ΜΠΑΣΚΕΤ

Ράταν-Μέις στο Sport24gr: "Να έχουμε μία πορεία αντίστοιχη με την περσινή"

MEDIA DAY ÔÇÓ ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÌÁÑÊÏÓ ×ÏÕÆÏÕÑÇÓ / EUROKINISSI)
MEDIA DAY ÔÇÓ ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÌÁÑÊÏÓ ×ÏÕÆÏÕÑÇÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Εξέβιερ Ράταν-Μέις μίλησε στο Sport24gr για την ΑΕΚ του Μπάνκι, τους λόγους που επέλεξε να περάσει τον Ατλαντικό για την “Ένωση” και τους (υψηλούς) στόχους ενόψει της φετινής σεζόν.

Ο Εξέβιερ Ράταν-Μέις ήρθε ξαφνικά στην ζωή της ΑΕΚ. Η “Ένωση” κινήθηκε μυστικά για την απόκτησή του και κατάφερε να τον αποκτήσει με συνοπτικές κινήσεις. Περίπου δηλαδή, αφού πρώτα χρειάστηκε μία τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 90 λεπτών με τον Λούκα Μπάνκι για να πειστεί ο Αμερικανός!

Ο Ράταν-Μέις αγωνίζεται για πρώτη φορά μακριά από τις ΗΠΑ, αφού όταν αποφοίτησε από το Κολέγιο αγωνίστηκε στην G-League. Το όνομα της ΑΕΚ σίγουρα έπαιξε τον ρόλο του στην απόφασή του, όπως και το γεγονός ότι ένιωσε έτοιμος για να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Μιλώντας στο Sport24.gr, ο Αμερικανός γκαρντ έδειξε πολύ διαβασμένος, παραδέχθηκε ότι ο ρόλος του Λούκα Μπάνκι ήταν κομβικός στην απόφασή του και δεν δίστασε να βάλει τον πήχη ψηλά για τη νέα σεζόν.

Νέα ομάδα, νέα εμπειρία για εσένα, αφού αγωνίζεσαι πρώτη φορά μακριά από τις ΗΠΑ. Ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις σου;

Είμαι ενθουσιασμένος. Λατρεύω να είμαι στην Ελλάδα, είναι μία υπέροχη χώρα. Έχω ένα υπέροχο σπίτι και το σκυλάκι μου για παρέα. Βρίσκομαι σε μία εξαιρετική κατάσταση για εμένα, με υπέροχους συμπαίκτες και ένα προπονητικό επιτελείο που πιστεύει σε εμένα. Έχω εξαιρετική σχέση με τον κόουτς Μπι (σ.σ Λούκα Μπάνκι), οπότε είμαι ενθουσιασμένος”.

Η ΑΕΚ είναι ένα ιστορικό σωματείο που έχει επανέλθει στο προσκήνιο. Φαντάζομαι ξέρεις ότι πέρυσι κατέκτησε 2 τίτλους.

Ναι το γνωρίζω. Η ομάδα ξεκίνησε λίγο αργά, αλλά σταδιακά βρήκε ρυθμό και κέρδισε όταν έπρεπε. Σίγουρα ελπίζω να επαναλάβουμε την περσινή πορεία μας. Αυτός είναι ο στόχος μας. Θέλουμε απλώς να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε κάθε μέρα και αν το καταφέρουμε αυτό τότε ίσως καταφέρουμε να έχουμε μία αντίστοιχη πορεία”.

Στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός βρίσκονται ένα επίπεδο πάνω. Η ΑΕΚ όμως είναι μία από τις ομάδες που θέλει κάποια στιγμή να μπει ανάμεσά τους. Με βάση τα όσα έχεις δει μέχρι τώρα, πόσο ρεαλιστικό πιστεύεις ότι μπορεί να είναι για την ΑΕΚ να μπει ανάμεσά τους;

Νομίζω ότι έχουμε ένα σπουδαίο γκρουπ ατόμων, που ο καθένας ξεχωριστά είναι πολύ καλός στον ρόλο του και αυτό που κάνει. Αυτό είναι που μας κάνει ξεχωριστούς. Νομίζω ότι αν ενώσουμε όλα τα κομμάτια καθημερινά και συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε θα μπορέσουμε να κοντράρουμε αυτές τις δύο σπουδαίες ομάδες”.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΔΡΥΟΠΙΔΕΩΝ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΔΡΥΟΠΙΔΕΩΝ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Τι μπάσκετ πρέπει να περιμένουμε από την ΑΕΚ φέτος; Στα πρώτα φιλικά είδαμε ότι υπάρχει γενικώς μία μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, ειδικά στους περιφερειακούς παίκτες.

Νομίζω ότι όλα θα ξεκινήσουν από την άμυνά μας. Αν είμαστε καλοί σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού τότε θα μπορούμε να τρέξουμε στον αιφνιδιασμό και να κάνουμε αυτό που μας αρέσει. Η επίθεσή μας γενικώς έχει μία ρευστότητα. Υπάρχουν πολλά σκριν, γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας και αρκετή ελευθερία στους περιφερειακούς να δημιουργήσουν για τους εαυτούς τους και τους συμπαίκτες τους. Αυτό θα είναι το πλεονέκτημά μας και το γεγονός ότι έχουμε δείξει ότι παίζουμε μέσα στο σύστημα”.

Πιστεύεις ότι ένα ακόμα πλεονέκτημα που έχετε είναι ότι είστε μία αθλητική ομάδα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα;

Συμφωνώ. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε ωραία πράγματα στο παρκέ, να τρέχουμε στον αιφνιδιασμό και να βγάζουμε όμορφες φάσεις. Την ίδια στιγμή όμως αυτή η ταχύτητα που έχουμε μας βοηθάει και σε καταστάσεις μισού γηπέδου”.

“Η ΑΕΚ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΨΑΧΝΑ”

Πέρυσι έφτασες χάρη στην καλή σεζόν που είχες στην G-League να κερδίσεις και ένα συμβόλαιο με τους Grizzlies. Τι ήταν αυτό που σε ώθησε στην απόφαση να έρθεις στην Ευρώπη και να αφήσεις για λίγο το όνειρο του ΝΒΑ στην άκρη;

Αυτό που θέλω είναι να είμαι η προέκταση του προπονητή στο παρκέ. Να βοηθάω την ομάδα εντός και εκτός παρκέ. Να φροντίσω ώστε να έχουμε μία ισορροπημένη επίθεση και να κάνω την αρχή στην άμυνα. Είμαι ένας παίκτης που μπορεί να σκοράρει και να βάλει τους συμπαίκτες του στο παιχνίδι. Που κρατάει την ομάδα ενωμένη και όλους χαρούμενους. Αυτά πρέπει να περιμένετε από εμένα”.

Ήταν ο Λούκα Μπάνκι αυτός που σε έπεισε να έρθεις στην ΑΕΚ;

Ναι αυτός με έπεισε. Όταν η ΑΕΚ έδειξε ενδιαφέρον είχα μία μεγάλη κουβέντα με αυτόν στο τηλέφωνο που κράτησε περίπου 1 1/2 ώρα. Και μόνο που μίλησα μαζί του και μου είπε τα πλάνα του και πώς σκέφτεται να με χρησιμοποιήσει σίγουρα έπαιξαν ρόλο στην απόφασή μου. Για αυτό είμαι ενθουσιασμένος για αυτά που έρχονται”.

Τι μπορούν να περιμένουν οι φίλοι της ΑΕΚ από τον Εξέβιερ;

Ήταν μία απόφαση που πήρα για εμένα και την οικογένειά μου. Η σκέψη μου ήταν πως αν έρθω στην Ευρώπη θα είναι για μία ομάδα που θα μου δώσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να γίνω καλύτερος και να βελτιωθώ. Η ΑΕΚ μου έδωσε αυτές τις προϋποθέσεις, αφού είναι μία ιστορική ομάδα, με εξαιρετικό προπονητή που ξέρει την αμερικανική αγορά και είναι διατεθειμένος να μου δώσει έναν ρόλο που μου ταιριάζει. Ξέρω ότι αγωνιζόμενος σε αυτές τις συνθήκες κάποια στιγμή θα επιστρέψω στο ΝΒΑ. Το μόνο που έχω όμως στο μυαλό μου είναι το παρών και η ΑΕΚ. Το ΝΒΑ είναι κάτι που ίσως με απασχολήσει στο μέλλον αν ευνοήσουν οι συνθήκες”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ