ΜΠΑΣΚΕΤ

Τα δύο πρόσωπα του Παναθηναϊκού

Τα δύο πρόσωπα του Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός έκανε το καθήκον του κόντρα στη Μακάμπι, δείχνοντας πολλά ενθαρρυντικά στοιχεία, καθώς και ότι έχει ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να εμφανιστεί έτοιμος.

Ο Παναθηναϊκός έχει πολλούς λόγους να χαίρεται για την πρεμιέρα του στην EuroLeague και τη νίκη επί της Μακάμπι , με την οποία επέκτεινε παράλληλα και το αήττητο σερί του στο ΟΑΚΑ. Παράλληλα όμως έχει και κάποιους λόγους για προβληματισμό από όσα έδειξε η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ σε αυτό το πρώιμο στάδιο της σεζόν.

Να ξεκινήσουμε όμως από το πρώτο συμπέρασμα που βγήκε από το πρώτο επίσημο ματς στην EuroLeague; Ο φετινός Παναθηναϊκός είναι πλήρης σε όλες τις θέσεις. Τόσο πλήρης, που κόντρα στην Μακάμπι ο Πασκουάλ "αναγκάστηκε" να αφήσει εκτός 12άδας τον Γιώργο Παπαγιάννη. Κι όμως, ο θηριώδης 21χρονος σέντερ έμοιαζε να μην έχει θέση απέναντι στην Μακάμπι των κοντών και αθλητικών σέντερ, οι οποίοι προκάλεσαν πάντως λιγότερα προβλήματα απ' ότι θα ανέμεναν πολλοί. Αυτό βέβαια δεν συνέβη επειδή περιορίστηκαν, αλλά διότι πολύ απλά δεν πήραν μπάλες.

Ο Ταρίκ Μπλακ και ο Αλεξ Τάιους επιχείρησαν μαζί μόνο 11 σουτ συνολικά, κάτι που μοιάζει μάλλον παράλογο με τα προβλήματα που έδειξε να έχει ο Παναθηναϊκός επί τρία δεκάλεπτα κάτω από το καλάθι. Εκεί έγκειται άλλωστε και το κύριο πρόβλημα που έδειξαν οι "πράσινοι" όχι μόνο στον πρώτο τους αγώνα για την EuroLeague, αλλά και στα φιλικά. Υπήρχαν διαστήματα που οι Μήτογλου, Γκιστ και Λάσμε έμοιαζαν πολύ αργοί για να αντιδράσουν αποτελεσματικά στις αλλαγές των μαρκαρισμάτων στην περιφέρεια ή είχαν κακές συνεννοήσεις.

ΟΙ ΠΟΝΤΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΡΑΚΕΤΑ

Η Μακάμπι έβαλε 46 πόντους μέσα από την ρακέτα (τόσους είχε βάλει η Χίμκι στο φιλικό της Κύπρου), με τους παίκτες της να επιτίθενται διαρκώς στο "πράσινο" καλάθι με τους "κοντούς". Ο Μάικλ Ρολ είχε 6/6 σουτ μέσα από την ρακέτα. Ο ΝτιΆντρε Κέιν εκτέλεσε έξι σουτ γύρω από το καλάθι, κι ας έβαλε μόνο δύο. Συνολικά 34 επιθέσεις (από τις 57) τελείωσαν μέσα από την ρακέτα του Παναθηναϊκού οι παίκτες του Νέβεν Σπάχια, ευστοχώντας σε 23 εξ αυτών.

Τα δύο πρόσωπα του Παναθηναϊκού
EUROKINISSI

Κι όμως, η... αεράμυνα των πρώτων τριών δεκάλεπτων ήταν αποτελεσματική στο τέταρτο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Μακάμπι των 24, των 21 και των 22 πόντων ανά δεκάλεπτο, πέτυχε μόνο 17 στο τέταρτο, με τους επτά εξ αυτών να σημειώνονται στα τελευταία 67 δευτερόλεπτα. Στην τελευταία περίοδο ο Παναθηναϊκός κράτησε την Μακάμπι στα 7/16 σουτ (43,7%), κι ενώ μέχρι εκείνο το σημείο είχε 26/41 (63,4%). Ως γνωστόν οι επιθέσεις κόβουν εισιτήρια, αλλά οι άμυνες κερδίζουν αγώνες. Και αυτό ακριβώς έκανε ο Παναθηναϊκός στην τέταρτη περίοδο.

Παράλληλα, οι "πράσινοι" έδωσαν πρόδηλα μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα των ριμπάουντ μετά την ανάπαυλα. Στο πρώτο ημίχρονο η ομάδα του Πασκουάλ μάζεψε συνολικά οκτώ ριμπάουντ και είχε μόνο δύο επιθετικά. Η αναλογία στο δεύτερο μισό της αναμέτρησης; Μάζεψε 16 ριμπάουντ, εκ των οποίων τα 10 ήταν επιθετικά -και οδήγησαν σε 16 πόντους.

Ένα άλλο στοιχείο που αξίζει να συγκρατήσει κανείς από την ευρωπαϊκή πρεμιέρα του Παναθηναϊκού είναι τα λάθη. Επί τρία δεκάλεπτα οι "πράσινοι" είχαν όλα κι όλα τέσσερα! Υπέπεσαν σε επτά λάθη στην τελευταία περίοδο, κάτι όμως που δεν τους κόστισε. Κι αυτό διότι προκάλεσαν πολύ περισσότερα (18) και έβαλαν 21 πόντους από αυτά, την ώρα που η Μακάμπι μετέτρεπε σε 13 πόντους τα λάθη του Παναθηναϊκού.

ΓΕΜΑΤΟ ROTATION, ΠΟΛΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Η επίθεση, βέβαια, είναι το τελευταίο πράγμα για το οποίο πρέπει να ανησυχεί ο Παναθηναϊκός. Φάνηκε και από την πρεμιέρα ότι οι "πράσινοι" διαθέτουν φέτος μία από τις πιο επιθετικές ομάδες των τελευταίων ετών, με βαθύ rotation (έως και 10-11 παικτών), το οποίο προσφέρει στον Πασκουάλ την πολυτέλεια να βάζει και να βγάζει παίκτες (πλην του... αναντικατάστατου Νικ Καλάθη) δίχως να αλλάζει τον ρυθμό.

Το παράδειγμα του Ματ Λοτζέσκι, άλλωστε, είναι το πλέον χαρακτηριστικό για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος πήρε συνολικά 53 πόντους από τους παίκτες του πάγκου, οι οποίοι έμοιαζαν ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να αναλάβουν δράση. Το είπε άλλωστε και ο "Λότζο": “ Έπαιξαν 11 παιδιά σήμερα. O προπονητής μας εμπιστεύεται και είναι σημαντικό να είσαι έτοιμος πνευματικά όταν πρέπει να μπεις στο παρκέ”. Αν μη τι άλλο, κάθε παίκτης που μπήκε στο γήπεδο έμοιαζε έτοιμος. Ήταν έτοιμος.

Ο Παναθηναϊκός μοίρασε κόντρα στην Μακάμπι 22 ασίστ (με τις 14 από τα χέρια του Καλάθη), επί τρεις περιόδους είχε καλές συνεργασίες στην επίθεση και βρήκε πολλά ελεύθερα σουτ, τελειώνοντας το ματς με ποσοστό 57,1% στα δίποντα και 35% στα τρίποντα. Όχι κι άσχημα για μία ομάδα που ακόμα μοντάρεται, έχει τέσσερα νέα πρόσωπα στο rotation και προφανώς πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να χαρακτηριστεί έτοιμη.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ