FIBA WORLD CUP

Παγκόσμιο Κύπελλο 2019: Οι 10 αστέρες της διοργάνωσης

ΤΟΥΡΝΟΥΑ AEGEAN 2019 / ΕΛΛΑΔΑ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΤΟΥΡΝΟΥΑ AEGEAN 2019 / ΕΛΛΑΔΑ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα είναι το μεγαλύτερο όνομα της διοργάνωσης, όμως το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας έχει ακόμη πολλούς πραγματικούς σούπερ σταρ. Το Sport24.gr σας τους παρουσιάζουμε.

Μουντομπάσκετ με 32 ομάδες για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης σημαίνει ακόμη περισσότεροι σταρ, ακόμη περισσότερο ταλέντο, ακόμη μεγαλύτερος ανταγωνισμός, ακόμη πιο φαντασμαγορικό θέαμα. Το τουρνουά που θα διεξαχθεί σε οκτώ πόλεις της Κίνας από τις 31 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου πλησιάζει και το Sport24.gr παρουσιάζει τους 10 αστέρες που πρέπει να παρακολουθήσετε στο επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο .

Αφήσαμε έξω από την συζήτηση την Team USA και τους Κέμπα Γουόκερ, Ντόνοβαν Μίτσελ, Κρις Μίντλετον, Τζέισον Τέιτουμ γιατί βρίσκονται όλοι στο ίδιο επίπεδο και θα ήταν μάλλον άδικο να χωρέσουμε έναν εξ' αυτών ή περισσότερους. Γενικώς η εθνική ομάδα των ΗΠΑ δεν έχει το ταλέντο που όλοι περίμεναν, έχει όμως μονάδες που θα ξεχώριζαν στα περισσότερα ρόστερ του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ούτως ή άλλως η Team USA είναι από μόνη της μια ιδιαίτερη ατραξιόν, ανεξάρτητα από το υλικό της.

ΓΙ ΓΙΑΝΛΙΑΝ - ΚΙΝΑ

Los Angeles Lakers forward Yi Jianlian (11), of China, pulls up to shoot against the Portland Trail Blazers during the second half of an NBA preseason basketball game in Los Angeles, Tuesday, Oct. 11, 2016. (AP Photo/Alex Gallardo)
Los Angeles Lakers forward Yi Jianlian (11), of China, pulls up to shoot against the Portland Trail Blazers during the second half of an NBA preseason basketball game in Los Angeles, Tuesday, Oct. 11, 2016. (AP Photo/Alex Gallardo) AP

Στα 31 του, λίγες εβδομάδες πριν γιορτάσει τα 32α γενέθλιά του, ο Γι θεωρείται ο δεύτερος καλύτερος Κινέζος πίσω από τον Γιάο Μινγκ. Εγινε draft στο νούμερο 6 από τους Μιλγουόκι Μπακς το 2007, έπαιξε στους Νετς, τους Γουίζαρντς και τους Μάβερικς, μέτρησε 272 αγώνες στο ΝΒΑ, ωστόσο δεν ενθουσίασε, δεν καθιερώθηκε, δεν έπιαξε το μπάσκετ που όλοι περίμεναν. Σπουδαίο ταλέντο, κάνει φοβερή καριέρα στην πατρίδα του με τους Γκουαντόνγκ Σάουθερν Τάιγκερς, έχει κατακτήσει πέντε πρωταθλήματα και επτά βραβεία MVP, έχει παίξει σε 9 All-Star Games και με ύψος 2μ.13 παίζει στις θέσεις 4-5.

Σκοράρει από κάθε θέση στο παρκέ, μπορεί να βάλει 25 πόντους και να πιάσει αυτόν τον μέσο όρο στη διοργάνωση, είναι ό,τι καλύτερο θα παρουσιάσουν οι Κινέζοι και ξεκάθαρα ο αστέρας της χώρας. Αυτό θα είναι το τρίτο του Παγκόσμιο Κύπελλο μετά από εκείνα του 2006 και του 2010, ενώ έχει συμμετάσχει και σε τέσσερα τουρνουά Ολυμπιακών Αγώνων (2004, 2008, 2012, 2016). Ουδείς γνωρίζει την πραγματική του ηλικία, καθώς το 2004 έπαιξε σε τουρνουά με δηλωμένο έτος γέννησης το 1984, ενώ Κινέζος δημοσιογράφος ανακάλυψε έγγραφα που όντως αποδεικνύουν πως είναι πλέον 34 ετών και όχι 31 όπως δηλώνει.

ΛΟΥΙΣ ΣΚΟΛΑ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Brooklyn Nets' Luis Scola looks up to the scoreboard during an NBA basketball game against the Milwaukee Bucks Saturday, Dec. 3, 2016, in Milwaukee. (AP Photo/Aaron Gash)
Brooklyn Nets' Luis Scola looks up to the scoreboard during an NBA basketball game against the Milwaukee Bucks Saturday, Dec. 3, 2016, in Milwaukee. (AP Photo/Aaron Gash) AP

Παίκτης-σύμβολο για το παγκόσμιο μπάσκετ και όχι μόνο γι' αυτό της πατρίδας του. Στα 39 του ο σπουδαίος ψηλός συνεχίζει να κάνει θραύση στα γήπεδα της Κίνας με τους Σαρκς της Σαγκάης και εκεί θα τον δούμε και τις επόμενες εβδομάδες με την φανέλα της Αργεντινής. Αν η καταμέτρησή μας είναι σωστή, αυτό θα είναι το 25ο τουρνουά στο οποίο θα παίξει ο Σκόλα σε επίσημο επίπεδο, καθώς αποτελεί μέλος της εθνικής του ομάδας από το 1999 και έχει κατακτήσει 15 μετάλλια σε όλες τις διοργανώσεις. Από Ολυμπιακούς, μέχρι Παγκόσμια και Παναμερικανικά.

Τι να πει κανείς για τον Λουίς Σκόλα, που έχει μια ντουλάπα με βραβεία, μετάλλια και διακρίσεις; Παραμένει σε εξαιρετική φυσική και πνευματική κατάσταση, γνωρίζει την κουλτούρα της Κίνας και θα προσπαθήσει να κουβαλήσει την ομάδα του, μια ομάδα με αρκετό ταλέντο, στην δεύτερη φάση και στις 16 κορυφαίες ομάδες του κόσμου. Ρωσία, Κορέα και Νιγηρία δεν τον τρομάζουν, είναι όμως δεδομένο ότι θα τον αντιμετωπίσουν με πολλή δύναμη από τη στιγμή που η πρώτη και η τρίτη έχουν τον ίδιο στόχο με εκείνον.

ΜΑΡΚ ΓΚΑΣΟΛ - ΙΣΠΑΝΙΑ

Toronto Raptors' Marc Gasol reacts to a call during the first half of Game 1 of the NBA Eastern Conference basketball playoff finals against the Milwaukee Bucks Wednesday, May 15, 2019, in Milwaukee. (AP Photo/Morry Gash)
Toronto Raptors' Marc Gasol reacts to a call during the first half of Game 1 of the NBA Eastern Conference basketball playoff finals against the Milwaukee Bucks Wednesday, May 15, 2019, in Milwaukee. (AP Photo/Morry Gash) AP

Πηγαίνει στην Κίνα ως πρωταθλητής ΝΒΑ, στα 34 χρόνια του. Θα είναι ο ηγέτης της Ισπανίας, βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τους Ρούμπιο - Γιουλ - Φερνάντεθ σε αυτό το κομμάτι και με αντιπάλους στην πρώτη φάση το Ιράν, το Πουέρτο Ρίκο και την Τυνησία θα προετοιμάσει τον εαυτό του για τα κρισιμότερα ματς που θα ακολουθήσουν. Παρένθεση: Γκασόλ, Χαντάντι, Μεζρί βρίσκονται στον ίδιο όμιλο και αυτό συνιστά... καμπανάκι ενδιαφέροντος.

Ο μικρός αδελφός του Πάου έχει κατακτήσει χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Κύπελλο, σε εκείνο του 2006 απέναντι στην Ελλάδα, αυτή τη φορά στόχος του είναι να χωρέσει στην πρώτη τριάδα και να συνεχίσει να συλλέγει διακρίσεις. Την περασμένη σεζόν, την 11η της καριέρας του στο ΝΒΑ, την ξεκίνησε στο Μέμφις πριν βρεθεί μέσω ανταλλαγής στο Τορόντο. Βοήθησε τους Ράπτορς να κατακτήσουν το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους και σε 24 αγώνες των playoffs είχε 9.4 πόντους, 6.4 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 1.1 μπλοκ ανα 30.6 λεπτά συμμετοχής.

ΝΤΑΝΙΛΟ ΓΚΑΛΙΝΑΡΙ - ΙΤΑΛΙΑ

LA Clippers' Danilo Gallinari warms up before an NBA basketball game against the Milwaukee Bucks Thursday, March 28, 2019, in Milwaukee. (AP Photo/Aaron Gash)
LA Clippers' Danilo Gallinari warms up before an NBA basketball game against the Milwaukee Bucks Thursday, March 28, 2019, in Milwaukee. (AP Photo/Aaron Gash) AP

Στα 31 του πλέον, είναι ένας βετεράνος του ΝΒΑ καθώς μετράει 11 σεζόν στο ΝΒΑ αλλά μόλις τέσσερα τουρνουα με την Ιταλία. Έπαιξε το 2011 στο EuroBasket και το 2013 στα προκριματικά της διοργάνωσης, γύρισε το 2015 για το EuroBasket και το 2016 για το προολυμπιακό τουρνουά. Με μέσους όρους καριέρας στις ΗΠΑ τους 15.9 πόντους, τα 4.9 ριμπάουντ και τις 2 ασίστ ανά 31.1 λεπτά συμμετοχής σε 549 αγώνες κανονικών περιόδων και με θητείες στους Νικς, τους Νάγγετς και τους Κλίπερς, είναι ο κορυφαίος παίκτης της εθνικής ομάδας της χώρας του. Αν είναι υγιής, μπορεί να έχει +20 πόντους μέσο όρο στο τουρνουά, να είναι ένας από τους κορυφαίους σκόρερ και να κουβαλήσει την Ιταλία τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά.

ΝΙΚΟΛΑ ΓΙΟΚΙΤΣ - ΣΕΡΒΙΑ

Denver Nuggets center Nikola Jokic (15) in the first half of Game 2 of an NBA basketball second-round playoff series Wednesday, May 1, 2019, in Denver. (AP Photo/David Zalubowski)
Denver Nuggets center Nikola Jokic (15) in the first half of Game 2 of an NBA basketball second-round playoff series Wednesday, May 1, 2019, in Denver. (AP Photo/David Zalubowski) AP

Είναι το δεύτερο σημαντικότερο όνομα του Παγκοσμίου Κυπέλλου πίσω από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, είναι ένας εκπληκτικός 24χρονος σέντερ που θα κυριαρχήσει για μια δεκαετία στο ΝΒΑ. Ο ψηλός των Νάγγετς είχε την περασμένη σεζόν 20.1 πόντους, 10.8 ριμπάουντ, 7.3 ασίστ και 1.4 κλεψίματα ανά 31.3 λεπτά συμμετοχής σε 80 αγώνες της κορυφαίας Λίγκας του πλανήτη, αριθμούς δηλαδή που ζαλίζουν και δείχνουν το πληθωρικό all-around ταλέντο του.

Απολαυστικός με τη μπάλα στα χέρια, ίσως ο κορυφαίος δημιουργός που θα έχει η Σερβία μετά από την αποχώρηση του Μίλος Τεόντοσιτς από την προετοιμασία, έχει μάθει να τα βάζει με θηρία και να κυριαρχεί, σίγουρα όμως στο FIBA Basketball τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Οι αντίπαλοι θα τον αντιμετωπίσουν με σκληράδα και με πείσμα, οι διαιτητές φυσικά θα τον προφυλλάξουν και μένει να δούμε αν στα 20 περίπου λεπτά που θα παίζει στην τρομερά γεμάτη φροντ λάιν της ομάδας του (υπάρχουν και οι Μιλουτίνοβ, Μαριάνοβιτς, Ραντούλιτσα) θα κάνει πραγματικά τη διαφορά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ - ΕΛΛΑΔΑ

ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" / ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΤΟΥΡΝΟΥΑ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" / ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ξεκάθαρα ο κορυφαίος παίκτης του τουρνουά. Είναι ο MVP του ΝΒΑ και ο πρώτος εν ενεργεία MVP της Λίγκας που θα αγωνιστεί σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Είναι ο απόλυτος ηγέτης της Ελλάδας και η απόλυτη ατραξιόν στον όμιλο που θα διεξαχθεί από την 1η έως την 5η Σεπτεμβρίου στη Ναντζίνγκ. Η Κίνα είναι μια τεράστια αγορά, ο Greek Freak θα γεμίσει το γήπεδο των 20.000 θεατών στο οποίο η Εθνική θα αντιμετωπίσει κατά σειρά το Μαυροβούνιο, τη Βραζιλία και τη Νέα Ζηλανδία και κάπως έτσι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα παίζει, κατά κάποιον τρόπο, εντός έδρας.

Είναι σπουδαία όσα έχει καταφέρει ο Γιάννης σε έξι σεζόν καριέρας, το γεγονός όμως ότι θα γεμίζει τα γήπεδα στην Κίνα και θα κάνει την Ελλάδα μία από τις πιο συμπαθείς ομάδες της διοργάνωσης, είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματά του. Την περίοδο 2018/19 είχε 27.7 πόντους, 12.5 ριμπάουντ, 5.9 ασίστ, 1.3 κλεψίματα και 1.5 μπλοκ ανά 32.8 λεπτά συμμετοχής σε 72 αγώνες, πήρε το βραβείο του MVP, ήταν φυσικά μέλος της κορυφαίας πεντάδας, ήταν και captain στο All-Star Game 2019 της Σάρλοτ. Έπαιξε στους τελικούς της Ανατολής, έφτασε δύο νίκες μακριά από τους NBA Finals και τώρα θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει το πρώτο του μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση.

ΝΙΚΟΛΑ ΒΟΥΤΣΕΒΙΤΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

Orlando Magic center Nikola Vucevic passes during the first half of an NBA basketball game against the Detroit Pistons, Thursday, March 28, 2019, in Detroit. (AP Photo/Carlos Osorio)
Orlando Magic center Nikola Vucevic passes during the first half of an NBA basketball game against the Detroit Pistons, Thursday, March 28, 2019, in Detroit. (AP Photo/Carlos Osorio) AP

Θα τον συναντήσουμε στην πρώτη φάση της διοργάνωσης, καθώς το Μαυροβούνιο θα είναι ο πρώτος αντίπαλος της Ελλάδας στη Ναντζίνγκ, το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) της 1ης Σεπτεμβρίου. Ο 29χρονος σέντερ των Ορλάντο Μάτζικ είναι ένας από τους κορυφαίους ψηλούς του ΝΒΑ, πήρε φέτος τετραετές συμβόλαιο 100.000.000 δολαρίων από την ομάδα της Φλόριντα και είναι το σημείο αναφοράς στην εθνική ομάδα της χώρας του. "Δαντελένιος", με πλούσιο ρεπερτόριο στην επίθεση, ο "Βουτς" είχε τη σεζόν 2018/19 μέσους όρους 20.8 πόντων, 12 ριμπάουντ, 3.8 ασίστ και 1.1 μπλοκ ανά 31.4 λεπτά συμμετοχής σε 80 αγώνες της κανονικής περιόδου.

ΡΟΥΝΤΙ ΓΚΟΜΠΕΡ - ΓΑΛΛΙΑ

Washington Wizards guard Jordan McRae (52) and Utah Jazz center Rudy Gobert (27) battle for position under the boards during the second half of an NBA basketball game Friday, March 29, 2019, in Salt Lake City. (AP Photo/Rick Bowmer)
Washington Wizards guard Jordan McRae (52) and Utah Jazz center Rudy Gobert (27) battle for position under the boards during the second half of an NBA basketball game Friday, March 29, 2019, in Salt Lake City. (AP Photo/Rick Bowmer) AP

Είναι ένας από τους 3-4 κορυφαίους σέντερ του ΝΒΑ και ο κορυφαίος αμυντικός ψηλός της Λίγκας. Στα 27 του πλέον ο παίκτης των Γιούτα Τζαζ είναι αυτός που ξεχωρίζει και στη φροντ λάιν της Γαλλίας, στην οποία υπάρχει επίσης ο εξαιρετικός Βενσάν Πουαριέ. Εχει κάνει πράγματα και θαύματα με την εθνική ομάδα της χώρας του και το ίδιο θα κάνει και στα γήπεδα της Κίνας όπου οι τρικολόρ θα αντιμετωπίσουν στην πρώτη φάση τη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Γερμανία και την Ιορδανία.

Τη σεζόν 2018/19 ο Γκομπέρ είχε 15.9 πόντους με 67% στο δίποντο, 12.9 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2.3 μπλοκ ανά 31.8 λεπτά συμμετοχής σε 81 αγώνες της κανονικής περιόδου, τελείωσε τη χρονιά με 306 καρφώματα και διέλυσε το προηγούμενο ρεκόρ (269) που κρατούσε από το 2008 ο Ντουάιτ Χάουαρντ. Εχει βελτιώσει σε εκπληκτικό βαθμό το παιχνίδι του, βλέπει γήπεδο, το FIBA basketball του ταιριάζει ακόμη περισσότερο καθώς περιμένει τους πάντες στην καρδιά της ρακέτας και θα είναι ένας από τους πιο διασκεδαστικούς παίκτες στα γήπεδα της Κίνας.

ΝΤΕΝΙΣ ΣΡΟΥΝΤΕΡ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Oklahoma City Thunder's Dennis Schroder shoots a free throw during the first half of an NBA basketball game against the Milwaukee Bucks Wednesday, April 10, 2019, in Milwaukee. (AP Photo/Aaron Gash)
Oklahoma City Thunder's Dennis Schroder shoots a free throw during the first half of an NBA basketball game against the Milwaukee Bucks Wednesday, April 10, 2019, in Milwaukee. (AP Photo/Aaron Gash) AP

Αν ψάχνετε τον παίκτη που θα παίρνει 20 σουτ στο τουρνουά, τότε ο άσος των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ είναι αυτός που πρέπει να παρακολουθήσετε. Μέλος μιας ομάδας με περιορισμένες δυνατότητες, ο Σρούντερ κάνει κυριολεκτικά ό,τι θέλει και δεν θα μας προκαλέσει καμία εντύπωση αν τον δούμε να έχει μέσο όρο πόντων που θα αγγίζει ακόμη και τους 30! Στην τελευταία του σεζόν με τους Ατλάντα Χοκς είχε 19.4 πόντους, 3.1 ριμπάουντ, 6.2 ασίστ και 1.1 κλέψιμο ανά 31 λεπτά σε 67 αγώνες, ενώ πέρυσι είχε με τους Θάντερ 15.5 πόντους, 3.6 ριμπάουντ και 4.1 ασίστ ανά 29.3 λεπτά σε 79 αγώνες.

Με τη Γερμανία να βρίσκεται στον ίδιο όμιλο με τη Γαλλία, η λογική λέει πως ο Σρούντερ θα στοχεύσει στους αγώνες με τη Δομινικανή Δημοκρατία και την Ιορδανία. Αν πάρει δύο νίκες, θα συνεχίσει στη φάση των 16, θα έχει βρει ρυθμό και θα είναι ικανός για το καλύτερο (αλλά και για το χειρότερο). Στο EuroBasket 2017 είχε 23.7 πόντους από 51.1% στο δίποντο, 38.7% στο δίποντο και 88.9% στις βολές σε επτά αγώνες, έβαλε 32 στην Ουκρανία, 27 στην Ισπανία, 26 στη Λιθουανία και 23 στη Γεωργία. Παρακολουθήστε τον, το one-man-show δεν έχει πεθάνει για τον νεαρό γκαρντ.

ΝΤΟΜΑΣ ΣΑΜΠΟΝΙΣ / ΓΙΟΝΑΣ ΒΑΛΑΝΤΣΙΟΥΝΑΣ - ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Indiana Pacers' Domantas Sabonis (11) dribbles during the first half of an NBA basketball game against the Brooklyn Nets, Sunday, April 7, 2019, in Indianapolis. (AP Photo/Darron Cummings)
Indiana Pacers' Domantas Sabonis (11) dribbles during the first half of an NBA basketball game against the Brooklyn Nets, Sunday, April 7, 2019, in Indianapolis. (AP Photo/Darron Cummings) AP

Θα ήταν μάλλον άδικο αν ξεχωρίζαμε έναν από τους δύο. Περιμένουμε από τον 23χρονο Σαμπόνις να κάνει μεγάλο τουρνουά, καθώς προέρχεται από εξαιρετική σεζόν με τους Ιντιάνα Πέισερς (14.1 πόντοι, 9.3 ριμπάουντ, 2.9 ασίστ ανά 24.8 λεπτά συμμετοχής σε 74 αγώνες), έχει μεγαλώσει με τους κανονισμούς της FIBA και έχει πολλή περισσότερη εμπειρία από την ηλικία του. Ο 27χρονος Βαλαντσιούνας, από την άλλη, τελείωσε με εντυπωσιακό τρόπο τη σεζόν, καθώς οι Ράπτορς τον έστειλαν στους Γκρίζλις και σε 19 αγώνες με την φανέλα της ομάδας του Μέμφις εκείνος είχε 19.9 πόντους, 10.7 ριμπάουντ, 2.2 ασίστ και 1.6 μπλοκ ανά 27.7 λεπτά. Εντυπωσιακό δίδυμο στη φροντ λάιν των Λιθουανών, που θα στηριχθούν στους δύο NBAers για να φτάσουν τουλάχιστον στην οκτάδα της διοργάνωσης.

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ