ΑΕΚ

Νίκος Ζήσης στο Sport24.gr: "Τέλειο όχι, δίκαιο ναι"

BASKET LEAGUE / ÐÅÑÉÓÔÅÑÉ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ÐÅÑÉÓÔÅÑÉ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Νίκος Ζησης μίλησε στο Sport24.gr για την νέα πραγματικότητα υπό τον φόβο του κορονοϊού, αλλά και για την απόφαση της FIBA και του Basketball Champions League για τη διοργάνωση Final 8 τον Οκτώβριο.

Τη στιγμή που ο παγκόσμιος αθλητισμός δεν γνωρίζει τι θα φέρει η επόμενη μέρα εξαιτίας του κορονοϊού , το BasketBall Champions League είναι ο μόνος οργανισμός στην Ευρώπη που έχει πάρει τις αποφάσεις του. Ναι μεν έκανε κάτι ασυνήθιστο, αλλά φαίνεται ότι βρίσκει σύμφωνους τους πρωταγωνιστές της διοργάνωσης. Και ο Νίκος Ζήσης είναι ένας απ' αυτούς... Ο σταρ της ΑΕΚ μίλησε στο Sport24.gr και πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ του Final 8 στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν εξηγώντας πως τέλεια λύση δεν υπάρχει, αλλά με βάση τα δεδομένα αυτή είναι η πιο δίκαιη απόφαση.

Αναγνωρίζοντας ότι ζούμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση, ποια είναι η γεύση που σου μένει από την απόφαση που πήρε το BCL για τη διεξαγωγή του final 8 τον Οκτώβριο;

"Αρχικά, αυτό που θα ήθελα να αναφέρω ότι το μείζον αυτή τη στιγμή είναι να έχει ο κόσμος υγεία, να προστατεύει τον εαυτό του, αλλά και τον συνάνθρωπό του. Τα αθλητικά έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Κάθε συζήτηση που κάνουμε έχει πολλούς αστερίσκους και πολύ ελπίδα ότι μετά από κάποιο καιρό θα έχουμε επανέλθει στην ομαλότητα. Είναι πολύ σημαντικό να το έχουμε στο μυαλό μας αυτό, διότι δεν έχει κανένα νόημα να μιλάμε για σχέδια, αν δεν καταφέρουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού και ταυτόχρονα να βρεθεί το εμβόλιο, ή το φάρμακο που θα εγγυάται, την ανάρρωση των ασθενών.

Από εκεί και πέρα, είναι δεδομένο ότι ζούμε σε μία εντελώς πρωτόγνωρη κατάσταση και τη λέξη “πρωτόγνωρη” ίσως να τη χρησιμοποιήσω αρκετές φορές. Θα πρέπει μάλλον να συμφωνήσουμε ότι υπ’αυτές τις συνθήκες, δεν υπάρχει κάποια λύση τέλεια, μία λύση που θα αφήνει τους πάντες ικανοποιημένους. Προφανώς και αυτή η επιλογή που έκανε το BCL δεν είναι τέλεια, αλλά θεωρώ ότι σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που διαμορφώνεται στον πλανήτη και με δεδομένο ότι θέλουν οι άνθρωποι να βγάλουν έναν πρωταθλητή, δεν υπάρχει καμία τέλεια λύση".

Πόσο ισχυρά είναι τα μειονεκτήματα που παρουσιάζει αυτή η λύση;

"Κοίτα, για την πλειονότητα των παικτών η σεζόν είχε θεωρηθεί ως μη γενόμενη. Πολύ δύσκολα θα βρεθεί, πιστεύω, κάποιος παίκτης να πει το αντίθετο. Στην αρχή, όταν το πρωτοάκουσα, σκέφτηκα: “Τι; Και πως θα γίνει αυτό; Με ομάδες που θα έχουν διαφορετικά ρόστερ;”. Κατόπιν, όμως, όταν επεξεργάστηκα την απόφαση περισσότερο, κατέληξα στο συμπέρασμα, ότι είναι μία πολυ σωστή, τηρουμένων των αναλογιών, λύση. Είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να σκεφτεί το BCL να κάνει. Και εν κατακλείδι, για τις ομάδες είναι δίκαιο.

Εντάξει, δε θα γίνουν αγώνες play offs στις τρεις νίκες, ούτε final 4, κάποιες ομάδες έχασαν το πλεονέκτημα της έδρας τους, αλλά ξαναλέω, υπό αυτές τις συνθήκες κατά τη γνώμη μου, ήταν μία πολύ λογική απόφαση. Δεν θα είναι και τόσο δίκαιο για κάποιους παίκτες όμως, διότι μπορεί να μην βρίσκονται στο ρόστερ της ομάδας την επόμενη σεζόν, κι έτσι, η δική του συνεισφορά στην επιτυχία δεν θα επιβραβευτεί με έναν τίτλο. Ακόμα κι έτσι όμως, φαντάζομαι ότι δε θα είναι πολύ δύσκολο, δεδομένου ότι ξέρουμε από τώρα τι μας περιμένει, να γίνουν κάποιες συμφωνίες με τις ομάδες και οι παίκτες να έχουν την επιβράβευση που δικαιούνται. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει πρόβλημα εκεί. Δεν θα πανηγυρίσουν έναν τίτλο όμως".

Σε περίπτωση που η σεζόν ακυρωνόταν όμως, δε θα τον πανηγύριζαν έτσι κι αλλιώς...

"Ναι, είναι πολύ σωστό αυτό που λες. Σου είπα, θεωρώ ότι είναι μία πολύ λογική απόφαση τηρουμένων των αναλογιών και προσωπικά μου αρέσει πολύ το γεγονός ότι θα έχω τη δυνατότητα, τον Σεπτέμβριο, πριν ξεκινήσει ουσιαστικά η σεζόν, να διεκδικήσω έναν τίτλο".

Πώς είναι η πραγματικότητα ενός παίκτη σήμερα, τι σκέφτεται, και κυρίως πόσο ανησυχείς ότι μπορεί να επηρεαστεί ο βιορυθμός σας από την κατάσταση που ζούμε;

"Μιλώντας ως παίκτης θα σου πω το εξής. Είμαστε σε σχετική απραξία περίπου 20 μέρες. Σε περίπτωση που όλα, μα όλα και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης -διότι δεν είμαστε μόνοι μας στον κόσμο, πρέπει να στρέφουμε το βλέμμα παντού γύρω μας- πλησιάζουν το ιδανικό στα μέσα Μαίου και μας έλεγαν ή αν πουν σε κάποιες ομάδες ότι θα μαζευτούμε να παίξουμε μέσα Ιουνίου και Ιούλιο, οι περισσότεροι θα λέγαμε ότι είναι τρελό. Δεν μπορεί να συμβεί. Είναι σχεδόν αδύνατον. Εγώ βγαίνω και τρέχω μισή ώρα στην άσφαλτο και κάνω προπόνηση μέσα στο σπίτι, όπως και η πλειοψηφία των παικτών. Δε θα θέλαμε να γίνει κάτι τέτοιο. Ουσιαστικά θα μπαίναμε απροπόνητοι να παίξουμε για ένα διάστημα που δε θα ήταν και πολύ μικρό. Αυτό που μπορώ να σου πω με βεβαιότητα είναι αν όλα πάνε καλά, μέσα στο καλοκαίρι, θα πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά, όλοι, ώστε να είμαστε σε αξιοπρεπή κατάσταση στην έναρξη της προετοιμασίας".

Μήπως ότι η απόφαση για την διεξαγωγή των αγώνων τον Σεπτέμβριο, συμβάλλει κυρίως, όχι στη σωματική υγεία, αλλά στην ψυχική ηρεμία τους και την ηρεμία τους;

"Ξέρω ότι οι υποχρεώσεις μου θα αρχίσουν τον Αύγουστο και μετά από ένα, ενάμιση μήνα θα χρειαστεί να διεκδικήσω έναν τίτλο. Αυτό είναι και εγώ θα πρέπει να πράξω ανάλογα, τόσο σε αυτό το διάστημα, όσο και τους επόμενους μήνες. Ολον αυτόν τον καιρό, είχα στο μυαλό μου ότι πρέπει να μείνω σε φόρμα, γιατί δεν ήξερα τι μπορεί να συμβεί. Και δεν είναι καθόλου εύκολο να μείνεις σε φόρμα υπό τις παρούσες συνθήκες. Τώρα, είμαι πολύ πιο ήρεμος και μπορώ να κάνω το πρόγραμμά μου, και τώρα, αλλα κυρίως αργότερα, χωρίς να έχω το άγχος ότι μπορεί από μέρα σε μέρα να ξεκινήσω προπόνηση για να παίξω μετά από 15 μέρες σε ένα επίσημο ματς. Επαναλαμβάνω όμως, ότι εμείς ως παίκτες, πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και το γεγονός ότι ξέρουμε πότε είναι η επόμενη υποχρέωση μας βοηθάει αρκετά".

TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ