ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το προφίλ του Τίμα: Γιάνις σουτάρει

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÌÐÁÓÊÏÍÉÁ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / BASKONIA - OLYMPIAKOS / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÌÐÁÓÊÏÍÉÁ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / BASKONIA - OLYMPIAKOS / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Γιάνις Τίμα ήρθε στον Ολυμπιακό για να προσφέρει μέγεθος, ποιότητα και καλό σουτ από την περιφέρεια στην θέση του σμολ φόργουορντ. Δεν είναι όμως απλώς ένας καλός σουτέρ.

Το παζλ του Ολυμπιακού δείχνει να ολοκληρώνεται με την απόκτηση του Γιάνις Τίμα . Όπως στην περίπτωση του Αξέλ Τουπάν , έτσι και στην περίπτωση του Λετονού φόργουορντ, ο Ολυμπιακός αποφάσισε να κινηθεί με βασικό γνώμονα την απόκτηση ενός παίκτη με χαρακτηριστικά που... δεν είχε πέρυσι.

Ο Τίμα (26 χρονών, 2.01 μέτρα) είναι ένας παίκτης με ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Αθλητικός, εξαιρετικά γυμνασμένος, έχει κι αυτός ως κύριο χαρακτηριστικό ότι βγάζει ενέργεια στο παιχνίδι του, έκανε άλματα προόδου την τελευταία τετραετία, φτάνοντας πέρυσι στα 26 του χρόνια να αγωνιστεί για πρώτη φορά σε επίπεδο EuroLeague. Αυτό που πρέπει να έχει περισσότερο ο κόσμος στο μυαλό του είναι ότι δεν δίστασε πέρυσι να αλλάξει εν μέρει στυλ παιχνιδιού για να ταιριάξει στην φιλοσοφία της Μπασκόνια, δείγμα των φιλοδοξιών που έχει ως παίκτης.

Ο Τίμα έρχεται έπειτα από μία γεμάτη χρονιά, κατά την διάρκεια της οποίας είχε καλές και κακές στιγμές. Όντας μέλος μίας ομάδας με σταθερή φιλοσοφία εδώ και χρόνια, που υπαγορεύει τρέξιμο και... οργανωμένη αναρχία, θα έλεγε κανείς ότι προετοιμάστηκε ιδανικά για τον Ολυμπιακό του Ντέιβιντ Μπλατ, ο οποίος με βάση τις εισηγήσεις του που πραγματοποιήθηκαν φαίνεται έτοιμος να εφαρμόσει μία διαφορετική, πιο γρήγορη και αθλητική, λογική στους “ερυθρόλευκους” .

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΟΥΤΕΡ, ΕΓΙΝΕ

Την περσινή σεζόν ο Γιάνις Τίμα επιχείρησε 180 σουτ στην EuroLeague. Τα 131 ήταν τρίποντα, με ποσοστό ευστοχίας 41.2%. Στην ACB επιχείρησε 85 σουτ. Τα 50 ήταν τρίποντα με ποσοστό 35%. Γενικώς στην καριέρα του σούταρε σταθερά με ένα ποσοστό ανάμεσα στο 35% με 40%. Το γεγονός αυτό λέει αρκετά. Δεν τα λέει όμως όλα. Κι αυτό γιατί ο Τίμα δεν είναι ο συνηθισμένος σουτέρ. Βασικά, δεν ξεκίνησε ως σουτέρ την καριέρα του.

EUROLEGUE BASKETBALL / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEGUE BASKETBALL / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Σε αντίθεση με τον Τουπάν, ο οποίος προτιμάει να σουτάρει από γωνίες , ο Τίμα νιώθει άνετα να βγαίνει από διπλά και τριπλά σκριν για να σουτάρει από τις 45 μοίρες χωρίς να διστάσει. Ενδεικτικό του στυλ παιχνιδιού του είναι ότι από τα 131 σουτ που επιχείρησε πέρυσι στην EuroLeague, μόλις τα 32 τα πήρε από τις δύο γωνίες, ενώ τα 95 από αυτά τα πήρε από τις 45 μοίρες, έχοντας ακόμα 2 σουτ από τα 10 μέτρα (που επιχείρησε υποχρεωτικά λόγω πίεσης χρόνου) και δύο από την κορυφή της ρακέτας.

Το γεγονός ότι ο Τίμα επιχείρησε πέρυσι τόσα πολλά τρίποντα ήταν αποτέλεσμα εντολής. Ποτέ ξανά στην καριέρα του δεν επιχείρησε τρεις φορές περισσότερα τρίποντα από δίποντα. Σε μία Μπασκόνια όμως που ήθελε καλές αποστάσεις και συχνά είχε 5 σουτέρ στο παρκέ, αυτό έγινε ανάγκη για να βρουν χώρους παίκτες όπως ο Γκρέιντζερ, ο Μπουμπουά και ο Σενγκέλια. Ο Τίμα όμως δεν είναι απλώς ένας σουτέρ. Εξακολουθεί να είναι ένας παίκτης που “πετάει” στο ανοιχτό γήπεδο, που θα ποστάρει τον κοντύτερο αντίπαλό του όταν βρει ευκαιρία, αφού έχει καλό footwork με πλάτη στο καλάθι (έχοντας πάντως την τάση να γυρίζει κυρίως από τον αριστερό του ώμο), θα επιτεθεί στα closeouts και θα πάει προς το καλάθι για να τελειώσει δυναμικά τις φάσεις και θα ψάξει την πάσα στην δυνατή πλευρά όταν έρθει βοήθεια πάνω του. Αυτό που ΔΕΝ θα κάνει συχνά είναι να περάσει από στάση τον προσωπικό του αντίπαλο επειδή είναι μέτριος χειριστής της μπάλας και δεν μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση με άνεση, όντας μέτριος σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός, ενώ δύσκολα θα σουτάρει από μέση απόσταση (4-6 μέτρα), αφού δεν έχει ενδιάμεσο παιχνίδι. Το σουτ του μετά από ντρίμπλα είναι... ύποπτο, ενώ και το λεγόμενο decision making (οι αποφάσεις που παίρνει με την μπάλα στα χέρια) δεν βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο, κυρίως επειδή δεν μπορεί πάντα να βλέπει γήπεδο.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Ο Τίμα ήρθε στους “ερυθρόλευκους” για να προσφέρει έναν ακόμα παίκτη με ικανότητα να αγωνιστεί σε πολλές θέσεις. Με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει φαίνεται να προορίζεται καθαρά για την θέση του σμολ φόργουορντ, χωρίς να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αν χρειαστεί να μοιραστεί το παρκέ με τον Κώστα Παπανικολάου, με έναν εκ των δύο να αγωνίζεται επικουρικά ως πάουερ φόργουορντ.

Το βασικό που προσφέρει ο Τίμα είναι ότι μπορεί να συνυπάρξει με οποιονδήποτε παίκτη του Ολυμπιακού στο παρκέ και να περιλαμβάνεται σε οποιοδήποτε σχήμα. Ξεκάθαρη απόδειξη για αυτό είναι ότι από τις 10 πεντάδες που βρέθηκαν περισσότερη ώρα στο παρκέ πέρυσι στην Μπασκόνια, ο ίδιος ήταν μέλος των... 8 εξ αυτών, παίζοντας κυρίως ως σμολ φόργουορντ, έχοντας αρκετά συχνά στο πλευρό του μόλις έναν δημιουργό (Γκρέιντζερ ή Χουέρτας) και έναν σουτέρ (Τζάνινγκ). Κάτι δηλαδή που δεν αποκλείεται να συμβεί και τον Ολυμπιακό σε σχήματα όπου στην θέση του σούτινγκ γκαρντ θα βρίσκεται ο συμπατριώτης του, Γιάνις Στρέλνιεκς.

Συνοψίζοντας: Με την απόκτηση του Τίμα ο Ολυμπιακός πρόσθεσε μέγεθος στην θέση του σμολ φόργουορντ και έναν ακόμα παίκτη που μπορεί να ταιριάξει στην φιλοσοφία του γρήγορου μπάσκετ – ακόμα και σε καταστάσεις σετ παιχνιδιού – του Ντέιβιντ Μπλατ . Το σημαντικότερο ωστόσο ήταν ότι πρόσθεσε στο ρόστερ του έναν παίκτη που μπορεί να του εξασφαλίσει κάτι που του έλειψε πολύ πέρυσι: Καλές αποστάσεις στην επίθεση χάρη στο καλό του σουτ.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι ο Ολυμπιακός της σεζόν 2018/19 δεν θα μοιάζει καθόλου με τον Ολυμπιακό της σεζόν 2017/18. Η απόκτηση παικτών όπως ο Τουπάν, ο Τίμα, ο Βεζένκοφ κα ο ΛέΝτεϊ το αποδεικνύει. Οι “ερυθρόλευκοι” προβλέπεται να τρέχουν περισσότερο, να παίρνουν πιο γρήγορες αποφάσεις και να ασκούν τεράστια πίεση με την ενέργεια που θα βγάζουν και στις δύο πλευρές του παρκέ. Αν καταφέρουν να υποστηρίξουν αυτό το στυλ παιχνιδιού, τότε ο Τίμα θα ταιριάξει ιδανικά. Στο τέλος βέβαια, όλα θα φανούν στο παρκέ.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ