ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ

Το αφιέρωμα του Προμηθέα που ενώνει τον αθλητισμό της Πάτρας

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Τις μεγάλες στιγμές του αχαϊκού αθλητισμού παρουσίασε ο Προμηθέας, σε ένα πολύ όμορφο αφιέρωμα στην ιστοσελίδα του πριν από τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας με αντίπαλο την ΑΕΚ.

Μία μέρα πριν από τον πρώτο τελικό της ιστορίας του, ο Προμηθέας απολαμβάνει τις στιγμές της δόξας του και οι παράγοντές του προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τις συγκυρίες για να ενώσουν τον αθλητισμό της πόλης. Όπως αναφέρουν, μάλιστα, σε ένα πολύ όμορφο και... ρομαντικό αφιέρωμα στην ιστοσελίδα της ομάδας , το ματς με την ΑΕΚ (16/2 στις 17:00) θα είναι ο δωδέκατος τελικός πατρινού συλλόγου στα πέντε σημαντικότερα ομαδικά αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο και χάντμπολ), ενώ ενδεχόμενη νίκη θα δώσει στην αχαϊκή πρωτεύουσα το πρώτο της τρόπαιο μετά από 25 χρόνια!

Αναλυτικά το αφιέρωμα του Προμηθέα:

" Συνοπτικά,οι ομάδες της Πάτρας έχουν αγωνιστεί 11 φορές σε Τελικό Κυπέλλου ομαδικού αθλήματος Ανδρών(8 ο Ν.Ο.Π. στην υδατοσφαίριση, 2 ο Απόλλωνας στο μπάσκετ και μία η Ε.Α.Π. στο βόλεϊ), με τονΝ.Ο.Π. να έχει φέρει τον μοναδικό τίτλο στους Άνδρες το 1995. Στο ποδόσφαιρο καμία ομάδα της Πάτρας δεν έχει αγωνιστεί σε Τελικό Κυπέλλου, καθώς η Παναχαϊκή και ο Αχιλλέας Πατρών έχουν συμμετάσχει (δύο και μία φορά αντίστοιχα) στα ημιτελικά.

Στο μπάσκετ οΑπόλλωνας Πατρών έχει αγωνιστεί τον Τελικό 2 φορές. Τη πρώτη, μάλιστα, στις13 Απριλίου του 1997, στο final-4 του ΟΑΚΑ είχε φτάσει πολύ κοντά στην πηγή, αλλά ο Δημήτρης Παπανικολάου με σουτ στην εκπνοή χάρισε στον Ολυμπιακό το Κύπελλο με 80-78, που ήταν ο πρώτος τίτλος για το ιστορικό treble της ομάδας του Πειραιά.Ο Απόλλωνας του Βαγγέλη Αλεξανδρή, μεΈλις, Μυριούνη, Βούκσεβιτς, Μολφέτα, Βετούλα, Χατζόπουλο, Ράιλι, Νεμάνια, Ταμπάκη και Αργυρόπουλο στη σύνθεσή του είχε αποκλείσει στον ημιτελικό τον γηπεδούχο Παναθηναϊκό με 92-79, ενώ στα προημιτελικά είχε αποκλείσει στην Πάτρα τον Παπάγου με 82-68και στην προηγούμενη φάση τον Γ.Σ. Λάρισας με 73-63.

Το2015, που είναι και η τελευταία συμμετοχή πατρινής ομάδας σε Τελικό Ανδρών, οΑπόλλωνας είχε φτάσει στον Τελικόαποκλείοντας διαδοχικά εκτός έδρας το Παγκράτι με 100-86 και τον Φίλιππο Βέροιας με 77-63 και τον Κόροιβο Αμαλιάδας με 65-54 στην περιβόλα΄. Στα προημιτελικά είχε αποκλείσει τον Πανιώνιο στην νέα Σμύρνη με 81-63 και στα ημιτελικά την Α.Ε.Ν. Κηφισιάς με 75-73 εκτός έδρας.Στον τελικό, που διεξήχθη στο Κλειστό Γήπεδο ΟΑΚΑ στις5 Απριλίου 2015είχε ηττηθεί από τον γηπεδούχο Παναθηναϊκό με 53-68, με τον Νίκο Βετούλα να είναι, πλέον, προπονητής και τον Νίκο Αργυρόπουλο να συνεχίζει ν’ αγωνίζεται 18 χρόνια μετά τον Τελικό του ΟΑΚΑ.

Διαφορετικές αναμνήσεις από το παιχνίδι έχει ένας αθλητής που θα διεκδικήσει για την Πάτρα με την φανέλα του Προμηθέα το τρόπαιο το 2020, καθώςοΛουκάς Μαυροκεφαλίδηςείχε αναδειχθεί ως πολυτιμότερος παίκτης (MVP) του Τελικού

Στο βόλεϊ ηΈνωση Αθλοπαιδιών Πατρών (Ε.Α.Π.), με τον Γιώργο Χριστόπουλο στον πάγκο της έφτασε το2008στον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο final-4 της Ορεστιάδας, έχοντας αποκλείσει την Κηφισιά με 3-1 στο Ζηρίνειο στην Α΄ Φάση, τον Πανελλήνιο με 3-1 στην Κυψέλη στην οκτάδα και τον Μίλωνα με 3-2 στα ημιτελικά. Τελικά, ηττήθηκε με 2-3 από τον Παναθηναϊκό, στον Τελικό πουδιεξήχθη την1 Μαρτίου 2008στην Ορεστιάδα, στο Γυμναστήριο "Νίκος Σαμαράς".

OΝαυτικός Όμιλος Πατρών (Ν.Ο.Π.), το πιο επιτυχημένο (από πλευράς τίτλων) σωματείο της Πάτρας, έχει το μερίδιο του λέοντος σε συμμετοχές σε Τελικού του Κυπέλλου, ενώ έχει φέρει στην Πάτρα και το μοναδικό τρόπαιο, το 1995.

Συγκεκριμένα,ο ΝΟΠ έχει αγωνιστεί σε 8 τελικούς κι έχει κατακτήσει ένα κύπελλο. Μάλιστα, συμμετείχε σε 4 συνεχόμενους τελικούς από το 1995 ως το 1998,ενώ, ο Δημήτρης Μπιτσάκος είναι ο πρώτος σκόρερ της σύγχρονης περιόδου της διοργάνωσης (1984 έως σήμερα) με 165 γκολ.

Κυπελλούχος ήταν το1995, όταν στις 17 Ιουνίου νίκησε την Βουλιαγμένη με 13-12 μπροστά σε 1.500 φιλάθλους τουστο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ,ύστερα από ένα συναρπαστικό παιχνίδι (5-3, 3-2, 4-3, 1-4). Προπονητής ήταν ο Γιώργος Κακουλίδης και τα γκολ του σημείωσαν οι: Mάκης Λυκούδης 4, Λάμπρος Aντίοχος 1, Bασίλης Λαμπάτος 1, Δημήτρης Mπιτσάκος 2, Παναγιώτης Bασιλόπουλος 3, Mάκης Γεωργαράς 1, Κώστας Σακκαλής 1.

Στο χάντμπολ Ανδρών δεν υπάρχει κάποια σημαντική επιτυχία στο θεσμό του Κυπέλλου, ενώ αξίζει ν’ αναφέρουμε την γυναικεία ομάδα χάντμπολΑθλητικός Σύλλογος Ορμή Πάτρας (Α.Σ.Ε. Ορμή Πάτρας)που πρωταγωνίστησε στις αρχές του 21αιώνα στο άθλημα και συμμετείχε σε 9 τελικούς (τους 8 συνεχόμενους από 2003 ως 2010),κατακτώντας το τρόπαιο 4 φορές (2007, 2009, 2010 και 2012), κάνοντας, μάλιστα, και τις 4 φορές το double
".

TAGS ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ