NCAA

Ζάιον Γουίλιαμσον: Ο τραυματισμός που ίσως στοιχίσει εκατομμύρια

Ζάιον Γουίλιαμσον: Ο τραυματισμός που ίσως στοιχίσει εκατομμύρια
AP Photo/Timothy D. Easley AP PHOTO/TIMOTHY D. EASLEY

Ο τραυματισμός του Ζάιον Γουίλιαμσον δεν “πάγωσε” απλώς τον κόσμο. Υπενθύμισε σε όλους πώς μπορεί μία στιγμή να αλλάξει δραματικά τα δεδομένα για έναν παίκτη πριν πάει στο ΝΒΑ.

Ούτε ένα λεπτό. Για την ακρίβεια, 30 δευτερόλεπτα. Τόσο μπόρεσε να μείνει στο παρκέ ο Ζάιον Γουίλιαμσον πριν δει το αριστερό του παπούτσι να... εκρήγνυται, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο δεξί γόνατο στον αγώνα με το Νορθ Καρολάινα . Και, ξαφνικά, όλα – ενδέχεται – να αλλάξουν.

. Τι γίνεται τώρα όμως;

Η σοβαρότητα του τραυματισμού του Γουίλιαμσον δεν έχει ακόμα εκτιμηθεί. Στο Ντιουκ θέλουν να είναι πολύ προσεκτικοί πριν προβούν σε κάποια ανακοίνωση. Αν ο τραυματισμός δεν είναι σοβαρός και μεταφραστεί σε διάστημα απουσίας μερικών εβδομάδων, όλοι θα ησυχάσουν. Αν όμως αποδειχθεί σοβαρός και σημαίνει πολύμηνη απουσία, τότε τα δεδομένα αλλάζουν για... όλους: Για τον Γουίλιαμσον, για το Ντιουκ, για το NCAA, για την ομάδα που θα επιλέξει στο Νο1 του ΝΒΑ Draft, για τους παίκτες που βάσει προβλέψεων θα επιλεγόντουσαν μετά από αυτόν στο ΝΒΑ Draft, με πρώτο τον – συμπαίκτη του στο Ντιουκ – Αρ Τζέι Μπάρετ.

ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΟΕΛ ΚΑΙ ΤΖΑΙΛΣ

Τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότεροι άνθρωποι, γνώστες του μπασκετικού χώρου και μη, άρχισαν να... μουρμουρίζουν την εξής φράση: Κάθε λεπτό που περνάει ο Γουίλιαμσον στα παρκέ του NCAA ενδέχεται να του στοιχίσει εκατομμύρια στο μέλλον. Ένας σοβαρός τραυματισμός θα άλλαζε άρδην τα δεδομένα της καριέρας του. Από “εκλεκτός” μπορεί να γινόταν εύκολα κάποιος που θα προσπερνούσαν όλοι, φοβούμενοι να πάρουν ρίσκο με την περίπτωσή του. Στο πρόσφατο παρελθόν υπάρχουν δύο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα παικτών που είδαν έναν τραυματισμό – ή και δύο – να αλλάζουν τα δεδομένα.

Το πρώτο παράδειγμα είναι αυτό του Νέρλενς Νόελ των Θάντερ. O 25χρονος φόργουορντ/σέντερ την σεζόν 2012/13 ήταν πρωτοετής στο Κολέγιο με το Κεντάκι και θεωρείτο το απόλυτο φαβορί για το Νο1 του ΝΒΑ Drart. Τον Φλεβάρη του 2013 ωστόσο υπέστη ρήξη χιαστού, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός για την σεζόν. Το γεγονός αυτό έριξε τις μετοχές του, με αποτέλεσμα να επιλεγεί στο Νο6 του ΝΒΑ Draft του 2013 από τους Πέλικανς – οι οποίοι τον έστειλαν αμέσως στους Σίξερς. Το πρώτο “χτύπημα” ήταν ήδη γεγονός για τον Νόελ, ο οποίος έχασε όλη την ρούκι χρονιά του και πρακτικά δεν έχει πάρει ποτέ μία ουσιαστική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στο ΝΒΑ. Σαφώς και φέρει και ο ίδιος μερίδιο ευθύνης σε αυτό, αφού το καλοκαίρι του 2017 έκανε το λάθος να απορρίψει πρόταση για τετραετές συμβόλαιο αξίας 64 εκατ. δολαρίων από τους Μαβς. Η ταμπέλα του “χαμένου ταλέντου” ωστόσο ήδη τον ακολουθεί.

Όλα αυτά αναφέρονται χωρίς να έχει καν ληφθεί υπόψιν η περίπτωση του Μάικλ Πόρτερ των Ντένβερ Νάγκετς. Του παίκτη δηλαδή που θεωρείτο δεδομένο ότι θα κατέληγε στις πρώτες 5 επιλογές του περασμένου ΝΒΑ Draft, αλλά ένας τραυματισμός στη μέση είχε ως αποτέλεσμα να κατρακυλήσει μέχρι το Νο14. Στο Ντένβερ πιστεύουν σε αυτόν, αποφάσισαν να τον αφήσουν έναν χρόνο εκτός δράσης και ελπίζουν ότι έκαναν την “ληστεία” του ΝΒΑ Draft 2018. Οι 12 ομάδες που τον προσπέρασαν ωστόσο (Οι Κλίπερς είχαν 2 από τις 13 πρώτες επιλογές) θεώρησαν ότι δεν άξιζε να ρισκάρουν μαζί του.

Η ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Ο Γουίλιαμσον είναι ο πρώτος από όλους που κάθεται σε... αναμμένα κάρβουνα αυτή τη στιγμή περιμένοντας την διάγνωση για τον τραυματισμό του. Την ίδια στιγμή, οι ομάδες του ΝΒΑ που θα επιλέξουν ψηλά στο ΝΒΑ Draft (Νικς, Σανς, Καβαλίερς, Χοκς, Μπουλς) έχουν την δική τους αγωνία, αφού η σοβαρότητα του τραυματισμού του Γουίλιμσον ενδέχεται να αλλάξει τα σχέδιά τους.

Ζάιον Γουίλιαμσον: Ο τραυματισμός που ίσως στοιχίσει εκατομμύρια
AP Photo/Gerry Broome AP PHOTO/GERRY BROOME

;

Ο Γουίλιαμσον θεωρείται ό,τι καλύτερο έχει δει ο κόσμος από την εποχή του ΛεΜπρόν Τζέιμς. Είναι ένας φαινόμενο, ένας παίκτης που αν μείνει υγιής θεωρείται δεδομένο ότι θα αλλάξει τα δεδομένα στο ΝΒΑ. Αυτό το μεγάλο “ΑΝ” που τον ακολουθούσε όμως μόλις δέχθηκε ένα ισχυρό χτύπημα με τον τραυματισμό του και προσγείωσε τους πάντες στην σκληρή πραγματικότητα. Ελπίδα όλων είναι να μην έχει τραυματιστεί σοβαρά και σύντομα να τρελάνει πάλι κόσμο με αυτά που κάνει στο παρκέ. Σε περίπτωση όμως που τελικά αποδειχθεί ότι δεν έχει κάτι σοβαρό, ο δυναμικός φόργουορντ θα βρεθεί μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα και η απόφασή του μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Για την ακρίβεια, η όποια απόφασή του ενδέχεται να αλλάξει την ιστορία του NCAA.

AP Photo/Timothy D. Easley, AP Photo/Gerry Broome

TAGS NCAA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ