ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Χρυσικόπουλος "ξύνει" το ταβάνι του

BASKET LEAGUE / ÐÁÏÊ - ÁÑÇÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
BASKET LEAGUE / ÐÁÏÊ - ÁÑÇÓ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) EUROKINISSI

Στα 26 του χρόνια ο Λίνος Χρυσικόπουλος δείχνει πιο έτοιμος από ποτέ για να έχει την δική του αγωνιστική έκρηξη, φτάνοντας σε ύψη που όλοι περίμεναν ότι μπορεί να φτάσει.

Ο Λίνος Χρυσικόπουλος παίζει σαν... δαιμονισμένος τον τελευταίο καιρό. Την τρομερή εμφάνισή του στο σπουδαίο “διπλό” του ΠΑΟΚ στην έδρα της Τενερίφης και την ανάδειξή του σε MVP της 7ης αγωνιστικής του Basketball Champions League ακολούθησε ακόμα ένα ρεσιτάλ στη νίκη επί του Άρη (20 πόντοι, 4 ασίστ) , σε μία επιβεβαίωση ότι βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του. Για την ακρίβεια, δείχνει πιο έτοιμος από ποτέ για το επόμενο βήμα στην καριέρα του.

Στα 26 του χρόνια, ο Κερκυραίος φόργουορντ είναι πιο ώριμος από ποτέ. Με τους τραυματισμούς που τον ταλαιπώρησαν σε μικρότερη ηλικία – όταν το ξεπέταγμά του στα 18 του χρόνια υποχρέωσε κοτζάμ Ομπράντοβιτς να ασχοληθεί μαζί του – να ανήκουν στο παρελθόν και με το περιβάλλον του ΠΑΟΚ να τον ευνοεί την βελτίωσή του, ο Χρυσικόπουλος δείχνει να πατάει γερά στα πόδια του. Δείχνει έτοιμος να φτάσει σε ύψη που πολλοί περίμεναν ότι θα έχει φτάσει ήδη και η νέα κλήση του στην Εθνική Ανδρών είναι απλώς η τελευταία απόδειξη.

ΤΟ... ΣΧΕΔΟΝ ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ

Ο Χρυσικόπουλος είναι ένας παίκτης με σπάνια χαρακτηριστικά για Έλληνα μπασκετμπολίστα. Με ύψος 2.07 μέτρα, άνοιγμα χεριών κοντά στα 2.18 μέτρα και θαυμαστά αθλητικά προσόντα, ο φόργουορντ του ΠΑΟΚ απλώς είχε την ατυχία να γίνει... σχεδόν διάσημος πριν μπορέσει να το διαχειριστεί, τόσο πνευματικά, όσο και σωματικά. Πολύ γρήγορα είδε την άλλη πλευρά.

Βλέποντας το σώμα του να τον προδίδει από νωρίς με διάφορους τραυματισμούς στο χέρι και τη μέση, ο Χρυσικόπουλος δεν άργησε να βρεθεί στον πάτο. Ο κόσμος τον υποτίμησε, τον ξέχασε. Τον έκανε... αφίσα για τα αποτυχημένα ταλέντα. Κανείς δεν κάθισε να σκεφτεί πώς ένα παιδί με το δικό του ταλέντο “χάθηκε”. Κανείς δεν του έδωσε το περιθώριο της αμφιβολίας, το δικαίωμα να δικαιολογηθεί. Ο Χρυσικόπουλος μπήκε απλώς στο ίδιο... καζάνι με ένα σωρό χαμένα ταλέντα πριν ακόμα κλείσει τα 22 του χρόνια. Σε μία χώρα που μέχρι τα 25 σου χρόνια είσαι ταλέντο και στα 30 σου βετεράνος, ο περισσότερος κόσμος τον αντιμετώπιζε ήδη ως αποτυχημένο. Αυτό ωστόσο ίσως τελικά και να ήταν το καλύτερο πράγμα που του συνέβη.

Φτάνοντας σε ένα σημείο που τον πίστευαν ελάχιστοι, ο Χρυσικόπουλος βρήκε την δύναμη και το κίνητρο να δουλέψει. Είχε βέβαια την τύχη να βρεθεί στον δρόμο του και ο ΠΑΟΚ, ο οποίος φρόντισε να του δώσει μία ευκαιρία την σεζόν 2016/17 που έμοιαζε με την... τελευταία του να σταθεί σε υψηλό επίπεδο. Ο ίδιος όμως την άρπαξε αυτή την ευκαιρία από τα μαλλιά. Θύμισε σε όλους ποιος είναι και φέτος παίζει πλέον σε άλλο επίπεδο.

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤ

Σε έναν ΠΑΟΚ με αρκετά γεμάτη γραμμή ψηλών και μεγάλο ροτέισον από... φιλοσοφία, στην λογική ότι κανείς δεν είναι πάνω από την ομάδα και σε κάθε παιχνίδι πρέπει να αναδεικνύεται ένας νέος πρωταγωνιστής, ο Χρυσικόπουλος έχει ανθίσει. Μέχρι στιγμής έχει 9.3 πόντους και 3.3 ριμπάουντ μέσο όρο με 40% στα τρίποντα στην Basket League και 11.4 πόντους και 3 ριμπάουντ και 55% στα τρίποντα στο Basketball Champions League! Το ποσοστό του στα τρίποντα είναι εξωφρενικό και λογικά θα πέσει. Η εικόνα του όμως στο παρκέ είναι στο χέρι του να μείνει ίδια.

Ο Χρυσικόπουλος είναι ένας παίκτης που έχει όλα τα στοιχεία για να αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο. Τα αθλητικά του προσόντα, η επαφή του με το καλάθι, η ικανότητά του να βάλει την μπάλα στο παρκέ αν και πάουερ φόργουορντ, το γεγονός ότι μπορεί υπό προϋποθέσεις να μαρκάρει και τις δύο θέσεις των φόργουορντ (όταν έχει κίνητρο) δεν είναι πράγματα που συναντάει κανείς συχνά σε Έλληνα ψηλό. Το μεγαλύτερο “αλλά” που τον συνοδεύει πάντα είναι ότι δε μπορεί να σταθεροποιήσει την απόδοσή του. Είναι όμως στο χέρι του να το αλλάξει αυτό και να δείξει ότι πλέον έχει την ωριμότητα να διαχειριστεί τις υψηλότερες απαιτήσεις που έχει (ξανα)δημιουργήσει.

Ο Χρυσικόπουλος θεωρήθηκε από νεαρή ηλικία ένα κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ. Κάπου στην διαδρομή οι συνθήκες τα έφεραν έτσι που βρέθηκε στο περιθώριο, ξεχάστηκε, ακόμα και λοιδορήθηκε. Στα 26 του χρόνια όμως δείχνει πιο έτοιμος από ποτέ να “ξύσει” το ταβάνι του. Να μάθει πόσο καλός παίκτης μπορεί να γίνει. Το ελληνικό μπάσκετ ετοιμάζεται να κερδίσει, ξανά, έναν ακόμα παίκτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ