ΜΠΑΣΚΕΤ

ΑΕΚ - Χάποελ Ιερουσαλήμ 75-79: Δύο πρόσωπα και "καθαρή" ήττα στην πρεμιέρα

ΑΕΚ - Χάποελ Ιερουσαλήμ 75-79: Δύο πρόσωπα και "καθαρή" ήττα στην πρεμιέρα

Εξαιρετική στο πρώτο μέρος, απογοητευτική στο δεύτερο, η ΑΕΚ ηττήθηκε στο ΟΑΚΑ από την Χάποελ Ιερουσαλήμ (75-79) και ξεκίνησε με το... αριστερό τις υποχρεώσεις της στο Basketball Champions League 2018/19.

Η ΑΕΚ ήθελε να ξεκινήσει τη σεζόν όπως τελείωσε την περσινή, με νίκη δηλαδή. Δεν τα κατάφερε όμως. Η Χάποελ ήρθε στην Αθήνα για να δοκιμάσει τις δυνάμεις της απέναντι στην τροπαιούχο του Basketball Champions League και παρά την κακή της εμφάνιση στο πρώτο μέρος, ήταν σαρωτική στο δεύτερο και δεν άφησε περιθώρια στους κιτρινόμαυρους. Τους νίκησε με 79-75 και τους έδειξε πως ο δρόμος θα είναι και φέτος δύσκολος, τουλάχιστον μέχρι να αποκτήσουν συνοχή και χημεία.

Σάκοτα, Λαρεντζάκης και Χάντερ έκαναν καλή δουλειά μέχρι το ημίχρονο, στο δεύτερο όμως ο Λούκα Μπάνκι δεν καταλάβαινε τι έβλεπε, δεν μπορούσε να σπάσει τον ρυθμό των Ισραηλινών και είδε την ομάδα του να χάνει "καθαρά" από έναν ανώτερο αντίπαλο. Και από τα χέρια του Τζέι Κόβαν Μπράουν που απέναντι στην πρώην παρέα του, καθώς είχε φορέσει στο παρελθόν την κιτρινόμαυρη φανέλα, έκανε πράγματα και θαύματα.

Όσο για το πρόσωπο της βραδιάς; Ο Αμάρ'ε Στάνταμαϊρ συγκέντρωσε τα βλέμματα, άλλωστε μιλάμε για έναν παίκτη που έχει 19 πόντους και 8 ριμπάουντ μέσο όρο καριέρας στο ΝΒΑ, όμως στο παρκέ ο Αμερικανός ψηλός φάνηκε... σκουριασμένος. Και πως να μην είναι άλλωστε από τη στιγμή που επέστρεψε στη δράση μετά από ένα χρόνο για να δει αν το κορμί του μπορεί να του δώσει ένα τελευταίο συμβόλαιο στο ΝΒΑ. Μπήκε στο ματς στο πέμπτο λεπτό, είχε 4 πόντους σε 9:30 στο πρώτο μέρος με 2/3 δίποντα, είχε τρία ριμπάουντ, έκανε -περιέργως- καλή δουλειά στην άμυνα, αλλά μέχρι εκεί.

Ο MVP

Ο Τζέι Κόβαν Μπράουν αντιμετώπισε την πρώην ομάδα του και της έκανε τεράστια ζημιά με 21 πόντους, 4 ριμπάουντ και 8 ασίστ. Εξαιρετικός στην επίθεση, αστόχησε βέβαια σε αρκετές προσπάθειες, ήταν όμως μια μόνιμη απειλή που στο τέλος έκανε και τη διαφορά μαζί με τους Κρις Τζόνσον - Τζος Όουενς που πρόσθεσαν από 10 πόντους ο κάθε ένας.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ

Τα 27 ριμπάουντ της ΑΕΚ στο πρώτο μέρος, ήταν ένας εντυπωσιακός αριθμός, ενώ από αυτά, τα εννέα ήταν επιθετικά με τον Βινς Χάντερ να κάνει θραύση σε αυτόν τον τομέα. Οι κιτρινόμαυροι κέρδισαν κατά κράτος το κομμάτι των "σκουπιδιών", όμως στο δεύτερο μέρος τα ποσοστά τους στην επίθεση ήταν πολύ άσχημα με τα 15 λάθη να λένε όλη την αλήθεια. Εντυπωσιακό, αλλά με... αρνητική χροιά και το stat line του Γιόνας Ματσιούλις που είχε μόλις έναν πόντο σε 20 λεπτά συμμετοχής. Όταν ο Λιθουανός δεν βοηθά στο σκοράρισμα, η ΑΕΚ θα έχει σοβαρά προβλήματα.

ΑΕΚ - Χάποελ Ιερουσαλήμ 75-79: Δύο πρόσωπα και "καθαρή" ήττα στην πρεμιέρα

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Με τους Ρατάν-Μέις, Λαρεντζάκη, Γιαννόπουλο, Σάκοτα, Χάντερ στο αρχικό της σχήμα, η ΑΕΚ είχε καλό περιφερειακό σουτ, χρειαζόταν καλή άμυνα, όμως η Χάποελ μπήκε πιο δυνατά στο ματς. Προηγήθηκε με 6-9 στο τέταρτο λεπτό, όμως ο Σάκοτα ήταν σε εξαιρετική κατάσταση και με 8 δικούς του πόντους έγραψε το 17-14 στο όγδοο λεπτό. Η είσοδος του Στάνταμαϊρ δεν βοήθησε ιδιαίτερα τους φιλοξενούμενους, ο Λαρεντζάκης μπήκε για την τελευταία άμυνα της περιόδου και τελικά έβαλε ένα δύσκολο λέι-απ για το 21-16 του δεκαλέπτου. Στην έναρξη του δεύτερου έβαλε και τρίποντο από την αριστερή γωνία για το 26-16, που οδήγησε στο πρώτο timeout του αγώνα, φυσικά από τον Οντέντ Κάτας. Πήρε και δεύτερο ο Ισραηλινός τεχνικός, όταν ο Λαρεντζάκης άνοιξε τον αιφνιδιασμό για να γράψει ο Ρατάν-Μέις το 32-21 σαν σε προπόνηση, πριν ακολουθήσει πίεση της Χάποελ σε όλο το γήπεδο, κλεψίματα του Οχαγιόν και καλάθι του Στάνταμαϊρ για το 35-29 στο 18'. Κι εκεί που το momentum έδειχνε να πηγαίνει προς το μέρος των φιλοξενούμενων, ο Οχαγιόν αστόχησε σε λέι-απ στον αιφνιδιασμό, ο Λαρεντζάκης πέτυχε τρίποντο κι ο Γκρίφιν δίποντο για το 42-29 λίγο πριν "βγει" το πρώτο μέρος.

Φελντέιν, Μπάτλερ και Τζόνσον μπήκαν με το ποδι στο γκάζι στο τρίτο δεκάλεπτο και η Χάποελ μείωσε γρήγορα στους τρεις (45-42), με τον Μπάνκι να καλεί timeout στο 23' για να σπάσει την φόρα των Ισραηλινών. Δεν το κατάφερε, λανθασμένες αποφάσεις και πάσες στη ρακέτα, έδωσαν στους φιλοξενούμενους την ευκαιρία να περάσουν μπροστά (45-46 στο 25') με επί μέρους σκορ 3-17 που έμοιαζε τεράστιο σύμφωνα με την εικόνα του αγώνα. Αυτό το επί μέρους σκορ έφτασε μέχρι το 3-23 (45-52 με τρίποντο του Φελντέιν), πριν έρθει η απάντηση της ΑΕΚ που έτρεξε ένα 8-0, αλλά και πάλι κυνηγούσε στο τέλος της περιόδου (55-58) αφού το τρίποντο του Γιαννόπουλου θεωρήθηκε εκπρόθεσμο. Από εκεί και πέρα, η Χάποελ είχε τον απόλυτο έλεγχο και παρά την ύστατη προσπάθεια των γηπεδούχων που πάλεψαν σκληρά για να "κλέψουν" τη νίκη στο τελευταίο δίλεπτο, πήρε μια σπουδαία νίκη που δείχνει την ποιότητα και τις δυνατότητές της.

Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ: Περίπου 2500 θεατές βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ, μικρός αριθμός γι' αυτόν τον αγώνα, γι' αυτές τις ομάδες, για την τροπαιούχο του Basketball Champions League. Ανάμεσά τους ήταν ο Ντέιβιντ Μπλατ, κόουτς του Ολυμπιακού που ήθελε να δει τον γιο του, αλλά και μερικοί παίκτες του Παναθηναϊκού (Καλάθης, Παππάς, Μήτογλου).

ΑΕΚ - Χάποελ Ιερουσαλήμ 75-79: Δύο πρόσωπα και "καθαρή" ήττα στην πρεμιέρα

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Λαντσαρίνι (Ιταλία), Ματσιουλάιτις (Λιθουανία), Κρέγιτς (Σλοβενία)

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 21-16, 42-31, 55-58, 75-79

ΑΕΚ (Μπάνκι): Γκρίφιν 10 (2), Χάντερ 16 (11 ριμπάουντ), Ματσιούλις 1, Ράταν Μέις 17 (2/6 τρίποντα,) Σάκοτα 13 (3/3 τρίποντα, 8 ριμπάουντ), Γιαννόπουλος 2, Καββαδάς 3, Λαρεντζάκης 11 (2/7 τρίποντα, 8 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Ξανθόπουλος 2

ΧΑΠΟΕΛ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ (Κάτας): Μπράουν 21 (5/15 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 8 ασίστ), Μπάτλερ 8 (7 ριμπάουντ), Φελντέιν 9 (2), Τζόνσον 10, Όουενς 10 (10 ριμπάουντ), Μπλατ 9 (2/5 τρίποντα, 7 ασίστ), Τσούμπρεβιτς 4, Ελιγιάχου 4, Οχαγιόν, Στάναταμαϊρ 4 (5 ριμπάουντ)

Τα ομαδικά στατιστικά της ΑΕΚ: 17/41 δίποντα, 9/25 τρίποντα, 14/21 βολές, 34-14 ριμπάουντ, 19 ασίστ, 15 λάθη, 4κλεψίματα, 2 τάπες

Τα ομαδικά στατιστικά της Χάποελ Ιερουσαλήμ: 23/53 δίποντα, 7/18 τρίποντα, 12/15 βολές, 28-10 ριμπάουντ, 21 ασίστ, 7 λάθη, 12 κλεψίματα, 4 τάπες

Οι επόμενοι αγώνες των δύο ομάδων: Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου η ΑΕΚ θα παίξει στις 19:30 στην Τσεχία με τη Νίμπουρκ, ενώ την ίδια μέρα στις 21:00 η Χάποελ θα υποδεχθεί στο Ισραήλ τη λιθουανική Λιετκαμπέλις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ