ΑΕΚ

Αυγενάκης: "Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος και συγκινημένος"

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΓΓΑ, ΤΟ ΔΗΜΟ ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΕ ΑΕΚ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΙΟΣΙΩΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΓΓΑ, ΤΟ ΔΗΜΟ ΦΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΕ ΑΕΚ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΙΟΣΙΩΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για το νέο σπίτι της ΑΕΚ στο κλειστό των Άνω Λιοσίων.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, καλωσόρισε την ΑΕΚ στο νέο της σπίτι αναφερόμενος ιδιαίτερα στην αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Αυγενάκης: "Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος και συγκινημένος"

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

"Η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή.

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος και συγκινημένος, διότι σήμερα, 16 χρόνια μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και την απαξίωση και εγκατάλειψη των αθλητικών εγκαταστάσεων που φτιάχτηκαν, κληρονομιά στον ελληνικό αθλητισμό, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έβαλε μπροστά και έχουμε την πρώτη αξιοποίηση τέτοιας Ολυμπιακής εγκατάστασης, ενώ θα ακολουθήσουν άμεσα κι άλλες.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά για τη συνεργασία τον Δήμαρχο Φυλής, Χρήστο Παππού, με τον οποία είχαμε μια πολύ καλή και άμεση συνεργασία για να υπερβούμε εμπόδια και δυσκολίες και να φθάσουμε σήμερα εδώ: στην πρώτη αξιοποίηση ολυμπιακού ακινήτου. Μία αξιοποίηση που δεν γίνεται ερήμην των Δημοτών, αλλά προς όφελός τους.

Τα όσα προβλέπονται να γίνουν στην ευρύτερη περιοχή της αθλητικής εγκατάστασης αναβαθμίζουν την πόλη, προωθούν την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Μια ολόκληρη περιοχή αναβαθμίζεται αισθητικά και σε επίπεδο αθλητικών εγκαταστάσεων. Και αποδεικνύεται ότι ο αθλητισμός συμβάλει στην οικονομική βελτίωση της τοπικής οικονομίας σε ένα δήμο που πλήττεται από την ανεργία και την εγκληματικότητα. Πολιτική και φιλοσοφία μας είναι το νοικοκύρεμα του αθλητικού τοπίου, να μπει τάξη στις αθλητικές δομές διότι μόνο έτσι αναπτύσσεται όπως του αρμόζει ο ελληνικός αθλητισμός.

Εκτός από το κλειστό των Λιοσίων υπενθυμίζω ότι ήδη:

* ΟΑΚΑ: α) Ολοκληρώθηκε ο ανοιχτός πλειοδοτικός διαγωνισμός με κλειστές προσφορές για τη διετή εκμίσθωση των 16 εγκαταστάσεων τένις, με υποχρέωση και επισκευών τους από τον πλειοδότη.

β) Ολοκληρώνονται οι στατικές και ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες για τη συντήρηση του στεγάστρου Καλατράβα.

γ) Επίσης, δρομολογείται η σύνδεση του παρακείμενου σε εμπορικό κέντρο Ολυμπιακού Μουσείου με πεζογέφυρα.

* Ολυμπιακό Χωριό: Έπειτα από 16 χρόνια πέρασε στη δικαιοδοσία της ΓΓΑ. Σύντομα θα οριστεί η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του και σε συνεργασία με τον Δήμο Αχαρνών και τα τοπικά σωματεία θα τεθεί σε εφαρμογή το πλάνο αξιοποίησής του.

* Παιανία: Για το «σπίτι του κλειστού στίβου και του βόλεϊ» και το παρακείμενο προπονητήριο βόλεϊ με ξενώνες, υπογράφτηκε «Σύμφωνο Συνεργασίας» με την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Παιανίας. Ήδη εκπονείται η μελέτη για την αποτύπωση των φθορών και την κοστολόγηση των απαιτούμενων εργασιών επισκευής και ανακαίνισης, μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης.

* Σκοπευτήριο Βύρωνα: Ξεχασμένο από όλους τα τελευταία χρόνια. Την επόμενη εβδομάδα, σε συνεργασία με τη Σκοπευτική Ομοσπονδία, θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

* Άγιος Κοσμάς: Στην τελική ευθεία η σύνταξη του Μνημονίου Συνεργασίας με την Lamda Development για να αποτυπωθούν οι σαφείς όροι πώς δεν δίδεται καμία εγκατάσταση στον Άγιο Κοσμά αν προηγουμένως δεν έχει παραδοθεί η αντίστοιχη στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού και επίσης, όποιες Ομοσπονδίες φιλοξενούνται τώρα, αυτές θα φιλοξενηθούν και μετά. Επιπλέον, συζητείται η συνέργεια μαζί της για αναβάθμιση άλλων εγκαταλελειμμένων Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

* Σχιστό: Παραχωρήθηκαν, έπειτα από προσπάθειες περίπου 25 ετών, 115 στρέμματα στον Δήμο Κορυδαλλού και σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, πρόκειται να κατασκευαστεί αθλητικό κέντρο, το οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του θα περιλαμβάνει γήπεδο ποδοσφαίρου με στίβο και κερκίδες περίπου 5.000 θεατών, κολυμβητήριο, κλειστό γυμναστήριο, άλλα γήπεδα ποδοσφαίρου, στίβο και αρκετά ανοικτά γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, τένις.

Επιπλέον, είναι σε εξέλιξη το «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων», η πλήρης και διαφανής αποτύπωση για πρώτη φορά της βάσης, του κυττάρου του αθλητισμού μας. Θα ακολουθήσουν τα Μητρώα Προπονητών και Αθλητών.

Παρουσιάστηκε και ο «Πέλοπας», η πλατφόρμα καταγραφής κάθε αθλητικής εγκατάστασης που υπάρχει στην Ελλάδα σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ. Για να ξέρουμε τι υποδομές έχουμε, πώς αξιοποιούνται και τι περαιτέρω σχεδιασμός πρέπει να εκπονηθεί στοχευμένα και αποτελεσματικά κατά τόπους. Επιχορηγούμε, για πρώτη φορά από το 2008, απευθείας τα ερασιτεχνικά σωματεία, για να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες λόγω κορωνοϊού, με 12 εκατ. ευρώ. Ήδη, τα μέτρα στήριξης του ελληνικού αθλητισμού έχουν φτάσει φέτος (κι είμαστε μόλις στο α’ εξάμηνο) στα 40 εκατ. ευρώ με τις άμεσες και έμμεσες παροχές (17,5 στις ομοσπονδίες, «ομπρέλα στήριξης», γενναίες μειώσεις κόστους τους στα ΕΑΚ κλπ). Σήμερα, εδώ στα Λιόσια παρουσιάζουμε ένα ακόμα απτό αποτέλεσμα της μεθοδικότητας και της αποφασιστικότητάς μας να κάνουμε τις υποσχέσεις προς τον ελληνικό λαό, πράξη.

Σεβόμαστε την προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης προκειμένου να φτάσει στην υλοποίηση της συμφωνίας με την ΚΑΕ ΑΕΚ, αλλά ήταν ως συνήθως πρόχειρη. Εμείς, οργανωμένα, φτάσαμε στο ποθούμενο για όλους αποτέλεσμα.

Στον νόμο 4639/2019 που ψηφίσαμε τον περασμένο Νοέμβριο θέσαμε τις βάσεις για τη μίσθωση Ολυμπιακών εγκαταστάσεων από αθλητικές ανώνυμες εταιρίες προς όφελος όλων των πλευρών. Σε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τις οκτώ ομοσπονδίες που φιλοξενούνται στο κλειστό της πάλης στα Λιόσια ακούσαμε τις ανάγκες τους και βρήκαμε λύσεις. Και θέλω να τις ευχαριστήσω μία προς μία για τη συμβολή τους: Την Ομοσπονδία Taekwondo, Πάλης, Τζούντο, Καράτε, Ζίου Ζίτσου, Γουσού Κουνγκ Φου, Παγκρατίου και Kick boxing. Το Υφυπουργείο Αθλητισμού, ο Δήμος Φυλής, η ΚΑΕ ΑΕΚ και οι Ομοσπονδίες Μαχητικών Αθλημάτων, βρισκόμαστε όλο το προηγούμενο διάστημα σε απόλυτη συνεργασία, συνεννόηση και συνεχή διαβούλευση. Αποτέλεσμα αυτών των διαβουλεύσεων είναι ότι υπογράφουμε σήμερα, Μνημόνιο Συνεργασίας προκειμένου, μέσα από την εφαρμογή του να επιτύχουμε:

* την άρτια μετεγκατάσταση της ΚΑΕ ΑΕΚ και των συμβαλλόμενων Ομοσπονδιών μαχητικών αθλημάτων, με τρόπο που εναρμονίζεται πλήρως με το σχεδιασμό για οικονομική, κοινωνική και χωρική ανάπτυξη της πόλης.

* την ήπια ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων, ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες του Δήμου Φυλής, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο.

* τη διευκόλυνση της πρόσβασης των φιλάθλων στο Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων.

Επιπλέον, εκμισθώνεται στην ΚΑΕ ΑΕΚ το σύνολο της αθλητικής εγκατάστασης του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων, αλλά και συγκεκριμένοι χώροι εντός της ίδιας αθλητικής εγκατάστασης στις Ομοσπονδίες Μαχητικών Αθλημάτων που φιλοξενούνταν μέχρι σήμερα. Το ΣΕΦ θα δύναται να συνάψει συμβάσεις με τις αθλητικές ομοσπονδίες, στις οποίες θα καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και οι συμφωνίες για την παραχώρηση συγκεκριμένων, αυτοτελών και ανεξάρτητων χώρων της εγκατάστασης. Δίνουμε τη δυνατότητα στις ομοσπονδίες να μπορούν να διεξάγουν στις εγκαταστάσεις Πανελλήνια Πρωταθλήματα των αθλημάτων τους.

Η ΚΑΕ ΑΕΚ αναλαμβάνει να χρησιμοποιεί την εγκατάσταση ως έδρα των αγώνων της ενώ αναλαμβάνει με αποκλειστικά δική της επιμέλεια και δαπάνες να μετατρέψει και να μετασκευάσει τον κεντρικό αγωνιστικό χώρο του σε αγωνιστικό χώρο που θα μπορεί να φιλοξενήσει διεθνούς επιπέδου αγώνες καλαθοσφαίρισης. Αναλαμβάνει αποκλειστικά όλες ανεξαιρέτως τις λειτουργικές δαπάνες της εγκατάστασης, στο μέτρο που της αναλογούν και ιδίως τις δαπάνες για τον καθαρισμό του, την αδιάκοπη φύλαξη του επί 24ώρου βάσεως, τη συντήρησή του, τη λειτουργία κοκ. Εξασφαλίζουμε τη χρήση συγκεκριμένων χώρων της εγκατάστασης, για γραφειακούς, προπονητικούς και αποθηκευτικούς λόγους, από διοικητικά στελέχη, υπαλλήλους, προπονητές και αθλητές των συμβαλλόμενων στο παρόν αθλητικών ομοσπονδιών. Έχοντας την απόλυτη προτεραιότητα χρήσης της αθλητικής εγκατάστασης για τις εγχώριες και διεθνείς αγωνιστικές υποχρεώσεις και τις προπονητικές ανάγκες των ομάδων της, οφείλει να διαθέτει αυτή, χωρίς αντάλλαγμα, στις ανωτέρω αθλητικές ομοσπονδίες, για τη διοργάνωση και τη διεξαγωγή Πανελληνίων Πρωταθλημάτων των αντίστοιχων αθλημάτων. Δικαίωμα χρήσης της εγκατάστασης άνευ ανταλλάγματος θα έχει και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού χωρίς να θίγεται η απόλυτη προτεραιότητα χρήσης για τις προπονητικές και αγωνιστικές ανάγκες. Οι αθλητικές ομοσπονδίες μαχητικών αθλημάτων υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τους χώρους του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων, όπως αυτοί θα συμφωνηθούν με την ΚΑΕ ΑΕΚ. Υποχρεούνται να καταβάλουν συμβολικό μίσθωμα για τη χρήση των χώρων του Ολυμπιακού Κέντρου Άνω Λιοσίων, αλλά και του Σ.Ε.Φ. για τη χρήση των εγκαταστάσεών του για τις αγωνιστικές τους δραστηριότητες, όπως αυτό θα καθοριστεί ειδικότερα στις συμβάσεις, που θα συναφθούν μεταξύ αυτών και του Σ.Ε.Φ.

Καλωσορίζουμε λοιπόν και επίσημα σήμερα, την ΚΑΕ ΑΕΚ και τις Ομοσπονδίες Μαχητικών Αθλημάτων στο νέο σπίτι τους. Τους ευχόμαστε πολλές αγωνιστικές διακρίσεις. Έχουμε ισχυρή θέληση και το βλέπετε καθημερινά. Όμως έχουμε και το σχέδιο για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τον αθλητισμό του μέλλοντος στη χώρα μας. Και κλείνοντας θέλω να κάνω μια αναφορά: Πιστεύουμε στο μοντέλο της σύμπραξης του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, διότι αυτό εν τέλει λειτουργεί προς όφελος όλων. Είναι αυτό το μοντέλο που εξασφαλίζει την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, με δεδομένο πως μόνο με την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μπορεί μια οικονομία να βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης.

Στην προκειμένη περίπτωση, να έχουμε αθλητικές εγκαταστάσεις που προάγουν τον αθλητισμό, που λειτουργούν προς όφελος της οικονομίας, που εκσυγχρονίζονται, που λειτουργούν προς όφελος όλων και όχι να ρημάζουν επειδή αυτό επιβάλει η ιδεοληψία κάποιων. Και παράλληλα, πιστεύουμε πως η Πολιτεία πρέπει να είναι παρούσα για να εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, με πράξεις και όχι με λόγια. Δεν πρόκειται να επιτρέπουμε στις ιδεοληψίες του χθες να υποθηκεύουν το αύριο της χώρας. Πρέπει να επιτρέψουμε στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να γίνουν ο καταλύτης για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Είναι ζήτημα κοινής λογικής".

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ