ΜΠΑΣΚΕΤ

Νίμπουρκ - ΑΕΚ: Οι αναμνήσεις ξαναγυρίζουν

BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΛΑΥΡΙΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΑΕΚ - ΛΑΥΡΙΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει σήμερα (16/10) εκτός έδρας τη Νίμπουρκ και το Sport24.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω 8 μήνες για να θυμηθεί τους 2 αγώνες των δύο ομάδων που άλλαξαν όλη την ιστορία της περσινής σεζόν για την "Ένωση".

Η ΑΕΚ ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει σε λίγες ώρες τη Νίμπουρκ στην Τσεχία (19:30, LIVE Blog από το Sport24.gr) για την 2η αγωνιστική του Basketball Champions League. Είναι απλώς ένα παιχνίδι κανονικής περιόδου. Σχεδόν 8 μήνες νωρίτερα όμως, στο ίδιο μέρος, οι δύο ομάδες έπαιζαν όλη την σεζόν σε 40 λεπτά αγώνα. Και η ΑΕΚ ήταν αυτή που βγήκε νικήτρια.

Το βράδυ της 14ης Μαρτίου, στην "Καρλόβκα Αρίνα" της Πράγας η "Ένωση" ετοιμαζόταν για να δώσει τη μεγαλύτερη μάχη της σεζόν 2017/18, μέχρι την... επόμενη. Έχοντας ηττηθεί με 10 πόντους στο ΟΑΚΑ (88-98) μία εβδομάδα νωρίτερα , η αλήθεια είναι ότι λίγοι της έδιναν τύχη. Ακόμα και οι ίδιοι οι παίκτες έμοιαζαν απαισιόδοξοι.

Η Νίμπουρκ ήταν μία ομάδα που είχε ένα στυλ παιχνιδιού που πήγαινε κόντρα σε αυτό της ΑΕΚ. Μετά την ήττα στο ΟΑΚΑ οι παίκτες μεταξύ τους σκεφτόντουσαν ότι "10 φορές να παίξουμε μαζί τους σε αυτό τον ρυθμό και τις 10 θα χάσουμε". Το κλίμα ήταν βαρύ. Και στην ρεβάνς τα πράγματα δεν έμοιαζαν καλύτερα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ, 10 ΛΕΠΤΑ ΔΡΟΜΟΣ

Η ΑΕΚ είχε μπει καλά στο παιχνίδι, αλλά όσο περνούσε η ώρα η απόδοσή της έπεφτε. Στην τρίτη περίοδο, δε, όπως πολλές φορές την περασμένη σεζόν μέχρι εκείνο το παιχνίδι, έμοιαζε να καταρρέει και βρέθηκε πίσω με 8 πόντους (56-64). Αν συνυπολόγιζε κάποιος και το -10 του πρώτου αγώνα, η ΑΕΚ είχε 12 λεπτά για να επιστρέψει πρακτικά από το -19!

Κάποια καλάθια του Ραμόν Χάρις στο φινάλε της τρίτης περιόδου μείωσαν την διαφορά στους 4 πόντους (64-68), αλλά και πάλι όλα έμοιαζαν δύσκολα. Ξαφνικά όμως σαν κάτι να άλλαξε. Στην 4η περίοδο η ΑΕΚ άρχισε να ξυπνάει. Σταδιακά πήρε το πάνω χέρι στο παιχνίδι και άρχισε να μεγαλώνει την διαφορά. Κάποια στιγμή, με 45 δευτερόλεπτα να μένουν για το φινάλε, η διαφορά έφτασε τους 10 πόντους (90-80)! Η ΑΕΚ ήταν κοντά σε μία επική ανατροπή. Ο Κέντρικ Ρέι (νυν της Μακάμπι) με δύο βολές μείωσε σε 90-82, για να έρθουν ένα άστοχο τρίποντο του Βασιλόπουλου και δύο χαμένες βολές του Πάμπρλα. Οι "κιτρινόμαυροι" ήταν ακόμα μέσα στο παιχνίδι. Και, τότε, έγινε η φάση που άλλαξε όλη την ψυχοσύνθεση της "Ένωσης".

Ο Μάικ Γκριν πήρε την μπάλα και κατέβηκε το γήπεδο. Αποφάσισε να διεισδύσει προς το καλάθι των Τσέχων και κλείστηκε, αλλά τότε ήταν που γύρισε και βρήκε τον Κέβιν Πάντερ στην περιφέρεια. Ο Αμερικανός γκαρντ, ο οποίος μέχρι εκείνο το σημείο είχε 0/3 τρίποντα, δεν το σκέφτηκε καν και σηκώθηκε να σουτάρει. Μέσα! Το σκορ ήταν 93-82 και η ΑΕΚ είχε σκορ πρόκρισης ! Το τελευταίο σουτ της απελπισίας από τον Κέντρικ Ρέι δεν γινόταν να βρει στόχο. Η τύχη, που τόσες φορές είχε γυρίσει την πλάτη στην ΑΕΚ, της είχε επιτέλους χαμογελάσει. Η "Ένωση" βρισκόταν στα προημιτελικά της διοργάνωσης και στον δρόμο για την κατάκτηση του τίτλου!

Με 8 μήνες να έχουν περάσει από εκείνη την βραδιά στην Πράγα, οι αναμνήσεις είναι βέβαια ακόμα νωπές. Κανένας φίλος της ΑΕΚ, αλλά και του μπάσκετ, δεν τις έχει ξεχάσει. Και ούτε πρόκειται. Στις 19:30 σήμερα (16/10) οι δύο ομάδες θα τεθούν ξανά αντίπαλες στο ίδιο γήπεδο και περίπου την ίδια ώρα με το βράδυ της 14ης Μαρτίου. Οι μισοί παίκτες που έπαιξαν εκείνο το βράδυ έχουν αλλάξει ταχυδρομικό κώδικα. Η ζωή τους όμως θα είναι πάντα συνδεδεμένη με αυτό το παιχνίδι. Ένα παιχνίδι που άλλαξε όλη την σεζόν της ΑΕΚ στον δρόμο για μία ιστορική χρονιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ