ΜΠΑΣΚΕΤ

Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου: Προκρίθηκαν Αργεντινή, ΗΠΑ και Βενεζουέλα

Gabriel Giron from Mexico, center, controls the ball under pressure from Luis Scola, top center, in their regular-season FIBA basketball World Cup Qualifiers game in Mexico City, Friday, Sep. 14, 2018. (AP Photo/Christian Palma)
AP Photo/Christian Palma AP PHOTO/CHRISTIAN PALMA

Οι ΗΠΑ, η Αργεντινή και η Βενεζουέλα έγιναν οι πρώτες τρεις ομάδες που προκρίθηκαν μαθηματικά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019, ανεβάζοντας τον αριθμό των ομάδων που έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους στην Κίνα στις 17.

Η αμερικανική ήπειρος ήταν η μόνη ζώνη των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019 της FIBA που έπειτα από 9 αγωνιστικές δεν είχε ούτε μία ομάδα με "κλειδωμένη" θέση στην Κίνα. Την 10η αγωνιστική αυτό άλλαξε, με τρεις ομάδες να καταφέρνουν να εξασφαλίσουν μαθηματικά την πρόκρισή τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των ομάδων που έχουν προκριθεί στις 17.

Ο λόγος για τις ΗΠΑ, την Αργεντινή και την Βενεζουέλα, οι οποίες έγιναν οι τρεις πρώτες ομάδες από την αμερικανική ζώνη που τα κατάφεραν. Αξίζει να αναφερθεί πάντως ότι η Βενεζουέλα κατάφερε να εξασφαλίσει την μαθηματική της πρόκρισή πριν αγωνιστεί σήμερα (3/12) κόντρα στις Παρθένους Νήσους χάρη στα άλλα αποτελέσματα.

Η πρώτη, χρονικά, ομάδα που πανηγύρισε την πρόκρισή της ήταν η ομάδα των ΗΠΑ, η οποία επιβλήθηκε με 78-70 της Ουρουγουάης εκτός έδρας, έχοντας για κορυφαίους τους Τράβις Τρις με 17 πόντους και Τζον Τζένκινς με 13 πόντους. Για τους ηττημένους, ο Μπρούνο Φιτιπάλντο είχε 17 πόντους. Χάρη σε αυτό το αποτέλεσμα εξασφάλισαν την πρόκρισή τους και η Αργεντινή (που είναι στον ίδιο όμιλο με τις ΗΠΑ) και η Βενεζουέλα, που βρίσκεται μεν στον άλλο όμιλο της αμερικανικής ζώνης, αλλά λόγω του ρεκόρ της (8-1) εξασφάλισε τη μαθηματική της πρόκριση.

Λίγο μετά τις ΗΠΑ, η Αργεντινή - με την πρόκριση εξασφαλισμένη - δεν χαρίστηκε στο Μεξικό, κερδίζοντάς το με 85-71. Κορυφαίος των νικητών ήταν για ακόμα μία φορά ο αειθαλής Λουίς Σκόλα με 22 πόντους και 9 ριμπάουντ, με τον Νίκολας Λαπροβίτολα να προσθέτει 13 πόντους. Για τους ηττημένους, ο Γκαμπριέλ Γκιρόν είχε 20 πόντους.

Στον τελευταίο αγώνα της ημέρας, το Πουέρτο Ρίκο κέρδισε με 71-70 μέσα στον Παναμά και διατήρησε ζωντανές τις ελπίδες πρόκρισής του.

Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ

ΠΕΜΠΤΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

1. *Αργεντινή 9-1

2. *ΗΠΑ 8-2

3. Ουρουγουάη 6-4

-------------------------

4. Πουέρτο Ρίκο 6-4

-------------------------

5. Παναμάς 4-6

6. Μεξικό 3-7

ΕΚΤΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

1. *Βενεζουέλα 8-1

2. Καναδάς 7-2

3. Βραζιλία 7-2

-------------------------

4. Δομινικανή Δημοκρατία 5-4

-------------------------

5. Χιλή 2-7

6. Παρθένοι Νήσοι 2-7

*Έχουν προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

** Στο Παγκόσμιο Κύπελλο προκρίνονται οι 3 πρώτες των δύο ομίλων και η καλύτερη 4η. Συνολικά από την αμερικανική ζώνη θα προκριθούν 7 ομάδες.

ΟΙ 17 ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΠΡΟΚΡΙΘΕΙ

ΕΥΡΩΠΗ: Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Λιθουανία, Γερμανία, Τουρκία, Τσεχία

ΑΦΡΙΚΗ: Ανγκόλα, Τυνησία, Νιγηρία

ΑΜΕΡΙΚΗ: ΗΠΑ, Αργεντινή, Βενεζουέλα

ΑΣΙΑ: Κίνα (διοργανώτρια), Κορέα, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία

AP Photo/Christian Palma

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ