ΜΠΑΣΚΕΤ

Παναθηναϊκός: Ο Καλάθης και το πρόβλημα της δημιουργίας

Παναθηναϊκός: Ο Καλάθης και το πρόβλημα της δημιουργίας
EUROKINISSI

Στην Basket League ο Παναθηναϊκός παράγει περισσότερες ασίστ από κάθε άλλη ομάδα. Στην EuroLeague, πάντως, τα περιμένει όλα από τον Νικ Καλάθη στον τομέα της δημιουργίας.

Την ίδια ημέρα που ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε το φετινό του ρεκόρ σε ασίστ (29, από τον αγώνα με το Λαύριο) και ο Νικ Καλάθης ξεπέρασε σε τελικές πάσες τον Άγγελο Κορωνιό στον σχετικό πίνακα της Basket League, αναδείχθηκε και ένα από τα φετινά προβλήματα της ομάδας του Τσάβι Πασκουάλ: η δημιουργία. Οξύμωρο; Ναι. Κι όμως, όταν ο Παναθηναϊκός είναι μακράν του δεύτερου πρώτος σε ασίστ στην Basket League (με 22,9 μ.ό.) και 13ος στην EuroLeague (με 16,2), τότε αυτό προφανώς και αποτελεί πρόβλημα.

Η διαφορά δυναμικότητας των αντιπάλων αποτελεί μία καλή δικαιολογία που συμβαίνει αυτό. Δεν είναι όμως και για τον Ολυμπιακό, για παράδειγμα, που στην EuroLeague είναι 4ος στον πίνακα των ασίστ με 19,2 ανά αγώνα, την ώρα που μοιράζει 21,3 στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Παναθηναϊκός, από την άλλη, έχει απόκλιση 6,7 ασίστ από την Ελλάδα στην Ευρώπη και αυτό είναι τουλάχιστον ανησυχητικό. Και δικαιολογημένο, βέβαια, καθώς οι δημιουργοί στο πράσινο ρόστερ είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ουσιαστικά, ένας.

Στην EuroLeague ο Καλάθης έχει μοιράσει τις 97 από τις 195 ασίστ της ομάδας, δηλαδή το 49,7%

Ο Νικ Καλάθης δεν έχει επωμιστεί απλά το μεγαλύτερο βάρος στην δημιουργία του φετινού Παναθηναϊκού. Υπάρχουν στιγμές στην EuroLeague που οι "πράσινοι" μοιάζουν να πελαγοδρομούν όταν παίρνει τις ανάσες του στον πάγκο, καθώς με εξαίρεση τον Νίκο Παππά, τον Κιθ Λάνγκφορντ και τον Λούκας Λεκαβίτσιους ουδείς άλλος έχει την ικανότητα να παίξει ρόλο χρέη πλέι μέικερ. Αυτό φαίνεται πρόδηλα και από τους αριθμούς: Έπειτα από 12 αγώνες στην EuroLeague ο Καλάθης έχει μοιράσει τις 97 από τις 195 ασίστ της ομάδας, δηλαδή το 49,7%! Στην Basket League, για να κάνουμε και την σύγκριση, έχει μόνο το 30,6% (56 από τις 183).

Ουδείς άλλος παίκτης στον Παναθηναϊκό μοιράζει πάνω από δύο τελικές πάσες ανά αγώνα. Ο Λεκαβίτσιους είναι 2ος με 1,9 ασίστ κατά μέσο όρο και έπονται οι Παππάς (1,2 μ.ό.), Γκιστ (1 μ.ό.) και Λάνγκφορντ (1 μ.ό.). Ένα άλλο νούμερο που δείχνει πόσο εξαρτάται από τις δημιουργίες του Καλάθη ο Παναθηναϊκός, είναι και το γεγονός ότι ο 29χρονος πόιντ γκαρντ έχει μοιράσει τις περισσότερες ασίστ σε 17 από τους 20 αγώνες των "πράσινων" στη χρονιά. Σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Παναθηναϊκός: Ο Καλάθης και το πρόβλημα της δημιουργίας
EUROKINISSI

Μόνο στους αγώνες με Χίμκι (Λάνγκφορντ) και Μπασκόνια (Βουγιούκας) μοίρασε κάποιος άλλος παίκτης περισσότερες ασίστ στην EuroLeague, και οι δύο συνοδεύτηκαν από ήττες. Στην Ελλάδα κάτι ανάλογο συνέβη και στο παιχνίδι με τον Άρη (Λεκαβίτσιους), το οποίο κέρδισε η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ.

Ένα άλλο παράδειγμα: Όταν ο Καλάθης μοιράζει περισσότερες από 10 ασίστ την τελευταία διετία, ο Παναθηναϊκός έχει ρεκόρ 21-3. Είναι αήττητος φέτος (4-0) και είχε 17-3 πέρυσι, όταν ηττήθηκε μόνο στις αναμετρήσεις με Ολυμπιακό, Μπασκόνια και ΤΣΣΚΑ. Η ήττα από τον Ολυμπιακό (στο ΟΑΚΑ στις 2/3/2018) ήταν και η τελευταία σε αγώνα που ο Καλάθης μοίρασε 10 ή περισσότερες ασίστ. Έκτοτε μεσολάβησαν 10 συνεχόμενες νίκες για το "τριφύλλι".

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο Καλάθης θα πρέπει να δίνει σε κάθε ματς διψήφιο αριθμό ασίστ, προκειμένου να βελτιώσει την επιθετική λειτουργία του ο Παναθηναϊκός στην EuroLeague -όπου έχει την 11η καλύτερη επίθεση με 78,7 πόντους ανά αγώνα. Το ζητούμενο είναι να βρεθούν και άλλοι παίκτες που θα μπορέσουν να βοηθήσουν σε αυτόν τον τομέα. Και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ