ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ

Ο Προμηθέας γιγαντώνεται

Ο Προμηθέας γιγαντώνεται

Ο Προμηθέας έγραψε ιστορία με την πρόκρισή του στους τελικούς της Basket League σε βάρος της ΑΕΚ, επιβεβαιώνοντας ότι στην Πάτρα έχουν δημιουργήσει μία ομάδα μοντέλο.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Προμηθέας ήταν ένας από τους Τιτάνες και ο ευεργέτης του ανθρώπινου γένους, που έδωσε στους ανθρώπους την φωτιά, ενώ τους έμαθε τις Επιστήμες και τα Γράμματα. Χιλιάδες χρόνια αργότερα, ένας άλλος Προμηθέας εμφανίστηκε στο προσκήνιο. Δεν είναι Τιτάνας. Όχι ακόμα. Μοιάζει όμως να παίζει τον ρόλο του ευεργέτη σε ένα ελληνικό μπάσκετ που νοσεί.

Σε μία χρονιά που έχει στιγματιστεί από γκρίνια, αλλεπάλληλες συσκέψεις σε γραφεία, αναβολές, αγώνες που κρίθηκαν στα χαρτιά, οικονομικά προβλήματα ομάδων και... ακόμα περισσότερη γκρίνια, ο Προμηθέας ήρθε να δώσει μία αχτίδα φωτός. Οι Πατρινοί βρήκαν μία ευκαιρία μπροστά τους και την άρπαξαν.

Το 2013 ο Προμηθέας αγωνιζόταν στην Α1 ΕΣΚΑ-Η, ηττήθηκε στους τελικούς από τη Νίκη Προαστίου και έχασε την άνοδο στην Γ' Εθνική. Η αδυναμία της αντιπάλου του να αγωνιστεί στην Γ' Εθνική είχε ως αποτέλεσμα να πάρει την άνοδο από το... παράθυρο. Έξι χρόνια αργότερα, αυτή η ομάδα βρίσκεται στους τελικούς της Basket League, παίρνοντας μία παλικαρίσια πρόκριση, αφού νίκησε στον 5ο ημιτελικό μέσα στο ΟΑΚΑ την ΑΕΚ στην παράταση ( 84-85 ). Στην Πάτρα έβαλαν ένα ταβάνι και το έσπασαν. Ξανά και ξανά και ξανά.

ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ-ΠΡΟΤΥΠΟ

Στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ έχουν εμφανιστεί πολλοί διάττοντες αστέρες. Ομάδες-φωτοβολίδες, που έκαναν το... κομμάτι τους και μετά εξαφανίστηκαν, αφού δεν είχαν βάσεις και πλάνο. Ο Προμηθέας δεν φαίνεται να ανήκει σε αυτή την κατηγορία ομάδων. Όπως δήλωσε στον Sport24 Radio 103,3 ο διοικητικός ηγέτης της ομάδας, Βαγγέλης Λιόλιος, όταν η ομάδα ανέβηκε στην Basket League το 2016 δημιουργήθηκε πλάνο τριετίας και πριν από ένα μήνα δημιουργήθηκε νέο πλάνο τριετίας. Αυτά δεν είναι λόγια του αέρα. Είναι μία πραγματικότητα.

Ο Προμηθέας γιγαντώνεται

που βγάζει υγεία από τις υποδομές του μέχρι το ανδρικό τμήμα . Οι εγκαταστάσεις της αποτελούν πρότυπο. Οι ακαδημίες της ομάδας είναι γεμάτες με παιδιά με ταλέντο που στελεχώνουν τις μικρές εθνικές όπως ο Μαντζούκας, ο Σανδραμάνης και ο Καραϊσκος ( ο οποίος θα πάει με υποτροφία στο Ολντ Ντομίνιον ), με την ομάδα να έχει συμμετάσχει ήδη δύο φορές στα τουρνουά της EuroLeague. Την ίδια στιγμή, το ανδρικό τμήμα εκπέμπει υγεία. Στο ρόστερ υπάρχουν Έλληνες παίκτες σε καλή ηλικία (Γκίκας, Σαλούστρος, Τσαϊρέλης, Κασελάκης, Κατσίβελης – όλοι έγιναν διεθνείς στα “παράθυρα” της FIBA) και ξένοι παίκτες που ψάχνουν να κάνουν το επόμενο βήμα στην καριέρα τους.

Ο Προμηθέας μπορεί να είναι μία ομάδα με μικρή ιστορία, αφού δημιουργήθηκε το 1985, αλλά έχει κάνει άλματα. Έχει φτάσει ήδη πιο μακριά από κάθε άλλη ομάδα της επαρχίας. Πολλοί θα σταθούν στις συγκυρίες που ευνόησαν την ομάδα να φτάσει μέχρι τους τελικούς λόγω της απόφασης του Ολυμπιακού. Καλό είναι όμως όλοι αυτοί να έχουν υπόψη τους ότι δεν αρκεί απλώς να σου παρουσιάζεται μία ευκαιρία, αλλά να την αρπάζεις. Στον Προμηθέα δεν χαρίστηκε τίποτα. Ό,τι έχει πετύχει το κέρδισε στο παρκέ με την αξία του.

ΧΑΙΡΕΣΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΒΛΕΠΕΙΣ

Όποιος έχει παρακολουθήσει τον Προμηθέα να παίζει δεν γίνεται να μην γοητευτεί από αυτό που βλέπει. Οι Πατρινοί παίζουν όμορφο μπάσκετ, χωρίς... κολλήματα. Ο Μάκης Γιατράς έχει χτίσει ένα σύνολο που ακολουθεί τους κανόνες του σύγχρονου μπάσκετ. Μία ομάδα γεμάτη ψηλά κορμιά σε κάθε θέση, που παίζει ένα μπάσκετ αλέγρο, που ευνοεί την πρωτοβουλία και μπορεί να πνίξει τον αντίπαλο στην άμυνα.

Ο Προμηθέας είναι μία ομάδα που δίνει το περιθώριο στον Τόνι Μέιερ να μοιάζει με τον... Μίρζα Τελέτοβιτς και να σουτάρει συνεχώς. Που αφήνει τον Δημητρη Κατσίβελη να είναι ο εαυτός του και στις δύο πλευρές του παρκέ. Που δίνει την δυνατότητα στον Ράιον Μπράουν να σουτάρει μέχρι να βρει ρυθμό. Που μπορεί να ποστάρει τον Μιχάλη Τσαϊρέλη για ένα ολόκληρο δεκάλεπτο για να χτυπήσει τα μις-ματς. Μία ομάδα που έχει δύο σέντερ όπως ο Έλις και ο Παρκς που συμπληρώνονται με τρομερό τρόπο, με τον πρώτο να είναι πιο ντελικάτος και τον δεύτερο να βάζει δύναμη.

Ο Προμηθέας είναι μία ομάδα που χαίρεσαι να την βλέπεις. Μία ομάδα που αποπνέει υγεία εντός και εκτός παρκέ και έχει χαράξει τον δικό της δρόμο, με αποτέλεσμα να βρεθεί μέσα σε έξι χρόνια από τους τελικούς της Α1 ΕΣΚΑ-Η στους τελικούς της Basket League. Ο Προμηθέας έφτασε ήδη πιο μακριά από κάθε άλλη ομάδα της επαρχίας. Έφτασε εκεί που... δεν μπορούσε. Έχει κερδίσει τον σεβασμό όλων και αξίζει να χαρεί κάθε στιγμή.

TAGS ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ