BASKETBALL CH. LEAGUE

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ: Ο πρώτος "εμφύλιος" έπειτα από 10 χρόνια και οι... οιωνοί τίτλου

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ: Ο πρώτος "εμφύλιος" έπειτα από 10 χρόνια και οι... οιωνοί τίτλου
EUROKINISSI

Στις 6 από τις 11 περιπτώσεις που υπήρξε "εμφύλιος" σε φάση νοκ άουτ αγώνων στα ευρωπαϊκά κύπελλα, ελληνική ομάδα κατέκτησε στο τέλος της χρονιάς τον τίτλο!

Κάποτε οι ελληνικοί "εμφύλιοι" στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αποτελούσαν συχνό φαινόμενο. Μεταξύ του 1994 και του 2001, σε διάστημα οκτώ ετών δηλαδή, ισάριθμες ήταν οι φορές που δύο ελληνικές ομάδες διασταυρώθηκαν σε νοκ άουτ φάση κάποιου ευρωπαϊκού κυπέλλου, από την Euroleague (της FIBA) μέχρι το Saporta Cup. Να λοιπόν που φέτος μία παλιά συνήθεια θα αναβιώσει, καθώς η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ συνθέτουν τον πρώτο ελληνικό "εμφύλιο" σε νοκ άουτ φάση ευρωπαϊκού κυπέλλου έπειτα από μία ολόκληρη δεκαετία.

Από τον ημιτελικό της EuroLeague του 2009 μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού είχαν να τεθούν αντιμέτωπες δύο ελληνικές ομάδες σε νοκ άουτ παιχνίδι ή σειρά αγώνων στην Ευρώπη. Από την πρωτομαγιά του 2009 συγκεκριμένα, όταν ο Παναθηναϊκός είχε νικήσει τον Ολυμπιακό για πρώτη φορά σε Final Four, κατακτώντας στο τέλος και την EuroLeague εκείνης της σεζόν στο Βερολίνο.

Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟΥ 1994

Όσο για την πρώτη φορά που είδαμε έναν ελληνικό "εμφύλιο" σε... προχωρημένο στάδιο κάποιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης; Ήταν στις 16 Φεβρουαρίου 1994, όταν ο ΠΑΟΚ είχε νικήσει τον Πανιώνιο 85-83 στο κλειστό της Νέας Σμύρνης, στο δρόμο προς την κατάκτηση του Κυπέλλου Κόρατς κόντρα στην Στεφανέλ Τριέστε του (21χρονου τότε) Ντέγιαν Μποντιρόγκα.

Σε εκείνο το παιχνίδι στο κλειστό της Νέας Σμύρνης ο Χένρι Τέρνερ είχε βάλει 37 πόντους με 12/24 σουτ, ο Φάνης Χριστοδούλου είχε 19 και ο Παναγιώτης Γιαννάκης άλλους 17. Ο Γουόλτερ Μπέρι (25 πόντοι, 13 ριμπάουντ) ήταν όμως ασταμάτητος, ενώ διψήφιο αριθμό πόντων από πλευράς "δικεφάλου" είχαν και οι Μπάνε Πρέλεβιτς (14), Γιώργος Μπαλογιάννης (12), Τζον Κόρφας (16) και Ζόραν Σάβιτς (15).

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ: Ο πρώτος "εμφύλιος" έπειτα από 10 χρόνια και οι... οιωνοί τίτλου

Έκτοτε ο ΠΑΟΚ δεν έχει βρεθεί ξανά σε παρόμοια θέση, να διεκδικήσει δηλαδή την πρόκριση σε μία σειρά αγώνων απέναντι σε κάποια ελληνική ομάδα. Έχει παίξει βέβαια άλλες έξι φορές σε φάση ομίλων με ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη, τις σεζόν 1994/95 (με Παναθηναϊκό), 1998/99 (με Ολυμπιακό) και 1999/00 (πάλι με Παναθηναϊκό), μετρώντας συνολικά -συμπεριλαμβανομένων των δύο με τον Πανιώνιο- έξι νίκες και δύο ήττες.

Η ΑΕΚ, από την άλλη, έχει αντιμετωπίσει κι αυτή μόνο μία φορά στο παρελθόν κάποια ελληνική ομάδα σε σειρά αγώνων. Ήταν τη σεζόν 1999/00 στο Saporta Cup, όταν είχε αποκλείσει τον Ηρακλή στην προημιτελική φάση και στο τέλος της χρονιάς έφτασε μέχρι και την κατάκτηση του τίτλου με αντίπαλο (όπως και ο ΠΑΟΚ) μία άλλη ιταλική ομάδα, την Κίντερ Μπολόνια!

Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ έχουν ένα κοινό: και τις δύο φορές που είδαν στο δρόμο τους ελληνική ομάδα σε νοκ άουτ αγώνες, κατέκτησαν στο τέλος της χρονιάς τον τίτλο!

Ιστορικά, οι "εμφύλιοι" φέρνουν μαζί τους καλούς... οιωνούς για το ελληνικό μπάσκετ. Από το 1994 μέχρι το 2009, στις 11 φορές που έχουν αναμετρηθεί δύο ελληνικές ομάδες σε σειρές ή νοκ άουτ αγώνες ευρωπαϊκών κυπέλλων, στις έξι εξ αυτών η μία εκ των δύο έφτασε μέχρι την κατάκτηση του τίτλου: ο ΠΑΟΚ στο Κύπελλο Κόρατς του 1994, ο Άρης στο Κύπελλο Κόρατς του 1997, ο Ολυμπιακός στην Euroleague του 1997, η ΑΕΚ στο Saporta Cup του 2000, το Μαρούσι στο Saporta Cup του 2001 και ο Παναθηναϊκός στην Euroleague του 2009.

Όλοι οι ελληνικοί "εμφύλιοι" σε νοκ άουτ σειρές/αγώνες στα ευρωπαϊκά κύπελλα:

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ: Ο πρώτος "εμφύλιος" έπειτα από 10 χρόνια και οι... οιωνοί τίτλου

Photo credits: Eurokinissi

TAGS BASKETBALL CH. LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ