ΜΠΑΣΚΕΤ

ΑΕΚ: Έδειξε χαρακτήρα, θέλει ακόμα δουλειά

ÁÅÊ - LIETKABELIS / BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / EUROKINISSI)
ÁÅÊ - LIETKABELIS / BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η ΑΕΚ των προβλημάτων νίκησε με το... στανιό την Λιετκαμπέλις. Έβγαλε πείσμα, στηρίχθηκε στους 2 φετινούς της MVP και βρήκε νέο πρωταγωνιστή στο πρόσωπο του Μωραϊτη. Αν συνεχίσει έτσι όμως θα έχει θέματα.

Η ΑΕΚ τα... είδε όλα κόντρα στην Λιετκαμπέλις πριν κερδίσει τελικά με 65-59 για την 6η αγωνιστική του Basketball Champions League . Έχοντας τέσσερις βασικούς παίκτες εκτός δράσης (Ράταν-Μέις, Σάκοτα, Καββαδάς και Ξανθόπουλος) και παίζοντας με 9 παίκτες, έδειξε χαρακτήρα σε ένα παιχνίδι με πολλά να χάσει και τίποτα να κερδίσει. Το θέμα όμως είναι τι θα κάνει από εδώ και πέρα.

Τηρουμένων των αναλογιών, η νίκη επί της λιθουανικής ομάδας μοιάζει με άθλο για την “Ένωση”. Παίζοντας με 4 απουσίες, η ΑΕΚ είχε μόλις 15% στα τρίποντα και συνολικά 31% εντός πεδιάς, αστόχησε σε 12 βολές, έχασε τη μάχη των ριμπάουντ και είδε παίκτες-κλειδιά να είναι σχεδόν εξαφανισμένοι! Παρόλα αυτά, κατάφερε να αποφύγει μία ήττα που θα την κυνηγούσε μέχρι το τέλος και αυτό σίγουρα δείχνει πολλά για τον χαρακτήρα που χτίζει η ομάδα. Δεν μπορεί να κρύψει όμως και τα προβλήματα, που πλέον είναι εμφανή και διά γυμνού οφθαλμού.

ΟΙ ΔΥΟ MVP ΠΟΥ ΤΡΑΒΑΝΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ

Η ΑΕΚ δεν κέρδισε στην τύχη. Κέρδισε γιατί έβγαλε πείσμα στην άμυνα και γιατί ακόμα και σε μία κάκιστη βραδιά που όλα πήγαν στραβά βρήκε στο τέλος τις λύσεις που έψαχνε χάρη στους δύο καλύτερους παίκτες της φέτος (Χάντερ, Λαρεντζάκης) και το θράσος ενός πιτσιρικά (Μωραϊτης).

Ο Χάντερ έμοιαζε ξανά με... σούπερμαν, βάζοντάς τα με όλη την γραμμή ψηλών των Λιθουανών, “αγγίζοντας” το double-double (28 πόντοι, 9 ριμπάουντ). Ο Λαρεντζάκης έδειξε πάλι θαυμαστή ωριμότητα, γέμισε την στατιστική του (12 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ) και έβγαλε την ασίστ της βραδιάς στον Χάντερ που “κλείδωσε” τη νίκη.

Οι δυο τους έχουν τραβήξει σχεδόν όλο το κουπί φέτος και το έκαναν για ακόμα μία φορά. Ο Χάντερ κάνει μυθικά πράγματα σε άμυνα και επίθεση, παίζοντας για όλη την γραμμή ψηλών της ομάδας . Ο Λαρεντζάκης έκανε ακόμα ένα βήμα μπροστά , έχει αποκτήσει ηγετικό ρόλο, είναι ο δεύτερος δημιουργός – και ενίοτε ο πρώτος δημιουργός – της ομάδας. Χωρίς αυτούς τους δύο η ΑΕΚ θα είχε πολλά προβλήματα. Το θέμα όμως είναι πλέον να μην “σκάσουν” και να πάρουν βοήθειες και από τους συμπαίκτες τους.

Ο ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ

Όσο για τον Μωραϊτη; Η ενέργεια και το πάθος του – που οδήγησαν σε δύο κλεψίματα και αντίστοιχα αντιαθλητικά φάουλ που κέρδισε – το γεγονός ότι ήταν ο τρίτος σκόρερ της ομάδας (7 πόντοι, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα σε 28 λεπτά συμμετοχής) και βρισκόταν αυτός στο φινάλε του αγώνα στο παρκέ αντί του Γκρίφιν τα λέει όλα. Ο “μικρός” δεν είναι πια “μικρός” και αυτό είναι κάτι παραπάνω από σαφές.

ÁÅÊ - LIETKABELIS / BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / EUROKINISSI)
ÁÅÊ - LIETKABELIS / BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

πρέπει να λογίζεται ως κανονικό μέλος του ροτέισον της ΑΕΚ . Έχει πολλά να μάθει, κάνει τα λογικά για την ηλικία του λάθη – όπως ότι ακόμα ψάχνει στον πάγκο τον Λούκα Μπάνκι πριν από κάθε επίθεση για να ρωτήσει τι σύστημα να δείξει – αλλά πλέον έχει αποδείξει σε δύσκολα παιχνίδια ότι αξίζει εμπιστοσύνης και στήριξης. Ίσως να μην είναι έτοιμος για να παίζει σχεδόν 30 λεπτά σε αυτό το επίπεδο – δεδομένου ότι μόλις φέτος παίρνει ευκαιρίες, αυτό ίσως και να είναι επικίνδυνο – αλλά δεν πρόκειται να του ζητηθεί κάτι τέτοιο όταν επιστρέψουν οι τραυματίες.

Ο Μωραϊτης δείχνει πλέον να κάνει τη μετάβαση από “έφηβος” σε “άνδρας”, βγάζοντας στο παρκέ πράγματα που έβγαζε και στις μικρότερες ηλικίες. Η πίεση πάνω στην μπάλα, το εκρηκτικό πρώτο βήμα που οδηγεί σε ανισορροπία την αντίπαλη άμυνα, το αγωνιστικό θράσος, όλα αυτά είναι στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν και πλέον βγαίνουν στο παρκέ. Ο Μπάνκι πιστεύει σε αυτόν και το δείχνει. Τώρα θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να τον στηρίξει και να βρει χρόνο και χώρο για τον διεθνή γκαρντ όταν επιστρέψουν και οι τραυματίες.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ

Οι 4 σημαντικές απουσίες της ΑΕΚ δεν γίνεται να περάσουν στα “ψιλά”. Πρακτικά η “Ένωση” παρατάχθηκε κόντρα στην Λιετκαμπέλις χωρίς τον πρώτο σκόρερ της (Ράταν-Μέις), τον καλύτερο σουτέρ της (Σάκοτα), τον μοναδικό της σέντερ που μπορεί να παίξει με πλάτη (Καββαδά) και τον μοναδικό “καθαρό” της πόιντ γκαρντ (Ξανθόπουλος). Το έργο της ήταν πολύ δύσκολο και αν το έφερε εις πέρας το χρωστάει σε συγκεκριμένους παίκτες. Έχει όμως κάθε λόγο να ζητάει περισσότερα από συγκεκριμένους παίκτες.

ÁÅÊ - LIETKABELIS / BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / EUROKINISSI)
ÁÅÊ - LIETKABELIS / BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Όλοι έχουν το δικαίωμα για μία άσχημη βραδιά, ακόμα και για δύο και τρεις σερί κακές βραδιές, κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Με την ΑΕΚ σε πλήρη σύνθεση αυτά τα προβλήματα δεν θα φαινόντουσαν. Με την ΑΕΚ σε κατάσταση “έκτακτης ανάγκης” όπως είχε δηλώσει πριν το παιχνίδι με την Λιετκαμπέλις ο Λούκα Μπάνκι, δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια. Κανείς δεν λέει ότι οι ξένοι της ΑΕΚ δεν προσπαθούν. Οφείλουν όμως να βρουν έναν τρόπο να είναι αποδοτικοί για το σύνολο και να προσφέρουν περισσότερα. Αν δεν υπήρχε ο... σούπερμαν Χάντερ, ο σταθερός Λαρεντζάκης, η άγνοια κινδύνου του Μωραϊτη και η αμυντική συνέπεια όλων, τότε οι “κιτρινόμαυροι” θα γνώριζαν μία ήττα που ενδεχομένως να την πλήρωναν στο τέλος.

Η ΑΕΚ των απουσιών και των προβλημάτων συνεχίζει ακάθεκτη την πορεία της στο Basketball Champions League, έχοντας πλέον ρεκόρ 5-1. Κόντρα σε ατυχία και... άσχημα φεγγάρια βασικών παικτών της συνεχίζει να κερδίζει και να αναδεικνύει νέους πρωταγωνιστές. Αυτό που μένει είναι να γυρίσουν οι τραυματίες και να ξυπνήσουν κάποια από τα “βαριά χαρτιά” της ομάδας. Όταν συμβεί αυτό, τότε θα υπάρξει και η απαιτούμενη ισορροπία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ