BASKETBALL CH. LEAGUE

Φλαμένγκο: Η ομάδα του Βαρεζάο και του Οσκάρ Σμιντ

Φλαμένγκο: Η ομάδα του Βαρεζάο και του Οσκάρ Σμιντ

Το Sport24.gr παρουσιάζει την Φλαμένγκο, την ομάδα που θα τεθεί αντιμέτωπη με την ΑΕΚ στον αποψινό τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου (17/2, 23:00) στο Ρίο ντε Τζανέιρο (VIDEOS).

Είναι η ομάδα στην οποία έκλεισε την ένδοξη καριέρα του ο Οσκάρ Σμιντ, αλλά και αυτή που επέλεξε για να συνεχίσει την δική του ένας ξεπεσμένος NBAer, o Άντερσον Βαρεζάο. Την Κυριακή το βράδυ (17/2, 23:00), δε, η Φλαμένγκο θα αποτελέσει και το εμπόδιο στο δρόμο της ΑΕΚ για το πρώτο Διηπειρωτικό Κύπελλο της ιστορίας της, αλλά και το 3/3 του ελληνικού μπάσκετ στον θεσμό, μετά τα τρόπαια που κατέκτησαν ο Παναθηναϊκός το 1996 και ο Ολυμπιακός το 2013.

Η Μπάσκετμπολ ντο Κλούμπε ντε Ρεγκάτας ντο Φλαμένγκο, όπως είναι ολόκληρη η ονομασία της (και για ευνόητους λόγους αναφέρεται απλά ως Φλαμένγκο) σέρνει πίσω της ιστορία 123 ετών, καθώς ιδρύθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1895 στο Φλαμένγκο, μία μεγάλη συνοικία του Ρίο ντε Τζανέιρο, της πόλης δηλαδή που φιλοξενεί από τις 15 έως τις 17 Φεβρουαρίου το τριήμερο τουρνουά.

Όπως είναι φυσικό, η τροπαιοθήκη της είναι γεμάτη κύπελλα, καθώς αριθμεί 44 τοπικά πρωταθλήματα και άλλα επτά Βραζιλίας, στην μορφή που διοργανώνεται (σε εθνικό επίπεδο) από το 1990 έως σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των επτά από τα τελευταία 11 (2008, 2009, 2013, 2014, 2016, 2017 και 2018). Ο κορυφαίος παίκτης που φόρεσε ποτέ την φανέλα της είναι ο Οσκάρ Σμιντ -που κατά σύμπτωση έχει σήμερα τα 60ά γενέθλιά του. Ο σπουδαίος Βραζιλιάνος σκόρερ πήγε στην Φλαμένγκο σε ηλικία 41 ετών και έπαιξε μέχρι να αποσυρθεί από το μπάσκετ στα 45 του.

Μία από τις σπουδαιότερες στιγμές στην ιστορία της Φλαμένγκο αποτελεί και η κατάκτηση του Διηπειρωτικού Κυπέλλου του 2014, όταν ηττήθηκε στο πρώτο παιχνίδι από την Μακάμπι Τελ Αβίβ (66-69) αλλά κέρδισε τον δεύτερο με 90-77. Ο συγκεκριμένος τίτλος είναι ο δεύτερος... παγκοσμίου επιπέδου που έχει το βραζιλιάνικο μπάσκετ, μετά το Διηπειρωτικό Κύπελλο του 1979 από την Σίριο.

Πάμε όμως και στην ομάδα που θα βρει απέναντί της η ΑΕΚ...

Ο ΣΤΑΡ | ΑΝΤΕΡΣΟΝ ΒΑΡΕΖΑΟ

Η πιο αναγνωρίσιμη φιγούρα που έχει στο ρόστερ της η Φλαμένγκο δεν είναι άλλος φυσικά από τον Άντερσον Βαρεζάο. Ο 36χρονος, πια, σέντερ με την πολυετή καριέρα στο ΝΒΑ, είναι ο σταρ της ομάδας, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό αποτυπώνεται και στην στατιστική. Την τρέχουσα σεζόν ο Βαρεζάο έχει 9,5 πόντους, 7,1 ριμπάουντ κατά μέσο όρο στο πρωτάθλημα Βραζιλίας.

ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ

Μία άλλη... παλιοσειρά -και διεθνής για πολλά χρόνια με την "σελεσάο"- είναι ο παίκτης που ξεχωρίζει από το υπόλοιπο ρόστερ. Ο λόγος για τον Μαρκίνιος Βιέιρα, έναν πολυδιάστατο φόργουορντ που στα 34 χρόνια του αποτελεί την κύρια επιθετική αιχμή της Φλαμένγκο. Ο Μαρκίνιος έχει φέτος 14,6 πόντους, 4,4 ριμπάουντ, 2,5 ασίστ σε 26,7 λεπτά κατά μέσο όρο στο βραζιλιάνικο πρωτάθλημα.

Από εκεί και πέρα, το rotation της ομάδας του Γκουστάβο Κόντι απαρτίζεται ως επί το πλείστον από γηγενείς παίκτες και δη έμπειρους. Αυτοί που ξεχωρίζουν είναι οι 36χρονος πάουερ φόργουορντ Κάρλος Ολιβίνια (11,7 πόντοι, 5,1 ριμπάουντ) και ο βασικός πόιντ γκαρντ της Φλαμένγκο, ο Αργεντινός Φράνκο Μπάλμπι (10,7 πόντοι, 4,0 ριμπάουντ, 6,0 ασίστ, 1,8 κλεψίματα). Μέλη του rotation είναι επίσης οι διεθνείς Ραφαέλ Μινέιρο, Τζόναταν ντος Σάντος, ο Νταβίντ Ροσέτο, ο Ντέρικ Ράμος και ο μοναδικός Αμερικανός της ομάδας, ο Ντέιβιντ Νέσμπιτ, σμολ φόργουορντ από της Μπαχάμες.

ΣΕ ΤΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ

Προφανώς, σε πολύ καλή... Στον δεύτερο ημιτελικό η Φλαμένγκο διέλυσε με 90-58 τους Οστιν Σπερς , την εκπρόσωπο της G-League, έχοντας 16/29 τρίποντα και κορυφαίους τους Μπάλμπι (19 πόντοι, 6 ασίστ), Μαρκίνιος (17 πόντοι), αλλά και 11 από τους 12 παίκτες να σκοράρουν! Στο πρωτάθλημα Βραζιλίας η ομάδα του Κόντι δεν είναι πάντως πρώτη, αλλά δεύτερη πίσω από την Πινιέιρος με ρεκόρ 16-4. Έχει σερί πέντε νικών και στο γήπεδό της, αυτό που φιλοξενεί και το Διηπειρωτικό Κύπελλο, έχει φέτος ρεκόρ 8-1.

Photo credits: AP Photo/John Raoux

TAGS BASKETBALL CH. LEAGUE ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ