FIBA WORLD CUP

Δεν σε σώζει ούτε η γλώσσα του σώματος

Former NBA player from China, Yao Ming holds a trophy during the opening ceremony of the 2019 Basketball World Cup in Beijing, China, Friday Aug. 30, 2019. (Greg Baker / Pool via AP)
Former NBA player from China, Yao Ming holds a trophy during the opening ceremony of the 2019 Basketball World Cup in Beijing, China, Friday Aug. 30, 2019. (Greg Baker / Pool via AP) AP

Ο Χάρης Σταύρου γύρισε από ένα ταξίδι 21 ημερών στην Κίνα και εξηγεί ποια είναι τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει κάποιος εκεί.

Ενα ταξίδι στην Κίνα, είναι εμπειρία ζωής για όποιον θέλει να ζήσει την ιστορία και την κουλτούρα αυτού του τόπου. Είτε ταξιδεύεις για επαγγελματικό λόγο, είτε θέλεις να κάνεις τον τουρίστα, μια επίσκεψη στην πολυπληθέστερη χώρα (1.4 δις) χώρα του κόσμου θα σε γεμίσει με εικόνες, γεύσεις, γεγονότα που θα θυμάσαι για όλη σου τη ζωή.

Εικόνες πολύ διαφορετικές απ' αυτές που έχεις συνηθίσει. Ένα όνειρο ζωής που γίνεται πραγματικότητα. Άλλωστε, όλοι έχουμε όνειρα. Κάποια από αυτά μπορούμε να τα πραγματοποιήσουμε μόνοι μας, για κάποια άλλα χρειαζόμαστε τη βοήθεια των ειδικών. Όπου "ειδικοί" βλέπε τους ανθρώπους του New York College που μπορούν να σε βοηθήσουν να κατακτήσεις τους στόχους σου.

Στο θέμα μας τώρα.

Δύο είναι τα σημαντικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσεις πηγαίνοντας στην Κίνα. Δεν έχει σημασία πόσες μέρες θα μείνεις εκεί, επτά, 15, 21 (όπως εγώ), σημασία έχει να έχεις γεμίσει την ψυχούλα σου με υπομονή για τις δυσκολίες που θα βρεθούν στα πόδια σου. Η πρώτη είναι το φαγητό και η δεύτερη είναι η επικοινωνία που χωρίζεται σε δύο μέρη: στην επικοινωνία με τους Κινέζους και στην επικοινωνία με τον... έξω κόσμο, μιας και το Great Firewall μπλοκάρει όλα αυτά που χρησιμοποιείς (Google, Facebook, Whatsapp, Viber, Twitter, Instagram, YouTube μερικά από τα σημαντικότερα "εργαλεία" της καθημερινότητας ενός ανθρώπου του δυτικού κόσμου).

Γενικά οι Κινέζοι είναι ντροπαλοί άνθρωποι. Σε οποιαδήποτε πόλη εκτός Πεκίνου και Σαγκάης, οι 99 στους 100 δεν μιλούν αγγλικά και δεν μπορούν να αντιληφθούν ούτε τις πιο απλές λέξεις. Κάποιοι διδάσκονται αγγλικά στο σχολείο, αλλά δεν τα εξασκούν ποτέ στην καθημερινότητά τους, κάποιοι άλλοι ντρέπονται να προσπαθήσουν να μιλήσουν, οι περισσότεροι δεν ενδιαφέρονται καν να σε βοηθήσουν.

Αν σκοπεύεις να ταξιδέψεις στην Κίνα, κατέβασε στο κινητό σου την εφαρμογή του Google Translate που λειτουργεί και offline, αλλά και κάποιες ακόμη για ασφάλεια. Ακόμη και σε καλό ξενοδοχείο αν μείνεις, η reception θα επικοινωνήσει μαζί σου μέσω εφαρμογής, οπότε φρόντισε να γράφεις τα βασικά και όσο το δυνατόν πιο κατανοητά ώστε το αποτέλεσμα να μη δημιουργεί αμηχανία και μεγαλύτερο μπέρδεμα. Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις ταξί, να έχεις τη διεύθυνση του προορισμού σου γραμμένη στα κινεζικά, διότι οι οδηγοί δεν καταλαβαίνουν τίποτα πέρα από το "bye" όταν κλείνεις την πόρτα. Με απλά λόγια, το να συννενοηθείς με έναν Κινέζο θα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση σε ένα ταξίδι σε αυτή την ιδιαίτερη χώρα.

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσεις, είναι το φαγητό. Και όταν λέμε φαγητό, δεν εννοούμε fast food που στις μεγάλες πόλεις βρίσκεις εύκολα αλλά στις μικρότερες έως τις 22:00. Μιλάμε για... κανονικό φαγητό. Μπορείς να καθίσεις και να ζητήσεις μενού, αρκεί να μπορείς να διαβάσεις κινεζικά. Μπορείς να πας σε έναν μπουφέ και να επιλέξεις τι θα βάλεις στο πιάτο σου, αλλά θα πρέπει να αποφασίσεις ανάμεσα σε πολλά περίεργα εδέσματα που σου γυρίζουν το στομάχι. Είναι τόσο περίεργη η διαδικασία εύρεσης τροφής, που τις περισσότερες φορές κάνεις απλά υπομονή, αγοράζεις δυο σακούλες πατατάκια και κοιμάσαι ελπίζοντας ότι την επόμενη μέρα κάτι θα αλλάξει.

Η Κίνα είναι μια χώρα τεράστιων αποστάσεων, τεράστιων πόλεων, γενικά όλα μοιάζουν τεράστια όχι για έναν Έλληνα, αλλά για οποιονδήποτε άνθρωπο έχει μεγαλώσει και ζει στον δυτικό κόσμο. Ξεχάστε ό,τι ξέρατε από την Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, την Βαρκελώνη, το Λος Άντζελες, το Παρίσι, αυτές είναι μεγάλες πόλεις, όμως τα δικά τους μεγέθη στην Κίνα τα έχουν μέρη όμως η Ναντζίνγκ, η Ντονγκουάν και η Σεντζέν. Πεκίνο και Σαγκάη είναι άλλη υπόθεση, δεν μοιάζουν με τίποτα απ' όσα γνωρίζετε και ειδικά οι πρώτες στιγμές, οι πρώτες ώρες, αυτές οι ώρες της προσαρμογής δηλαδή, είναι δύσκολες.

Συνολικά η εμπειρία του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 ήταν όμορφη, με τις δυσκολίες και με τα... ευτράπελά της. Οι άνθρωποι της FIBA μόχθησαν για να είναι οι αστοχίες όσο το δυνατόν λιγότερες και η διοργάνωση που μοιράστηκε σε 8 πόλεις (Ναντζίνγκ, Γουχάν, Σεντζέν, Γκουαντζόου, Πεκίνο, Σαγκάη, Ντονγκουάν, Φοσάν) ήταν επιτυχημένη. Άλλωστε, τίποτα στη ζωή δεν γίνεται χωρίς να μοχθήσεις. Για να καταφέρεις να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα, για να πραγματοποιήσεις το όνειρό σου θέλει προσπάθεια. Στο New York College η προσπάθεια αυτή υποστηρίζεται από έμπειρους ανθρώπους που μπορούν να σε βοηθήσουν να φτάσεις εκεί που θες. Και ίσως σε μερικά χρόνια να έχεις κάνει το όνειρό σου πραγματικότητα.

Το 2023, πάντως, θα σε βρει να παρακολουθείς την προσπάθεια των 32 κορυφαίων εθνικών ομάδων στα γήπεδα των Φιλιππίνων, της Ινδονησίας και της Ιαπωνίας, με την ελπίδα το 19ο Μουντομπάσκετ να συνδυαστεί και με μια καλή πορεία της δικής μας εθνικής ομάδας.

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ