ΙΤΑΛΙΑ

Σάσαρι: Οι 15 σερί νίκες, ο Ποτσέκο και ο θρίαμβος επί της Αρμάνι Μιλάνο

Σάσαρι: Οι 15 σερί νίκες, ο Ποτσέκο και ο θρίαμβος επί της Αρμάνι Μιλάνο

Η Σάσαρι έκανε θόρυβο με το θριαμβευτικό 3-0 επί της Αρμάνι Μιλάνο. Τίποτα, όμως, δεν γίνεται τυχαία, αφού η συγκεκριμένη ομάδα τρέχει ένα εντυπωσιακό σερί νικών, έχει παίκτες που ετοιμάζονται για τη EuroLeague κι έναν προπονητή που ξεχωρίζει για την... τρέλα του! (PHOTOS & VIDEOS)

Το βράδυ της 2ης ημέρας του Ιουνίου, η Αρμάνι Μιλάνο έπαιξε στην έδρα της Σάσαρι με στόχο να ξεκινήσει την ανατροπή στη σειρά. Είχε χάσει τα δύο πρώτα ματς στο γήπεδο της η ομάδα του Σιμόνε Πιανιτζιάνι. Το πρώτο με 79-86 και το δεύτερο με 101-112. Στο Game 3, ο τελικός νικητής δεν άλλαξε. Η Σάσαρι έκανε το 3-0 με 108-96 και πέρασε με θριαμβευτικό τρόπο στους τελικούς του ιταλικού πρωταθλήματος.

Ο θόρυβος που έκανε η Σάσαρι είναι μεγάλος, ωστόσο δεν είναι μόνο το 3-0 επί της πλούσιας Αρμάνι Μιλάνο. Η συγκεκριμένη ομάδα έχει να χάσει στην Ιταλία από τις 10 Μαρτίου! Σχεδόν δύο μήνες αήττητη. Έτρεξε ένα 9/9 στο φινάλε της κανονικής περιόδου της Lega Basket, ενώ πριν το 3-0 επί της Αρμάνι είχε ξεπεράσει το εμπόδιο της Μπρίντιζι με το ίδιο σκορ στις νίκες. Κοινώς, το σερί της στην Ιταλία είναι στις 15 νίκες!

Εντυπωσιακό. Κι αν αναλογιστεί κανείς πως στο μεσοδιάστημα υπήρξε ευρωπαϊκή επιτυχία, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως έχουμε να κάνουμε με μία από τις πιο όμορφες μπασκετικές ιστορίες. Συγκεκριμένα, η Σάσαρι κατέκτησε το FIBA Europe Cup πριν από ένα μήνα, παίρνοντας δύο νίκες στους τελικούς επί της γερμανικής Βούρζμπουργκ. Με 89-84 στην Ιταλία και με 81-79 στη Γερμανία.

Ο... ΤΡΕΛΟΣ ΠΟΤΣΕΚΟ

Ποιο ήταν το turning point που άλλαξε τη φετινή πορεία της Σάσαρι; Η έλευση του Τζιανμάρκο Ποτσέσκο. Στις αρχές του Φλεβάρη, η διοίκηση αποφάσισε να αλλάξει προπονητή κι εμπιστεύτηκε τον Ποτσέσκο. Τον 46χρονο οι περισσότεροι τον θυμούνται ως παίκτη. Έχει φορέσει και τη φανέλα της Εθνικής Ιταλία, με τον Τιμ Ντάνκαν να δηλώνει κατά το παρελθόν εντυπωσιασμένος από τον συγκεκριμένο γκαρντ. Προπονητικά, όμως, δεν διαφέρει πολύ από αυτό που βλέπαμε κάποτε εντός παρκέ. Ο... τρελός του χαρακτήρας συνεχίζει να υπάρχει, με την ομάδα του να παίζει ένα run n’ gun μπάσκετ, έχοντας κοντά στους 90 πόντους ενεργητικό κατά μέσο όρο και παθητικό περίπου 84. Από την επίθεση κερδίζει κι από τη στιγμή που έρχονται τα επιθυμητά αποτελέσματα, κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για κάτι.

Ξέχωρα από το αγωνιστικό, ο Ποτσέκο ξεχωρίζει και για τις αντιδράσεις του. Χαίρεται με την καρδιά του κάθε επιτυχία και αυτό το έχει περάσει και στους παίκτες του. Δείτε πως πανηγύρισε την κατάκτηση του FIBA Europe Cup αλλά και τις στιγμές που ακολούθησαν μετά την τρίτη νίκη επί της Αρμάνι Μιλάνο. Εκεί όπου οι παίκτες του τον σήκωσαν στα χέρια:

(Οι πανηγυρισμοί μετά την κατάκτηση του FIBA Europe Cup)

(Οι πανηγυρισμοί μετά την πρόκριση επί της Αρμάνι Μιλάνο)

Το συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς είναι πως στη Σάσαρι το κλίμα είναι εξαιρετικό. Όλο αυτό το έχει χτίσει ο Ποτσέκο. Με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, την Κυριακή 07/04 είχε δώσει στους παίκτες του την πιστωτική του κάρτα για να διασκεδάσουν! Ήταν ένας από τους πιο "τρελούς" παίκτες και παραμένει έτσι και ως προπονητής.

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΣΑΣΑΡΙ

Ο Ποτσέκο, βέβαια, έχει στα χέρια του και το κατάλληλο υλικό. Πολλοί από τους παίκτες που πρωταγωνιστούν στη Σάσαρι έχουν ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον ομάδων της EuroLeague και όχι άδικα. Κορυφαίος όλων ο Ρασόν Τόμας. Ο 25χρονος φόργουορντ (2.03 μέτρα) έχει φέτος 15.5 πόντους και 6.4 ριμπάουντ σε 24.7 λεπτά κατά μέσο όρο.

Πολλές λύσεις έχει δώσει ακόμα κι ο Τζέιμι Σμιθ (γκαρντ, 30 ετών, 1.90 μέτρα), ο οποίος μετράει 11.9 πόντους με 44.1% στα τρίποντα και 5 ασίστ σε περίπου 23 λεπτά ανά παιχνίδι. Και μάλιστα στο 3-0 επί της Αρμάνι Μιλάνο μέτρησε 29 πόντους με 7 εύστοχα τρίποντα! Υπάρχει κι ο πολύπειρος Τζακ Κούλεϊ (σέντερ, 28 ετών, 2.06 μέτρα) που κατεβάζει 6.5 ριμπάουντ ανά ματς και φορτώνει το αντίπαλο καλάθι με 11.2 πόντους μέσο όρο.

Υπάρχει, όμως, κι έντονο ιταλικό στοιχείο. Ο Αχίλε Πολονάρα (φόργουορντ, 28 ετών, ύψος 2.03 μέτρα, 12.5 πόντοι, 6 ριμπάουντ) κάνει πολύ καλή χρονιά, ενώ σε πολλά σημεία της χρονιάς εκείνος που ξελάσπωσε τη Σάσαρι ήταν ο Στέφανο Τζεντίλε (γκαρντ, 30 ετών, ύψος 1.91 μέτρα).

Το ταξίδι αυτής της παρέας θα συνεχιστεί στους τελικούς της Lega Basket. Εκεί όπου περιμένει μία εκ των Βενέτσια ή Βανόλι Κρεμόνα (1-1). Η Σάσαρι θα έχει μειονέκτημα έδρας. Αλλά ποιος μπορεί να ποντάρει εναντίον της;

TAGS ΙΤΑΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ