ΑΕΚ

Γκίκας: Ο ισορροπιστής της ΑΕΚ

Γκίκας: Ο ισορροπιστής της ΑΕΚ
EUROKINISSI

Ο Νίκος Γκίκας εκτέλεσε τον Προμηθέα με δύο μεγάλα τρίποντα, δείχνοντας για ακόμα μία φορά στην καριέρα του ότι δεν φοβάται στα κρίσιμα. Παράλληλα όμως επιβεβαίωσε πόσο σημαντικός είναι για την ΑΕΚ.

Ηταν 28 Απριλίου 2018 όταν ο Νίκος Γκίκας εκτελούσε την ΑΕΚ μέσα στο ΟΑΚΑ για την 24η αγωνιστική του πρωταθλήματος, δίνοντας τη νίκη στον Προμηθέα με 76-75. Σχεδόν 20 μήνες αργότερα, έκανε ακριβώς το αντίθετο!

Με την ΑΕΚ να έχει ανάγκη όσο τίποτα άλλο μία νίκη επί του Προμηθέα, ο διεθνής γκαρντ δεν δίστασε ούτε στιγμή στο τελευταίο τετράλεπτο του αγώνα. Με δύο μεγάλα τρίποντα έδωσε διαφορά ασφαλείας στην “Ένωση”, στον δρόμο για τη νίκη με 73-68 για την 9η αγωνιστική της EKO Basket League. Έμοιαζε σαν κάτι να χρωστούσε στην ΑΕΚ – και ίσως και στον Προμηθέα – ξεπληρώνοντας αυτό το “γραμμάτιο”, με τον καλύτερο τρόπο.

Αυτές οι ιστορίες έχουν πάντα το δικό τους ενδιαφέρον. Το να εκτελεί ένας παίκτης την πρώην ομάδα του δείχνει πολλά για τον χαρακτήρα και την αυτοπεποίθησή του. Ο Γκίκας όμως ποτέ δεν είχε πρόβλημα αυτοπεποίθησης, έχοντας παράλληλα ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε νέο δεδομένο, έχοντας επίγνωση της κατάστασης. Και αυτός είναι ίσως ο κυριότερος λόγος που είναι τόσο σημαντικός στην φετινή ΑΕΚ.

ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΤΑΙΡΙ ΤΟΥ ΛΑΝΓΚΦΟΡΝΤ

Σε μία ΑΕΚ που έχει χτιστεί με εναλλακτικό τρόπο, ο Νίκος Γκίκας ξεκίνησε την σεζόν ως ο μοναδικός καθαρός ποίντ γκαρντ της ομάδας, αφού ο Κέντρικ Ρέι ακόμα μαθαίνει ουσιαστικά την θέση. Στην πραγματικότητα όμως ο διεθνής γκαρντ είναι κάτι ακόμα: Το ιδανικό ταίρι του Κιθ Λάνγκφορντ, κάτι που μόνο εύκολο δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Ο Λάνγκφορντ είναι μία τεράστια προσωπικότητα και ο ηγέτης της ΑΕΚ. Παράλληλα όμως είναι και ένας παίκτης που αν θέλει κάποιος να πάρει το βέλτιστο από αυτόν πρέπει να στηριχθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου πάνω του και στην ικανότητά του στο ένας εναντίον ενός. Ο Λάνγκφορντ ήταν πάντα σκόρερ και δεν θα αλλάξει τώρα στα μπασκετικά γεράματα. Κάπου εδώ είναι που έρχεται ο Νίκος Γκίκας για να δώσει το κάτι διαφορετικό.

Ο 29χρονος γκαρντ είναι ένας παίκτης αυτόφωτος, ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει το δικό του σουτ, να σουτάρει εξαιρετικά μετά από ντρίμπλα και παράλληλα να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του μέσα από καταστάσεις Πικ εν Ρολ. Το θέμα ωστόσο είναι ότι σε αυτή την ΑΕΚ δε μπορεί να έχει συνέχεια τη μπάλα στα χέρια, αφού αυτή είναι σε αυτά του Λάνγκφορντ, αλλά και σε αυτά των Χάουαρντ Σαντ-Ρος και Κέντρικ Ρέι. Εδώ είναι που έρχεται και η προσαρμογή του Γκίκα, ο οποίος για χάρη των συμπαικτών του έχει μεταβληθεί φέτος σε αρκετές περιπτώσεις σε Spot Up σουτέρ, με θετικά αποτελέσματα.

Οι παίκτες που θέλουν τη μπάλα στα χέρια τους για να είναι αποδοτικοί συχνά έχουν μεγάλο πρόβλημα όταν καλούνται να κινηθούν χωρίς αυτή. Ο Γκίκας όμως είναι ο γκαρντ που έχει δείξει τη μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα στα δεδομένα που ισχύουν στην ΑΕΚ λόγω του Λάνγκφορντ, για αυτό και είναι πολύτιμος, αφού είτε παίζει τον ρόλο του δεύτερου (ή... τρίτου λόγω Σαντ-Ρος) δημιουργού, είτε αυτόν του εκτελεστή. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι αποδοτικός και δίπλα στον Ρέι (όταν αυτός είναι υγιής) και συχνά έχει χρησιμοποιηθεί στο πλευρό του, για να φέρει ισορροπία.

ΠΑΝΤΑ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο,ΤΙ ΤΟΥ ΖΗΤΗΘΕΙ

Η απόκτηση του Γκίκα ήταν μία από τις πιο έξυπνες κινήσεις του καλοκαιριού από την ΑΕΚ, αφού απέκτησε έναν Έλληνα γκαρντ σε καλή ηλικία και παράλληλα αποδυνάμωσε έναν από τους ανταγωνιστές της (Προμηθέα). Οι αριθμοί του έμπειρου γκαρντ μπορεί να μην εντυπωσιάζουν με μία πρώτη ματιά (5.5 πόντοι, 1.4 ριμπάουντ και 1.9 ασίστ μέσο όρο με 36% στα τρίποντα σε 15 λεπτά στην EKO Basket League και 6.5 πόντους, 2 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ μέσο όρο με 35% στα τρίποντα στο Basketball Champions League), ωστόσο δεδομένου του χρόνου συμμετοχής του και του ρόλου του δεν λένε όλη την αλήθεια.

BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΠΑΟ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Οι αδροί αριθμοί δεν δείχνουν ότι ο Γκίκας είναι ο μοναδικός γκαρντ που μπορεί να ηρεμήσει την ΑΕΚ και παράλληλα να δώσει χρόνο στον Μάριο Τσάλμερς να βρει ρυθμό και τον Κέντρικ Ρέι να αναρρώσει από τον τραυματισμό του. Δεν δείχνουν ότι με αυτόν στο παρκέ στο πλευρό του Λάνγκφορντ υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία και κατανομή δημιουργίας και εκτέλεσης. Ούτε δείχνουν ότι θα πάρει ένα μεγάλο σουτ όταν χρειαστεί, όπως κόντρα στον Προμηθέα.

Στα 29 του χρόνια, ο Γκίκας είναι πλέον πιο ώριμος και έτοιμος από ποτέ. Είναι πολύτιμος για την ΑΕΚ, δείχνοντας έτοιμος ανά πάσα στιγμή να δώσει στην ομάδα του αυτό που χρειάζεται. Είναι ο ισορροπιστής της “Ένωσης” στην περιφέρεια και, όποτε χρειαστεί, θα πάρει και τον ρόλο του εκτελεστή.

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ