ΜΠΑΣΚΕΤ

Παναθηναϊκός – Φενέρμπαχτσε: Δούρειοι Ίπποι και τρίποντα

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η Φενέρμπαχτσε κατέβαλλε τον Παναθηναϊκό “χτυπώντας” από μέσα προς τα έξω. Γιατί ενώ τα τρίποντα ήταν το “δέντρο” της νίκης της, το... δάσος ήταν η δημιουργία των ψηλών της.

Η Φενέρμπαχτσε ήρθε σαν φαβορί στο ΟΑΚΑ για να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια επί Ζέλικο Ομπράντοβιτς (όπου είχε ρεκόρ 0-5 σε αγώνες κανονικής περιόδου στο ΟΑΚΑ) αυτή τη φορά έπαιξε ως τέτοιο και για αυτό κέρδισε με 81-69 .

Οι Τούρκοι είναι μία ομάδα σκληρή και... ψηλή. Το μέγεθος που έχει από την θέση του σούτινγκ γκαρντ μέχρι αυτή του σέντερ της δίνει πλεονέκτημα κόντρα σχεδόν σε όλες τις ομάδες της Ευρώπης. Κόντρα στον Παναθηναϊκό αυτό επιβεβαιώθηκε στον απόλυτο βαθμό, τόσο στον τομέα των ριμπάουντ (36-25 υπέρ των Τούρκων) όσο και από τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι “πράσινοι” σε άμυνα και επίθεση από τα μεγάλα κορμιά των Τούρκων.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε σκοπό να παίξει το δικό του μπάσκετ και να επιβάλλει τους δικούς του κανόνες στο παρκέ. Αυτό ακριβώς έκανε κόντρα σε έναν Παναθηναϊκό που μπλέχτηκε στον ρυθμό των Τούρκων , δεν μπόρεσε ποτέ να βγάλει την γνωστή ενέργεια που βγάζει στα εντός έδρας παιχνίδια του και στο τέλος υπέκυψε κόντρα σε μία καλύτερη ομάδα .

ΟΙ ΨΗΛΟΙ ΣΕ ΡΟΛΟ... ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ

Είναι δεδομένη η αδυναμία του Παναθηναϊκού να αμυνθεί με συνέπεια στο post, τόσο λόγω στυλ τν ψηλών του, όσο και εξαιτίας της επιλογής της αλλαγής σε όλα τα σκριν, με αποτέλεσμα να έχει επιλέξει να αμύνεται με βοήθειες. Η επιλογή του Τσάβι Πασκουάλ να μην χρησιμοποιήσει καθόλου τον Στέφαν Λάσμε (τον μοναδικό που εμπιστεύεται να αμυνθεί χωρίς βοήθειες) έκανε χειρότερα τα πράγματα, κυρίως λόγω του αντιπάλου που βρήκε απέναντί του.

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Οι τρεις ψηλοί των Τούρκων μοίρασαν συνολικά 13 από τις 25 ασίστ της ομάδας τους (7 ο Βέσελι και από 3 ο Λοβέρν και ο Μέλι), βγάζοντας το ένα ελεύθερο σουτ μετά το άλλο στους συμπαίκτες τους. Αν προσθέσει κανείς και τις 4 ασίστ του Νίκολα Κάλινιτς (που ήρθαν κυρίως έπειτα από ποσταρίσματα), τότε γίνεται σαφές ότι το πλάνο της... εναλλακτικής δημιουργίας των Τούρκων ήταν πετυχημένο.

Η αλήθεια είναι ότι ο Βέσελι δεν ήταν ποτέ τρομερός πασέρ (ήταν απλώς... θετικός σε αυτό τον τομέα), αφού δεν διάβαζε καλά τις φάσεις. Το γεγονός ότι έκανε και 5 λάθη μαζί με τους 7 ασίστ δείχνει ότι έχει ακόμα δρόμο. Το γεγονός όμως ότι – όπως πολλές φορές φέτος – η βοήθεια στο post από την πλευρά του Παναθηναϊκού ερχόταν ένα δευτερόλεπτο αργότερα από ότι έπρεπε του έδωσε το περιθώριο να κάνει ζημιά.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΑ ΕΥΣΤΟΧΑ ΤΡΙΠΟΝΤΑ, ΑΛΛΑ... ΠΩΣ ΜΠΗΚΑΝ

Το εξωπραγματικό 13/21 τρίποντα (61.9%) των Τούρκων στα τρίποντα δείχνει ότι βρέθηκαν σε εξαιρετική μέρα. Τα 4/5 τρίποντα του Νίκολα Κάλινιτς (ο οποίος πριν το ματς είχε συνολικά 5/20 φέτος στην EyroLeague) και τα 2/2 του Λοβέρν (ο οποίος είχε συνολικά 2/5 τρίποντα στις 10 προηγούμενες αγωνιστικές) μοιάζουν με παράδοξο. Ο κόσμος μπορεί να σταθεί στην ατυχία του Παναθηναϊκού. Το θέμα όμως δεν είναι το εξωπραγματικό ποσοστό των Τούρκων, αλλά το γεγονός ότι τα περισσότερα σουτ ήταν ελεύθερα.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Ο Τσάβι Πασκουάλ θέλησε πάλι να παίξει την λογική του σημαδέματος ενός-δύο παικτών του αντιπάλου. Κόντρα στην Φενέρμπαχτσε ο παίκτης που μπήκε στο “σημάδι” ήταν ο Κώστας Σλούκας, κυρίως με τον Ματ Λοτζέσκι και στην συνέχεια με τον Νικ Καλάθη. Το σχέδιο σαφές: Με τον Έλληνα γκαρντ να είναι ο μοναδικός “καθαρός” πόιντ γκαρντ και δημιουργός της Φενέρ ήθελε να τον φθείρει και να τον κουράσει. Το πλάνο έμοιαζε λογικό. Το πρόβλημα ωστόσο ήταν πως δεν μπορούσε να οδηγήσει στη νίκη.

Παναθηναϊκός – Φενέρμπαχτσε: Δούρειοι Ίπποι και τρίποντα
EUROKINISSI

Το γεγονός ότι η τριάδα των Λάνγκφορντ, Παππά και Λοτζέσκι είχε παρέα 30 πόντους και 4 ασίστ κατέδειξε για ακόμα μία φορά το μεγαλύτερο πρόβλημα του Παναθηναϊκού: Και οι τρεις περιφερειακοί είναι καλοί στην εκτέλεση, αλλά υστερούν στην δημιουργία. Με τους “πράσινους” να μην διαθέτουν την πολυτέλεια να έχουν στο ρόστερ τους ψηλούς που μπορούν να δημιουργήσουν καταστάσεις όπως η Φενέρμπαχτσε από μέσα προς τα έξω, το πρόβλημα αυτό γιγαντώνεται, ειδικά απέναντι σε ομάδες της ελίτ της διοργάνωσης που διαβάζουν καλύτερα τα παιχνίδια.

Η αλήθεια είναι ότι μία ήττα από την Φενέρμπαχτσε εντός έδρας δεν φέρνει το... τέλος του κόσμου. Οι Τούρκοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην κορυφή της EuroLeague και είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Ευρώπη. Το πραγματικό πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό ωστόσο είναι ότι περίπου δύο μήνες μετά την έναρξη της σεζόν φαίνεται να έχει περισσότερες ερωτήσεις από απαντήσεις. Αν δεν αλλάξει αυτό σύντομα, τότε ενδέχεται να βρεθεί σε δύσκολη θέση στην EuroLeague.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ