first half of an NBA basketball game Tuesday, Feb. 27, 2018, in Denver. (AP Photo/David Zalubowski) AP

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ - ΤΟΝ ΘΕΛΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Η αποχώρηση του Μπράντλι Γουαναμέικερ για τους Μπόστον Σέλτικς, ήταν το καλοκαίρι του 2018 το μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε στα... πλευρά της η Φενέρμπαχτσε. Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς ήθελε να καλύψει αυτό το κενό με τον Τεόντοσιτς , όλα έδειχναν πως οι Κλίπερς δεν θα ενεργοποιούσαν την option στο συμβόλαιο του Σέρβου πόιντ γκαρντ, ωστόσο διέψευσαν τα προγνωστικά, τον κράτησαν στο Λος Άντζελες και οι Τούρκοι επένδυσαν πρώτα στον Τάιλερ Ένις που τραυματίστηκε σοβαρά και στη συνέχεια στον Έρικ Γκριν που είναι εκτελεστής και όχι δημιουργός. Καλό το supporting cast στον Κώστα Σλούκα (Μελίχ Μαχμούτογλου, Μπόμπι Ντίξον, Έρικ Γκριν, Σινάν Γκιουλέρ, Μάρκο Γκούντουριτς), ουδείς μπορεί όμως να συγκριθεί με τον Τεόντοσιτς που είναι μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις για τις οποίες θα έσπαγε τα ταμεία της η Πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2017.

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ - ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Οι επενδύσεις που έκανε η Αναντολού Εφές το περασμένο καλοκαίρι έχουν δικαιώσει τους παράγοντες της ομάδας. Η τριάδα των Βασίλιε Μίτσιτς - Ροντρίγκ Μπομπουά - Σέιν Λάρκιν κάνει τρομερή δουλειά υπό τις οδηγίες του Εργκίν Αταμάν και οι Τούρκοι δείχνουν να έχουν μάθει από τα λάθη του παρελθόντος. Δεν είναι εύκολο να "σπάσουν" την κυριαρχία της Φενέρμπαχτσε (την οποία πάντως κερδίζουν), ωστόσο ο βασικός κορμός τους είναι εξαιρετικά ποιοτικός και αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος θα πλήρωναν με ευχαρίστηση τον Μίλος Τεόντοσιτς για να ανέβουν επίπεδο και να χωρέσουν στην elite της EuroLeague. Είναι φιλόδοξοι, πεισμωμένοι για ένα Final Four, έχουν χρήματα, θα κάνουν την προσπάθειά τους.

Los Angeles Clippers' Milos Teodosic passes the ball during the first half of an NBA basketball game against the Memphis Grizzlies Tuesday, Jan. 2, 2018, in Los Angeles. (AP Photo/Jae C. Hong)
Los Angeles Clippers' Milos Teodosic passes the ball during the first half of an NBA basketball game against the Memphis Grizzlies Tuesday, Jan. 2, 2018, in Los Angeles. (AP Photo/Jae C. Hong) AP

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΗΓΕΤΗ

Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο αποχαιρέτησε τα παρκέ, ο Σβέτισλαβ Πέσιτς πιθανότατα θα τον ακολουθήσει το καλοκαίρι του 2019, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είναι πολύ πιθανό να αναλάβει το τιμόνι στην νέα εποχή που θα έχει αρκετές ανακατατάξεις (λήγουν αρκετά συμβόλαια πρωτοκλασάτων παικτών) και ο Μίλος Τεόντοσιτς μπορεί να γίνει ο επόμενος ηγέτης στο τμήμα ενός εκ των κορυφαίων συλλόγων του κόσμου. Από οικονομικής άποψης η Μπαρτσελόνα δεν μπορεί να συναγωνιστεί στα ίσα ομάδες σαν την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τη Φενέρμπαχτσε, έχει όμως να προσφέρει τη ζωή σε μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης, είναι φιλόδοξη, θα έχει όπως όλα δείχνουν ένα "φρέσκο" project που θα προσφέρει πολλά κίνητρα στους αθλητές που θα πλησιάσει και δεν θα είναι έκπληξη αν δούμε τον Σέρβο να μετακομίζει στην Ισπανία.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Ο ΜΙΛΟΣ ΑΝ ΦΥΓΕΙ Ο ΓΙΟΥΛ

Στα 31 του, ο Σέρχιο Γιουλ έχει κλείσει αρκετές φορές την πόρτα του ΝΒΑ, όμως οι Ρόκετς δεν έχουν σταματήσει να τον σκέφτονται και να τον "φλερτάρουν". Ο General Manager Ντάριλ Μόρεϊ θέλει σαν τρελός τον Ισπανό στο Χιούστον και θα κάνει ακόμα μία προσπάθεια το καλοκαίρι του 2019, φαίνεται πως αυτή τη φορά θα έχει περισσότερες πιθανότητες να τον πείσει να δοκιμάσει απέναντι στους κορυφαίους (καθώς έχει κατακτήσει τα πάντα στην Ευρώπη) κι αν τα καταφέρει, τότε η Ρεάλ θα πρέπει να βρει έναν πρωτοκλασάτο άσο για να καλύψει το κενό στη θέση του βασικού οργανωτή. Θα μπορεί να πληρώσει τον Τεόντοσιτς, θα του δίνει τον ρόλο που έχει ανάγκη, θα του προσφέρει τη δυνατότητα να ζει και να εργάζεται σε ένα περιβάλλον υψηλών προδιαγραφών και να διεκδικεί τίτλους σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ