NBA

Τα τέσσερα All-Stars του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Τα τέσσερα All-Stars του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Από την παρθενική συμμετοχή του το 2014 μέχρι την καταξίωση του 2018, διαβάστε τι έκανε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στις προηγούμενες τέσσερις συμμετοχές του στα All-Star Weekends (VIDEOS).

Την πρώτη χρονιά πήγε ως rookie. Άβγαλτος ακόμα, για να συμμετάσχει στο Rising Stars και στο Skills Challenge της Νέας Ορλεάνης. Την δεύτερη φορά πήγε στη Νέα Υόρκη για να διαγωνιστεί στα καρφώματα και να πάρει λίγη παραπάνω γεύση από All-Star. Την τρίτη πήγε για το "μεγάλο" παιχνίδι, της Κυριακής. Όπως και πέρυσι. Στην Σάρλοτ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν θα είναι απλά παρών. Δεν θα είναι "απλά" βασικός. Φέτος θα έχει και την δική του ομάδα.

Η αναρρίχηση του 24χρονου Έλληνα στο star system του ΝΒΑ θα μπορούσε κάλλιστα να απεικονιστεί και με τα βήματα προόδου που κάνει κάθε χρόνο μέσω των συμμετοχών του στην ετήσια γιορτή της λίγκας. Από την ημέρα που πάτησε το πόδι του στο ΝΒΑ, μόνο μία χρονιά απουσίασε από το All-Star (το 2016). Έκτοτε είναι σταθερά βασικός και πέρα από ολοένα και καλύτερος, γίνεται παράλληλα ολοένα και πιο δημοφιλής, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ψηφίστηκε φέτος ο αρχηγός της ανατολικής περιφέρειας, αποκτώντας το δικαίωμα να επιλέξει τους συμπαίκτες του.

Ποιος να το 'λεγε πριν από 5,5 χρόνια, όταν οι Μπακς τον επέλεγαν στο Νο. 15 του Draft, ότι στην 6η του χρονιά ο άγνωστος ψηλόλιγνος από τα Σεπόλια με το παράξενο όνομα που πολλοί ακόμα δεν μπορούν να προφέρουν (ε, Σακ;), θα ήταν ο δεύτερος δημοφιλέστερος παίκτης στο ΝΒΑ μετά τον ΛεΜπρόν Τζέιμς... Τι μεσολάβησε όμως αυτά τα έξι χρόνια σε επίπεδο All-Star για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο; Το ΝΒΑ κάνει αναδρομή στις προηγούμενες all-star παρουσίες του "Greek Freak"...

2014: ΤΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ

Η παρθενική συμμετοχή του Γιάννη Αντετοκούνμπο έγινε το 2014 στη Νέα Ορλεάνη. Ως ρούκι δηλαδή, όταν συμπεριλήφθηκε στους 18 παίκτες που επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν στο καθιερωμένο Rookie Challenge της Παρασκευής. Ο Γιάννης πήγε στην ομάδα του Γκραντ Χιλ, με προπονητή τον Νέιτ ΜακΜίλαν. Τους νικητές δηλαδή. Η Team Hill νίκησε 142-136 την Team Webber (του Κρις Γουέμπερ, με προπονητή τον Ρεξ Καλάμιαν) εκείνο το βράδυ, με τον Αντετοκούνμπο να παίζει 17'11'' και να έχει απολογισμό 9 πόντους, 3/3 δίποντα, 3/4 βολές, 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κόψιμο και 2 λάθη.

Η δουλειά δεν είχε τελειώσει όμως εκεί για τον Γιάννη. Το επόμενο βράδυ ο φόργουορντ των Μιλγουόκι Μπακς συμμετείχε και στο Skills Challenge, τον διαγωνισμό δεξιοτήτων του ΝΒΑ, παίζοντας ως συμπαίκτης με τον ΝτεΜάρ ΝτεΡόζαν κόντρα στους Μάικλ Κάρτερ-Γουίλιαμς και Βίκτορ Ολαντίπο. Οι Αντετοκούνμπο - ΝτεΡόζαν δεν έκαναν κακό χρόνο (45,0''), ωστόσο οι αντίπαλοί τους ήταν ελαφρώς γρηγορότεροι στην δική τους διαδρομή (43,5''), με αποτέλεσμα να πάρουν την πρόκριση για τον τελικό.

2015: ΞΑΝΑ... ΔΙΠΛΟΒΑΡΔΙΑ

Στο All-Star της Νέας Υόρκης ο Αντετοκούνμπο είχε ξανά... διπλοβάρδια. Την Παρασκευή συμμετείχε στο Rising Stars Challenge (ως δευτεροετής πια), το οποίο είχε αλλάξει πια μορφή, με τους Αμερικανούς rookies και sophomores του ΝΒΑ να αντιμετωπίζουν τους αντίστοιχους ξένους. Κάπως έτσι ο Γιάννης απέκτησε και έναν Έλληνα συμπαίκτη εκείνο το βράδυ: τον Κώστα Παπανικολάου, ο οποίος συμπεριλήφθηκε αντί του Γιουσούφ Νούρκιτς, που δήλωσε αδυναμία να συμμετάσχει. O "Greek Freak" έφυγε από το γήπεδο πάλι ως νικητής και έπαιξε μάλιστα περισσότερο (24'56'') από κάθε άλλον συμπαίκτη του στην World Team, η οποία νίκησε την USA Team 121-112. Όσο για τον στατιστικό απολογισμό του; Είχε 12 πόντους με 4/8 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 4/6 βολές, 10 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 4 κλεψίματα, 2 κοψίματα και 5 λάθη.

Το Σάββατο ακολούθησε και ο κύριος λόγος που ο Γιάννης βρέθηκε στη Νέα Υόρκη. Ο διαγωνισμός καρφωμάτων. Εκεί πάντως περιορίστηκε να δει από καλή θέση το σόου του Ζακ ΛαΒίν. Τερμάτισε τέταρτος -και τελευταίος- πίσω από τους Μέισον Πλάμλι, Βίκτορ Ολαντίπο και (τον νικητή) Ζακ ΛαΒίν, συγκεντρώνοντας συνολικά 65 πόντους για τα δύο καρφώματα που έκανε. Στο πρώτο επιχείρησε να καρφώσει πιάνοντας την μπάλα ψηλά στον αέρα έπειτα από αναπήδηση στο παρκέ, ωστόσο απέτυχε να ολοκληρώσει το κάρφωμα και στις τρεις προσπάθειες, συγκεντρώνοντας έτσι 30 πόντους. Στο δεύτερο τα πήγε πολύ καλύτερα. Με την βοήθεια του αδερφού του, Θανάση, σε ρόλο πασέρ, έπιασε την μπάλα στον αέρα ενώ περνούσε κάτω από το καλάθι και κάρφωσε ανάποδα. Δεν πήρε πάντως πάνω από 35 πόντους, μένοντας εκτός τελικού.

2017: ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Στην τρίτη του παρουσία σε All-Star ο Γιάννης δεν πήγε για να συμμετάσχει την Παρασκευή ή το Σάββατο, αλλά την Κυριακή. Ως βασικός μάλιστα. Και εντυπωσίασε. Ο "Greek Freak" ήταν ο πρώτος σκόρερ της Ανατολής, ωστόσο δεν μπόρεσε να την οδηγήσει και στη νίκη, αφού η Δύση επικράτησε με 192-182 στο Smoothie King Center της Νέας Ορλεάνης. Ο 22χρονος, τότε, φόργουορντ ήταν απολαυστικός στα 22’53’’ που αγωνίστηκε, καθώς τελείωσε το ματς όντας ο πρώτος σκόρερ της ανατολικής ομάδας με 30 πόντους, ενώ είχε ακόμα 14/17 σουτ, 2/2 ελεύθερες βολές, 6 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα, 1 ασίστ και 1 κόψιμο.

Σε μία φάση στο transition (όχι ότι παίχθηκε και ποτέ 5 εναντίον 5...) ο Στέφεν Κάρι ξάπλωσε στο παρκέ για να μην τον κάνει πόστερ, το οποίο όμως δεν απέφυγε μερικά λεπτά αργότερα! Μάλιστα, μέχρι το τέλος της τρίτης περιόδου ο Γιάννης έθετε και σοβαρή υποψηφιότητα ακόμα και για το βραβείο του MVP. Ωστόσο, στην τέταρτη περίοδο ο Μπραντ Στίβενς τον χρησιμοποίησε μόνο στα τελευταία δύο λεπτά... Τον ίδιο, πάντως, δεν τον απασχόλησε ιδιαίτερα το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη. Όπως είπε άλλωστε στη συνέντευξη Τύπου μετά το παιχνίδι, " ανυπομονώ να γυρίσω στο Μιλγουόκι για να προπονηθώ. Δεν έχω προπονηθεί για τέσσερις μέρες και αισθάνομαι ότι έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος"!

2018: ALL-STAR ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΠΙΑ

Το παιχνίδι του Λος Άντζελες συνδέθηκε με την αναγέννηση του All-Star Game. Και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν πάλι βασικός σε αυτό. Στο Staples Center έγινε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια εδώ και πολλά πολλά χρόνια, καθώς οι δύο ομάδες δεν ενδιαφέρονταν μόνο να σκοράρουν, αλλά και να παίξουν κανονικό μπάσκετ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα παιχνίδι στο οποίο παίχθηκαν άμυνες και οι δύο ομάδες μπήκαν στο παρκέ για να το κερδίσουν, που είχε στο τέλος νικήτρια την Team LeBron με 148-145 επί της Team Curry, στο νέο format που σκαρφίστηκε το ΝΒΑ, προκειμένου να κάνει πιο ελκυστικό το προϊόν. Και τα κατάφερε.

Η αλήθεια είναι ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν έλαμψε όσο και στο παιχνίδι του 2017, ωστόσο τελείωσε το ματς με 16 πόντους, 6/12 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 4/6 ελεύθερες βολές, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2 λάθη σε 26'34''. Συν τοις άλλοις, έγινε ο πρώτος παίκτης των Μπακς έπειτα από 38 ολόκληρα χρόνια που έπαιξε βασικός σε διαδοχικά All-Star Games, μετά τον Μαρκές Τζόνσον το 1979 και το 1980. Και καταπώς φαίνεται, το άστρο του μόλις είχε αρχίσει να ανατέλλει στο All-Star Game.

Οι συνδρομητές τηςCOSMOTETV, θα έχουν για ακόμα μία χρονιά στη διάθεσή τους ζωντανά και αποκλειστικά όλη τη δράση από το ΝΒΑAll-StarWeekend2019, το τριήμερο 16-18/2, το οποίο θα κορυφωθεί με τοNBAAll-StarGame2019 και τον αγώνα ανάμεσα στην ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο και αυτή του ΛεΜπρον Τζέιμς, τη Δευτέρα 18/2, στις 03.00 (COSMOTESPORT4HD).

Photo credits: AP Photo/Alex Gallardo

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ