ΑΕΚ

ΑΕΚ: Τα συν και τα πλην της σεζόν 2018/19

ΑΕΚ: Τα συν και τα πλην της σεζόν 2018/19
EUROKINISSI

Με την σεζόν 2018/19 να έχει ολοκληρωθεί, το Sport24.gr κάνει τον απολογισμό της χρονιάς της ΑΕΚ, μέσα από τα θετικά και τα αρνητικά που την συνόδεψαν.

Η σεζόν 2018/19 ολοκληρώθηκε για την ΑΕΚ με την κατάκτηση της τρίτης θέσης στην Basket League. Μία σεζόν γεμάτη σκαμπανεβάσματα, η οποία τελικά κρίνεται ως αποτυχημένη για την "Ένωση" , που φέτος έκανε βήματα πίσω σε σχέση με πέρυσι.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν περίμενε να επαναλάβει η ΑΕΚ την περσινή της πορεία, όταν κατέκτησε δύο τίτλους (Basketball Champions League και Κύπελλο). Την ίδια στιγμή ωστόσο, η κατάληξη της σεζόν πρακτικά ισοδυναμούσε με το χειρότερο δυνατό σενάριο, αφού η ΑΕΚ αποκλείστηκε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ανδρών από τον ΠΑΟΚ, στα προημιτελικά του Basketball Champions League από τη Μπάμπεργκ και στα ημιτελικά της Basket League από τον Προμηθέα .

Έχοντας όλα αυτά υπόψη, το Sport24.gr παρουσιάζει τα θετικά και τα αρνητικά – ή αλλιώς τα συν και τα πλην – της σεζόν 2018/19.

ΣΥΝ: ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑΝ ΤΙΤΛΟ

Έχει περάσει στα ψιλά και είναι λογικό εξαιτίας της κατάληξης της σεζόν. Η ιστορία ωστόσο θα γράψει ότι η ΑΕΚ κατέκτησε ακόμα έναν τίτλο φέτος: Το Διηπειρωτικό Κύπελλο, επικρατώντας με 86-70 της Φλαμένγκο στον τελικό .

ΑΕΚ: Τα συν και τα πλην της σεζόν 2018/19

ΠΛΗΝ: ΗΤΤΗΘΗΚΕ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Μοιάζει ώρες-ώρες άδικο, αλλά αυτό είναι το μπάσκετ: Η ΑΕΚ έχασε την ευκαιρία για 5 πόντους να διεκδικήσει τρία τρόπαια! Αυτή είναι η συνολική διαφορά των ηττών της στα τρία πιο κρίσιμα παιχνίδια της σεζόν στα οποία έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι από το γήπεδο. Η “Ένωση” ηττήθηκε με 80-82 από τον ΠΑΟΚ στον προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος και αποκλείστηκε, νίκησε με 69-67 τη Μπάμπεργκ στον δεύτερο αγώνα των προημιτελικών του Basketball Champions League , αλλά είχε ηττηθεί με 67-71 στο πρώτο παιχνίδι και ηττήθηκε με 84-85 από τον Προμηθέα στον 5ο ημιτελικό της Basket League !

ΑΕΚ: Τα συν και τα πλην της σεζόν 2018/19
EUROKINISSI

Επιπροσθέτως, καλό είναι να τονιστεί ότι η ΑΕΚ δεν έχασε απλώς όλα τα παιχνίδια. Παράλληλα δεν κατάφερε να νικήσει κανέναν εκ των δύο “αιωνίων” (Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό), όταν πέρυσι είχε νικήσει και τους δύο. Για την ακρίβεια, τα τρία από τα τέσσερα παιχνίδια κόντρα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό τα έχασε με κάτω τα χέρια.

ΣΥΝ: ΕΠΑΙΞΕ ΩΡΑΙΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Δεν γίνεται να μην πιστωθεί στην ΑΕΚ αυτό το γεγονός. Είναι αλήθεια ότι μέχρι και την σειρά με τη Μπάμπεργκ η “Ένωση” έπαιξε ωραίο μπάσκετ. Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν αρκετοί τραυματισμοί – με κυριότερους αυτούς των Καββαδά και Ξανθόπουλου – και λάθος επιλογές σε ξένους (περισσότερα πάνω σε αυτό σε λίγο) η ΑΕΚ ανά διαστήματα εντυπωσίασε με αυτά που έβγαλε στο παρκέ.

ΑΕΚ: Τα συν και τα πλην της σεζόν 2018/19

ΠΛΗΝ: ΨΑΧΝΕΙ, ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ

Όπως τονίστηκε το όμορφο μπάσκετ που έπαιξε η ΑΕΚ, πρέπει επίσης να γίνει αναφορά και στο γεγονός ότι... κατέρρευσε από τον Μάρτιο και μετά, όταν ολοκληρώθηκαν δηλαδή οι υποχρεώσεις της στο Basketball Champions League με τον αποκλεισμό από τη Μπάμπεργκ. Ο τραυματισμός του Γιόνας Ματσιούλις άλλαξε τα πάντα στην ΑΕΚ, που δεν κατάφερε ποτέ να καλύψει το κενό του σημαντικότερου παίκτη της.

ΑΕΚ: Τα συν και τα πλην της σεζόν 2018/19

με άλλο προπονητή στον πάγκο της, αφού αποφασίστηκε να μην ανανεωθεί το συμβόλαιο το Μπάνκι .

ΣΥΝ: Ο ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗΣ ΕΚΑΝΕ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

Στην τρίτη του σεζόν στην ΑΕΚ, ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης ήταν (ξανά) ένα φωτεινό σημείο. Ο διεθνής γκαρντ έκανε ακόμα ένα βήμα μπροστά στην εξέλιξή του φέτος , έχοντας πλέον ηγετικό ρόλο στην ομάδα, είτε ερχόμενος από τον πάγκο, είτε ξεκινώντας στην βασική πεντάδα, έχοντας 11.1 πόντους, 3.1 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 1.4 κλεψίματα μέσο όρο σε 23.1 λεπτά συμμετοχής στην Basket League, με όλες τις επιδόσεις του να είναι οι καλύτερες της καριέρας του με την ΑΕΚ.

ΑΕΚ: Τα συν και τα πλην της σεζόν 2018/19
EUROKINISSI

Ο Λαρεντζάκης μπορεί πλέον να θεωρηθεί παίκτης επιπέδου EuroLeague, ενώ παράλληλα είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται στην 12αδα της Εθνικής Ανδρών στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, κάτι που θα ανεβάσει κι άλλο τις μετοχές του. Την σεζόν που έρχεται (20/19/20) το συμβόλαιό του (το οποίο έχει buy out για ομάδες της EuroLeague) ολοκληρώνεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ΑΕΚ.

ΠΛΗΝ: ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ... ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ

Αυτό που άρεσε στον κόσμο από το ξεκίνημα της σεζόν, εκτός από το ωραίο μπάσκετ που έπαιζε η ΑΕΚ, ήταν το γεγονός ότι οι μικροί παίκτες της ομάδας έπαιρναν ευκαιρίες. Ξεκινώντας από τον Μωραΐτη, ο οποίος πήρε ευκαιρίες από το... παράθυρο – αφού χρειάστηκε να βγει MVP σε ένα τουρνουά στην Κύπρο και να τραυματιστεί ο Ξανθόπουλος για να εκτιμηθεί το ταλέντο του – και συνεχίζοντας με τον Γιώργο Τσαλμπούρη – που ξεκίνησε σε πολλά παιχνίδια βασικός και είχε θετική παρουσία – και (λιγότερο) τον Νίκο Ρογκαβόπουλο, οι τρεις νεαροί παίκτες της “Ένωσης” βρέθηκαν στο προσκήνιο. Σταδιακά ωστόσο αυτό σταμάτησε να συμβαίνει.

ΑΕΚ: Τα συν και τα πλην της σεζόν 2018/19
EUROKINISSI

ΣΥΝ: ΕΚΑΝΕ ΘΟΡΥΒΟ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ

Το στάτους της ΑΕΚ ανέβηκε για τα καλά μετά την περσινή πορεία της. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα όταν βγήκε στην αγορά το περασμένο καλοκαίρι, μιλώντας από άλλη βάση με τους μάνατζερ. Η απόκτηση του Γιόνας Ματσιούλις έμοιαζε με.. σφραγίδα εγγύησης για την ΑΕΚ, που απέκτησε έναν παίκτη επιπέδου EuroLeague. Η προσθήκη του Χάουαρντ Σαντ-Ρος επίσης ήταν παράσημο για την “Ένωση” κι ας μην φάνηκε να δημιουργεί θόρυβο αυτή η κίνηση.

ΑΕΚ: Τα συν και τα πλην της σεζόν 2018/19
EUROKINISSI

ΠΛΗΝ: ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΥΣ 4 ΑΠΟ ΤΟΥΣ 6 ΞΕΝΟΥΣ ΤΗΣ

Η ΑΕΚ ξεκίνησε την σεζόν παίρνοντας πρακτικά τρία στοιχήματα με την απόκτηση των Εξέβιερ Ράταν-Μέις, Τάιλερ Ρόμπερσον και Μάλκολμ Γκρίφιν, αφού οι μεν δύο πρώτοι δεν είχαν αγωνιστεί ποτέ εκτός ΗΠΑ (ήρθαν κατευθείαν από τη G-League), ο δε τρίτος δεν είχε αγωνιστεί ποτέ σε ομάδα επιπέδου της ΑΕΚ. Με την σεζόν να έχει ολοκληρωθεί, είναι σαφές πλέον ότι αυτές οι τρεις επιλογές κρίνονται ως αποτυχημένες. Αν μάλιστα προσθέσει κάποιος και την ατυχία με την Ματσιούλις και την αντικατάστασή του, διαπιστώνει ότι οι “κιτρινόμαυροι” άλλαξαν τους 4 από τους 6 ξένους της φέτος, διατηρώντας στις τάξεις τους από το ξεκίνημα της σεζόν μόνο τους Χάντερ και Σαντ-Ρος.

BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Βλέποντας κάποιος τις επιλογές της ΑΕΚ, δεν γίνεται να μην αναφέρει και ποιοι ήταν οι αντικαταστάτες τους, καθώς και με τι κριτήριο αποκτήθηκαν, δείγμα του σκάουτινγκ (;) που γίνεται στην “Ένωση”: 1. Ο Θίοντορ ήταν για χρόνια... έρωτας αρκετών ανθρώπων στην ομάδα. 2. Ο Ντιλρόι Τζέιμς άνοιξε ο ίδιος δίαυλο επικοινωνίας επειδή δεν ήταν καλά στην Τουρκία. 3. Ο Γκέιμπ Γιορκ μπήκε στα ραντάρ της ομάδας επειδή πέρυσι είχε πραγματοποιήσει καλές εμφανίσεις κόντρα στην ΑΕΚ με την φανέλα της Μπαϊρόιτ. 4. Ο Τρέβορ Εμπάκουε είχε δουλέψει την περσινή σεζόν για ένα διάστημα με τον Λούκα Μπάνκι στην Τορίνο.

ΣΥΝ: ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ

Το τελευταίο θετικό, είναι και αυτό που δίνει και την πλέον ευχάριστη νότα στην ΑΕΚ, αλλά και μία αισιοδοξία για το μέλλον: Αν όλα συνεχίσουν να εξελίσσονται ομαλά, τότε σύντομα η “Ένωση” θα έχει το δικό της γήπεδο στα Λιόσια. Το συγκεκριμένο γεγονός αξίζει όσο 10 τίτλοι, αφού θα δώσει μία απαραίτητη ισορροπία στην “Ένωση” σε όλα τα επίπεδα και μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων.

CHAMPIONS LEAGUE / FINAL-4 / ÇÌÉÔÅËÉÊÏÓ / ÁÅÊ - ÌÏÕÑÈÉÁ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / FINAL-4 / ÇÌÉÔÅËÉÊÏÓ / ÁÅÊ - ÌÏÕÑÈÉÁ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Πολύς κόσμος μπορεί να πει ότι το τελευταίο θετικό δεν ορίζεται ως αγωνιστικό. Στην πραγματικότητα όμως είναι κάτι που ενδέχεται να αλλάξει την ιστορία της ομάδας και συνέβη κατά την διάρκεια της φετινής σεζόν. Δεν γινόταν λοιπόν να μην γίνει ξεχωριστή αναφορά σε ένα γεγονός που περιμένουν με αγωνία όλοι οι φίλοι της ΑΕΚ.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ