ΑΕΚ

Η ΑΕΚ του Μπάνκι παίρνει μορφή

Florida State's Xavier Rathan-Mayes (22) plays against Pittsburgh an NCAA college basketball game, Saturday, Feb. 18, 2017, in Pittsburgh. (AP Photo/Keith Srakocic)
AP Photo/Keith Srakocic AP PHOTO/KEITH SRAKOCIC

Με την απόκτηση των Ξαβιέ Ρατάν Μέις και Τάιλερ Ρόμπερσον η ΑΕΚ του Λούκα Μπάνκι παίρνει σιγά-σιγά μορφή. Ο διπλός πόλος δημιουργίας, οι αθλητικοί ψηλοί και τα δύο “εργαλεία” που θα συμπληρώσουν το παζλ.

Χρειάστηκαν τέσσερις μέρες για να βρεθεί ξαφνικά η ΑΕΚ μία... ανάσα από το να κλείσει το ρόστερ της. Με την παραμονή του Βινς Χάντερ , την απόκτηση των Ξαβιέ Ράταν-Μέις και Τάιλερ Ρόμπερσον και τον Ντιλρόι Τζέιμς να βρίσκεται κοντά στην παραμονή του, η ΑΕΚ βρίσκεται ουσιαστικά ένα κομμάτι μακριά από το να συμπληρώσει το παζλ της.

Ο Λούκα Μπάνκι είχε πάντα στην καριέρα του μία ξεκάθαρη φιλοσοφία στις ομάδες του. Αυτή την φιλοσοφία φαίνεται διατεθειμένος να εφαρμόσει άμεσα στην “Ένωση”, κάτι που γίνεται σαφές από τους δύο τελευταίους παίκτες που αποκτήθηκαν. Δύο παίκτες, το προφίλ των οποίων δείχνει και την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η ΑΕΚ.

ΔΥΟ ΠΑΙΚΤΕΣ-ΜΠΑΝΚΙ

Η απόκτηση των Ρόμπερσον και Ράταν-Μέις αιφνιδίασε πολύ κόσμο, κυρίως γιατί πρόκειται για παίκτες άγνωστους στο ευρύ κοινό. Αν κάποιος παρατηρήσει πάντως τα δύο νέα μεταγραφικά αποκτήματα της ΑΕΚ και τα τοποθετήσει δίπλα στους άλλους παίκτες της ομάδας που έχουν συμβόλαιο, θα διαπιστώσει ότι ταιριάζουν σε αυτό που έχει στο μυαλό του ο Μπάνκι.

Η ΑΕΚ του Μπάνκι παίρνει μορφή
AP PHOTO/KEITH SRAKOCIC
AP Photo/Keith Srakocic

Ο Ρόμπερσον αποτελεί την επιτομή του σέντερ που θέλει να έχει ο Μπάνκι στις ομάδες του ως δεύτερος-τρίτος ψηλός. Βραχύσωμος (2.03 μέτρα) με μεγάλο άνοιγμα χεριών (2.16 μέτρα), αθλητικός, πολύ καλός σε καταστάσεις Pick and Roll και συνεπής αμυντικός που μοιάζει διατεθειμένος να κάνει την “βρώμικη” δουλειά. Η αλήθεια είναι ότι τα τελειώματα του Ρόμπερσον κοντά στο καλάθι θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, ενώ προσπαθεί να προσθέσει εδώ και χρόνια χωρίς επιτυχία ένα σταθερό σουτ από μέση απόσταση στο ρεπερτόριό του και δεν ποστάρει πολύ για σέντερ (κυρίως επειδή αγωνιζόταν ως πάουερ φόργουορντ). Στην λογική ότι αποκτήθηκε όμως για back-up του Χάντερ και ενίοτε θα είναι τρίτος στο ροτέισον πίσω από τον Βασίλη Καββαδά, δεν γίνεται να περιμένει κάποιος να τα κάνει όλα τέλεια.

Ο Ράταν-Μέις από την πλευρά του είναι και αυτός ένας παίκτης φιλοσοφίας Μπάνκι. Πρόκειται πρακτικά για έναν combo guard, ο οποίος εκτελεί εξαιρετικά μετά από ντρίμπλα, είναι πολύ καλός σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός όπου πηγαίνει μέχρι το “ζωγραφιστό” και μπορεί να παίξει εξαιρετικά το Pick and Roll ως χειριστής της μπάλας. Δεν είναι κλασικός σουτέρ πάντως, παρά περισσότερο σκόρερ και δημιουργός, γεγονός που αναμένεται να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στους σουτέρ της ΑΕΚ (Γιαννόπουλος, Σάκοτα, ξένος σμολ φόργουορντ που θα αποκτηθεί και Λαρεντζάκης σε Spot up καταστάσεις).

ΔΙΠΛΟΣ ΠΟΛΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Οι Ράταν-Μέις και Ρόμπερσον δεν πρέπει να κρίνονται μεμονωμένα, αλλά στο πώς ταιριάζουν στην φιλοσοφία που ετοιμάζεται να δημιουργήσει ο Μπάνκι με βάση τους υπόλοιπους παίκτες που υπάρχουν στο ρόστερ και τους δύο φόργουορντ που αναμένονται. Μία φιλοσοφία που επιτάσσει να υπάρχουν παίκτες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Με την απόκτηση του Ράταν-Μέις η ΑΕΚ πρόσθεσε στο πλευρό του Μάλκολμ Γκρίφιν έναν ακόμα παίκτη που μπορεί να εκτελέσει και να δημιουργήσει. Όπως και ο Γκρίφιν , έτσι και ο Ράταν-Μέις είναι combo γκαρντ. Μπορεί δηλαδή να αγωνιστεί και στις δύο θέσεις των γκαρντ. Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι αμφότεροι οι Αμερικανοί είναι καλοί πασέρ σε κίνηση και μπορούν να παίξουν καλά το Pick and Roll ως χειριστές της μπάλας, ενώ σουτάρουν καλά μετά από ντρίμπλα. Θα δώσουν έτσι την δυνατότητα στον Μπάνκι να έχει έναν διπλό πόλο δημιουργίας από την περιφέρεια, κάτι που είχε σε όλες τις ομάδες του. Αν προσθέσει κάποιος δίπλα του τον εξαιρετικό σε καταστάσεις Pick and Roll (ως δημιουργό) Βασίλη Ξανθόπουλο και τον βελτιωμένο σε τέτοιες καταστάσεις Γιαννούλη Λαρεντζάκη, τότε γίνεται σαφές ότι η ΑΕΚ παίρνει σιγά-σιγά τη μορφή που θέλει ο Ιταλός τεχνικός.

Την ίδια στιγμή, δεν γίνεται να μην παρατηρήσει κάποιος ότι και οι τρεις σέντερ της ΑΕΚ που έχουν συμβόλαιο και υπολογίζονται στο ροτέισον (Χάντερ, Καββαδάς, Ρόμπερσον) είναι πολύ καλοί σε καταστάσεις Pick and Roll, με μεγάλο μέρος του παιχνιδιού τους να στηρίζεται στην δημιουργία των περιφερειακών τους. Δεδομένου λοιπόν ότι στο πλευρό τους θα έχουν τέσσερις γκαρντ με ικανότητα στην δημιουργία, αυτό θα κάνει την ζωή τους πιο εύκολη.

ΤΖΕΙΜΣ (;), ΣΜΟΛ ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ

Η ΑΕΚ χρειάζεται να κάνει ακόμα 2+1 κινήσεις για να κλείσει το ρόστερ της. Οι πρώτες ανάγκες αφορούν την απόκτηση ενός σμολ φόργουορντ και ενός πάουερ φόργουορντ με αμυντικές ικανότητες, με τον Ντιλρόι Τζέιμς να φέρεται να είναι κοντά σε ανανέωση συμβολαίου για την δεύτερη θέση. Από εκεί και πέρα, στην “Ένωση” πρέπει να αποφασίσουν αν η 12η θέση θα καλυφθεί με κάποιον από τους νεαρούς παίκτες της ομάδας (Μωραϊτης, Ρογκαβόπουλος, Αγραβάνης, Τσαλμπούρης, Χατζηδάκης) ή αν θα αποκτηθεί ακόμα ένας έμπειρος Έλληνας γκαρντ.

BASKET LEAGUE / ÐÁÏÊ - ÁÅÊ  (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
BASKET LEAGUE / ÐÁÏÊ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) EUROKINISSI

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Keith Srakocic

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ