ΜΠΑΣΚΕΤ

Όσα πρέπει να ξέρετε για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών

Όσα πρέπει να ξέρετε για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών

Το τζάμπολ του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών πλησιάζει και το Sport24.gr σάς παρουσιάζει δέκα ενδιαφέροντα στοιχεία για την διοργάνωση.

Η αντίστροφη μέτρηση για το τζάμπολ του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών έχει αρχίσει και το Sport24.gr συγκέντρωσε δέκα στοιχεία που ξεχωρίζουν.

Κάποια εξ αυτών μάλιστα έχουν και "γαλανόλευκο" ενδιαφέρον, καθώς η Εθνική Ελλάδας θα συμμετάσχει στην διοργάνωση, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

  • Οι εθνικές ομάδες της Ελλάδας, της Κορέας, της Γαλλίας του Καναδά (Α' Όμιλος), της Αυστραλίας, της Τουρκίας, της Νιγηρίας, (Β' Όμιλος), της Ιαπωνίας, του Πουέρτο Ρίκο, του Βελγίου, της Ισπανίας (Γ' Όμιλος), της Λετονίας, των ΗΠΑ, της Σενεγάλης και της Κίνας (Δ' Όμιλος) θα συμμετάσχουν στην διοργάνωση.
  • Οι ομάδες έχουν χωριστεί σε τέσσερις Ομίλους και όσες τερματίσουν στην 1η θέση, θα πάρουν απευθείας το εισιτήρια για τους "8". Εκείνες που θα τερματίσουν στην 2η και στην 3η θέση θα κοντραριστούν στην α' φάση των νοκ άουτ αγώνων (A2-B3, Β2-Α3, Γ2-Δ3, Δ2-Γ3) με στόχο να περάσουν στους "8" και να μην αποκλειστούν από την συνέχεια της διοργάνωσης.
  • Οι αγώνες της διοργάνωσης θα φιλοξενηθούν στο στο "Palacio Municipal de los Deportes Quico Cabrera" (χωρ. 4.500) και στο "Pabellón de Deportes de Tenerife Santiago Martin" (χωρ. 5.100), στο οποίο θα διεξαχθεί μεταξύ άλλων αγώνων θα πραγματοποιηθεί και ο τελικός της διοργάνωσης.
  • Η Εθνική Γυναικών θα δώσει για δεύτερη φορά το "παρών" σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ τα πρώτα τους βήματα στην κορυφαία διοργάνωση της FIBA -όσον αφορά το γυναικείο μπάσκετ - θα κάνουν το Βέλγιο, η Λετονία και το Πουέρτο Ρίκο.
  • Η ΕΒίνα Μάλτση είναι η μεγαλύτερη αθλήτρια που θα συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Η γεννημένη στις 30 Δεκεμβρίου του 1978 γκαρντ είχε συμμετάσχει και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα - όπως λεγόταν τότε - του 2019 και ήταν η τρίτη σκόρερ του τουρνουά (μ.ο. 17,9 π.) Η Εβίνα Μάλτση έχει βρει το ελιξήριο, γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο και από την FIBA. Οι διοργανωτές έχουν ξεχωρίσει την Ελληνίδα γκαρντ ως μία από τις παίκτριες που "πρέπει να παρακολουθήσεις".
Όσα πρέπει να ξέρετε για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών

"Είναι θρύλος στη χώρα της και στην Ευρώπη. Μπορεί να πλησιάζει τα 40 έτη ζωής, αλλά παίζει σαν να είναι έφηβη. Η Ελλάδα στο Eurobasket της Τσεχίας ήταν αουτσάιντερ, αλλά την να πραγματοποιεί μία εξαιρετική πορεία μέχρι τα ημιτελικά, με την Μάλτση να έχει τον ρόλο του οδηγού. Η πρώην MVP του Eurobasket έχει πάντα το δάχτυλο στην σκανδάλη και θα είναι στη κορυφή της λίστας των αντίπαλων scouts, επειδή αν μείνει μόνη της, θα σε πληγώσει. Οι ομάδες θα προσπαθήσουν να την περιορίσουν, αλλά ο ρόλος της περιλαμβάνει και την καθοδήγηση των πιο νεαρών παικτριών, οι οποίες σύντομα θα πάρουν την σκυτάλη. Μην αμφισβητείτε την ικανότητα της Μάλτση να γράψει νέες σελίδες ιστορίας και η Ελλάδα μπορεί να δαγκώσει με αυτή την σούπερ βετεράνο στην ομάδα της", αναφερόταν στο αφιέρωμα της FIBA.

  • Η εθνική ομάδα των ΗΠΑ σε 16 συμμετοχές έχει ανέβει 9 φορές στο πρώτο σκαλί του βάθρου, ενώ στο παλμαρέ της έχει ακόμα ένα ασημένιο και δύο χάλκινα μετάλλια. Οι ΗΠΑ έχουν κατακτήσει τα τελευταία δύο Παγκόσμια Κύπελλα και μετρούν 16 συνεχόμενες νίκες στην διοργάνωση.
  • Η Βραζιλία και οι ΗΠΑ είναι οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών στα Παγκόσμια Κύπελλα, καθώς έχουν δώσει το "παρών" σε 16 διοργανώσεις. Η Βραζιλιάνα Ορτένσια Μάρκάρι μάλιστα είναι η πρώτη σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης, καθώς έχει σημειώσει 930 πόντους σε 36 παιχνίδια (μ.ο. 25,8), ενώ στην δεύτερη θέση βρίσκεται η συμπατριώτισσά της, Τζάνετ Αρκάιν (750 πόντοι σε 43 παιχνίδια). H Ορτένσια Μαρκάρι και μέλος του Hall of Fame ψηφίστηκε από τους φιλάθλους ως η καλύτερη παίκτρια στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η Ορτένσια Μάρκάρι μάλιστα συγκέντρωσε το 85% των... σταυρών στην ψηφοφορία που πραγματοποίησε η Παγκόσμια Ομοσπονδία.
    Όσα πρέπει να ξέρετε για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών
  • Οι ΗΠΑ ταξίδεψαν στην Τενερίφη με... Dream Team και είναι το μεγάλο φαβορί για να κατακτήσουν το χρυσό μετάλλιο. O ομοσπονδιακός προπονητής της Ισπανίας, Λούκας Μονδέλο αναφερόμενος στην δυναμικότητα της Team USA δήλωσε πως "έχω εμπιστοσύνη στον Τραμπ. Ελπίζω να κηρύξει εμπάργκο στην Ευρώπη, ώστε να μην έρθει (σ.σ. στην Ισπανία) η εθνική τους ομάδα". Η Λόρεν Τζάκσον,η οποία ήρθε δεύτερη στην ψηφοφορία για την καλύτερη παίκτρια στην ιστορία της διοργάνωσης, δεν συμμερίζεται την άποψη του Ισπανού προπονητή. " Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει παίκτρια στον πλανήτη που να κυριαρχεί, όπως η Λιζ Κάμπατζ. Υπό αυτή την έννοια είμαι η Νο.1 θαυμάστρια της και γνωρίζω τις ικανότητές της. Το επόμενο βήμα για εκείνη είναι να οδηγήσει την ομάδα στην κατάκτηση της διοργάνωσης", δήλωσε η Αυστραλή θρύλος.
  • Η Σου Μπερντ των ΗΠΑ μετράει αντίστροφα για την πέμπτη συμμετοχή της σε Παγκόσμιο Κύπελλο και θα "πιάσει" στην κορυφή της σχετικής λίστας τις Τζάνετ Αρκάιν, Αλεσάντρα Ολιβέιρα, Έλεν Λουζ και Χορτένσια Μάρκαρι από την Βραζιλία, τις Ντάλια Χερνάντεζ, Μαρία Μολινέτ και Γιαμίλ Καλντερόν από την Κούβα και την Αυστριακή Ρόμπιν Μάχερ. Η Σου Μπερντ, όμως, έχει ήδη κατακτησει τέσσερα μετάλλια (τρία χρυσά κι ένα χάλκινο) και είναι η παίκτρια που έχει ανέβει τις περισσότερες στο βάθρο στην ιστορία της διοργάνωσης.
AP Photo/Charlie Neibergall
  • Η Team USA σε 124 παιχνίδια στην διοργάνωση έχει σημειώσει 9.639 πόντους και όλα δείχνουν πως στην Τενερίφη θα γίνει η πρώτη ομάδα που σπάσει το φράγμα των 10.000 πόντων.

Photo credits: Eurokinissi - AP Photo/Charlie Neibergall/Bob Child

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ