NBA

Τζέιμς Χάρντεν: 115 πόντοι σε 2 αγώνες, ούτε ένας από ασίστ συμπαίκτη του!

Τζέιμς Χάρντεν: 115 πόντοι σε 2 αγώνες, ούτε ένας από ασίστ συμπαίκτη του!
AP Photo/Michael Wyke AP PHOTO/MICHAEL WYKE

Ένα απίστευτο στατιστικό ανακάλυψε το ESPΝ και αναφέρει ότι ο Τζέιμς Χάρντεν έχει μεν σημειώσει 115 πόντους στους δύο τελευταίους αγώνες των Ρόκετς, αλλά δεν έχει δεχθεί ούτε μία ασίστ από συμπαίκτη σε αυτό το διάστημα!

Ο Τζέιμς Χάρντεν προσπαθεί να κρατήσει μόνος του τους Ρόκετς. Με τους Κρις Πολ, Κλιντ Καπέλα (και μέχρι τον αγώνα με τους Νετς τον Έρικ Γκόρντον) εκτός δράσης, ο “Μούσιας” έχει υποχρεωθεί να γίνει Σούπερμαν. Αυτό όμως δεν είναι πάντα αρκετό για το Χιούστον.

Κόντρα στους Νετς ο Χάρντεν ήταν πάλι διαστημικός, έχοντας 58 πόντους και 6 ασίστ, αλλά στο τέλος έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι από το γήπεδο, αφού η ομάδα του ηττήθηκε με 142-145 στην παράταση , σε ένα παιχνίδι που οι Ρόκετς επιχείρησαν συνολικά 70 τρίποντα, επίδοση-ρεκόρ στην ιστορία του ΝΒΑ .

Η μοναξιά του Χάρντεν ήταν εμφανής, ειδικά στο τέλος του αγώνα που οι Νετς τον εξώθησαν με κάθε τρόπο να πασάρει, με αποτέλεσμα τα τελευταία 5 σουτ των Ρόκετς να τα πάρουν άλλοι παίκτες. Περισσότερο όμως και από αυτό που έγινε στο τέλος του αγώνα του Χιούστον, είναι ένα στατιστικό που αποκάλυψε το ESPN και δείχνει τη μοναξιά του Χάρντεν: Στους δύο τελευταίους αγώνες των Ρόκετς (κόντρα σε Γκρίζλις και Νετς) ο “Μούσιας” έχει σημειώσει μεν συνολικά 115 πόντους (57 και 58 αντίστοιχα), αλλά ούτε ένας από αυτούς τους πόντους δεν προήλθε από ασίστ συμπαίκτη!

Τι σημαίνει όμως αυτό σε απλά ελληνικά; Ότι όλοι οι πόντοι του ήρθαν έπειτα από προσωπική ενέργεια. Ούτε ένα καλάθι του δεν ήρθε για παράδειγμα από κίνηση που έκανε χωρίς την μπάλα και δέχθηκε πάσα. Ούτε ένα δεν ήρθε με τον Χάρντεν να βγαίνει από σκριν για να σουτάρει, ή απλώς με το να δέχεται την μπάλα έπειτα από split-out συμπαίκτη του.

Αυτό το στατιστικό από τη μία πλευρά είναι εντυπωσιακό – και ενδεικτικό της ικανότητας του Χάρντεν – αλλά από την άλλη είναι και απογοητευτικό, αφού πολύ απλά δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι ο σταρ των Ρόκετς πράγματι δεν έχει άλλη επιλογή από το να τα κάνει όλα μόνος του. Ακόμα κι έτσι όμως, το να μην έχει δεχθεί ούτε μία ασίστ όταν έχει σκοράρει 115 πόντους και έχει ευστοχήσει συνολικά σε 33 σουτ εντός παιδιάς! Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

Η ΜΠΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΩΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ

Αν παρακολουθήσει κάποιος έναν αγώνα των Ρόκετς δεν είναι δύσκολο να καταλάβει πώς προέκυψε αυτό το απίστευτο στατιστικό. Ο λόγος είναι πως η λογική του Χιούστον στο διάστημα της απουσίας του Κρις Πολ είναι μία: Η μπάλα στα χέρια του Τζέιμς Χάρντεν και όλοι οι υπόλοιποι – με εξαίρεση ενίοτε τον συμπαίκτη που του κάνει σκριν – στημένοι στην περιφέρεια. Αν ο Χάρντεν περάσει τον προσωπικό του αντίπαλο, είτε θα σουτάρει είτε θα πασάρει και ο συμπαίκτης του θα πρέπει συνήθως να σουτάρει άμεσα.

Με την μπάλα λοιπόν να μην κυκλοφορεί πολύ, είναι λογικό να μην φτάνει εύκολα ξανά στα χέρια του Χάρντεν. Ακόμα όμως και αν επιστρέψει η μπάλα στα χέρια του προς το τέλος της επίθεσης, το σενάριο συνήθως είναι μερικές μαζεμένες ντρίμπλες από τον Χάρντεν και μετά ένα σουτ. Ακόμα όμως και αν το σουτ καταλήξει στο καλάθι, δεν γίνεται ο παίκτης που του έδωσε ασίστ να την πιστωθεί. Αν σε αυτό το γεγονός προσθέσει κάποιος ότι εν τη απουσία του Πολ – και μέχρι πρόσφατα του Γκόρντον – ο μοναδικός παίκτης που υπό προϋποθέσεις μπορεί να δημιουργήσει ρήγμα στην αντίπαλη άμυνα είναι ο Όστιν Ρίβερς, τότε γίνεται σαφές ότι είναι σχεδόν αδύνατο να δεχθεί πάσα και να εκτελέσει άμεσα ο “Μούσιας”.

Ο Χάρντεν ξέρει ότι πρέπει να κάνει υπομονή μέχρι να επιστρέψει ο Πολ και να πάρει ένα μέρος του βάρους της δημιουργίας από πάνω του. Μέχρι τότε, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να βρίσκεται διαρκώς σε φάση επίθεσης. Οι 44 πόντοι και 9.3 ασίστ μέσο όρο που έχει τον Ιανουάριο και οι 47.6 πόντοι και 7.6 ασίστ μέσο όρο που έχει στους 5 τελευταίους αγώνες των Ρόκετς δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν έχει επιλογή. Και, για την ιστορία, ο τελευταίος παίκτης των Ρόκετς που πιστώθηκε ασίστ σε καλάθι του Τζέιμς Χάρντεν ήταν ο Κλιντ Καπέλα, στην 4η περίοδο του αγώνα των Ρόκετς με τους Μάτζικ στις 13 Ιανουαρίου, στην ήττα του Χιούστον με 109-116.

AP Photo/Michael Wyke

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ