ΑΕΚ

ΑΕΚ: Θέμα προσωπικότητας

ΑΕΚ: Θέμα προσωπικότητας
EUROKINISSI

Η άμυνα της ΑΕΚ ψαχνόταν, η αφέλεια των Γερμανών στο μαρκάρισμα του Γκίκα, ο ρόλος του Γιάνκοβιτς και η κλάση των Σλότερ και Λάνγκφορντ. Ο Στέφανος Μακρής αναλύει τη νίκη-πρόκριση της “Ένωσης” επί της Βόννης.

Η ΑΕΚ τα κατάφερε. Σε μία περίεργη σειρά κόντρα σε έναν ανταγωνιστικό αντίπαλο όπως η Βόννη, η “Ένωση” έκανε τελικά αυτά που χρειαζόταν, πήρε τη νίκη με 90-86 στη Γερμανία στο 2ο παιχνίδι και προκρίθηκε με 2-0 νίκες στα προημιτελικά του Basketball Champions League όπου τη περιμένει η Νίμπουρκ.

H AEK τα χρειάστηκε και στον δεύτερο αγώνα της σειράς με τους Γερμανούς, μία ομάδα που από την αρχή έγινε σαφές ότι δεν της ταίριαζε αγωνιστικά. Στο τέλος όμως μίλησε η κλάση και η προσωπικότητα κάποιων παικτών προκειμένου οι “κιτρινόμαυροι” να πάρουν μία δίκαιη νίκη-πρόκριση.

ΣΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΤΗΣ ΒΟΝΝΗΣ

Είχε ξεκαθαριστεί πριν από τον αγώνα με την Βόννη ότι το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνει η ΑΕΚ ήταν να ελέγξει το τέμπο του παιχνιδιού και να μην αφήσει τους Γερμανούς να τρέξουν. Όπως όμως στον πρώτο αγώνα στο ΟΑΚΑ, έτσι και στον δεύτερο δεν τα κατάφερε.

Παρά το γεγονός ότι η Βόννη είδε νωρίς τον Ντόναλντ Σλόαν να περνάει στον πάγκο με τρία φάουλ στο πρώτο ημίχρονο, κατάφερε να επιβάλλει τον ρυθμό της. Ο Μπράντεν Φρέιζερ ήταν υπεύθυνος για αυτό, ανεβάζοντας γρήγορα την ομάδα του, με τους Γερμανούς να χτυπούν την “Ένωση” σε στιγμές ανισσοροπίας. Τα εύκολα καλάθια των Γερμανών είχαν όμως και μία άλλη συνέπεια: Η ΑΕΚ έβρισκε μονίμως μία στημένη άμυνα απέναντί της, αρκετά συχνά μία ματς-απ ζώνη 2-3, την οποία δυσκολευόταν να διασπάσει.

Οι Γερμανοί επέλεξαν από νωρίς να παίξουν αλλαγές σε όλα τα σκριν στην περιφέρεια, ενώ σε συγκεκριμένους παίκτες επέλεξαν να παίξουν under στο Πικ εν Ρολ (πήγαιναν κάτω από το σκριν) κλείνοντας την ρακέτα, αφήνοντάς τους να σουτάρουν μετά από ντρίμπλα. Αυτό ήταν που δυσκόλεψε την ΑΕΚ, αφού η τριάδα των Ζήση-Ρέι-Τσάλμερς είχε μαζί 4/16 σουτ στο πρώτο ημίχρονο.

ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΣΛΟΑΝ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΚΙΚΑ

Παρά την αστοχία της, η ΑΕΚ ήταν κοντά στο σκορ στο πρώτο ημίχρονο. Στην τρίτη περίοδο ωστόσο η κατάσταση φάνηκε να ξεφεύγει όταν ο Σλόαν με 6 σερί πόντους ανέβασε την διαφορά στους 10 πόντους(55-45). Τότε ήταν που έγιναν δύο πράγματα που έμελλε να αλλάξουν την εικόνα του αγώνα: 1. Ο (εξαιρετικός) Γιάνκοβιτς εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι οι Γερμανοί έκαναν αλλαγές στα σκριν και πόσταρε τον Σλόαν, σημείωσε καλάθι και φάουλ και πήρε το 4ο φάουλ του Αμερικανού. 2. Πέρασε στο παρκέ ο Νίκος Γκίκας.

Ο βραχύσωμος γκαρντ έμελλε να είναι αυτός που έφερε τούμπα το ματς. Αρχικά ήταν ο πρώτος που μπόρεσε να πιέσει αποτελεσματικά πάνω στη μπάλα, καθυστερώντας το παιχνίδι των Γερμανών, υποχρεώνοντάς τους σε δύο λάθη. Στην συνέχεια, έδωσε ρυθμό στην επίθεση, βγάζοντας δύο μαζεμένες ασίστ, καλύπτοντας το χάντικαπ της διαφοράς. Τελειώνοντας την δουλειά του, τιμώρησε την αφέλεια των Γερμανών στο μαρκάρισμά του στην τέταρτη περίοδο.

Δε μπορεί να ξέρει κανείς ποια ήταν η οδηγία για το μαρκάρισμα του Γκίκα ή αν υπήρχε σχετική, αφού ο διεθνής γκαρντ έλειπε καιρό λόγω τραυματισμού. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η Βόννη επέλεξε να μαρκάρει έναν παίκτη που λατρεύει να σουτάρει μετά από ντρίμπλα με under τα Πικ εν Ρολ που ενεπλάκη ο διεθνής γκαρντ, δίνοντάς του το σουτ. Η απάντηση του Γκίκα ήταν τρία σερί εύστοχα σουτ (δύο τρίποντα και ένα δίποντο) με τα οποία έφερε το ματς στα ίσα (70-70). Το παιχνίδι ξεκινούσε από την αρχή.

Η ΑΜΥΝΑ ΠΟΥ ΕΔΕΣΕ ΚΑΙ ΟΙ ΣΛΟΤΕΡ-ΛΑΝΓΚΦΟΡΝΤ

Από την στιγμή που το παιχνίδι πήγε στα ίσα, η ΑΕΚ εφάρμοσε πλέον σε μεγάλο βαθμό κάθε εντολή που είχε δοθεί πλέον. Διατήρησε την λογική των αλλαγών στα Πικ εν Ρολ στις 45 μοίρες, αλλά κυρίως είδε τους παίκτες της αδύνατης πλευράς να έρχονται για βοήθεια όταν έπρεπε. Πήρε στο κυνήγι τους σουτέρ (Σέιμπου και Σίμονς) παίζοντας αποτελεσματικά “σκιά” στην άμυνα (ο παίκτης ακολουθούσε από πίσω από τον σουτέρ για να μην δώσει το σουτ). Έκανε πιο δυναμικά Hedge Out στο Πικ εν Ρολ των Γερμανών με σκρινέρ τον Μπράουνινγκ (Ο ψηλός έβγαινε επιθετικά στον γκαρντ). Η “Ένωση” δεν τα έκανε όλα τέλεια. Έκανε όμως πολλά από αυτά σωστά, κάτι που εξηγεί και τα συνολικά 19 λάθη των Γερμανών.

ΑΕΚ: Θέμα προσωπικότητας
EUROKINISSI

Σημαίνοντα ρόλο σε όλα αυτά έπαιξαν δύο από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της ΑΕΚ: Ο Μάρκους Σλότερ και ο Κιθ Λάνγφορντ. Ο πρώτος ήταν αυτός που – για ακόμα μία φορά – έδεσε όλη την άμυνα με την ενέργειά του και την κλάση του, αφού έκλεισε χώρους και ήταν πάντα εκεί που έπρεπε. Παράλληλα όμως έδωσε σημαντικές λύσεις στην επίθεση, σκοράροντας έπειτα από επιθετικό ριμπάουντ, αλλά και μετά από κατάσταση Πικ εν Ρολ. Ο Λάνγκφορντ σημείωσε μερικά μεγάλα καλάθια σε κατάσταση ένας εναντίον ενός, ωστόσο ακόμα πιο σημαντικό ήταν ότι έβγαλε δύο-τρεις σημαντικές άμυνες όταν τον σημάδεψε η γερμανική ομάδα στο τέλος του αγώνα.

ΜΙΛΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Σε μία περίοδο που η ΑΕΚ ψάχνει ξανά την ταυτότητά της, αφού τα μπες-βγες λόγω των τραυματισμών βασικών παικτών (με τελευταία θύματα τους Γιαννόπουλο και Τσάλμερς), η “Ένωση” έδειξε ξανά χαρακτήρα. Κόντρα σε μία πιο αθλητική ομάδα που της έβαλε δύσκολα, η ΑΕΚ απάντησε μέσα από την κλάση της.

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE / ÁÅÊ - ÂÏÍÍÇ (ÖÙÔÑÏÃÑÁÖÉÁ: ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / EUROKINISSI)
BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE / ÁÅÊ - ÂÏÍÍÇ (ÖÙÔÑÏÃÑÁÖÉÁ: ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η συγκέντρωση που έδειξαν όλοι στα τελευταία 12 λεπτά του αγώνα ήταν αυτή που έφερε τη νίκη. Το ξέσπασμα του Γκίκα, οι πολύτιμοι πόντοι στο post του Γιάνκοβιτς που πάγωσαν τον ρυθμό, η ενέργεια που έβγαλε ο Σλότερ και στις δύο πλευρές του παρκέ, η κλάση του Λάνγκφορντ, οι ποιοτικές στιγμές στην άμυνα των Ζήση, Ματσιούλις,Τσάλμερς, το ξύλο που έδωσαν πηγαίνοντας κόντρα στην φύση τους οι Χρυσικόπουλος και Γκραντ, όλα έπαιξαν ρόλο σε αυτή τη νίκη.

Η ΑΕΚ απέδειξε για ακόμα μία φορά φέτος ότι καταρχάς είναι ομάδα με όλη την σημασία της λέξης. Ο τρόπος που γύρισε τον διακόπτη στην τέταρτη περίοδο δεν είναι κάτι που συμβαίνει έτσι απλά. Η ΑΕΚ έχει αρχές, τις ακολουθεί και στο τέλος ξέρει ότι οι προσωπικότητές της θα κάνουν αυτό που πρέπει.

Με τη Νίμπουρκ να ακολουθεί όμως και το πλεονέκτημα έδρας να πηγαίνει στην Τσεχία, οι “κιτρινόμαυροι” ξέρουν ότι σιγά-σιγά πρέπει πάλι να ξαναγίνουν η ομάδα που ήταν πριν από ένα μήνα. Το αμυντικό φίλτρο της ομάδας είναι απαραίτητο να επιστρέψει για 40 λεπτά και όχι για 10-15 λεπτά. Η συγκέντρωση πρέπει να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο. Η συνέχεια, στο παρκέ...

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ