NCAA

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το Final Four του NCAA

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το Final Four του NCAA
AP PHOTO/MORRY GASH

Το Sport24.gr παρουσιάζει τις ομάδες, τους προπονητές, τους σταρ και τους ξένους παίκτες που θα συμμετάσχουν στο Final Four του NCAA (VIDEOS).

Υπάρχει μία φράση που ξεστόμισε χθες ο Μπρους Περλ, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να περιγράψει από μόνη της τι σημαίνει για τους Αμερικανούς το Final Four του NCAA . " Αυτό το τουρνουά ξεπερνά την αμερικανική ζωή", είπε ο προπονητής του Όμπερν, μιας από τις τέσσερις ομάδες που θα διεκδικήσουν το φετινό τρόπαιο στο 73.000 θέσεων US Bank Stadium της Μινεσότα.

Όλη η Αμερική κινείται αυτό το Σαββατοκύριακο σε ρυθμούς NCAA. Ο πρώτος ημιτελικός αρχίζει στις 01:09 (ώρα Ελλάδας) και το Sport24.gr παρουσιάζει ποια είναι τα πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρεις λίγες ώρες πριν το Βιρτζίνια, το Μίσιγκαν Στέιτ, το Όμπερν και το Τέξας Τεκ ριχτούν στην μάχη.

1. ΔΥΟ ΥΠΟΨΗΦΙΑ LOTTERY PICKS ΣΤΟ FINAL FOUR

Κατ' αρχάς, σούπερ σταρ δεν υπάρχει στο φετινό Final Four. Ο Ζάιον Γουίλιαμσον και ο Αρ Τζέι Μπάρετ έμειναν εκτός νυμφώνος μαζί με το Ντιουκ, όπως και πολύ νωρίτερα ο Τζα Μοράντ (Μάρεϊ Στέιτ). Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και σταρ. Πρώτος όλων ο Τζάρετ Κάλβερ, ο σούτινγκ γκαρντ και πρώτος σκόρερ του Τέξας Τεκ, ο οποίος θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα επιλεγεί μέσα στις πρώτες 7-8 επιλογές του φετινού Draft του ΝΒΑ και είναι ο παίκτης με την μεγαλύτερη προοπτική. Ο Κάλβερ είχε 18,5 πόντους, 6,3 ριμπάουντ, 3,7 ασίστ και 1,5 κλέψιμο κατά μέσο όρο στην σεζόν, αριθμούς που ανέβασε ακόμα περισσότερο στους προηγούμενους τέσσερις γύρους του τελικού τουρνουά.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ακόμα ο γκαρντ του Βιρτζίνια ΝτιΆντρε Χάντερ και ο πόιντ γκαρντ του Μίσιγκαν Στέιτ, Κάσιους Γουίνστον. Ο πρώτος θεωρείται επίσης σίγουρο lottery pick στο φετινό Draft και παρότι η χρονιά ήταν γεμάτη σκαμπανεβάσματα, είχε 14,9 πόντους, 5,0 ριμπάουντ και 2,0 ασίστ κατά μέσο όρο με το Βιρτζίνια. Όσο για τον Γουίνστον; Είναι υποψήφιος all-american και έπαιξε μεγάλο ρόλο στον αποκλεισμό του Ντιουκ στην φάση των "Elite 8". Ο βραχύσωμος γκαρντ (ύψους 1,83μ.) των Σπάρτανς είχε 18,9 πόντους, 3,0 ριμπάουντ και 7,6 ασίστ ανά αγώνα κατά την διάρκεια της σεζόν.

2. Ο ΜΟΡΕΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ (ΞΕΝΟΙ)

Το Final Four έχει και... international γεύση. Συνολικά υπάρχουν επτά ξένοι παίκτες στα ρόστερ των τεσσάρων ομάδων, με τους τρεις εξ αυτών να είναι Ευρωπαίοι. Η πιο αξιοπρόσεκτη περίπτωση όλων (και αυτός που έχει τον μεγαλύτερο ρόλο στην ομάδα του) είναι φυσικά ο Ιταλός Ντάβιντε Μορέτι. Ο γιος του παλιού Ιταλού διεθνή Πάολο Μορέτι παίζει στο Τέξας Τεκ και είναι ο δεύτερος σκόρερ των Ρεντ Ρέιντερς με 11,6 πόντους κατά μέσο όρο, ενώ έχει ακόμα 2,1 ριμπάουντ, 2,5 ασίστ και 1,1 κλέψιμο κατά μέσο όρο.

Στο Τέξας Τεκ παίζουν ακόμα ο Γάλλος Τζος Μπαλά και ο Δομινικανός Μπράντον Φράνσις, εκ των οποίων μόνο ο δεύτερος βρίσκεται στο rotation της ομάδας, έχοντας 6,1 πόντους σε 23,6 λεπτά ανά αγώνα. Στο Βιρτζίνια παίζουν οι άλλοι τέσσερις "ξένοι" του Final Four, ο Ιταλός Φραντσέσκο Μπαντότσι, ο Νεοζηλανδός Τζακ Σολτ, ο Αργεντινός Φρανσίσκο Καφάρο και ο Μαμάντι Ντιακίτε από την Γουινέα. Τους Μπαντότσι, Καφάρο, πάντως, δύσκολα θα τους δούμε στο Final Four, εν αντιθέσει με τους άλλους δύο. Ο Ντιακίτε είχε 7,5 πόντους, 4,3 ριμπάουντ και 1,6 κόψιμο κατά μέσο όρο στην χρονιά, ενώ ήταν και ο ήρωας στο ματς με το Περντιού. Μικρότερο ρόλο και ο Σολτ.

3. Ο ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΙΖΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΑΡΗΔΕΣ

Ο Τομ Ίζο είναι η πιο γνώριμη φιγούρα μεταξύ των τεσσάρων προπονητών. Ο κόουτς του Μίσιγκαν Στέιτ βρίσκεται σε Final Four για 8η φορά, έχοντας κατακτήσει όμως το τρόπαιο μόνο μία φορά στο παρελθόν, το μακρινό 2000. Εάν οι Σπάρτανς κατακτήσουν το τρόπαιο, τότε ο Ίζο θα γίνει ο τέταρτος εν ενεργεία προπονητής μετά τους Μάικ Σιζέφσκι, Ρόι Γουίλιαμς και Τζέι Ράιτ με περισσότερα από ένα πρωταθλήματα.

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το Final Four του NCAA

Ο Τόνι Μπένετ του Βιρτζίνια συμμετέχει σε Final Four για πρώτη φορά ως πρώτος προπονητής (είχε βοηθητικό ρόλο και το 2000 στο Γουϊσκόνσιν), παράλληλα όμως γράφει και ιστορία, αφού στο Final Four είχε φτάσει στο παρελθόν και ο πατέρας του, Ντικ Μπένετ το 2000. Το μόνο άλλο ζευγάρι πατέρα-γιου που έχει φτάσει σε Final Four σε διαφορετικές χρονιές είναι οι Τζον Τόμπσον και Τζον Τόμπσον ΙΙΙ, αμφότεροι με το Τζόρτζταουν. Πρωτάρης στο Final Four είναι επίσης και ο Μπρους Περλ του Όμπερν, όπως και ο Κρις Μπίαρντ του Τέξας Τεκ.

4. Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΙΤΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟ "ΚΑΥΤΟ" ΟΜΠΕΡΝ

Ο πρώτος ημιτελικός είναι μεταξύ του φαβορί για τον τίτλο και μοναδικού Νο. 1 που έχει επιβιώσει, του Βιρτζίνια, με το Όμπερν, ένα κολέγιο που φημίζεται περισσότερο για το πρόγραμμα του στο american football. Το Όμπερν πέταξε εκτός συνέχειας δύο παραδοσιακές δυνάμεις του κολεγιακού μπάσκετ, το Κάνσας και το Νορθ Καρολάινα, στον δρόμο για το πρώτο Final Four της ιστορίας του. Οι Τάιγκερς έχουν πάντως και το σοβαρότερο πρόβλημα απ' όλες τις ομάδες, καθώς ένας από τους σημαντικότερους παίκτες τους, ο Τσούμα Οκέκε (πρώτος ριμπάουντερ, μπλοκέρ, κλέφτης και τρίτος σκόρερ της ομάδας), τέθηκε νοκ άουτ λόγω τραυματισμού.

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το Final Four του NCAA

Το Βιρτζίνια, από την άλλη, ξεπέρασε τον περσινό αποκλεισμό από τον πρώτο γύρο (ως Νο. 1 από το Νο. 16) και προκρίθηκε στο Final Four για δεύτερη φορά συνολικά και για πρώτη από το 1984. Επίσης, αποτελεί και την επιλογή του Ρικ Πιτίνο για την κατάκτηση του τίτλου . Είναι ομάδα που ξέρει να κοντρολάρει τον ρυθμό των αγώνων και έφτασε μέχρι εδώ χάρις στην καλύτερη άμυνα σε όλη τη χώρα, αφού δέχεται μόνο 55,4 πόντους κατά μέσο όρο και είναι τρίτη στο ποσοστό αντιπάλου στα τρίποντα (28,7%). Παρεμπιπτόντως, το μακρινό σουτ αποτελεί μεγάλο όπλο του Όμπερν. Η ομάδα του Μπρους Περλ παίζει σε γρήγορο τέμπο και ήταν 3η όλη τη χρονιά σε εύστοχα τρίποντα στο κολεγιακό πρωτάθλημα. Το Όμπερν είναι επίσης και η πιο καυτή ομάδα από τις τέσσερις που έφτασαν στο Final Four, καθώς μετράει 12 σερί νίκες.

* Ο ημιτελικός Βιρτζίνια - Όμπερν έχει ώρα έναρξης 01:09

5. ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΣΙΓΚΑΝ ΣΤΕΪΤ

Το Όμπερν δεν είναι το μόνο κολέγιο από τα τέσσερα με μεγάλη παράδοση στο american football. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για το Τέξας Τεκ, το οποίο έφτασε για πρώτη φορά στο Final Four, βασιζόμενο σε μία από τις καλύτερες και πιο επιθετικές άμυνες στο κολεγιακό μπάσκετ. Το Μίσιγκαν Στέιτ, από την άλλη, είναι η μόνη από τις τέσσερις ομάδες που έχει κατακτήσει το τρόπαιο στο παρελθόν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει κάτι για την τωρινή ομάδα, από την οποία μόνο ένας παίκτης έχει εμπειρία από Final Four, ο Κένι Γκόινς.

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το Final Four του NCAA

Οι Σπάρτανς θα προσπαθήσουν να σπάσουν στη Μινεσότα μία αρνητική παράδοση για τις ομάδες που προέρχονται από την περιφέρεια Big 10, καθώς μετρούν επτά σερί ήττες σε Final Four μετά το 2000. Εάν δεν τα καταφέρει φέτος το Μίσιγκαν Στέιτ, τότε για πρώτη φορά έπειτα από 19 χρόνια θα στεφθεί πρωταθλητής ένα κολέγιο που για πρώτη φορά στην ιστορία του. Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να κατακτήσει το πρωτάθλημα ένα κολέγιο για πρώτη φορά στην ιστορία του στο NCAA.

* Ο ημιτελικός Μίσιγκαν Στέιτ - Τέξας Τεκ έχει ώρα έναρξης 03:49

Photo credits: AP Photo/Morry Gash

TAGS NCAA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ