FIBA WORLD CUP

Παγκόσμιο Κύπελλο 2019: Το προφίλ του Μαυροβουνίου

Παγκόσμιο Κύπελλο 2019: Το προφίλ του Μαυροβουνίου
AP Photo/Lefteris Pitarakis AP PHOTO/LEFTERIS PITARAKIS

Το Sport24.gr σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Μαυροβούνιο, το οποίο κληρώθηκε στον Όμιλο της Εθνικής Ανδρών. Το μπασκετικό θράσος, το πείσμα και το ερωτηματικό με τον Βούτσεβιτς.

Πεισματάρηδες, σκληροί και... ψηλοί. Με αυτές τις τρεις λέξεις μπορεί να περιγράψει κάποιος το Μαυροβούνιο, τη μία εκ των τριών αντιπάλων της Εθνικής Ανδρών στο 6ο Ομιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου μαζί με τη Νέα Ζηλανδία και την Βραζιλία.

Αυτή είναι η πρώτη παρουσία του Μαυροβουνίου σε Παγκόσμιο Κύπελλο, με την ομάδα του Ζβέζνταν Μίτροβιτς να κερδίσει με το σπαθί της την παρουσία της στα γήπεδα της Κίνας.

Το Sport24.gr σας παρουσιάζει το προφίλ των Μαυροβούνιων, οι οποίοι... κρέμονται από τα χείλη του μεγάλου τους αστέρα, Νίκολα Βούτσεβιτς.

ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

Το Μαυροβούνιο ολοκλήρωσε την παρουσία του στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου με ρεκόρ 7-5, κατακτώντας την 3η θέση τον 9ο Ομιλο, πίσω από την Ισπανία (10-2) και την Τουρκία (8-4). Πήρε την πρόκρισή του με δραματικό τρόπο την τελευταία αγωνιστική, αφού ηττήθηκε εντός έδρας από την Λετονία (74-80), αλλά υπερείχε στην ισοβαθμία επειδή στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων είχε νικήσει μέσα στην Λετονία με 84-75.

Ο ΑΣΤΕΡΑΣ

Το μεγάλο αστέρι των Μαυροβούνιων δεν είναι άλλος από τον Νίκολα Βούτσεβιτς των Ορλάντο Μάτζικ. Ο All Star σέντερ δεν αγωνίστηκε βέβαια στα προκριματικά και δεν είναι σίγουρο ότι τελικά θα δώσει το παρών στην διοργάνωση, αφού το καλοκαίρι θα είναι free agent.

Σε περίπτωση που δεν έρθει ο Βούτσεβιτς, τότε το... χρίσμα θα πάει στον Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς της Βαλένθια, έναν σύγχρονο φόργουορντ-σέντερ που μπορεί να κάνει πολλές δουλειές στο παρκέ.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ

Είναι σαφές πως η κουβέντα θα γίνει σε διαφορετική βάση αν οι Μαυροβούνιοι έρθουν πλήρεις. Με ή χωρίς τον Βούτσεβιτς πάντως, το Μαυροβούνιο είναι επικίνδυνο κυρίως επειδή είναι μία σκληρή και... πεισματάρα ομάδα. Μπορεί να μην έχει το ταλέντο άλλων ομάδων της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας (όπως η Κροατία και η Σλοβενία που όμως ΔΕΝ θα είναι στο Παγκόσμιο), αλλά έχει τον τρόπο να βάζει πάντα δύσκολα στους αντιπάλους της, κυρίως γιατί έχει μεγάλα κορμιά σε κάθε θέση.

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Ο Ζβέζνταν Μίτροβιτς έχει χτίσει τα τελευταία χρόνια ένα καλό βιογραφικό, κυρίως επειδή είχε χτίσει μία εξαιρετική Μονακό την τριετία 2015-18, κάτι που αποτέλεσε το εισιτήριό του για ένα τριετές συμβόλαιο με την Βιλεμπράν το καλοκαίρι του 2018.

Ο Μίτροβιτς είναι ένας προπονητής που εστιάζει πολύ στην άμυνα, με τις ομάδες του να παίζουν πολύ σκληρά, ωστόσο την ίδια στιγμή του αρέσει να τρέχει στο ανοιχτό γήπεδο. Δεν έχει πρόβλημα να δίνει ελευθερίες στους σταρ του και έχει δείξει ευελιξία στον τρόπο που παίζει η ομάδα του.

ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ ΣΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ

Ο Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς πήρε μέρος μόλις σε 6 από τους 12 αγώνες λόγω των υποχρεώσεών του με την Βαλένθια, ωστόσο πρόλαβε να κάνει την διαφορά, έχοντας 18.2 πόντους και 6.8 ριμπάουντ μέσο όρο.

Ο ηγέτης των Μαυροβούνιων στα προκριματικά ήταν πάντως ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ - και νυν της Μπουντούσνοστ - Νίκολα Ιβάνοβιτς (13.8 πόντοι και 4.8 ασίστ μέσο όρο), με τον θηριώδη Μίλκο Μπιέλιτσα (12.3 πόντοι και 5.7 ριμπάουντ σε 3 αγώνες), τον νατουραλιζέ γκαρντ της Μονακό, Ντέρκ Νίντχαμ (12.1 πόντοι και 2.3 ασίστ μέσο όρο) και τον κόμπο φόργουορντ Μάρκο Τοντόροβιτς (10.5 πόντοι, 6.5 ριμπάουντ) να ακολουθούν.

AP Photo/Lefteris Pitarakis

TAGS FIBA WORLD CUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ